Πάνω σε παλιά πρόταση νόμου του ΠΑΣΟΚ, η απλή αναλογική

Πάνω σε παλιά πρόταση νόμου του ΠΑΣΟΚ, η απλή αναλογική
Παρουσίαση από τον υπουργό Επικρατείας Νίκο Παππά σε συνέντευξη Τύπου του Μητρώου Επιχειρήσεων Ηλεκτρονικών Μέσων Ενημέρωσης (Μητρώο Online Media)., την Τρίτη 7 Ιουνίου 2016. (EUROKINISSI/ΣΤΕΛΙΟΣ ΣΤΕΦΑΝΟΥ) Eurokinissi

Καθώς η ΝΔ και το Ποτάμι δηλώνουν ότι δε θα ψηφίσουν την πρόταση νόμου της κυβέρνησης και καλούν και το ΠΑΣΟΚ να την καταψηφίσει, η Γεροβασίλη ζήτησε από τα κόμματα να λάβουν υπόψη τους την απήχηση της απλής αναλογικής στο λαό

Την πρόταση νόμου που είχε κάνει το ΠΑΣΟΚ τον Ιούνιο του 2015 για αλλαγή του εκλογικού νόμου θα λάβει υπόψη της στη δική της πρόταση νόμου η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ, όπως ανακοίνωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη.

“Η πρότασή μας για την κατάργηση του μπόνους, την απλή αναλογική και την ψήφο στα 17 βρίσκεται στο στάδιο της τελικής επεξεργασίας. Λαμβάνει υπόψη τις συζητήσεις του Πρωθυπουργού με τους αρχηγούς των κομμάτων, καθώς και πρόσφατες νομοθετικές πρωτοβουλίες άλλων κομμάτων, όπως για παράδειγμα την Πρόταση Νόμου του ΠΑΣΟΚ τον Ιούνιο 2015”, είπε συγκεκριμένα η κ.Γεροβασίλη.

Επιβεβαίωσε ότι η πρόταση της κυβέρνησης θα κατατεθεί στη Βουλή στο τέλος αυτής της εβδομάδας και θα ψηφιστεί μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Ιουλίου, πιθανότατα με την επιστροφή του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα από την Κίνα, όπου μεταβαίνει στις 2 Ιουλίου. “Η διαδικασία της συζήτησης στη Βουλή μπορεί να βοηθήσει ώστε να υπάρξουν ακόμα μεγαλύτερες συγκλίσεις από αυτές που έχουν ήδη διαπιστωθεί. Η ιστορική αναγκαιότητα για την καθιέρωση της ισοτιμίας της ψήφου και η απήχηση της πρότασης στο λαό πρέπει να είναι το κριτήριο των κομμάτων”, πρόσθεσε η κ.Γεροβασίλη, καταλήγοντας: “Από τη Ν.Δ. δεν περιμέναμε τίποτα καλύτερο.”

Η πρόταση για αλλαγή του εκλογικού νόμου που είχε κάνει το ΠΑΣΟΚ τον Ιούνιο του 2015 έφερε την υπογραφή του Ευάγγελου Βενιζέλου, αλλά και της σημερινής προέδρου Φώφης Γεννηματά και αφορούσε σε κατάργηση του μπόνους.

Με τον τρόπο αυτό το Μαξίμου θέλει βέβαια να πιέσει τη Χαριλάου Τρικούπη, την οποία Νέα Δημοκρατία και Ποτάμι καλούν να μην ψηφίσει την κυβερνητική πρόταση για απλή αναλογική.

Ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης μιλώντας πριν λίγο στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος ξεκαθάρισε ότι: “Το Ποτάμι δε θα υπογράψει το σύμφωνο ακυβερνησίας, που προτείνει ο κ.Τσίπρας” και κάλεσε την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ “να μη στηρίξει την πρόταση Τσίπρα, διότι είναι έγκλημα για τη χώρα”.

Ήδη από την προηγούμενη εβδομάδα ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Άδωνις Γεωργιάδης είχε προβλέψει ότι δε θα βρεθούν οι 200 ψήφοι ώστε να εφαρμοστεί νέος εκλογικός νόμος από τις επόμενες εκλογές, προειδοποιώντας μάλιστα τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης να μην ψηφίσουν τον εκλογικό νόμο Τσίπρα με το επιχείρημα ότι θα ταυτιστούν με το ΣΥΡΙΖΑ.

Κατά την ενημέρωση που έκανε σήμερα στους κοινοβουλευτικούς συντάκτες ο εκπρόσωπος τύπου της ΝΔ Γιώργος Κουμουτσάκος μετά τη συνεδρίαση της ομάδας συντονισμού του κοινοβουλευτικού έργου του κόμματος, επανέλαβε ότι η αξιωματική αντιπολίτευση δεν συμφωνεί με την απλή αναλογική και θεωρεί ότι η πρόταση αυτή επιδιώκει τον αποπροσανατολισμό από τη συζήτηση για την κατάσταση της πραγματικής οικονομίας, η οποία είναι ολέθρια για τους πολίτες, και συνιστά απόπειρα διάσωσης του κυβερνώντος κόμματος, που -κατά τη Συγγρού- βλέπει ότι τα ποσοστά του καταρρέουν.

Η ΝΔ πιστεύει ότι, η χώρα χρειάζεται ισχυρή και συνεκτική διακυβέρνηση και δυνατότητα για γρήγορη λήψη των αποφάσεων. Σημειώνει δε ότι ο εκλογικός νόμος πρέπει να αποτελεί συνδυασμό αναλογικότητας και κυβερνησιμότητας, χαρακτηριστικά που έχει και ο ισχύον εκλογικός νόμος, τόνισε ο κ.Κουμουτσάκος.

Αποδέχεται τέλος τη συζήτηση επάνω σε δυο ζητήματα, την ψήφο στους Έλληνες ομογενείς και την κατάτμηση των εκλογικών περιφερειών, εκτιμώντας ότι, και τα δυο θα βελτίωναν ότι ισχύει έως σήμερα.

Ενδιαφέρον παρουσιάζουν εν τω μεταξύ τα ευρήματα του δεύτερου μέρους της έρευνας της Public Issue για την αποδοχή της απλής αναλογικής από τους πολίτες σε σχέση με τις εκλογικές τους προτιμήσεις.

Το υψηλότερο ποσοστό θετικών απαντήσεων είναι ανάμεσα στους ψηφοφόρους του ΚΚΕ με 89% ενώ μόλις το 8% τάσσεται κατά.

Σε ποσοστό 42% οι ψηφοφόροι της ΝΔ, που διαχρονικά τάσεται κατά της απλής αναλογικής, σύμφωνα με την έρευνα της Public Issue, απαντούν θετικά στην καθιέρωση της απλής αναλογικής ενώ σε ποσοστό 48% τάσσονται κατά.

Ιδιαίτερα ψηλά ποσοστά συγκεντρώνει η απλή αναλογική ανάμεσα στους ψηφοφόρους της Δημοκρατικής Συμπαράταξης (57%), των ΑΝΕΛ (65%), της Ενωσης Κεντρώων (57%) και της Χρυσής Αυγής (50%) ενώ υπέρ της απλής αναλογικής τάσσονται και οι ψηφοφόροι του Ποταμιού με ποσοστό 49%.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα