Παιχνίδια στην κεντροαριστερά, εντός, εκτός και επί τα αυτά της ΔΗΣΥ

Παιχνίδια στην κεντροαριστερά, εντός, εκτός και επί τα αυτά της ΔΗΣΥ
Joint meeting of the Central Coordinating Council of the Democratic Coalition, in CARAVEL Hotel, Athens, Greece on July 26, 2016. / , CARAVEL, , 26 , 2017 Nikos Libertas / SOOC

Η διαρροή του Σταύρου Θεοδωράκη πως ενδιαφέρεται για την ηγεσία της κεντροαριστεράς, αλλά όχι της ΔΗΣΥ και οι αντιδράσεις στη Χαριλάου Τρικούπη

Τα “μπάνια του λαού”, που έλεγε και ο Ανδρέας Παπανδρέου, τελειώνουν για τους περισσότερους μαζί με τον Αύγουστο, αλλά στην κεντροαριστερά οι θερμοκρασίες παραμένουν υψηλές, εν όψει της εκλογής αρχηγού του νέου φορέα- διαδόχου της Δημοκρατικής Συμμαχίας τον Οκτώβριο.

Τις συζητήσεις αναζωπύρωσε η διαρροή χθες από την πλευρά του επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρου Θεοδωράκη πως ναι μεν σκέπτεται να δηλώσει “παρών” για την ηγεσία της κεντροαριστεράς, αλλά μόνον εάν η διαδικασία θα αφορά στη συγκρότηση ενός νέου φορέα και όχι τη ΔΗΣΥ.

Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι στο Ποτάμι δεν έχουν αποκλείσει ούτε το σενάριο της συνέχισης της αυτόνομης πορείας, ούτε και της “συγχώνευσης” με τους εκτός ΠΑΣΟΚ εκσυγχρονιστές (δηλαδή βασικά την Ώρα Αποφάσεων της Άννας Διαμαντοπούλου) με στόχο τη συγκρότηση ενός κεντρώου φιλελεύθερου σχήματος, προφανώς πιο κοντά στη Νέα Δημοκρατία του Κυριάκου Μητσοτάκη.

“Επισήμως” από τη Χαριλάου Τρικούπη υπενθύμιζαν ότι από την πρώτη στιγμή, στο συνέδριο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης όπου ανακοινώθηκε η εκλογή αρχηγού από τη βάση και η διεξαγωγή συνεδρίου μέχρι το Δεκέμβριο, με πρόεδρο της οργανωτικής επιτροπής το Νίκο Αλιβιζάτο, είχε ξεκαθαριστεί ότι τον Οκτώβριο θα εκλεγεί ο πρόεδρος της προοδευτικής δημοκρατικής ευρύτερης παράταξης, δηλαδή ενός νέου φορέα και όχι της ΔΗΣΥ. Για αυτό εξάλλου, προσέθεταν, θα πραγματοποιηθεί μέχρι το τέλος του χρόνου το συνέδριο, όπου θα αποφασιστεί και εάν ο νέος φορέας θα είναι πολυκομματικός ή ενιαίος.

Όπως και με την ανακοίνωση του ενδιαφέροντος του Γιώργου Καμίνη να διεκδικήσει την ηγεσία του χώρου (απέναντι στη Φώφη Γεννηματά που προφανώς θα είναι υποψήφια), έτσι και όσον αφορά στη διαρροή της πλευράς Θεοδωράκη, σχολίαζαν ότι είναι ευχάριστο πως θέλει να μπει στη διαδικασία της εκλογής ηγεσίας και αυτονόητο πως όταν ένα κοινοβουλευτικό κόμμα εντάσσεται στην προσπάθεια αυτή, το εγχείρημα αποκτά μεγαλύτερες διαστάσεις.

Ανεπισήμως πάντως δεν έλειπαν κι εκείνοι που εξέφραζαν την ελπίδα, το μήνυμα Θεοδωράκη πως θα διεκδικήσει την ηγεσία μόνο εάν πρόκειται για ένα νέο φορέα και όχι για τη ΔΗΣΥ να μην είναι πρόσχημα… κωλυσιεργίας. Πέρυσι εξάλλου, όταν τελικά ναυάγησαν οι συζητήσεις μεταξύ Ποταμιού και ΔΗΣΥ, κάποιοι είχαν κατηγορήσει τον κ.Θεοδωράκη ότι προέβαλλε απαιτήσεις για πράγματα που όπως έλεγαν ούτως ή άλλως είχαν συμφωνηθεί, με στόχο να κωλυσιεργήσει και εν τέλει να μη συμμετάσχει.

Υπενθυμίζεται ότι πριν από 20 περίπου ημέρες, η κ.Διαμαντοπούλου μιλώντας στο Σκάι είχε σημειώσει πως Ώρα Αποφάσεων, Ποτάμι και ο Ευάγγελος Βενιζέλος “έχουν πολιτικό λόγο που συμπίπτει”, υποστηρίζοντας ότι κατά το συνέδριο της ΔΗΣΥ αποδείχθηκε ότι ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ “δεν έχει κανένα λόγο εκεί μέσα” και παραδεχόμενη ότι υπάρχουν σημεία σύγκλισης και με τη ΝΔ.

Στη ΔΗΣΥ πάντως αναρωτιούνται εάν θα προκύψουν τριβές μεταξύ των ηγεσιών του Ποταμιού και της Ώρας Αποφάσεων για το ποιος θα έχει το λόγο σε ένα εγχείρημα “συγχώνευσης” των δύο σχημάτων, ενώ θα επιμείνουν στην ανοιχτή πρόσκληση προς άπαντες, τονίζοντας ότι όποιος επιμένει σε δημιουργία νέου φορέα “κρούει ανοιχτές θύρες”, καθώς αυτός είναι ο στόχος που έχει θέσει και η κ.Γεννηματά. 

πηγή φωτογραφίας: sooc

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα