Πάιατ: Κλειδί στις σχέσεις Ελλάδας – ΗΠΑ η σύγκλιση σε θέματα ασφάλειας
Βλέπουμε την πιο στενή συνεργασία στην ιστορία των σχέσεων Ελλάδας - ΗΠΑ, τόνισε, μιλώντας σε εκδήλωση του ΕΛΙΑΜΕΠ, ο Αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα.
- 27 Φεβρουαρίου 2019 07:52
Η εμβάθυνση των σχέσεων με την Ελλάδα έχει ισχυρή διακομματική υποστήριξη από τις ΗΠΑ, επισήμανε ο Αμερικανός πρέσβης, μιλώντας σε εκδήλωση του Ελληνικού Ιδρύματος Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ) σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας για τη γεωπολιτική αξία της Ελλάδας και τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις.
Ο Τζέφρι Πάιατ έστειλε το μήνυμα πως ο Στρατηγικός Διάλογος Ελλάδας και ΗΠΑ έχει αναβαθμίσει και έχει θεσμοποιήσει πλέον τη σχέση των δύο χωρών, και παρέθεσε αποσπάσματα από τις δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών Μάικ Πομπέο τον Δεκέμβριο στη συνέντευξη Τύπου μαζί με τον υπουργό Εξωτερικών Γ. Κατρούγκαλο: «Ο Στρατηγικός Διάλογος ήταν το αποκορύφωμα μιας χρονιάς “ιστορικής προόδου”, καθώς οι δύο χώρες μας “έχουν μετατρέψει τις ευκαιρίες σε συγκεκριμένα επιτεύγματα.” .
“Η Ελλάδα υπήρξε κρίσιμος σύμμαχος των Ηνωμένων Πολιτειών” και” τώρα περισσότερο από ποτέ “.
“Είμαστε στην ευχάριστη θέση να δούμε ότι η Ελλάδα θα αναδειχθεί για άλλη μια φορά ως ηγέτης – ένας πυλώνας περιφερειακής σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο».
Επικαλούμενος επίσης την αναφορά του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο προς τον Έλληνα ομόλογό του Γιώργο Κατρούγκαλο, ότι «οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν την Ελλάδα ως βασικό παράγοντα στην περιοχή», ο κ. Πάιατ είπε πως αυτό συνοψίζει πως σκέφτεται ο ίδιος τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις.
Σημείωσε επίσης πως κάθε αμερικανική αντιπροσωπεία που έρχεται στην Αθήνα εκφράζει εκτίμηση για τον μοναδικό γεωπολιτικό ρόλο της Ελλάδας. «Το κλειδί στη σχέση μας είναι η σύγκλιση στα συμφέροντα ασφάλειας, οι κοινές μας αξίες και οι κοινοί στόχοι για την περιφερειακή ασφάλεια, σταθερότητα και ευημερία» υπογράμμισε.
Σε αυτό το πλαίσιο, ο πρέσβης των ΗΠΑ έκανε λόγο για δυναμική στις σχέσεις των δύο χωρών και ανέφερε πως η γεωστρατηγική θέση αποτελεί προστιθέμενη αξία στην Ελλάδα. «Είμαι ενθουσιασμένος για την οικοδόμηση μιας δυναμικής στις σχέσεις Ελλάδας και ΗΠΑ και χαίρομαι ότι η Ουάσιγκτον κατανοεί και καταλαβαίνει τον κρίσιμο περιφερειακό ρόλο της Ελλάδας» σημείωσε.
Ειδική αναφορά έκανε στην ενέργεια, λέγοντας πως η ιστορική ολοκλήρωση του Δια-αδριατικού αγωγού, η επιτυχημένη επέκταση του τερματικού σταθμού αερίου στη Ρεβυθούσα και η πρόοδος στον διασυνδετήριο αγωγό Ελλάδας-Βουλγαρίας (IGB), συμβάλλουν στην ένταξη της Ελλάδας στον παγκόσμιο ενεργειακό χάρτη ως συμβάλλουσα στην ποικιλομορφία των ενεργειακών πηγών και ως κόμβο για την περιοχή αυτή. Επίσης, ο Τζέφρι Πάιτ στάθηκε στο εμπόριο και τις επενδύσεις, αναφέροντας ότι κατά το παρελθόν έτος, έχουμε δει μερικά μεγάλα και νέα αμερικανικά έργα στην τουριστική βιομηχανία μέσω των Avis, Hyatt, Marriott και άλλων και το ναυπηγείο Νεώριο στη Σύρο μέσω της Onex.
«Ακούμε από όλο και περισσότερους Αμερικανούς επενδυτές ότι ενδιαφέρονται και πάλι για την Ελλάδα» έκανε γνωστό. Εστίασε ακόμα στη συνεργασία των δύο χωρών στην άμυνα, την ασφάλεια και την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, σημειώνοντας πως βλέπουμε την πιο στενή συνεργασία στην ιστορία των διμερών μας σχέσεων.
Τέλος, προανήγγειλε οι ΗΠΑ θα πραγματοποιήσουν φέτος, στο πλαίσιο του Στρατηγικού Διαλόγου, μια μεγάλη περιφερειακή εκπαιδευτική διάσκεψη στη βόρεια Ελλάδα, ενώ επισήμανε πως πανεπιστήμια των ΗΠΑ, όπως το Πρίνστον, το Πανεπιστήμιο της Βιρτζίνια και το Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης συνεχίζουν να επεκτείνουν την παρουσία τους στη χώρα μας.
Από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος, υπογράμμισε πως η εξέταση των σχέσεων Ελλάδας και ΗΠΑ θα πρέπει να ενταχθεί στο ευρύτερο, σημερινό, γεωπολιτικό περιβάλλον, το οποίο αν και δεν είναι ακόμη πλήρως διαμορφωμένο, θα μπορούσε να χαρακτηριστεί “Μετα-δυτικό” και με στοιχεία “Σινο- παγκοσμιοποίησης”. Εστιάζοντας, δε, στις διμερείς σχέσεις, ο κ. Κατρούγκαλος δήλωσε “αισιόδοξος για την περαιτέρω βελτίωση των Ελληνοαμερικανικών σχέσεων στο μέλλον” τονίζοντας παράλληλα πως η Ελλάδα, παρά την οικονομική κρίση “είναι όχι μόνο παράγοντας σταθερότητας αλλά και εξαγωγέας σταθερότητας, κάτι που απέδειξε έμπρακτα με τη Συμφωνία των Πρεσπών”.
Υποστήριξε, επίσης, πως η νέα στρατηγική μας θα πρέπει να προσπαθήσει να αξιοποιήσει τα γεωστρατηγικά και χαρακτηριστικά και τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας, όπως είναι το υψηλής εξειδίκευσης στελεχιακό δυναμικό.
Υπέρ της θέσης ότι μπροστά στις σύγχρονες προκλήσεις που παράγονται και εκτυλίσσονται στην γειτονιά της “η Ελλάδα έχει αποκτήσει προστιθέμενη αξία που της δίνει ρόλο κομβικού κράτους στην Ανατολική Μεσόγειο και στα Βαλκάνια” τάχθηκε ο Βουλευτής Β Αθηνών, Τομεάρχης Εξωτερικών ΝΔ, Γιώργος Κουμουτσάκος. Σύμφωνα με τον ίδιο, η Ελλάδα αποτελεί μία σταθερή χώρα, στην οποία συνυπάρχουν η Ευρωπαϊκή, Βαλκανική και Μεσογειακή διάσταση και η οποία “διαθέτει το γεωπολιτικό κεφάλαιο για να αξιώσει κεντρικό ρόλο στις εξελίξεις της περιοχής”. Αναφερόμενος, τέλος, στον ρόλο της Τουρκίας, ο κ. Κουμουτσάκος υπογράμμισε πως “η ΝΔ πιστεύει στην ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας”, καθώς και “στην ανάγκη του ελληνοτουρκικού διαλόγου”, ο οποίος όμως, είπε ο ίδιος, “για να είναι παραγωγικός πρέπει να γίνει σε ένα περιβάλλον απαλλαγμένο από προκλήσεις και πρακτικές έντασης”.
“Η θεσμική ιστορία και παράδοση που έχει η Ελλάδα είναι πολύ σημαντικά στοιχεία για το μέλλον” ανέφερε ο Ομότιμος Καθηγητής, Πανεπιστήμιο Αθηνών και Αντιπρόεδρος του ΕΛΙΑΜΕΠ, κ. Θάνος Βερέμης, διευκρινίζοντας πως “ασφαλώς δεν μπορεί να επηρεάσει τις μεγάλες αποφάσεις, αλλά μπορεί να δίνει το καλό της παράδειγμα”. Αναφερόμενος, δε, στα Βαλκάνια, άποψη του ιδίου είναι πως “μετά τη νέα Συμφωνία, η Ελλάδα βρίσκεται σε καλό δρόμο. Γιατί ακόμη και εντός της κρίσης οι υπόλοιπες βαλκανικές χώρες υπολείπονται όχι μόνο σε οικονομικό επίπεδο, αλλά και σε θεσμικές, εμπεδωμένες δημοκρατικές δυνατότητες”.
Στις ιδιαίτερες προοπτικές που διανοίγει το εμπόριο και η ενέργεια για την ενδυνάμωση των σχέσεων της χώρας με τους στρατηγικούς της εταίρους εστίασε η Αριστοτελία Πελώνη, Δημοσιογράφος και Διδάκτωρ Διεθνών Σχέσεων, ενώ ο Γιώργος Πρεβελάκης, Ομότιμος Καθηγητής του Πανεπιστημίου Pantheon-Sorbonne, τόνισε ο κόσμος έχει μπει σε μία καινούργια εποχή, με νέα δεδομένα αστάθειας και στρατηγικών συμφερόντων, τα οποία όμως θα μπορούσαν να κάνουν τη θέση της Ελλάδας πιο σημαντική. Πρόσθεσε, ωστόσο χαρακτηριστικά: “Μπροστά στην περίοδο που ανοίγεται μπροστά μας είναι σημαντικό να προστατεύσουμε εσωτερική συνοχή και συνεννόηση. Αυτό δεν θα μας το λύσει μία ξένη δύναμη, η Αγγλία ή οι ΗΠΑ. Αυτό μπορεί να γίνει μόνο με εσωτερική εργασία. Άρα θα πρέπει να ξανασκεφτούμε την ταυτότητά μας και να δούμε πως μπορούμε να τα αναδιοργανώσουμε ωστε να είναι προσαρμοσμένα στις προκλήσεις του μέλλοντος”.