Παπανδρέου: “Τολμηρές αποφάσεις για να διαφυλάξουμε τα δημοκρατικά κεκτημένα μας”
Στις συνέπειες του πολέμου στην Ουκρανία και στην ανάγκη για τολμηρές αποφάσεις για τη θωράκιση του μέλλοντος αναφέρθηκε ο Γιώργος Παπανδρέου κατά την Τελετή Έναρξης του 24ου Συμποσίου της Σύμης στο Σούνιο.
- 10 Ιουλίου 2022 22:08
Το 24ο Συμπόσιο της Σύμης, που οργανώνει το ίδρυμα Παπανδρέου ξεκίνησε το βράδυ της Κυριακής (10/07) τις τετραήμερες εργασίες του με την Τελετή έναρξης να λαμβάνει χώρα, δίπλα στο Ναό του Ποσειδώνα, στο Σούνιο.
Το κεντρικό θέμα του φετινού Συνεδρίου είναι: “ΚΡΙΣΗ – Το μεγάλο διακύβευμα για την Ειρήνη και τη Δημοκρατία – Η ανάγκη για σχεδιασμό αποτελεσματικών απαντήσεων”.
Ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου δήλωσε προσερχόμενος στη τελετή πως οι συζητήσεις στο φετινό Συμπόσιο αφορούν “τη μεγάλη κρίση που περνάει τώρα η Ευρώπη και ο κόσμος , με τον πόλεμο στην Ουκρανία. Ο πόλεμος αυτός έχει μεγάλες συνέπειες που βιώνουμε και στην Ελλάδα στην ενέργεια, τα τρόφιμα, τις μεταφορές“.
Ο κ. Παπανδρέου επεσήμανε πως ο πόλεμος στην Ουκρανία εγκυμονεί τον κίνδυνο “να δημιουργήσει αστάθεια για μεγάλο διάστημα σε όλη την ευρύτερη περιοχή”.
Ο πρώην πρωθυπουργός τόνισε ότι “τις επιπτώσεις αυτής της τραγικής και παράλογης εισβολής θα συζητήσουμε τις επόμενες μέρες, γιατί χρειάζεται η Ευρώπη και η χώρα μας να πάρει τολμηρές αποφάσεις για μεγαλύτερη αυτάρκεια σε πολλούς τομείς αν θέλουμε να θωρακίσουμε το μέλλον και να διαφυλάξουμε τα δημοκρατικά κεκτημένα μας“.
Ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου κηρύσσοντας την έναρξη του Συμποσίου ανέφερε μεταξύ άλλων πως η παράλογη απόφαση της Ρωσίας να εισβάλλει στην Ουκρανία θέτει σε κίνδυνο την ειρήνη στη Ουκρανία και την ευρύτερη περιοχή ενώ θέτει σε δοκιμασία την ίδια τη Δημοκρατία και τις αρχές της.
“Οι δημοκρατίες μας βρίσκονται μπροστά σε απρόβλεπτες προκλήσεις”, σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Παπανδρέου και πρόσθεσε ότι η Ευρώπη βρίσκεται μπροστά στη πρόκληση να γίνει αυτόνομη στην ενέργεια, να αντιμετωπίσει την υποβάθμιση της υγείας, την επισιτιστική κρίση και να ενισχύσει την αίσθηση ασφάλειας.
Σύμφωνα με τον πρώην πρωθυπουργό η λύση είναι στη ανακατανομή του παγκόσμιου πλούτου στη καινοτομία μιας νέας παγκόσμιας διακυβέρνησης. “Πρέπει να ενστερνιστούμε τις ανθρώπινες αξίες υγείας και ασφάλειας για όλους”, υπογράμμισε.
Στο Συμπόσιο της Σύμης θα πραγματοποιηθούν ειδικές συνεδρίες που θα είναι αφιερωμένες στην ευρωπαϊκή πορεία των Βαλκανίων, στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η τουρκική κοινωνία, στο νέο τοπίο που διαμορφώνεται στη Μέση Ανατολή, στην ανάγκη εμβάθυνσης της Δημοκρατίας στην Ευρώπη. Ο Γιώργος Παπανδρέου κάλεσε την ΕΕ να προχωρήσει χωρίς καθυστέρηση στην ένταξη των Δυτικών Βαλκανίων αρχής γενομένης από την Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία.
Στην τελετή έναρξης μίλησε ακόμη η ομοσπονδιακή υφυπουργός Πολιτισμού της Γερμανίας, Κλόντια Ροτ και ο γνωστός Τούρκος συνθέτης και συγγραφέας, Ζουλφί Λιβανελί, ο οποίος μαζί με τον Γ. Παπανδρέου βράβευσε τη Μαρία Φαραντούρη για την συμβολή της στην ενίσχυση της φιλίας του Ελληνικού και Τουρκικού λαού.
Χαιρετισμό απηύθυνε ο Ειδικός Απεσταλμένος της ΕΕ για τα Δυτικά Βαλκάνια, Μίροσλαβ Λάιτσακ.
Μεταξύ των συμμετεχόντων στο φετινό Συμπόσιο της Σύμης, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, είναι ο πρωθυπουργός του Κοσόβου, Άλμπιν Κούρτι, ο ομοσπονδιακός υπουργός Τροφίμων και Αγροτικής Ανάπτυξης της Γερμανίας, Τζεμ Έζντεμιρ, ο υπουργός Εξωτερικών του Μαυροβούνιου, Ράνκο Κριβόκαπιτς, ο Γενικός Γραμματέας του Σοσιαλιστικού Κόμματος Αλβανίας, Ταουλάντ Μπάλα, το Μέλος του Ουκρανικού Κοινοβουλίου, Γούλια Λοβοσκίνα, η πρώην Πρόεδρος της Κροατίας, Κολίντα Γκράμπαρ, ο πρώην Υπουργός Εξωτερικών της Σουηδίας, Γιαν Ελιασον, ο πρόεδρος του Club de Madrid, Ντανίλο Τουρκ, η πρώην Υπουργός Εξωτερικών του Νίγηρα και Ειδική Απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ, Μινταούντου Αϊσάτου, η Ινδή ακτιβίστρια ενάντια στο trafficking κοριτσιών και γυναικών, Ρουτσίρα Γκούπτα και ο πρόεδρος του αμερικανικού Κέντρου για την Παιδεία και την Οικονομία, Άντονι Μακέι .
Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις