Θέμα ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ με εκλογές το Φθινόπωρο έθεσε ο Μανώλης Χριστοδουλάκης

Διαβάζεται σε 4'
O Μανώλης Χριστοδουλάκης
O Μανώλης Χριστοδουλάκης Eurokinissi

Σε εξέλιξη η συνεδρίαση Πολιτικού Συμβουλίου και Κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ. Οι παρεμβάσεις κορυφαίων στελεχών

O Μανώλης Χριστοδουλάκης, ήταν τελικά αυτός που έθεσε θέμα εκλογής προέδρου στην συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ που βρίσκεται σε εξέλιξη. Συντασσόμενος έτσι με την αντίστοιχη θέση που έχουν εκφράσει στελέχη όπως ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, ο Παύλος Γερουλάνος ή ο Απόστολος Πανάς.

Όπως φέρεται να δήλωσε στην παρέμβασή του «χρειάζεται πολιτική επανεκκίνηση της παράταξης. Δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο. Συντεταγμένη διαδικασία εκλογής Προέδρου το φθινόπωρο, με όρους μαζικότητας και εξωστρέφειας που θα προσδώσει νέα δυναμική, και μετέπειτα, Συνέδριο χάραξης πολιτικής και εκλογής οργάνων, ως εφαλτήριο της πολιτικής διεύρυνσης του χώρου. Με απόφαση Προέδρου, όπως προβλέπεται στο καταστατικό μας».

Επίσης αποτιμώντας το εκλογικό αποτέλεσμα επισήμανε πως «η τεχνική, αριθμητική και διαδικαστική συζήτηση που σχετικοποιεί τον πήχη για να υποκειμενικοποιήσει την επιτυχία ή αποτυχία του αποτελέσματος των Ευρωεκλογών, υποτιμά την ιστορία της παράταξης, τον κρίσιμο ρόλο που καλείται να διαδραματίσει σήμερα, και κυρίως την προοπτική της. Το ερώτημα είναι απλό: το αποτέλεσμα του ΠΑΣΟΚ, γεννά προσδοκία στα μέλη μας, στη βάση μας και στον προοδευτικό κόσμο ότι μπορούμε δυνητικά να αποτελέσουμε φορέα αλλαγής των πολιτικών συσχετισμών; Δυστυχώς η απάντηση είναι όχι, αυτό αποτιμά το εκλογικό αποτέλεσμα και δημιουργεί συνθήκες πολιτικού εγκλωβισμού».

Παράλληλα άσκησε γενικευμένη κριτική λέγοντας πως «η θεσμική λειτουργία του κόμματος απαξιώθηκε. Ελάχιστες γόνιμες συνεδριάσεις των οργάνων, στελέχη που περιθωριοποιήθηκαν, οι θέσεις μας σε κρίσιμα νομοσχέδια δεν συζητήθηκαν στα κομματικά όργανα, το κόμμα πήρε τη μορφή ενός κλειστού σχηματισμού, που δεν ενέπνευσε τη συμμετοχή, τη διαβούλευση, τη συνδιαμόρφωση». Τέλος ο Μανώλης Χριστοδουλάκης σημείωσε πως «είναι αυτονόητη αναγκαιότητα η ανασύνθεση της δημοκρατικής παράταξης, η διεύρυνση του πολιτικού μας χώρου. Απαιτείται συμπαγές πολιτικό αφήγημα, αυτοπεποίθηση στις ιδέες και στα στελέχη μας, μακριά από οποιαδήποτε φοβικότητα. Πρέπει να πάρουμε πρωτοβουλίες».

Υπέρ της διενέργειας εσωκομματικών εκλογών είχε ταχθεί νωρίτερα και ο Πάρις Κουκουλόπουλος ζητώντας «να τα δούμε όλα από την αρχή και εκλογή προέδρου από τη βάση».
Στον αντίποδα πάντως σειρά στελεχών που έλαβαν τον λόγο όπως ο Μιχάλης Κατρίνης και η Μιλένα Αποστολάκη δεν αναφέρθηκαν στην ανάγκη για εσωκομματικές εκλογές. Η τελευταία μάλιστα κατέθεσε σειρά προτάσεων για οργανωτικές αλλαγές στο ΠΑΣΟΚ. Σημειώνοντας επίσης πως «η ενοποίηση ενός κατακερματισμένου και χωρίς πυξίδα σήμερα προοδευτικού χώρου είναι αναγκαιότητα και χρέος. Το έχουμε κάνει στο παρελθόν, οφείλουμε να το ξαναπετύχουμε. Δεν αναφέρομαι σε κινήσεις κορυφής, και συγκυριακές συγκολλήσεις που εξυπηρετούν μόνο τους ενδιαφερόμενους. Αναφέρομαι σε εκείνο τον πολλαπλασιασμό των δυνάμεων που η δημοκρατική παράταξη ως αυθεντικός εκφραστής της σοσιαλδημοκρατίας και της κεντροαριστεράς έχει στο παρελθόν κάνει πράξη μέσα από το αξιόπιστο πολιτικό της σχέδιο για τη χώρα πάνω στο οποίο πρέπει να ξαναγεννηθεί η ελπίδα της νέας αλλαγής».

Στην δική του τοποθέτηση ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Δημήτρης Μάντζος σημείωσε πως «διαχειριζόμαστε μια ήττα ενώ δεν χάσαμε. Δεν ήταν αυτονόητο τίποτα. Ούτε υπήρχαν φυσικές δυνάμεις που θα μας έσπρωχναν προς τη δεύτερη θέση, όλα απαιτούν δουλειά. Έπρεπε να γίνει συζήτηση εδώ και όχι βιαστικά στα ΜΜΕ. Αδικεί τους εαυτούς μας και τον αγώνα μας η εικόνα στον δημόσιο λόγο. Στην Κεντρική Πολιτική Επιτροπή πρέπει να μιλήσουμε για όλα τα επίπεδα δράσης του κόμματος. Με κριτική αλλά και ειλικρινή αυτοκριτική. Και να μιλήσουμε πολιτικά. Να βρουμε πού διαφωνούμε, αν διαφωνουμε. Με ορους πολιτικούς, προγραμματικούς. Όχι προσωπικά. Μην κάνουμε το προσωπικό πολιτικό. Ας ξανασυστηθούμε πολιτικά όλοι στα μέλη μας. Θα έχουμε πετύχει ένα μεγάλο βήμα, πολύ ουσιαστικό και ωφέλιμο για την δημοκρατική προοδευτική παράταξη».

Στην δική του παρέμβαση ο Παύλος Χρηστίδης ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «ο αποτέλεσμα των εκλογών ήταν κατώτερο των προσδοκιών, των στόχων και των επιθυμιών μας. Ευθύνες και λάθη υπάρχουν, δυσλειτουργικό κόμμα, αναβολές, καθυστερήσεις. Η λειτουργία του κόμματος στο κόμμα και στην Βουλή θέλει αλλαγές, θεσμικότητα, κανόνες και σεβασμό σε ένα Κίνημα που υπήρχε πριν από εμάς και πρέπει να υπάρχει και μετά από εμάς. Θα γιορτάσουμε τα 50 χρόνια δυνατοί και με προοπτική ή διαιρεμένοι, σε αδιέξοδο, στη μεγαλύτερη δίνη που έχει ζήσει η παράταξη;».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα