Παπαδημούλης: Επιστολή προς τους ευρωπαϊκούς θεσμούς για τις αρχαιότητες στο μετρό Θεσσαλονίκης
"Η μεγαλύτερη και καλύτερα διατηρημένη Βυζαντινή πόλη της ύστερης αρχαιότητας, οπουδήποτε στον κόσμο, κινδυνεύει με διαμελισμό και μεταφορά, σε μια πράξη χωρίς προηγούμενο" σημειώνει ο κ. Παπαδημούλης.
- 14 Ιουλίου 2021 20:51
Επιστολή προς τους ευρωπαϊκούς θεσμούς έστειλε ο αντιπρόεδρος του ΕΚ και επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης εκφράζοντας την ανησυχία του «για τα σχέδια της ελληνικής κυβέρνησης για αποσυναρμολόγηση σημαντικών αρχαιολογικών ευρημάτων ιδιαίτερης ιστορικής αξίας, που ανασκάφηκαν στον σταθμό του μετρό «Βενιζέλος» στη Θεσσαλονίκη. «Η μεγαλύτερη και καλύτερα διατηρημένη Βυζαντινή πόλη της ύστερης αρχαιότητας, οπουδήποτε στον κόσμο, κινδυνεύει με διαμελισμό και μεταφορά, σε μια πράξη χωρίς προηγούμενο», γράφει χαρακτηριστικά.
Ειδικότερα αναφέρει ότι «η ελληνική κυβέρνηση σκοπεύει να αποσυναρμολογήσει τις αρχαιότητες, να τις μεταφέρει προσωρινά σε αποθηκευτικό χώρο κάπου έξω από την πόλη και να τις επανατοποθετήσει, μετά την ολοκλήρωση της κατασκευής του σταθμού, υποστηρίζοντας ότι αυτή η διαδικασία θα επιταχύνει την ολοκλήρωση της γραμμής του μετρό». Χαρακτηρίζει την εν λόγω απόφαση «ιδιαίτερα επιζήμια για τις αρχαιότητες» και σημειώνει ότι είναι «εντελώς αντίθετη με το προηγούμενο σχέδιο κατασκευής του σταθμού που προέβλεπε την ύπαρξη των αρχαιοτήτων in situ, και το οποίο εγκρίθηκε το 2017».Αναφέρει επίσης ότι υπάρχουν «επικριτικές αντιδράσεις από αρχαιολόγους, ακαδημαϊκούς και την κοινωνία των πολιτών στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο».
«Ανησυχώ ιδιαίτερα», τονίζει, για τον βαθμό που έχει ενημερώσει ορθά η ελληνική κυβέρνηση την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, η οποία συγχρηματοδοτεί αυτό το έργο» και απευθύνει έκκληση «συντασσόμενος με την παγκόσμια αρχαιολογική κοινότητα, για την υλοποίηση της ήδη συμφωνημένης λύσης της in situ διατήρησης των αρχαιοτήτων στο σταθμό του μετρό Βενιζέλος στη Θεσσαλονίκη».
Ο αντιπρόεδρος του ΕΚ επικαλείται επίσης την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για την Προστασία της Αρχαιολογικής Κληρονομιάς που υπεγράφη στη Βαλέτα (1992), η οποία επικυρώθηκε από την Ελλάδα το 2005, υποχρεώνοντας τους υπογράφοντες «να προβλέπουν, όταν βρίσκονται στοιχεία της αρχαιολογικής κληρονομιάς κατά τη διάρκεια αναπτυξιακών εργασιών, τη διατήρησή τους in situ όταν αυτό είναι εφικτό » (άρθρο 5, IV).
Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις