‘Όχι’ στο πολυνομοσχέδιο από φαρμακοβιομήχανους, οινοποιούς, πράκτορες ΟΠΑΠ
Προειδοποιούν ότι θα κλείσουν χιλιάδες επιχειρήσεις και θα μειωθούν τα δημόσια έσοδα. Έντονες διαφωνίες και από την ΕΚΠΟΙΖΩ για τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας
- 18 Νοεμβρίου 2015 18:43
Την αντίθεσή τους στις προβλέψεις του πολυνομοσχεδίου που επιβαρύνουν το ελληνικό φάρμακο, το κρασί και τα τυχερά παιχνίδια εξέφρασαν από το βήμα της Βουλής οι αρμόδιοι φορείς ενώ σοβαρές ενστάσεις για τους πλειστηριασμούς διατύπωσε και η ένωση καταναλωτών ΕΚΠΟΙΖΩ.
«Οι ρυθμίσεις θα καταστρέψουν την εγχώρια παραγωγή φαρμάκου. Με ένα ευρώ δεν θα μπορούμε να πουλάμε φάρμακα», τόνισε ο αντιπρόεδρο της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας Θεόδωρος Τρύφων εκφράζοντας την αντίθεσή του για τη ρύθμιση που προβλέπει τη σταδιακή μείωση της προστασίας των γενόσημων και των φαρμάκων εκτός πατέντας στο 1 ευρώ. Ο εκπρόσωπος των φαρμακοβιομηχάνων έκανε λόγο για «στοχευμένες ενέργειες» κατά του ελληνικού φαρμάκου και επιλεκτική μεταχείριση υπέρ του ακριβού φαρμάκου. Εξέφρασε, όμως, και την έντονη διαφωνία του για την έτερη ρύθμιση του πολυνομοσχεδίου που καθορίζει clawback (μηχανισμός αυτόματης επιστροφής) στα νοσοκομεία. «Πρόκειται για ένα μέτρο οριζόντιο και άδικο» τόνισε.
Αντίστοιχα ο εκπρόσωπος της Πανελλήνιας Ένωσης Επαγγελματιών Πρακτόρων ΟΠΑΠ, Γιώργος Πουλιμάς προειδοποίησε ότι η επιβολή πρόσθετου φόρου 5 λεπτών σε κάθε στήλη τυχερών παιγνίων θα καταστρέψει τους πράκτορες και δεν θα επιφέρει τα προσδοκώμενα αποτελέσματα από πλευράς δημόσιων εσόδων. «Αυτό το μέτρο θα καταστρέψει τουλάχιστον 1.000 οικογένειες πρακόρων και 6.000 συνεργαζόμενους με πρακτορεία» τόνισε απευθυνόμενος στην κυβέρνηση και προεξόφλησε ότι η αύξηση της τιμής της στήλης θα μειώσει τον τζίρο και θα πλήξει τα δημόσια έσοδα. Κάλεσε μάλιστα την κυβέρνηση αντί για την αύξηση της τιμής της στήλης να ελέγξει την παράνομη στοιχηματική αγορά ο κύκλος της οποίας υπολογίζεται σε 6 δις ευρώ. Τόνισε επίσης ότι θα πρέπει να ρυθμιστεί καλύτερα η διαδικτυακή αγορά στοιχήματος και υποστήριξε ότι το 2014 οι εταιρείες διαδικυακού στοιχήματος κατέβαλαν φόρο μόλις 50 εκ. ευρώ.
Την αντίθεσή του με τις ρυθμίσεις για την πρώτη κατοικία εξέφρασε εκ μέρους της οργάνωσης καταναλωτών ΕΚΠΟΙΖΩ ο Βίκτωρ Τσιαφούτης ο οποίος επισήμανε ότι οι σχετικές ρυθμίσεις κάθε άλλο παρά προστατεύουν την πρώτη κατοικία. Ζήτησε, μάλιστα, να επανέλθουν οι ρυθμίσεις που προστάτευαν τους μη υπαίτιους οφειλέτες.
Δραματικές προειδοποιήσεις απεύθυνε από την πλευρά του και ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου, Γιώργος Σκούρας, ο οποίος χαρακτήρισε «τραγική επιλογή» την επιβολή φόρου στον κλάδο του ελληνικού οίνου που τα τελευταία χρόνια έχει κάνει τεράστια και δυναμική διείσδυση στην παγκόσμια αγορά. «Τίθεται θέμα επιβίωσης του ελληνικού αμπελώνα» είπε εκφράζοντας την αντίθεσή του με την επιβολή πρόσθετου φόρου 40 λεπτών το λίτρο και προειδοποίησε ότι αυτή η ρύθμιση θα ενισχύσει την φοροδιαφυγή και από το χύμα κρασί που εκτιμάται σε 300 εκ. ευρώ περίπου.