Παπανδρέου: Όταν είπα ότι “λεφτά υπάρχουν” το απέδειξα, αλλά χάλασα την πιάτσα

Παπανδρέου: Όταν είπα ότι “λεφτά υπάρχουν” το απέδειξα, αλλά χάλασα την πιάτσα
Γιώργος Παπανδρέου Eurokinissi

Ο πρώην πρωθυπουργός εξαπέλυσε νέα επίθεση στις κυβερνήσεις Καραμανλή και έκανε λόγο για τίμια και σκληρή αντιπολίτευση με ψήφο για προοδευτικές λύσεις. Σχολίασε το έλλειμμα γυναικών στην κυβέρνηση, τους τεχνοκράτες και τις μεταγραφές από ΠΑΣΟΚ. Τι είπε για τη Νομική Πατρών

“Θα κάνουμε μια τίμια και σκληρή αντιπολίτευση. Και θα προτείνουμε λύσεις προοδευτικές. Λύσεις για το δημόσιο και εθνικό συμφέρον. Η ψήφος μας για αυτές θα είναι αποκλειστικά” δήλωσε ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης, προδιαγράφοντας την αντιπολιτευτική στάση του Κινήματος Αλλαγής.

Ο πρώην πρωθυπουργός εξέφρασε το παράπονο ότι ο ίδιος και η παράταξη του “όταν βρεθήκαμε μόνοι να διαχειριστούμε την πιο μεγάλη κρίση της μεταπολίτευσης, την πιο βαθιά κρίση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε συνδυασμό με την απειλή να εκραγεί το παγκόσμιο οικονομικό σύστημα.

Όταν ως πυροσβέστες είχαμε να αντιμετωπίσουμε αυτήν την πρωτόγνωρη κατάσταση, υπήρξε συστηματική εκμετάλλευση του πόνου του Ελληνικού λαού, από τα δύο κόμματα που θέλησαν να πάρουν την εξουσία. Και τα κατάφεραν, η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ.”

Υποστήριξε ότι: “Ήταν εύκολο, πολύ εύκολο να κατηγορηθεί το ΠΑΣΟΚ και ως εξιλαστήριο θύμα να πληρώσει τα σπασμένα. Να λεηλατηθεί ψηφοθηρικά.” Και κατηγόρησε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ ότι για να το πετύχουν αυτό απέκρυψαν τα πραγματικά και βαθύτερα προβλήματα της χώρας, με τεράστιο όμως κόστος για τον Έλληνα πολίτη που είδε την κρίση να συνεχίζεται για πολλά χρόνια, τις θυσίες να πολλαπλασιάζονται, ενώ άλλες χώρες γρήγορα ξεμπέρδεψαν από τα μνημόνια επειδή κινήθηκαν με ευρύτερη συναίνεση, όπως υποστήριξε.

Ο κ.Παπανδρέου εξαπέλυσε την αναμενόμενη επίθεση στις κυβερνήσεις Καραμανλή, επαναλαμβάνοντας την πρόταση του Κινήματος Αλλαγής, την οποία επανέφερε χθες η Φώφη Γεννηματά, για διερεύνηση των αιτιών της κρίσης, από τις αρχές του 2000.

“Υπάρχουν πράγματι ευθύνες πολιτικές και μεγάλες. Όταν οι επιπτώσεις της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης του 2007-2008 χτύπησαν την Ευρώπη, η Ελλάδα βρέθηκε να είναι ο αδύναμος κρίκος για πολύ συγκεκριμένους λόγους. Αδιαμφισβήτητα, καθοριστικό ρόλο έπαιξε η διακυβέρνηση της χώρας από τη Νέα Δημοκρατία, αύξησε στα ύψη το έλλειμμα, υπερδιπλασίασε το χρέος, απέκρυψε τα πραγματικά δημοσιονομικά στοιχεία από τους εταίρους μας” υποστήριξε, δείχνοντας ότι προδιαγράφει το αποτέλεσμα μίας τέτοιας έρευνας.

Δηλωσε μάλιστα πως: “Όταν είχα πει λεφτά υπάρχουν, το έδειξα και το απέδειξα, αλλά χάλασα την πιάτσα και αν χρειαστεί θα την ξαναχαλάσουμε”.

Κατηγόρησε όμως και τη σημερινή κυβέρνηση Μητσοτάκη ότι με την επιστροφή στην κανονικότητα, εννοεί επιστροφή στη δήθεν κανονικότητα, που μας οδήγησε στην κρίση, καθώς και για αυθαιρεσία.

Ειδική μνεία έκανε στη Νομική Πατρών: “Αυθαιρεσία είναι ο υπουργός παιδείας – υπηρέτησα το υπουργείο αυτό, να αποφασίζει ποια τμήματα, ποια πανεπιστήμια, πόσοι θα είναι οι καθηγητές και πόσοι θα είναι οι εισακτέοι. Ένα σοβιετικού τύπου σύστημα, που κινείται με στενά κομματικά ή πελατειακά κριτήρια. Η Νομική Πατρών είναι θύμα αυτής της αντίληψης.”

Χαρακτήρισε ευπρόσδεκτες τις φοροαπαλλαγές για τις οποιες μιλά ο κ.Μητσοτάκης, αναρωτήθηκε όμως από που θα βρει τους πόρους, καθώς όπως τόνισε η γενικόλογη αναφορά στην ανάπτυξη δεν πείθει.

Κάλεσε τον πρωθυπουργό “να ξεφύγουμε από την απαράδεκτη και επιβλαβή λογική «να φύγουν οι άλλοι για να έρθουν τα δικά μας παιδιά” και σχολίασε τη συμμετοχή τεχνοκρατών και στελεχών προερχόμενων από το ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση: “Δεν αποτελούν άλλοθι ούτε μερικοί τεχνοκράτες, ούτε μερικές λιγότερο ή περισσότερο καλές μεταγραφές.”

Αναρωτήθηκε γιατί η νέα κυβέρνηση δεν πήρε τη σκυτάλη του OpenGov στις επιλογές των Γενικών Γραμματέων, με ανοιχτές προκηρύξεις και αξιοκρατικά κριτήρια και εάν ο κ.Μητσοτάκης θα συνεχίσει τη ΔΙΑΥΓΕΙΑ, την οποία τον κατηγόρησε ότι θέλησε ως υπουργός να καταργήσει.

“Οφείλουμε να επαναδιαπραγματευτούμε το υπερβολικό πλεόνασμα που ζητούν οι δανειστές και να το εξαργυρώσουμε εγγυώμενοι, όλοι μας, όλοι μαζί, τις ριζοσπαστικές αλλαγές στο πελατειακό πολιτικό σύστημα. Είναι αυτή, η στρατηγική αντίληψη της Παράταξής μας” δήλωσε επίσης ο κ.Παπανδρέου.

Ο πρώην πρωθυπουργός, η κυβέρνηση του οποίου ήταν εκείνη με το μεγαλύτερο ποσοστό γυναικών, σχολίασε επίσης: “Δεν μπορώ να μην υπογραμμίσω κ. Μητσοτάκη, πόσο σημαντική είναι η συμμετοχή των γυναικών στα κέντρα λήψης αποφάσεων. Δεν το λάβατε υπόψη όταν φτιάχνανε την κυβέρνηση σας.”

Τόνισε επιπλέον ότι: “Η προστασία των εργαζομένων ειδικά σήμερα με τις ευέλικτες μορφές εργασίας δεν μπορεί να επαφίεται στην καλή θέληση εργατών και εργαζομένων. Το κράτος έχει ουσιαστικότατο ρόλο στην προστασία των δικαιωμάτων τους.”

Σχολίασε τέλος ότι ο κ.Μητσοτάκης συμφώνησε με την άποψη που εκείνος έχει διατυπώσει από χρόνια η Ελλάδα να γίνει κέντρο ευζωίας με έμφαση στον ποιοτικό τουρισμό, πρόσθεσε ομως ότι: “Προϋπόθεση, όμως, είναι η Ελλάδα να γίνει τόπος ευζωίας των ίδιων των Ελλήνων”, εκτιμώντας ότι: “Ένα νέο κοινωνικό, αλλά και πράσινο συμβόλαιο, είναι αδήριτη ανάγκη όχι μόνο εδώ αλλά και στην ΕΕ.”

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα