Παπανδρέου: “Εγώ μαριονέτα δεν γίνομαι”

Παπανδρέου: “Εγώ μαριονέτα δεν γίνομαι”
ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ (PHASMA/Μ.ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ) Phasma

Σε εξέλιξη η κρίσιμη συνεδρίαση της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ. Επιμονή Παπανδρέου για επανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών με κοινές μετοχές. Τι είπε στην ομιλία του (Vids)

Άρχισαν οι εργασίες της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ στη Βουλή.

Ξεκινώντας την ομιλία του ο Γ. Παπανδρέου τόνισε ότι ο λαός ξέρει πως αυτή η συνεδρίαση και οι αποφάσεις που θα πάρει η Βουλή τις επόμενες ημέρες είναι καθοριστικής και ιστορικής σημασίας.

“Καθοριστικής για το εάν θα ξεπεράσουμε τον κάβο και θα μπούμε σε ένα συντεταγμένο δρόμο όσο δύσκολος κι αν είναι αλλά ασφαλής, ή θα βολοδέρνουμε με τους φόβους και τη στάση των σπεκουλαδόρων των αγορών” είπε χαρακτηριστικά.

Ο Γιώργος Παπανδρέου χαρακτήρισε “γελοιότητες” τα περί επιτροπείας, κάνοντας λόγο για προσπάθεια πατρωνίας από τους εταίρους μας.

Ο τέως πρωθυπουργός προανήγγειλε αίτημα από το ΠΑΣΟΚ για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής σχετικά με τα στοιχεία του ελλείμματος του 2009.

Ο Γιώργος Παπανδρέου αναφέρθηκε αναλυτικά στα όσα πέτυχε το ΠΑΣΟΚ στον τομέα της διαφάνειας και της διαφθοράς και εξαπέλυσε οξύτατη επίθεση στη Νέα Δημοκρατία, κάνοντας λόγο για εξαγγελίες της κυβέρνησης Καραμανλής “ανάμεσα σε μπύρες και σουβλάκια”.

Όλοι στη μάχη για τη σωτηρία της Ελλάδας

Ο κ. Παπανδρέου επισήμανε τη σημασία να δοθεί η μάχη από όλους μαζί, διότι, όπως τόνισε, μόνον έτσι θα ολοκληρωθεί η συμφωνία της 26ης Οκτωβρίου.

Τόνισε επίσης ότι η συμφωνία αυτή είναι μοναδική στα παγκόσμια χρονικά, αποτελεί μεγάλη ευκαιρία για τη χώρα και προσφέρει πολύ σημαντική προστασία. Πρώτη φορά είπε, επικαλούμενος και τον Πρόεδρο του IIF Τσαρλς Νταλάρα, γίνεται τόσο μεγάλη διαγραφή χρέους και παρέχεται τόσο μεγάλη βοήθεια.

Μιλώντας και σε προσωπικό τόνο, ο κ. Παπανδρέου ανέφερε ότι δεν έκανε λάθος, χαρακτηρίζοντας τη συμφωνία αυτή ένα σημαντικό εθνικό κεκτημένο και παρέδωσε την πρωθυπουργία όχι γιατί απέτυχε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, αλλά για να μη διακινδυνεύσει η εφαρμογή της συμφωνίας, για την οποία δουλεύουν σήμερα ακόμα και εκείνοι που στην αρχή ήταν αντίθετοι.

Ο κ. Παπανδρέου ανέφερε επίσης ότι εφόσον ολοκληρωθεί το PSI και ψηφιστεί η δανειακή σύμβαση τότε θα έχουν δημιουργηθεί οι προϋποθέσεις να πάει η χώρα μπροστά, να ξεφύγει από τον κίνδυνο, να εξαλειφθεί η φοβία των πολιτών και των επιχειρηματιών, να ανακτήσει η χώρα την οικονομική της ευρωστία. Τότε θα έχει ξεπεράσει τον τελευταίο δύσκολο κάβο.

Επίθεση στα συμφέροντα και στις τράπεζες

Ο κ. Παπανδρέου άσκησε σκληρή κριτική στα επιχειρηματικά συμφέροντα και τα ΜΜΕ και επέμεινε στην επανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών με κοινές μετοχές και δικαίωμα ψήφου και όχι μέσω προνομιούχων ή άλλων τρόπων που πιέζει η τρόικα, ώστε να εξασφαλίσει τη μη κρατικοποίηση των τραπεζών.

Ο τέως πρωθυπουργός σημείωσε ότι δεν έχει την πρόθεση να γίνει μαριονέτα, λέγοντας ότι ο πολιτικός δεν πρέπει να σκύβει το κεφάλι και κάλεσε όλους τους βουλευτές του να συμβάλουν από όποια θέση και αν έχει ο καθένας, διαβεβαιώνοντας ότι αυτό θα κάνει και ο ίδιος.

“Θα είμαι κοντά σας στον αγώνα, από όποια θέση και αν βρίσκομαι” είπε χαρακτηριστικά.

Συνάντηση Παπανδρέου-Βενιζέλου

Περίπου δύο ώρες κράτησε η συνάντηση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Γιώργου Παπανδρέου με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο.

Οι δύο άνδρες συναντήθηκαν στη Βουλή στις 11:45 και επισήμως συζήτησαν για το νομοθετικό έργο της κυβέρνησης Παπαδήμου.

Ο κ. Βενιζέλος φέρεται να ζήτησε επιτάχυνση των διαδικασιών και εκλογή νέου προέδρου μέσα στο δεύτερο μισό του Φεβρουαρίου.

Ωστόσο, ενόψει της συνεδρίασης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ και μετά τη συμπόρευση Λοβέρδου-Βενιζέλου, το ραντεβού θεωρήθηκε κρίσιμο για τα εσωκομματικά του κινήματος.

Την Τετάρτη, ο Γιώργος Παπανδρέου είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον Ευάγγελο Βενιζέλο και τον Ανδρέα Λοβέρδο, ενώ φέρεται να μίλησε και με άλλα στελέχη.

Σύμφωνα με πληροφορίες υπάρχουν ζυμώσεις, για να υπάρξει μια υποψηφιότητα που θα εκφράζει τους προεδρικούς και θα βρεθεί απέναντι στον Ευάγγελο Βενιζέλο.

Είναι αρκετά πιθανό την πλευρά των προεδρικών να εκπροσωπήσει τελικά ένας εκ των Παπουτσή, Κατσέλη ή Καστανίδη, ωστόσο υπάρχουν πιέσεις για να υπάρχει μόνο ένας υποψήφιος και αυτός να είναι ο Ευ. Βενιζέλος, ώστε να δοθεί το μήνυμα της ενότητας.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα