Παφίλης στο News247: Ο ΣΥΡΙΖΑ εγκατέλειψε την απλή αναλογική. Αναλογική με μπόνους δεν είναι αναλογική

Παφίλης στο News247: Ο ΣΥΡΙΖΑ εγκατέλειψε την απλή αναλογική. Αναλογική με μπόνους δεν είναι αναλογική
Επεξεργασία και εξέταση του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Οικονομικών "Επείγουσες διατάξεις για την εφαρμογή της Συμφωνίας Δημοσιονομικών Στόχων και Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων και άλλες διατάξεις", στις Επιτροπές Οικονομικών Υποθέσεων, Παραγωγής και Εμπορίου και Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης, την Πέμπτη 19 Μαΐου 2016. (EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ) Eurokinissi

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ ξεκαθαρίζει ότι θα στηρίξει μόνο “γνήσια” απλή αναλογική, χωρίς πλαφόν και μπόνους, ενώ διαφωνεί και με την κατάτμηση των περιφερειών

“Θα στηρίξουμε μόνο την «γνήσια» απλή αναλογική. Χωρίς πλαφόν, χωρίς μπόνους”, ξεκαθαρίζει συμμετέχοντας στο διάλογο του News247 ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ και μέλος της Κεντρικής Επιτροπής, Θανάσης Παφίλης.

Σχολιάζει ότι αναλογική με μπόνους, δεν είναι αναλογική και αφήνει αιχμές κατά του ΣΥΡΙΖΑ υπενθυμίζοντας ότι θεωρητικά αυτό ήταν πάγια θέση και του ΣΥΡΙΖΑ και μάλιστα θα την έφερνε από την πρώτη του θητεία. “ς το σκεφτεί κι αυτό ένας κόσμος, που πίστεψε στα συνθήματα του ΣΥΡΙΖΑ και σήμερα βλέπει όχι μόνο να υλοποιείται μια αντιλαϊκή πολιτική, που συνεχίζει το έργο των ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, αλλά και στοιχειώδη ζητήματα, όπως αυτό της απλής αναλογικής, έχουν ουσιαστικά εγκαταλειφθεί”, προσθέτει.

Ο κ.Παφίλης τάσσεται υπέρ της κατάργησης και του πλαφόν του 3%, απορρίπτοντας το επιχείρημα ότι το όριο εισόδου κρατά εκτός Βουλής γραφικές ή επικίνδυνες δυνάμεις. “Οι φασίστες της Χρυσής Αυγής, που κάποτε ήταν ένα περιθωριακό κόμμα και στη συνέχεια, εξαιτίας της στήριξης που είχαν από δυνάμεις του καπιταλιστικού κατεστημένου, του κεφαλαίου, μπόρεσαν να αυξήσουν τα ποσοστά τους”, σχολιάζει.

Διαφωνεί όμως και με την κατάτμηση των περιφερειών, υποστηρίζοντας ότι θα οδηγήσει στην ενίσχυση του εκβιασμού απέναντι στα μικρότερα κόμματα, με τη λογική της χαμένης ψήφου και σε δυσκολίες όσον αφορά τη διαμόρφωση των κοινοβουλευτικών ομάδων αυτών των κομμάτων, ιδιαίτερα στα αστικά κέντρα.

Οι απαντήσεις του κ. Παφίλη στα τρία ερωτήματα του News247 για τον εκλογικό νόμο έχουν ως εξής:

Απλή αναλογική ή αναλογική με… μπόνους; Πόσο πρέπει να είναι το μπόνους και να δίδεται ή όχι σε συνασπισμό κομμάτων;

«Μα αναλογική με μπόνους, δεν είναι αναλογική, αυτό το καταλαβαίνουμε όλοι μας. Εμείς υποστηρίζουμε την απλή, «ανόθευτη» – όπως είθισται να λέγεται – αναλογική, δηλαδή ακριβώς αυτό που ψηφίζει ο κόσμος, αυτό να εκπροσωπείται και στη βουλή. Η θέση μας αυτή είναι πάγια, όπως θεωρητικά ήταν και του ΣΥΡΙΖΑ και μάλιστα θα την έφερνε από την πρώτη του θητεία … Ας το σκεφτεί κι αυτό ένας κόσμος, που πίστεψε στα συνθήματα του ΣΥΡΙΖΑ και σήμερα βλέπει όχι μόνο να υλοποιείται μια αντιλαϊκή πολιτική, που συνεχίζει το έργο των ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, αλλά και στοιχειώδη ζητήματα, όπως αυτό της απλής αναλογικής, έχουν ουσιαστικά εγκαταλειφθεί.

Και η όποια αλλαγή του εκλογικού νόμου γίνει, θα είναι για να υπηρετήσει τις μετεκλογικές ή και προεκλογικές συνεργασίες του ΣΥΡΙΖΑ ή άλλων κομμάτων κι όχι φυσικά για να ενισχυθεί η δημοκρατία, όπως λένε. Κατά συνέπεια εμείς δε μπαίνουμε σε λογικές υπολογισμού των μπόνους, δηλαδή υπολογισμού του πόσο καλπονοθευτικός είναι ένας εκλογικός νόμος. Τέτοιες προτάσεις ας δώσουν τα άλλα κόμματα, που παραδοσιακά στήριζαν τέτοια εκλογικά συστήματα και που καθώς φαίνεται σε αυτά τα κόμματα έχει προστεθεί κι ο ΣΥΡΙΖΑ».

Πρέπει να διατηρηθεί το 3% ως όριο εισόδου στη Βουλή;

«Τόσο το πλαφόν όσο και το μπόνους και άλλες τέτοιες ρυθμίσεις είναι καλπονοθευτικές. Και για να προλάβω ένα ερώτημα, από αυτά που λέγονται και γράφονται, ότι χωρίς πλαφόν θα δοθεί η δυνατότητα σε κάποιες επικίνδυνες δυνάμεις να εκλέγουν βουλευτές. Γιατί δεν μπορούν αυτοί οι ίδιοι σήμερα να συμπεριληφθούν στα ψηφοδέλτια κάποιων κομμάτων και να εκλεγούν; Για παράδειγμα σήμερα στη βουλή υπάρχουν παρόμοιες δυνάμεις, όπως είναι οι φασίστες της Χρυσής Αυγής, που κάποτε ήταν ένα περιθωριακό κόμμα και στη συνέχεια, εξαιτίας της στήριξης που είχαν από δυνάμεις του καπιταλιστικού κατεστημένου, του κεφαλαίου, μπόρεσαν να αυξήσουν τα ποσοστά τους. Συνεπώς, η αποδυνάμωση τέτοιων ή παρόμοιων δυνάμεων δεν είναι ζήτημα εκλογικού νόμου, αλλά της στάσης που ο λαός πρέπει να έχει απέναντι τους. Εμείς, λοιπόν, απορρίπτουμε το πλαφόν από θέση αρχών. Για αυτό επαναλαμβάνω ότι θα στηρίξουμε μόνο την «γνήσια» απλή αναλογική. Χωρίς πλαφόν, χωρίς μπόνους, χωρίς τίποτα παρόμοιο».

Ποιες ακόμη αλλαγές μπορούν να γίνουν για καλύτερη αντιπροσώπευση; Υποψήφιοι και με λίστα, σπάσιμο των μεγάλων περιφερειών, ανώτατη θητεία για κάθε βουλευτή;

«Όλες αυτές οι προτάσεις, που έχουν δει το φως της δημοσιότητας το τελευταίο διάστημα, είναι εκ του πονηρού. Αφενός υπηρετούν τους σχεδιασμούς των μεγαλυτέρων κομμάτων κι αφετέρου τον αποπροσανατολισμό του λαού, ότι τα προβλήματα που βιώνει, η ίδια η καπιταλιστική οικονομική κρίση, είναι δήθεν απότοκα κάποιων δυσλειτουργιών του πολιτικού συστήματος, που αν διορθωθούν τα πράγματα θα γίνουν καλύτερα. Το σημερινό σάπιο σύστημα δεν διορθώνεται και οι όποιες αλλαγές προωθούνται είναι σε αντιδραστική κατεύθυνση. Δείτε για παράδειγμα τι συζήτηση που γίνεται για την αλλαγή του συνδικαλιστικού νόμου, που ουσιαστικά φέρνει την απαγόρευση του δικαιώματος στην απεργία. Ή το ζήτημα που αναφέρατε για την κατάτμηση των περιφερειών. Όσο κι αν ακούγεται θετικό, στην πραγματικότητα θα οδηγήσει στην ενίσχυση του εκβιασμού απέναντι στα μικρότερα κόμματα, με τη λογική της χαμένης ψήφου και σε δυσκολίες όσον αφορά τη διαμόρφωση των κοινοβουλευτικών ομάδων αυτών των κομμάτων, ιδιαίτερα στα αστικά κέντρα».

Από κει και πέρα η καλύτερη αντιπροσώπευση του λαού είναι η δική του οργάνωση, η μαζική και αποφασιστική του συμμετοχή στα συνδικάτα, στις άλλες μαζικές οργανώσεις. Είναι η συγκρότηση μιας μαχητικής λαϊκής συμμαχίας που, με όρους κινήματος, θα αντεπιτεθεί ενάντια στην πολιτική της ΕΕ και των κομμάτων της, των μονοπωλιακών ομίλων, που έχουν στα χέρια τους και την πραγματική εξουσία. Θα φέρει τις ανατροπές που χρειάζονται στην οικονομία και το κράτος. Θα παλέψει για να διαμορφωθούν νέοι θεσμοί μιας ανώτερου τύπου δημοκρατίας, όπου ο λαός θα είναι πραγματικά στην εξουσία και ιδιοκτήτης του πλούτου που παράγει».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα