Παπασταύρου: “Λάθος να θεωρείται διμερές το ζήτημα Μπελέρη – Είναι βαθύτατα ευρωπαϊκό”

Διαβάζεται σε 4'
Φρέντι Μπελέρης
Φρέντι Μπελέρης ΥΠ. ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ/EUROKINISSI

Το χρονικό της υπόθεσης του εκλεγμένου δημάρχου Χειμάρρας, Φρέντη Μπελέρη, παρέθεσε ο υπουργός Επικρατείας, Σταύρος Παπασταύρου, τονίζοντας την ανάγκη να αποτελέσει ευρωπαϊκό θέμα για την Ε.Ε.

“Το ζήτημα Μπελέρη είναι βαθύτατα ευρωπαϊκό, δεν είναι διμερές. Έχει να κάνει με τον σεβασμό του κράτους δικαίου”, δήλωσε  ο υπουργός Επικρατείας, Σταύρος Παπασταύρου, σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό «Σκάι».

“Υπάρχει μία σθεναρή υποστήριξη της ελληνικής κυβερνήσεως προς την ανάγκη να τηρηθεί το κράτος δικαίου, την ανάγκη να τηρηθεί μία δίκαιη δίκη και να γίνει απόλυτα σεβαστό το δικαίωμα για το τεκμήριο αθωότητας. Ο Φρέντης Μπελέρης εξελέγη δήμαρχος στις εκλογές της 14ης Μαΐου 2023 ενώ, δύο ημέρες πριν, είχε προφυλακισθεί. Κέρδισε, δηλαδή, τις εκλογές, ενώ ήταν προφυλακισμένος. Είχε δεχθεί σωρεία λεκτικών επιθέσεων όλο το προηγούμενο διάστημα. Από τότε που εξελέγη, εδώ και επτά μήνες σχεδόν, βρίσκεται προφυλακισμένος. Και η αλβανική κυβέρνηση του αρνείται το αναφαίρετο δικαίωμα να ορκισθεί δήμαρχος, όπως επέλεξαν οι δημότες της Χειμάρρας. Το οξύμωρο είναι πως αυτός που δεν εξελέγη, συνεχίζει και ασκεί τα καθήκοντα του δημάρχου”, ανέφερε ο υπουργός Επικρατείας.

“Ο κ. Μπελέρης συνελήφθη τα χαράματα της 12ης Μαΐου σύμφωνα με την κατηγορούσα αρχή επ’ αυτοφόρω με την κατηγορία της εξαγοράς ψήφων. Για καλή του τύχη, μία κάμερα στην παραλία της Χειμάρρας, έξω από ένα εστιατόριο, καταγράφει ότι ο Φρέντης Μπελέρης είναι με δύο φίλους του όταν συλλαμβάνεται από την αλβανική αστυνομία και δεν έχει πάνω οποιοδήποτε χαρτονόμισμα. Άρα, οποιαδήποτε κατηγορία για επ’ αυτοφόρω τέλεση αδικήματος αυταπόδεικτα δεν ισχύει», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον κ. Παπασταύρου, «ο πρώτος μάρτυρας κατηγορίας είναι ο Αρσέν Ράμα, που λέει ότι ένας συνεργάτης του κ. Μπελέρη τού έδωσε 350 ευρώ […] όμως αυτός ο μάρτυς κατηγορίας, στη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας, παραδέχθηκε ότι για να γίνει πληροφοριοδότης της αστυνομίας πήρε χρήματα. Σε οποιοδήποτε άλλο κράτος, αν ο βασικός μάρτυρας κατηγορίας έλεγε ότι για να συμμετάσχει σε μία διαδικασία της αστυνομίας χρηματίσθηκε, η κατηγορία θα σταματούσε εκεί. Εδώ η διαδικασία συνεχίζεται. Ο δεύτερος μάρτυρας κατηγορίας είναι ο τότε επικεφαλής της αστυνομίας στη Χειμάρρα, ο οποίος στη συνέχεια έχει πάρει δύο προαγωγές, έχει πάει στον Αυλώνα και έχει αυξηθεί ο μισθός του. Ο τρίτος μάρτυρας κατηγορίας δεν εμφανίσθηκε στη δίκη της Τετάρτης. Με αυτές τις κατηγορίες δικάζεται ο Φρέντης Μπελέρης», Σε αυτό το σημείο, σε ένα γενικό σχόλιο, σημείωσε ότι «το κράτος δικαίου, οι ασφαλιστικές δικλίδες υποχρεώνουν όλους μας, σε όλα τα κράτη-μέλη, να σεβόμαστε το τεκμήριο αθωότητας του κάθε κατηγορουμένου και να του δημιουργούμε συνθήκες για δίκαιη δίκη.

“Κοιτάξτε ένα γαϊτανάκι που κρατάει επτά μήνες. Ο επικεφαλής των φυλακών και ο εισαγγελέας δήλωσαν αναρμόδιοι για να επιτρέψουν στον εκλεγμένο δήμαρχο να πάει να ορκισθεί. Παρέπεμψαν το θέμα στο Ειδικό Δικαστήριο για την καταπολέμηση της διαφθοράς και του οργανωμένου εγκλήματος. Το Ειδικό Δικαστήριο απεφάνθη δύο φορές ότι δεν έχει αρμοδιότητα και έστειλε το θέμα στο Πρωτοδικείο Δυρραχίου. Το Πρωτοδικείο έκρινε ότι δεν ξέρει αν έχει αρμοδιότητα και παρέπεμψε το θέμα στο Ανώτατο Δικαστήριο, το οποίο στις 7 Νοεμβρίου επέστρεψε την υπόθεση στο Ειδικό Δικαστήριο. Είναι σαφές ότι δεν θέλουν να τηρηθεί η λαϊκή εντολή που έχει πάρει ο Φρέντης Μπελέρης», συμπέρανε.

«Υπάρχουν κράτη-μέλη που λένε ότι το θέμα είναι διμερές. Και όχι μόνο λένε αυτό αλλά ισχυρίζονται ότι η διμεροποίηση της προσχώρησης της Αλβανίας στην Ευρώπη είναι απαράδεκτη. Εγώ λέω ότι αυτή είναι μία λάθος προσέγγιση. Το ζήτημα Μπελέρη είναι βαθύτατα ευρωπαϊκό, δεν είναι διμερές. Έχει να κάνει με τον σεβασμό του κράτους δικαίου», τόνισε ο κ. Παπασταύρου.

Βεβαίως, προσέθεσε, «αν ο κ. Μπελέρης δεν ήταν μέλος της ελληνικής εθνικής μειονότητας και καμίας μειονότητας, προφανώς η Ελλάδα δεν θα είχε δείξει το ίδιο ενδιαφέρον. Όμως για την Ευρώπη θα έπρεπε να παραμένει ευρωπαϊκό θέμα. Γιατί αν μπορεί μία εκτελεστική εξουσία σε οποιοδήποτε κράτος να μην ορκίζει κάποιον επειδή δεν της αρέσει, αυτό είναι πρόβλημα για την Ευρώπη».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα