Παναγιώτης Κορκολής: Ένα προοδευτικό σχέδιο πρέπει να επιμένει στην ύπαρξη ολοκληρωμένων δημόσιων πολιτικών

Παναγιώτης Κορκολής: Ένα προοδευτικό σχέδιο πρέπει να επιμένει στην ύπαρξη ολοκληρωμένων δημόσιων πολιτικών

Η ομιλία του Παναγιώτη Κορκολή στο συνέδριο με θέμα «Αναζητώντας τον Άλλο Δρόμο: Στρατηγικές Ανάπτυξης της Ελληνικής Οικονομίας» διοργανώνεται από τον Όμιλο ΜΕΤΑΒΑΣΗ για τη βιώσιμη και δίκαιη ανάπτυξη, το Ινστιτούτο Εναλλακτικών Πολιτικών ΕΝΑ, και το Eteron – Ινστιτούτο για την Έρευνα και την Κοινωνική Αλλαγή.

Το συνέδριο με θέμα «Αναζητώντας τον Άλλο Δρόμο: Στρατηγικές Ανάπτυξης της Ελληνικής Οικονομίας» διοργανώνεται από τον Όμιλο ΜΕΤΑΒΑΣΗ για τη βιώσιμη και δίκαιη ανάπτυξη, το Ινστιτούτο Εναλλακτικών Πολιτικών ΕΝΑ, και το Eteron – Ινστιτούτο για την Έρευνα και την Κοινωνική Αλλαγή.

Πραγματοποιείται στον χώρο του Eteron (Λεωκορίου 38-40, Ψυρρή) μέχρι την Κυριακή 29 Ιανουαρίου.

Σημεία της ομιλίας του Παναγιώτη Κορκολή, υπεύθυνου Ανάπτυξης Ινστιτούτου Εναλλακτικών Πολιτικών-ΕΝΑ

Προκειμένου να απαντήσουμε στο ερώτημα του πως θα πετύχουμε την υλοποίησή ενός προοδευτικού αναπτυξιακού μοντέλου από την σκοπιά του συστήματος σχεδιασμού, διαχείρισης και αξιολόγησης των δημόσιων επενδυτικών πόρων (του Ταμείου Ανάκαμψης του ΕΣΠΑ κλπ) πρέπει να εξετάσουμε δύο βασικούς άξονες:

Ο 1ος αφορά τις δημόσιες πολιτικές. Οι επενδυτικοί πόροι πρέπει να αποτελούν μέσα/εργαλεία σχεδιασμού και υλοποίησης δημόσιων πολιτικών. Η απουσία δημόσιων πολιτικών με συγκεκριμένη αξιακή προσέγγιση, πλαίσιο, τεκμηρίωση και στόχους δεν είναι ουδέτερη καθώς αφήνει στους μηχανισμούς της αγοράς ή οργανωμένων συμφερόντων ή/και πελατειακών δικτύων να καθορίζουν ανάγκες προτεραιότητες και λειτουργίες. Επομένως ένα προοδευτικό σχέδιο πρέπει να επιμένει μεθοδολογικά στην ύπαρξη ολοκληρωμένων και τεκμηριωμένων δημόσιων πολιτικών.

Ο 2ος άξονας αφορά το σύστημα διακυβέρνησης και την οργάνωση του κράτους. Το σύστημα σχεδιασμού και διαχείρισης των χρηματοδοτικών προγραμμάτων πρέπει να εφαρμόζει τις αρχές της πολυεπίπεδης διακυβέρνησης στην βάση εκπλήρωσης σύνθετων αποστολών (όπως αυτή της αξιοποίησης των επενδυτικών πόρων) και τις αξίες της συμμετοχικής διακυβέρνησης καθώς:

  • Οι σύγχρονες προκλήσεις είναι σύνθετες και επιβάλλουν την οργάνωση του κράτους στην βάση οριζόντιων και κάθετων διασυνδέσεων μεταξύ διαφορετικών τομέων και επιπέδων διοίκησης
  • Η συμμετοχική διακυβέρνηση φέρνει στο προσκήνιο την ανάδειξη της «στρατηγικής εταιρικής σχέσης» Κράτους και Κοινωνίας των Πολιτών. Με την ανάδειξη ενός «Κράτους-διοργανωτή» της διαβούλευσης με τους κοινωνικούς εταίρους, το οποίο κινητοποιεί διαρκώς τα συμμετοχικά δίκτυα για τον σχεδιασμό και την εφαρμογή των πολιτικών και επομένως έχει την κοινωνία συμμέτοχη και όχι απέναντι.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα