“Όχι” της αντιπολίτευσης στη τροπολογία Κεραμέως
Για οριζόντια και μη αναλογική ρύθμιση με φυλάκιση και πρόστιμα που δεν αφορά του αρνητές αλλά και αυτούς που έχουν οικονομικά προβλήματα κάνουν λογο ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ και Μέρα 25.
- 08 Δεκεμβρίου 2021 18:29
Την αντίδραση της αντιπολίτευσης συνάντησε η πρωτοβουλία της υπουργού Παιδείας Νίκης Κεραμέως να φέρει τροπολογία στο νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης που προβλέπει φυλάκιση έως και 2 ετών σε γονείς που δεν στέλνουν τα παιδιά τους στο σχολείο.
Η υπουργός Παιδείας υποστήριξε ότι η τροπολογία αφορά τους αρνητές του Covid-19. Όμως, η αντιπολίτευση αντέτεινε ότι πρόκειται για μια οριζόντια ρύθμιση που έρχεται χωρίς προηγουμένως να υπάρξει διάλογος με τα υπόλοιπα κόμματα και τους φορείς.
Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, ο Θεόφιλος Ξανθόπουλος σημείωσε ότι «η εποπτεία του ανηλίκου είναι μία γενική νομική έννοια. Σε τι συνίσταται η παραμέληση της εποπτείας; Σε μια βδομάδα, σε πέντε μέρες, σε τρεις μήνες, σε έξι μήνες; Έχετε μια αίσθηση; Θεωρώ ότι για ένα πολύ σοβαρό θέμα το οποίο απασχολεί την ελληνική κοινωνία πρέπει να την αποσύρετε από την τροπολογία, να έρθουμε να καθίσουμε ήρεμα και ψύχραιμα και να τη συζητήσουμε, να θεσπίσουμε πρόσφορα και αναλογικά μέτρα για την τιμωρία αυτών που έχουν την ευθύνη των παιδιών τα οποία δεν πηγαίνουν σχολείο για τους ‘χ’ λόγους και πρωτίστως να το διαχωρίσουμε από τις κοινωνικές αιτίες που προκαλούν τη σχολική διαρροή».
Για οριζόντια ρύθμιση που δεν αφορά μόνον τους αρνητές του Covid-19 έκανε λόγο από την πλευρά του ΚΚΕ ο Θανάσης Παφίλης. Όπως σχολίασε «φέρνετε μια τροπολογία ξαφνικά χωρίς να έχει γίνει κανένας διάλογος με κανέναν. Ότι είναι υπαρκτό πρόβλημα, το αναγνωρίζουμε όλοι». Τόνισε στην συνέχεια ότι «το 11% των παιδιών εγκαταλείπει τα σχολεία. Αυτό είναι το επίσημο ποσοστό του Υπουργείου Παιδείας». Με βάση αυτά επισήμανε ότι «έρχεστε, με αυτήν την τροπολογία -θα μπορούσε να συζητήσει κανείς για τους αρνητές- και λέτε ότι όποιος δεν στέλνει το παιδί του ή το εμποδίζει κ.λπ. θα τιμωρείται με φυλάκιση μέχρι δύο χρόνια. Υπάρχει τεράστιο πρόβλημα γιατί υπάρχουν κοινωνικές διαστάσεις. Αντικειμενικά στην τροπολογία -δεν καταλογίζω προθέσεις- συμπεριλαμβάνονται οι πάντες, και εκείνοι που δεν μπορούν να τα στείλουν, μονογονεϊκές οικογένειες για διάφορους λόγους, οι οποίοι έχουν αναλυθεί, και οι αρνητές των εμβολίων οι οποίοι συνειδητά δεν στέλνουν τα παιδιά τους. Και ζητάτε να συμφωνήσουμε σε μία τέτοια οριζόντια ρύθμιση». Μάλιστα ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ ανέφερε ένα παράδειγμα: «Δύο γονείς δεν στέλνουν τα παιδιά τους. Τους τιμωρείτε με δύο χρόνια φυλάκιση. Τι θα γίνουν τα παιδιά; Υπάρχουν κοινωνικές υποδομές; Υπάρχει εξατομίκευση;».
Με την ανεπάρκεια των μέτρων κατά του Covid-19 στα σχολεία σύνδεσε την τροπολογία η Αγγελική Αδαμοπούλου. Ανέφερε ότι «μας είπατε ότι η τροποποίηση αυτή σχετίζεται με τους γονείς οι οποίοι αποτρέπουν τα παιδιά τους από το να φορούν μάσκα ή να κάνουν το self test. Κατ’ αρχάς αυτά τα μέτρα έχουν αποδειχθεί ότι είναι ανεπαρκή διότι τα σχολεία έχουν γίνει υγειονομικές βόμβες και άρα η διασπορά του ιού δεν έχει αποτραπεί από τα συγκεκριμένα μέτρα». Συνέχισε απευθυνόμενη προς την υπουργό Παιδείας: «Τι κάνατε τόσο καιρό για να διασφαλίσετε υγειονομικά τα σχολεία; Αραιώσατε τις αίθουσες, τα τμήματα; Τον Σεπτέμβρη υπήρξε ανακοίνωση του Υπουργείου Παιδείας σε συνάντηση με την ΟΛΜΕ ότι δεν θα αραιώσετε τα τμήματα. Έχουν συγχωνευθεί τμήματα, έχουν στοιβαχθεί τα παιδιά σε αίθουσες άνω των είκοσι πέντε και τριάντα ατόμων. Έχουν γίνει προσπάθειες να ανευρεθούν άλλες αίθουσες, να επιταχθούν χώροι προκειμένου να χρησιμοποιηθούν ως αίθουσες; Όχι. Καθιερώσατε την ιχνηλάτηση στα σχολεία δωρεάν με μοριακό τεστ;»
Απαντώντας στην κριτική της αντιπολίτευσης η Νίκη Κεραμέως υποστήριξε πως «ερχόμαστε τώρα και περνάμε ένα ξεκάθαρο μήνυμα, ένα ξεκάθαρο μήνυμα ότι δεν μπορεί κανείς να στερήσει σε ένα παιδί την εκπαίδευση». Επίσης ανέφερε πως «η εκπαίδευση στη χώρα μας είναι υποχρεωτική. Είναι υποχρεωτική στο νηπιαγωγείο, στο δημοτικό και στο γυμνάσιο για να δώσουμε στα παιδιά μας τα εφόδια που οφείλουμε να τους δώσουμε. Τι συζητάμε; Να είναι υποχρεωτική, αλλά να μην υπάρχει καμμία κύρωση; Να είναι υποχρεωτική στα χαρτιά; Θέλουμε ή δεν θέλουμε να σπουδάσουν τα παιδιά μας; Δηλαδή, συζητάμε τώρα αν είναι φυσιολογικό ένας γονιός, ο οποίος δεν θέλει να κάνει self-test στο παιδί του, το παιδί του να στερείται την εκπαίδευση, αυτό το πολυτιμότατο αγαθό;».
Πάρε μέρος στην έρευνα αναγνωστών του News 24/7. Αφιέρωσε 3 λεπτά για να απαντήσεις γρήγορα και ανώνυμα! Ξεκίνα εδώ: Έρευνα News 24/7
Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις