Πάγος από Μαξίμου στο plan B του Καμμένου για το Σκοπιανό
Αναταράξεις προκάλεσε η... ιδέα του κυβερνητικού εταίρου να προτείνει στις ΗΠΑ μία αμυντική συμμαχία στα Βαλκάνια ως εναλλακτική της ένταξης της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ. Η κυβέρνηση παραμένει προσηλωμένη στη συμφωνία των Πρεσπών τονίζει το Μαξίμου, ενώ η ΝΔ κάνει λόγο για σχιζοφρένεια. Αντιδράσεις και για τη διαπραγμάτευση Καμμένου για τις βάσεις
- 10 Οκτωβρίου 2018 13:49
Με ένα σύντομο σχόλιο το Μαξίμου έβαλε πάγο στον κυβερνητικό εταίρο Πάνο Καμμένο, ο οποίος χθες κατά τη συνάντηση του με τον υπουργό Άμυνας των ΗΠΑ Τζέιμς Μάτις, πρότεινε ως… εναλλακτική στην ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ την υπογραφή κοινών αμυντικών συμφωνιών, σε επίπεδο διακρατικών συμφωνιών, με την Αλβανία, τη Βουλγαρία, τη Σερβία – χώρα που δεν είναι μέλος του ΝΑΤΟ – και την ΠΓΔΜ.
“Η ελληνική κυβέρνηση παραμένει προσηλωμένη στη Συμφωνία των Πρεσπών. Σέβεται τις συνταγματικές διαδικασίες στη γείτονα και στηρίζει τις προσπάθειες του κ. Ζάεφ να υλοποιήσει τις προϋποθέσεις για να τεθεί σε ισχύ η συμφωνία” σχολίασαν λακωνικά κυβερνητικές πηγές.
Τον κ.Καμμένο άδειασε δημόσια νωρίτερα μιλώντας στον News 24/7 στους 88,6 ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος, λέγοντας ότι η πρόταση του για εναλλακτική του ΝΑΤΟ αμυντική συμμαχία στα Βαλκάνια με συμμετοχή της ΠΔΓΜ δεν έχει τεθεί στο υπουργικό και δεν αποτελεί εναλλακτική στη συμφωνία των Πρεσπών, ενώ η Νέα Δημοκρατία έκανε λόγο για σχιζοφρένεια της κυβέρνησης.
“Η πολιτική και διπλωματική σχιζοφρένεια της Κυβέρνησης στο θέμα των Σκοπίων, όχι μόνο συνεχίζεται, αλλά τώρα εξάγεται και διεθνώς.
Ο υπουργός Άμυνας κ. Πάνος Καμμένος, προεξοφλώντας την απόρριψη από τα Σκόπια της συμφωνίας που ο ίδιος συνυπέγραψε, εισηγήθηκε στις Η.Π.Α. μια… δική του βαλκανική πολιτική, παριστάνοντας τον υπουργό των Εξωτερικών και αδιαφορώντας πλήρως για τις θέσεις του κ. Κοτζιά” δήλωσε ειδικότερα ο Τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ, βουλευτής Β’ Αθηνών Γιώργος Κουμουτσάκος.
“Αναμένουμε με ενδιαφέρον να ακούσουμε αν όσα είπε ο υπουργός Άμυνας στην Ουάσιγκτον βρίσκουν σύμφωνο τον ευρισκόμενο στην Ελούντα κ. Τσίπρα”, πρόσθεσε και κατέληξε:
“Όσο για τον κ. Καμμένο, αντί να διαφωνεί θεωρητικά με τη συμφωνία των Πρεσπών, ας πράξει το αυτονόητο για να μην δημιουργηθούν άλλα τετελεσμένα. Να αποσύρει άμεσα την εμπιστοσύνη του στην Κυβέρνηση”.
Αλλα και ο τομεάρχης Άμυνας της ΝΔ Βασίλης Κικίλιας μιλώντας στο Real FM αναρωτήθηκε ρητορικά: “Ο Έλληνας Πρέσβης στην Ουάσιγκτον στο τηλεγράφημά του προς το Υπουργείο Εξωτερικών και το Μέγαρο Μαξίμου, τι θα φέρει ως ενημέρωση; Ότι ο Υπουργός Εθνικής ‘Αμυνας απεμπολεί την κυβερνητική θέση της συμφωνίας των Πρεσπών και πηγαίνει στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ ως Πρόεδρος των ΑΝΕΛ να καταθέσει μιαν άλλη δική του πρόταση, για τον τρόπο με τον οποίο οι Η.Π.Α. πρέπει να αντιμετωπίσουν το θέμα της συμμαχίας στα Βαλκάνια; Αυτά δεν είναι σοβαρά πράγματα. “
Ο κ.Κικίλιας όμως σχολίασε και τη διαπραγμάτευση Καμμένου για παράταση στη χρήση της Σούδας, αλλά και για άλλες βάσεις του ΝΑΤΟ σε Κάρπαθο και Λάρισα. “Θέλουμε τα ανταλλάγματα να είναι προς όφελος του ελληνικού λαού και όχι της περαιτέρω παραμονής αυτής της κυβέρνησης στην εξουσία. Να γίνει ξεκάθαρο τι κερδίζει η χώρα μας, τι παίρνει η ελληνική αμυντική βιομηχανία από την αναβάθμιση των F-16, πώς προστατεύουμε τα ενεργειακά συμφέροντά μας, την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, τα δικαιώματά μας στις θαλάσσιες ζώνες, στην αλιεία”, τόνισε ο τομεάρχης Άμυνας της ΝΔ.
Αλλά και το ΚΚΕ επιτέθηκε στην κυβέρνηση για τη διαπραγμάτευση Καμμένου για νέες βάσεις: “Όταν η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, δημοσίως, δια στόματος Καμμένου, προσφέρει τη μισή Ελλάδα, για να μετατραπεί σε μια απέραντη Αμερικανονατοϊκή βάση, ο λαός μπορεί να φανταστεί τι άλλο είναι πιθανό να έχει συμφωνηθεί στις κατ’ ιδίαν συναντήσεις με τους Αμερικάνους. Όλα αυτά αποτελούν ακόμη μία απόδειξη ότι αυτή η κυβέρνηση είναι το καλύτερο “βαποράκι” των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ στην περιοχή. Γι’ αυτό κι ο λαός πρέπει να αντιπαλέψει τόσο την ίδια την κυβέρνηση όσο και τους σχεδιασμούς που υπηρετεί, βάζοντας το λαό σε τεράστιους κινδύνους.”
Το ΚΙΝΑΛ έθεσε το ερώτημα εάν εχει εξουσιοδότηση ο υπουργός Άμυνας από τον πρωθυπουργό για όσα δήλωσε στις ΗΠΑ
Ο αρμόδιος για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Άμυνας στο Κίνημα Αλλαγής, Ανδρέας Λοβέρδος αντέδρασε ειδικότερα στις δηλώσεις του υπουργού Άμυνας, Πάνου Κάμμένου, στις ΗΠΑ για τη συμφωνία των Πρεσπών και την αμυντική πολιτική της χώρας και κάλεσε τον πρωθυπουργό να απαντήσει εάν αποτελούν θέσεις της κυβέρνησης.
Συγκεκριμένα ο κ. Λοβέρδος ανέφερε: «Σήμερα “ο ταχυδρόμος χτύπησε δυο φορές”. Ο υπουργός Άμυνας έκανε δύο προτάσεις: Να εγκαταστήσουν οι Αμερικανοί τρεις βάσεις στην Ελλάδα και να παρακαμφθεί η συμφωνία των Πρεσπών. Ο πρωθυπουργός οφείλει να απαντήσει: Του έχει δώσει εξουσιοδότηση να διαπραγματεύεται τέτοια θέματα και βάσει ποιου άγνωστου για την υπόλοιπη Ελλάδα σχεδιασμού;».
«Είναι προφανές ότι δεν ξέρουν τι τους γίνεται. Η αντίστροφη μέτρηση έχει αρχίσει γι’ αυτούς κι έρχεται η ώρα που ο ελληνικός λαός θα πάρει την κατάσταση στα χέρια του. Όσο μένουν, μόνο προβλήματα δημιουργούν στη χώρα», επισήμανε ο κ. Λοβέρδος.
Από πλευράς του Ποταμιού ο εκπρόσωπος τύπου Δημήτρης Τσιόδρας δήλωσε: “Η αλλοπρόσαλλη εικόνα της κυβέρνησης συνεχίζεται με τον κ.Καμμένο να καταθέτει πρόταση για αμυντικές συμμαχίες στα Βαλκάνια και η κυβέρνηση στην οποία είναι Υπουργός ‘Αμυνας, να τον αποδοκιμάζει. Το αλαλούμ συμπληρώνεται αν ληφθούν υπόψιν παλιότερες διθυραμβικές ανακοινώσεις για «την αδιαμφισβήτητη συμβολή του Υπουργού Άμυνας στην αναθέρμανση των ελληνορωσικών σχέσεων», ενώ τώρα ο κ.Καμμένος προτείνει από αμερικανικό έδαφος ενέργειες «για να αναχαιτιστεί η ρωσική διείσδυση στα Βαλκάνια». Η κατάσταση θα ήταν για γέλια αν δεν αφορούσε τόσο κρίσιμα εθνικά θέματα.”