Παπαγγελόπουλος: Ζητά κατάθεση ουσιωδών μαρτύρων – Καταθέτει η Ξένη Δημητρίου
Ξεκινά και πάλι η προκαταρκτική εξέταση της κοινοβουλευτικής επιτροπής για την υπόθεση Παπαγγελόπουλου. Καταθέτει η πρώην εισαγγελέας του Αρείου Πάγου. Ποια τα αιτήματα του πρώην αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης.
- 29 Απριλίου 2020 14:48
Έναν μήνα μετά την αναστολή των εργασιών της, λόγω της επιδημίας του κορονοϊού, η ειδική κοινοβουλευτική επιτροπή επαναλαμβάνει τις εργασίες της προκαταρκτικής εξέτασης. η οποία ερευνά εάν ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης, Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, κατά την άσκηση των καθηκόντων του, παρενέβη στο έργο εισαγγελικών λειτουργών και εάν τους πίεσε, προκειμένου να ασκήσουν διώξεις, χωρίς στοιχεία, σε πολιτικούς αντιπάλους της προηγούμενης κυβέρνησης, για την υπόθεση Novartis.
Κατάθεση Ξένης Δημητρίου
Η επιτροπή πιάνει ξανά το νήμα της έρευνας της από εκεί ακριβώς που το άφησε και αύριο Πέμπτη καλεί σε κατάθεση την πρώην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ξένη Δημητρίου. Η Ξένη Δημητρίου έχει ήδη καταθέσει ενώπιον του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ευάγγελου Ζαχαρή, στο πλαίσιο της προκαταρκτικής έρευνας για τους δικονομικούς χειρισμούς της Εισαγγελέως Διαφθοράς Ελένης Τουλουπάκη και των επίκουρων εισαγγελέων κ.κ. Τζούρα και Μανώλη, στην υπόθεση Novartis.
H κ. Δημητρίου κατέθεσε στον κ. Ζαχαρή, μετά τους ισχυρισμούς του αντεισαγγελέα Αρείου Πάγου Γιάννη Αγγελή, για σειρά παρατυπιών, κατά την έρευνα για τη NOVARTIS και σχέδιο προφυλάκισης προεκλογικά τριών πολιτικών προσώπων, επίσης για τον ισχυρισμό του ότι ήταν σε γνώση της κ. Δημητρίου πως ο “Ρασπούτιν” ήταν μέλος της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ.
Κατ΄αντιπαράσταση εξέταση με Σαμαρά ζητάει ο Παπαγγελόπουλος
Την Τετάρτη, οι συνήγοροι υπεράσπισης του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου, οι Δημήτρης Τσοβόλας και Λυδία Τσοβόλα, κατέθεσαν στην ειδική κοινοβουλευτική επιτροπή προκαταρκτικής εξέτασης αιτήματα για την εξέταση ουσιωδών μαρτύρων, “ενόψει της εσπευσμένης αυριανής συνεδρίασης της επιτροπής, εν μέσω πανδημίας και απαγόρευσης συναθροίσεων”, όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν σε σχετική ανακοίνωση προς τον τύπο.
“Η εσπευσμένη αυτή συνεδρίαση της επιτροπής θεωρούμε ότι είναι αδικαιολόγητη και αντιφατική σε σχέση με τα μέτρα που η κυβέρνηση ζητεί να εφαρμοστούν από τους πολίτες της χώρας”, αναφέρουν οι συνήγοροι του πρώην αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης. Mεταξύ των αιτημάτων που υπέβαλαν οι δικηγόροι του κ. Παπαγγελόπουλου είναι κατ΄ αντιπαράσταση εξέταση με τον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά.
Παπαγγελόπουλος: Πολιτική η δίωξη μου
Η επιστολή που κατατέθηκε στην επιτροπή προκαταρκτικής εξέτασης έχει ως εξής:
“Κύριοι,
Κατά την έναρξη της λειτουργίας της Επιτροπής σας είχα υποβάλλει αίτημα για να κληθούν βασικοί μάρτυρες που αποδεικνύουν το αβάσιμο των εναντίον μου κατηγοριών.
Το γεγονός ότι όμως μέχρι σήμερα δεν κλήθηκε και δεν εξετάστηκε κανένας από αυτούς, ενώ αντιθέτως κλήθηκαν και εξετάστηκαν, κατά προτεραιότητα μάλιστα ως μάρτυρες πρόσωπα που είναι βασικοί κατηγορούμενοι για την υπόθεση της NOVARTIS, μου δημιουργεί εύλογα ερωτηματικά και προβληματισμούς που επιβεβαιώνουν τις αρχικές μου αιτιάσεις ότι πρόκειται για πολιτική δίωξη που υπηρετεί πολιτικές σκοπιμότητες και όχι την νομιμότητα.
ΖΗΤΩ
Να κληθούν οι νυν και όσοι διετέλεσαν προϊστάμενοι στις Εισαγγελίες Πρωτοδικών και Εφετών Αθηνών και στο Πρωτοδικείο και Εφετείο Αθηνών αντίστοιχα, προκειμένου να καταθέσουν για το ουσιώδες ζήτημα, εάν κατά την διάρκεια της Υπουργικής μου θητείας, επιχείρησα παρέμβαση σε οποιαδήποτε υπόθεση και αν έχει υποπέσει στην αντίληψή τους ότι αυτοαποκαλούμην ως «Ρασπούτιν», όπως τελείως αναληθώς κατέθεσε και υποστήριξε η όψιμη “κατήγορός” μου Εισαγγελέας Ελένη Ράικου.
Ειδικότερα ζητώ να κληθούν άμεσα και να εξεταστούν ως μάρτυρες:
Οι Εισαγγελείς:
Ευάγγελος Ιωαννίδης, νυν Προϊστάμενος Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών.
Ηλίας Ζαγοραίος, πρώην Προϊστάμενος Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, Εισαγγελία Εφετών Αθηνών.
Ιωάννης Μωραϊτάκης, Προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών Αθηνών, Εισαγγελία Εφετών Αθηνών.
Οι Προϊστάμενοι Πρωτοδικών Αθηνών: 1. Γεώργιος Γρίβας, νυν Προϊστάμενος Πρωτοδικείου Αθηνών, Πρωτοδικείον Αθηνών.
Ελευθέριος Γεωργίλης, Πρώην Προϊστάμενος Πρωτοδικείου Αθηνών, Εφετείον ή Πρωτοδικείον Αθηνών και
Σπυρίδων Γεωργουλέας , Πρώην Προϊστάμενος Πρωτοδικείου Αθηνών, Εφετείον Αθηνών.
Οι Προϊστάμενοι του Εφετείου Αθηνών: 1. Κων/νος Σταμαδιάνος, νυν Προϊστάμενος Εφετείου Αθηνών, Εφετείον Αθηνών και
Θεόδωρος Κανελλόπουλος, πρώην Προϊστάμενος Εφετείου Αθηνών, Άρειος Πάγος
Η Οικονομική Εισαγγελέας Μαριάννα Ψαρουδάκη, Εισαγγελία Οικονομικού Εγκλήματος.
Επίσης πρέπει να κληθεί ο μηνυτής μου Αντώνης Σαμαράς για να γίνει κατ’ αντιπαράσταση εξέταση με εμένα.
Ακόμη ζητώ να κληθούν κα να εξεταστούν οι:
1. Ο πρώην Υπουργός Δικαιοσύνης, Μιχαήλ Καλογήρου, κάτοικος Αθηνών.
2. Η πρώην Γενική Επιθεωρήτρια Δημόσιας Διοίκησης, Μαρία Παπασπύρου, κάτοικος Αθηνών.
3. Η Δημοσιογράφος Γιάννα Παπαδάκου, κάτοικος Μελισσίων Αττικής και
4. Ο Εκδότης της Εφημερίδας «ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ» Ιωάννης Φιλιππάκης, Εφημερίδα Δημοκρατία.
Η κλήση και εξέταση όλων των ανωτέρω μαρτύρων είναι αναγκαία για την ανεύρεση της αλήθειας, καθόσον άλλοι από αυτούς αναφέρθηκαν από άλλους εξετασθέντες μάρτυρες και άλλοι είναι ουσιώδεις μάρτυρες για γεγονότα που έχουν άμεση και ουσιώδη σχέση με τις ερευνητέες αβάσιμες και αναληθείς κατηγορίες που διατυπώνονται εναντίον μου. Καθόσον αυτοί γνωρίζουν ότι εγώ ουδέποτε παρενέβην στα καθήκοντά τους κατά την επίδικη περίοδο και ότι ως εκ τούτου τα όσα αντίθετα κατέθεσαν κάποιοι μάρτυρες (Εισαγγελείς και Μιωνής) είναι τελείως αναληθή και αντιφατικά.
Αθήνα, 29 Απριλίου 2020
Ο Αιτών: Οι πληρεξούσιοι Δικηγόροι μου”.
Διεύρυνση κατηγορητηρίου
Μέσα στις επόμενες ημέρες και πάντως πολύ σύντομα, θα πρέπει να αναμένεται η ανάληψη πρωτοβουλίας για τη διεύρυνση του κατηγορητηρίου σε βάρος του πρώην αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης, με σχετική πρόταση βουλευτών.
Η δικογραφία με τις καταθέσεις και τα έγγραφα που έχει λάβει ως τώρα η επιτροπή, έχουν ήδη τεθεί σε γνώση των κομμάτων προκειμένου να αποφασίσουν αν υπάρχουν στοιχεία τα οποία συνιστούν λόγο διεύρυνσης του κατηγορητηρίου, σε βάρος του πρώην αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης.
Έως αυτή την ώρα και με βάση την απόφαση που έχει λάβει η ολομέλεια, η Επιτροπή ερευνά τον κ. Παπαγγελόπουλο για τέσσερα αδικήματα:
– ηθική αυτουργία στο αδίκημα της κατάχρησης εξουσίας κατά φυσική αυτουργία και άμεση συνέργεια δικαστικών λειτουργών
– πρόκληση και προσφορά για τη τέλεση εγκλήματος
– ηθική αυτουργία σε παράβαση καθήκοντος και παράβαση καθήκοντος
– ηθική αυτουργία σε ψευδή κατάθεση
Τους μήνες που προηγήθηκαν η Επιτροπή έλαβε καταθέσεις από εισαγγελικούς λειτουργούς που σκιαγράφησαν σκηνικό πιέσεων εκ μέρους του αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης και προσπάθεια εργαλειοποίησης εισαγγελικών ερευνών σε βάρος πολιτικών αντιπάλων της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτές οι καταθέσεις μαζί με την κατάθεση του επιχειρηματία Σάμπυ Μιωνή σε βάρος του κ. Παπαγγελόπουλου, ανοίγουν το δρόμο ανάληψη πρωτοβουλίας για την υποβολή πρότασης αναβάθμισης των κατηγοριών. Ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο η πρόταση για τη διεύρυνση του κατηγορητηρίου να περιλάβει το αδίκημα της εκβίασης αλλά και τα αδικήματα που περιγράφονται στο άρθρο 186 του Ποινικού Κώδικα -πρόκληση και προσφορά για την εκτέλεση κακουργήματος ή πλημμελήματος.
Η επιτροπή δεν έχει μπροστά της απεριόριστο χρόνο για να ολοκληρώσει τις εργασίες της. Αν ωστόσο υποβληθεί νέα πρόταση κατηγορίας σε βάρος του κ. Παπαγγελόπουλου, τότε θα πρέπει να θεωρείται βέβαιη μια παράταση έστω και ολιγοήμερη.
Άλλωστε, με βάση τον Κανονισμό, αν την πρόταση δίωξης δεν συνοδεύει και πρόταση για ανάθεση σε τριμελές γνωμοδοτικό συμβούλιο (σ.σ. συγκροτείται από έναν αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου και δύο εισαγγελείς εφετών, μετά από κλήρωση) του ελέγχου των στοιχείων της κατηγορίας και της αξιολόγησης της ουσιαστικής βασιμότητάς τους, τότε θα πρέπει να δοθεί προθεσμία 7 ημερών για την περίπτωση που κάποιο άλλο κόμμα θέλει να υποβάλει πρόταση για γνωμοδότηση από το τριμελές γνωμοδοτικό συμβούλιο.
Στη συνέχεια, εντός 15 ημερών, από τη λήξη της προθεσμίας αυτής και εφόσον δεν υποβληθεί πρόταση για τριμελές γνωμοδοτικό συμβούλιο, ο Πρόεδρος της Βουλής εγγράφει την πρόταση άσκησης δίωξης σε ειδική ημερήσια διάταξη ώστε αυτή να συζητηθεί στην Ολομέλεια και να γίνει ψηφοφορία.