Όταν το Twitter έβαλε τον Άδωνι στη θέση του για τον ‘άρχοντα της καρπαζιάς’

Όταν το Twitter έβαλε τον Άδωνι στη θέση του για τον ‘άρχοντα της καρπαζιάς’

Σάλος προκλήθηκε στο Twitter με το τραγούδι του Σταμάτη Μορφονιού "Ο άρχοντας" που πόσταρε στον προσωπικό του λογαριασμό ο Άδωνις Γεωργιάδης. Η απάντηση των χρηστών του διαδικτύου αλλά και του ιδίου του δημιουργού που "μεγάλωσε" στους δρόμους και γράφει βιωματικά για τους εφιάλτες και τις εμπειρίες του (Vid)

Τα έχουν δείξει έρευνες, το έχουν επιβεβαιώσει χρήστες, το έχουν τεκμηριώσει επιστημονικοί ερευνητές. Το διαδίκτυο είναι ένα “άγριο σύμπαν” που διέπεται από τους δικούς του “αναρχικούς” κανόνες. Με λίγα λόγια, ούτε μπορείς να το ελέγξεις ούτε να το κατευθύνεις προς μία κατεύθυνση, πόσο μάλλον όταν μιλάμε για social media και accounts που “κρύβονται” πίσω από nicknames και usernames κάθε διαλογής.

Οι πολιτικοί των ημερών μας προσπαθούν να επεκτείνουν τη δράση τους στο διαδίκτυο, αναπτύσσοντας εκεί τα επιχειρήματα τους είτε με λακωνικό, είτε με όχι τόσο λακωνικό τρόπο. Ένας εξ αυτών, είναι ο αντιπρόεδρος της ΝΔ, Άδωνις Γεωργιάδης ο οποίος προχωρά σε αναρτήσεις στο Twitter σε καθημερινή βάση. Μόνο που το Twitter είναι από τη φύση του πολύ πιο άμεσο και “αιχμηρό” από το facebook, φιλοξενώντας πολλά περισσότερα “τρολ”, κοινώς λογαριασμούς που δεν φέρουν την επωνυμία του κατόχου τους, αλλά και άτομα που εκφράζουν άκρως πολιτικοποιημένες θέσεις.

Ο Άδωνις Γεωργιάδης λοιπόν, δημοσίευσε στον προσωπικό του λογαριασμό το τραγούδι του Σταμάτη Μορφονιού “Ο άρχοντας”, και πρόσθεσε: “Ο άρχοντας της καρπαζιάς και ο ψεύτης β´ διαλογής που τον γλεντάει το σύστημα…για ποιον να είναι το τραγούδι;”. Η ανάρτηση του Α. Γεωργιάδη, “φωτογράφισε” τον πρωθυπουργό.

Η απάντηση όμως ήταν άμεση και ήρθε από τον ίδιο τον καλλιτέχνη:

“Αφού αναρωτιέσαι για ποιον το έγραψα θα σου πω. Καθρέφτες σίγουρα θα έχεις πολλούς κοντά σου. Κοιτάξου”.

Ο Άδωνις Γεωργιάδης αποφάσισε να ανταπαντήσει με μια… δημοσκόπηση. Ιδού:

Η αντίδραση του κοινού ήταν:

78% Άδωνις Γεωργιάδης

22% Αλέξης Τσίπρας

Το κομμάτι:

Ο τραγουδοποιός μίλησε στη συνέχεια στο e-tetRadio δηλώνοντας ότι δεν επιτρέπει στον Άδωνι Γεωργιάδη να χρησιμοποιεί το τραγούδι του για να κάνει αντιπολίτευση, σχολιάζοντας παράλληλα τα μέσα που έσπευσαν να ερμηνεύσουν τους στίχους του, “δείχνοντας” πίσω από αυτούς τον Αλέξη Τσίπρα:

“Το ότι διαφωνώ κάθετα με τον δρόμο που επέλεξε να ακολουθήσει ο Αλέξης Τσίπρας μετά το δημοψήφισμα, είναι κάτι εντελώς διαφορετικό από το να επιτρέψω στον Άδωνι Γεωργιάδη -αγαπημένου παιδιού του χουντικού Στυλιανού Παττακού- να χρησιμοποιήσει ένα τραγούδι μου για “αντιπολίτευση”. Άλλο το ένα, άλλο το άλλο.

Επειδή λοιπόν τις τελευταίες ημέρες δημιουργήθηκε ένα θέμα στο διαδίκτυο με αρκετά site που ανάρτησαν το τραγούδι μου “Ο Άρχοντας” βάζοντας τίτλο “Ένα τραγούδι που (μάλλον) είναι αφιερωμένο στον Τσίπρα” θέλω να πω αυτό: Ο “Άρχοντας” για τον οποίο έχει γραφτεί το τραγούδι βρίσκεται σίγουρα μέσα στην βουλή, βρίσκεται όμως ακόμα σιγουρότερα στη γειτονιά μας, βρίσκεται στην εργασία μας. Ενίοτε βρίσκεται και στον καθρέφτη μας. Καλό θα ήταν νομίζω από αυτό το τελευταίο να ξεκινήσουμε να τον αναζητούμε μπας κι έρθει κάποια όμορφη μέρα να γλιτώσουμε από δαύτον και να πάμε επιτέλους ένα βήμα παρακάτω”.

Ποιος είναι ο Σταμάτης Μορφονιός

Για όσους δεν ξέρουν τον Σταμάτη Μορφονιό, αξίζει να αναφέρουμε πως είναι ένας άνθρωπος που κατάφερε να ξεφύγει από τους δαίμονες του και τα ναρκωτικά και να δισκογραφήσει μετά από πολλά χρόνια περιπλάνησης στους δρόμους. Επί δέκα χρόνια περιφερόταν στην Αθήνα ζητώντας “ψιλά” και έπαιζε την κιθάρα του που αποτελούσε και τον μοναδικό του φίλο, όπως έχει δηλώσει ο ίδιος σε συνεντεύξεις του.

Αφού αυτός ο κόσμος δεν με σκότωσε όταν είχε την ευκαιρία, κακά ξεμπερδέματα θα έχει μαζί μου

Από τότε γράφει κομμάτια για την κοινωνία μας κάνοντας τα σχόλια του με τη μουσική που αγαπά να υπηρετεί. “Όπως είχε πει ο Τσαρούχης για την Ελλάδα “Υπέροχο σκηνικό, άθλια παράσταση”. Αγαπώ το σκηνικό αλλά με αηδιάζει η κακομοιριά και η υποκρισία”, έλεγε το 2013 στο Hot Doc. “Στήσαμε μια κοινωνία “πρεζάκι”. Ζούσαμε στις παραισθήσεις μας. Περάσαμε την περίοδο της απόλαυσης, της αναλγησίας. Ήρθε όμως η ώρα της απεξάρτησης”.

“Είναι εύκολο να δείχνουμε με το δάχτυλο. Ναι. Και βέβαια οι πολιτικοί που κυβέρνησαν τη χώρα έχουν τεράστια ευθύνη για την σημερινή κατάντια. Όμως νομίζω πώς έχει έρθει η ώρα επιτέλους να κοιταχτούμε στον καθρέφτη μας και να δούμε τί κάνουμε και εμείς λάθος. Ας μην κρυφτούμε άλλο πίσω απ’ το δάχτυλό μας”, πρόσθετε, ενώ για τη Χρυσή Αυγή σχολίαζε:

“Οι αγέλες των διεφθαρμένων πολιτικών που την «ανέχτηκαν» για να τους κάνει την βρώμικη δουλειά, οι διαπλεκόμενοι δημοσιογράφοι που την χάιδευαν και την παρουσίαζαν σχεδόν ως life style επιλογή και οι αφασικοί νοικοκυραίοι τηλεθεατές που… “δεν ήξεραν”. Όλοι ξαφνιάζονται τώρα. Υποκριτές. Όλοι ήξεραν”.

Ο ίδιος ο τραγουδοποιός περιγράφει την μέχρι τώρα πορεία του με το παρακάτω κείμενο:

“Γεννήθηκα στο Περιστέρι. Αυτό ήταν το σπίτι μου μέχρι τα 20 μου χρόνια. Οι δρόμοι του ήταν τα δωμάτια που έπαιξα και μεγάλωσα. Εκεί ακούστηκαν και οι πρώτες μου νότες. Πάντα παράξενος, πάντα ιδιότροπος, πάντα περίεργος. Στα 20 αποφάσισα ότι δεν τον θέλω αυτόν τον κόσμο. Αποφάσισα να τελειώνω μαζί του. 10 χρόνια αυτοκαταστροφής με μόνη αποσκευή μια κιθάρα στον ώμο, μόλις είχαν ξεκινήσει. Κατά τη διάρκειά τους συνάντησα τον θάνατο πολλές φορές αλλά πάντα τα χαλάγαμε στην συμφωνία. Μάλλον τον χαλούσε που ποτέ δεν σταμάτησα να τραγουδάω. Στα 30 μου πια πήρα μια απόφαση. Ένα κομμάτι αυτού του κόσμου μου ανήκει και δεν θα τον χαρίσω σε όλους αυτούς που πάλεψαν να με πείσουν πως οι αγώνες είναι μάταιοι. Ο μόνος αγώνας που είναι χαμένος είναι αυτός που δεν δώσαμε. Έχουμε μια ζωή να ζήσουμε και πρέπει να πάρουμε την ευθύνη. Επέστρεψα λοιπόν με όλη την εμπειρία που μου πρόσφερε απλόχερα ο δρόμος. Άρχισα να γράφω. Αυτό είναι το όπλο μου. Οι νότες και οι λέξεις. Και αυτή είναι η υπόσχεση μου : Αφού αυτός ο κόσμος δεν με σκότωσε όταν είχε την ευκαιρία κακά ξεμπερδέματα θα έχει μαζί μου”.

Το σχόλιο του αντιπροέδρου της ΝΔ στο Kontra Channel, μετά τις διαστάσεις που πήρε το θέμα. Ο κ. Γεωργιάδης παρέμεινε πιστός στις αξιώσεις του:

“Σήμερα έχω ένα συμπαθή καλλιτέχνη -εγώ δεν τον ήξερα, προφανώς Αριστερός- ο οποίος έγραψε ένα τραγούδι για τον Αλέξη Τσίπρα. Έγραψαν όλοι ότι είναι για τον Αλέξη Τσίπρα, το ανέβασα εγώ στο Twitter και μετά μου λέει “όχι το έγραψα για σένα” και έπεσαν όλοι οι Αριστεροί να με φάνε στο Twitter. Λέω, αν το ακούσετε είναι προφανώς για τον Αλέξη Τσίπρα.  Τους είναι πάρα πολύ δύσκολο ακόμα και σήμερα, μετά τα μνημόνια, το δημοψήφισμα, τον ΕΝΦΙΑ, μετά τις περικοπές,  να βγουν και να πουν “ναι μας έπιασε κορόιδο ο Τσίπρας” ή πράγματι αυτά που λέγαμε ήταν όλα ανεφάρμοστα και στο επίπεδο των φαντασιώσεων”.

Οι στίχοι του κομματιού:

“Σήκωσες μύτη, στα σαλόνια αλωνίζεις

έδωσες τόσα, κι άλλα τόσα και το αξίζεις

εκεί που γλύφεις, έφτυνες κι ούτε κουβέντα

μα σου το λέω σου τελείωσε η ρέντα

εκεί που γλύφεις, έφτυνες κι ούτε κουβέντα

μα φουκαρά μου σου τελείωσε η ρέντα.

Μπανιστηρτζής περιωπής

ψεύτης β’ διαλογής

σου λέει “ναι” το σύστημα μα σε γλεντάει.

Και συ μιλάς σα βασιλιάς

ο άρχοντας της καρπαζιάς

αυτό το ψέμα σου να ξέρεις θα σε φάει.

Τα δωσες όλα κανα κόκαλο να γλύψεις

μα έφαγες φόλα και άσε τα “ήξεις αφήξεις”

γούστο καπέλο σου μα κάνε μου τη χάρη

κόψε τις βόλτες αλεπού μου στο παζάρι.

γούστο καπέλο σου μα κάνε μας τη χάρη

κόψε τις βόλτες στο δικό μας το παζάρι.

Μπανιστηρτζής περιωπής

ψεύτης β’ διαλογής

σου λέει “ναι” το σύστημα μα σε γλεντάει.

Και συ μιλάς σα βασιλιάς

ο άρχοντας της καρπαζιάς

αυτό το ψέμα σου να ξέρεις θα σε φάει.

Και ‘συ μιλάς σα βασιλιάς

ο άρχοντας της καρπαζιάς

το ψέμα σου βρε κακομοίρη σ’ έχει φάει”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα