Παππάς από ΔΕΘ: Η χώρα έχει ανάγκη από μία μεγάλη προοδευτική αλλαγή

Διαβάζεται σε 18'
Ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Παππάς
Ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Παππάς Intime

Όσα δήλωσε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Παππάς, κατά την συνέντευξη Τύπου στο πλαίσιο της 88ης ΔΕΘ

“Απευθυνόμαστε στους πολίτες της Ελλάδας και λέμε ξεκάθαρα ότι η χώρα έχει ανάγκη από μία μεγάλη προοδευτική αλλαγή“, δήλωσε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Νίκος Παππάς, κατά την εισαγωγική τοποθέτηση του στη συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιεί στο πλαίσιο της 88ης Διεθνoύς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, στο Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο.

Αυτά, τόνισε, “για να μην παρακολουθούμε εκατομμύρια στρέμματα δασών να καίγονται κάθε χρόνο και τις φωτιές να σταματούν είτε στη θάλασσα είτε στον οικιστικό ιστό. Για να μην κυριαρχούν στις τηλεοπτικές οθόνες οι εικόνες με τους εκατοντάδες χιλιάδες τόνους νεκρών ψαριών όπως είδαμε πριν από λίγες μέρες στον Παγασητικό. Για να μην εγκαταλείπονται κρίσιμες υποδομές στην τύχη τους και να μη ζει η χώρα τραγωδίες όπως το έγκλημα των Τεμπών. Για να μην παραβιάζονται θεμελιώδεις κανόνες του κράτους δικαίου, για να μην παρακολουθούνται παράνομα υπουργοί, αρχηγοί Ενόπλων Δυνάμεων, επιχειρηματίες, πολιτικοί αρχηγοί και στελέχη της διοίκησης. Για να μην ανακοινώνει η ΕΛΣΤΑΤ και για τα επόμενα χρόνια ότι οι γεννήσεις στη χώρα μας είναι δεκάδες χιλιάδες λιγότερες από τους θανάτους. Για να μην καταρρέουν τα νοσοκομεία και το ηρωικό προσωπικό που εργάζεται εκεί. Για να μην είμαστε η τελευταία χώρα στην αγοραστική δύναμη των εργαζομένων στην Ευρώπη, για να μην είμαστε πρωταθλητές το κόστος της ενέργειας, για να μην χρειάζονται οι μισοί κάτοικοι αυτής της χώρας το μισό της εισόδημα απλώς για να στεγαστούν. Για να μην αποκλείεται το 95% των ελληνικών επιχειρήσεων από το ΕΣΠΑ και το τραπεζικό δανεισμό…”.

Όλα τα παραπάνω, υποστήριξε ο κ. Παππάς, είναι αποτελέσματα των επιλογών και των πολιτικών του κύριου Μητσοτάκη. “Δεν είναι όμως η αναπόφευκτη μοίρα του ελληνικού λαού”, είπε.

Παππάς: “Ο ΣΥΡΙΖΑ διεκδικεί τη διακυβέρνηση”

“Δεν υπάρχει καμιά τέτοια κουβέντα αυτή τη στιγμή, έχουμε διοχετεύσει όλες μας τις δυνάμεις στο να εκπληρώσουμε τα καθήκοντα που μας έχουν ανατεθεί και αυτό δεν αφορά μόνο το πρόσωπο μου αλλά τους πάντες. ‘Αρα καμιά τέτοια κουβέντα δεν υπάρχει”, απάντησε ο Νίκος Παππάς, ερωτηθείς αν θα είναι υποψήφιος για την προεδρία του κόμματος.

Ερωτηθείς αν παραμένει κυβερνητικό κόμμα ο ΣΥΡΙΖΑ, ο Νίκος Παππάς είπε ότι “ο ΣΥΡΙΖΑ είναι κόμμα που διεκδικεί την διακυβέρνηση, διεκδικεί να χτίσει τις συμμαχίες που θα συγκροτήσουν τον ανταγωνιστικό πόλο απέναντι στη Νέα Δημοκρατία. Η ανάγκη συγκρότησης ενός τέτοιου πόλου γίνεται ακόμα πιο επιτακτική υπό το φως της ραγδαίας φθοράς της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Διότι είδαμε ότι μετά τις ευρωεκλογές, εμείς είχαμε τις δικές μας εξελίξεις, η φθορά της Ν.Δ. ήταν κάτι που δεν περίμενα να έχει τέτοια κλίμακα”.

Όπως ανέφερε ο κ. Παππάς, υπό το φως αυτής της εξελίξεις οι ευθύνες και οι δικές μας και όλο των άλλων προοδευτικών δυνάμεων πολλαπλασιάζονται. Σημείωσε ότι “έχουμε περιγράψει και τις πρωτοβουλίες που θα πάρουμε εμείς σε επίπεδο κοινωνίας, σε κοινοβουλευτικό επίπεδο και σε κεντρικό πολιτικό επίπεδο και είναι ύψιστη ευθύνη όσων δυνάμεων εννοούν πραγματικά ότι θέλουν μία προοδευτική στροφή στην χώρα”. Με αφορμή τις εκλογές στα Επιμελητήρια σχολίασε ότι θα είναι ευχής έργον να συγκροτηθούν προοδευτικά μέτωπα που θα πλειοψηφήσουν.

“Είναι πρωτοπόρα η ΔΕΗ επί κυβέρνησης Μητσοτάκη στην κούρσα της ανόδου των τιμών ενέργειας, εδώ πρέπει να υπάρξει ένα με μέτωπο απέναντι στην ακρίβεια”, είπε ο Νίκος Παππάς σε άλλη ερώτηση.

Πρόσθεσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πάρα πολύ νωρίς χωρίς να προσπαθεί να ανακαλύψει την Αμερική να επαναφέρει τον τροχό διατυπώσει μια σειρά από προτάσεις που είχαν ήδη σπεύσει από το 2022 και με βάση την ανακοίνωση της Κομισιόν τότε να υιοθετήσουν άλλες χώρες. “Και τα κέρδη πρέπει να φορολογηθούν και διατίμηση στο κέρδος πρέπει να μπει και να τολμήσουμε να επαναφέρουμε την ΔΕΗ υπό δημόσιο έλεγχο για να πιέζονται οι τιμές προς τα κάτω και να μην εκτοξεύονται απλώς οι αμοιβές των golden boys”, τόνισε ο κ. Παππάς.

“Στον ΣΥΡΙΖΑ δεν υπάρχουν κουκουλοφόροι”

Δεν υπάρχει θέμα με την υποψηφιότητα Κασσελάκη για την ηγεσία του κόμματος, όπως ανέφερε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, ο Νίκος Παππάς. “Από εκεί και πέρα, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει καταστατικό που προβλέπει πεντακάθαρα ότι όλες οι εξουσίες και τα αξιώματα ελέγχονται και είναι ανακλητά. Σας καλώ να το διαβάσετε. Σας παραπέμπτω στις αποφάσεις των συλλογικών οργάνων. Είμαι βέβαιος ότι θα επικρατήσουν οι ψύχραιμες φωνές. Θα προχωρήσουμε σε μία δημοκρατική εκλογή. Θα σας παραπέμψω στην απόφαση της ΠΓ και ΚΕ που έφερε συγκεκριμένα αποτελέσματα. Είμαι βέβαιος ότι όλοι θα σεβαστούμε τις διαδικασίες και θα προχωρήσουμε σε μία δημοκρατική εκλογή”, πρόσθεσε.

Για ενδεχόμενη επιστροφή του Αλέξη Τσίπρα, ο κ. Παππάς σημείωσε: “Ο Αλέξης Τσίπρας είναι ο ιστορικός ηγέτης του κόμματος, το κόμμα επί των ημερών του αξιοποίησε το ιδεολογικό και πολιτικό του οπλοστάσιο. Ας μην τον επικαλούνται και τον μεθερμηνεύουν. Είναι κεφάλαιο για τη χώρα και την Αριστερά, έχει διεθνή ακτινοβολία και οφείλουμε όλοι να μένουμε στις δημόσιες τοποθετήσεις του”.

Όσον αφορά τις αναταράξεις στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης τόνισε πως “είναι σαφές ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ζει, δυστυχώς, τα απόνερα ενός δυσμενούς αποτελέσματος, της άνοιξης του 2023. Ο ΣΥΡΙΖΑ με δημοκρατικό τρόπο θα προχωρήσει στη διαδικασία για να εκλέξει την ηγεσία του”.

Για το θέμα της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας και σε ερώτηση εάν ο ΣΥΡΙΖΑ θα στηρίξει την κ. Σακελλαρόπουλου ή την κ. Αγγελλοπούλου, απάντησε: “Θεωρώ ότι η πρόσφατη πολιτική πείρα και η ιστορία μας δείχνει ότι στο ύπατο πολιτειακό αξίωμα είναι καλό να βρίσκονται άνθρωποι με εκτόπισμα και πολιτική εμπειρία. Η δική μας παράταξη έχει δείξει ότι μπορεί να κάνει υπερβάσεις. Γιατί να μην προταθεί ένα στέλεχος από τη Αριστερά και τον προοδευτικό χώρο; Είναι σε θέση ο κ. Μητσοτάκης να κάνει την υπέρβαση;”.

Επίσης, ο κ. Παππάς επεσήμανε ότι δεν υπάρχει θέμα διαγραφής του Στέφανου Κασσελάκη και συμπλήρωσε: “Στον ΣΥΡΙΖΑ δεν υπάρχουν κουκουλοφόροι, υπάρχουν αγωνιστές της δημοκρατικής παράταξης, έχουμε το καταστατικό μας και με αυτό πορευόμαστε”.

Για την συνεργασία των προοδευτικών δυνάμεων απάντησε διά του παραδείγματος της Γαλλίας: “Στη Γαλλία φάνταζε μακρινό το ενδεχόμενο συνεργασίας των προοδευτικών δυνάμεων. Όμως μετά τις εκλογές τα κόμματα που ήταν συγγενή κατέληξαν σε συνεργασία. Ωστόσο, τα κόμματα είναι ανταγωνιστικοί σχηματισμοί και διεκδικούν τη ψήφο των πολιτών”.

Για την καθαίρεση του Στέφανου Κασσελάκη επανέλαβε ότι “το καταστατικό του ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει μη ανακλητές και ελεγκτέες εξουσίες. Τίποτε πρωτότυπο δεν συνέβη, είναι κάτι που προβλεπόταν από το καταστατικό μας”.

“Καθαρό το αποτέλεσμα για τη μομφή Κασσελάκη”

Ήταν ένα αποτέλεσμα καθαρό, υπάρχουν προβλέψεις στο καταστατικό μας για όλα και νομίζω ότι από όλες τις πλευρές μπορούν και πρέπει να γίνουν βήματα για να υπάρξει ηρεμία και πολιτικοποίηση της συζήτησης”, είπε ο Ν. Παππάς, ερωτηθείς τι κατά τη γνώμη του έπαιξε ρόλο και υπήρξαν τα 163 “ναι” στην ΚΕ υπέρ της πρότασης μομφής κατά του Στ. Κασσελάκη.

“Όλοι έχουν να προσφέρουν, το κόμμα για να πετύχει τους στόχους του πρέπει να αποτελεί ένα αποτελεσματικό συνδυασμό και της συσσωρευμένης πείρας και της φρεσκάδας της οποίας χρειάζεται ένα ακόμα για να αναπτυχθεί, να οικοδομήσει τις συμμαχίες του και να πλειοψηφήσει”, ανέφερε.

Στο ερώτημα αν ανοίγει ο δρόμος για επιστροφή βουλευτών που εγκατέλειψαν το κόμμα, όπως οι βουλευτές που συγκρότησαν τη Νέα Αριστερά, αν δεν επανεκλεγεί ο Στ. Κασσελάκης, ανέφερε ότι “για τους βουλευτές της Νέας Αριστεράς υπάρχει ένα μεγάλο αγκάθι και το μεγάλο αγκάθι είναι ότι υπήρξαν αποχωρήσεις και δυστυχώς πήραν και τις έδρες υπό μάλης και αποχώρησαν κάποιοι. Αυτό δεν είναι μία καλή προϋπόθεση για να υπάρξουν συζητήσεις και σύγκλισης, είναι μία πληγή ηθική και πολιτική”.

Ερωτηθείς αν η δυνητική προοδευτική συνεργασία για την οποία μιλά αφορά και το ΠΑΣΟΚ ανεξαρτήτως του προσώπου που θα εκλεγεί στην ηγεσία του, ο κ. Παππάς είπε μεταξύ άλλων ότι “τις παρακολουθούμε τις εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ” και πως ο ΣΥΡΙΖΑ έχει περιγράψει στην συλλογική του απόφαση το ζήτημα της μεγάλης εκλογικής προοδευτικής συνεργασίας και συμμαχίας. “Συνεπώς το ερώτημα αφορά άλλους και είναι προφανές ότι θεμέλιο μιας τέτοιας πρακτικής ή τέτοιων πρωτοβουλιών θα πρέπει να υπάρχει και στην κοινωνία και στην Βουλή…”, είπε μεταξύ άλλων.

Παππάς: “Το ΠΑΣΟΚ είναι σε ένα σταυροδρόμι”

“Αισιόδοξο με κάνει ότι έχουμε πολιτικές αποφάσεις, καταστατικό, και βεβαίως πολιτική ευθύνη και είμαι βέβαιος και πιστεύω βαθιά ότι αυτό θα το αποδείξουμε”, ανέφερε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ερωτηθείς για την εσωκομματική κατάσταση και τα επόμενα βήματα του ΣΥΡΙΖΑ.

Στο ερώτημα τι θα γίνει με το θέμα που προέκυψε πριν από λίγο, κατά το οποίο -σύμφωνα με την ερώτηση- ο κ. Κασελάκης ήρε την εξουσιοδότηση που είχε κάνει στον κ. Μαυροκεφαλίδη και δεν μπορεί να γίνει καμιά οικονομική πράξη, ο κ. Παππάς απάντησε: “Έχω να σας παραπέμψω στην τελευταία απόφαση της Πολιτικής Γραμματείας, πέραν τούτου ουδέν”.

Ερωτηθείς τι θα γίνει με τους εργαζόμενους στα ΜΜΕ του κόμματος, κάλεσε τους φίλους και τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ, και των δύο μέσων, τους προοδευτικούς πολίτες, να ενισχύσουν οικονομικά τα ΜΜΕ στα οποία είναι μέτοχος ο ΣΥΡΙΖΑ. “Έχει πολύ μεγάλη αξία να υπάρχει ισχυρή η φωνή της Αριστεράς στον χώρο των ΜΜΕ και βεβαίως θα εξαντλήσουμε κάθε περιθώριο για να καταβληθούν τα δεδουλευμένα και να μην υπάρχει καμία εκκρεμότητα”, σημείωσε. Πρόσθεσε πως είναι σε θέση να πει “ότι θα σπάσει και το δόγμα του μηδενικού δανεισμού”. Τόνισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει δανειστεί καθόλου και πως “ένας δανεισμός που θα μας βοηθήσει να κλείσουμε εκκρεμότητες και να ανασυγκροτήσουμε με τρόπο αξιόπιστο τα μέσα του κόμματος νομίζω ότι είναι κάτι που εξετάζουμε και θα πρέπει πάρα πολύ σύντομα να προχωρήσουμε”.

“Έχουμε καταθέσει εδώ και μήνες πλήρη πρόταση για την καταπολέμηση της ακριβείας που καταγράφει ένα πλέγμα μέτρων: Τη φορολόγηση των υπερκερδών με ταυτόχρονη μείωση των έμμεσων φόρων και βεβαίως τη διατίμηση στα κέρδη για τους μεγάλους ομίλους της ενέργειας και τα διυλιστήρια, τον έλεγχο των τιμών σε όλη την αλυσίδα και στην εισαγωγή και στο χονδρεμπόριο”, επεσήμανε ο κ. Παππάς ερωτηθείς για τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ όσον αφορά την καταπολέμηση της ακρίβειας. “Έχω εκπλαγεί από τον τρόπο με τον οποίο διεξήχθη η συζήτηση από αυτήν τη στιγμή και μετά. Η ΝΔ αντέδρασε σαν να είμαστε η μόνη χώρα στην οποία προτείνεται ή εφαρμόζεται το μέτρο της μείωσης των έμμεσων φόρων”, σχολίασε, μεταξύ άλλων.

Όσον αφορά στο ποιες είναι οι προοδευτικές δυνάμεις που θα μπορούσαν να συμπράξουν σε ένα μέτωπο, είπε πως η συλλογική απόφαση του ΣΥΡΙΖΑ λέει ότι “θέλουμε να συμπτύξουμε ένα προοδευτικό εκλογικό μέτωπο” και “αντιλαμβάνεστε ότι μείζον πολιτικό γεγονός μπορεί να προκύψει αν τελεσφορήσει μία σταθερή, μια συνεργασία σε ισχυρά θεμέλια με το κόμμα του ΠΑΣΟΚ”. “Το ΠΑΣΟΚ νομίζω είναι μπροστά σε επιλογές, δεν έχει καταφέρει να απεμπολήσει την εικόνα ενός κόμματος από το οποίο ο κ. Μητσοτάκης μπορεί να αντλεί στελέχη κάθε τόσο και λιγάκι και νομίζω ότι είναι και σε ένα σταυροδρόμι: Θα είναι μία δύναμη που θα κρατήσει αυτόν τον χαρακτήρα ή θα λειτουργήσει με άλλο τρόπο και θα συμβάλει σε μία εναλλακτική προοδευτική λύση;”, υπογράμμισε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

“Ενορχηστρωτής του εγκλήματος των Τεμπών ο Μητσοτάκης”

Ενορχηστρωτής του εγκλήματος των Τεμπών είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ο Νίκος Παππάς απαντώντας σε σχετικό ερώτημα. Είπε ο κ. Παππάς: “Με το έγκλημα των Τεμπών έχω βιωματική σχέση, ήμουν τομεάρχης Υποδομών όταν συνέβη και βρέθηκα πριν ξημερώσει στον τόπο του εγκλήματος. Δεν περίμενα να συζητάμε για το αιφνίδιο μπάζωμα του χώρου. Καλώς οι βουλευτές μας ζήτησαν να γίνει έρευνα για το μπάζωμα. Είναι σοκαριστικό ότι πληρώθηκε με λεφτά του Ταμείου Ανάκαμψης. Η ελληνική κοινωνία ανατριαχιάζει όχι μόνο με το έγκλημα αλλά και με τη προσπάθεια συγκάλυψης του εγκλήματος, ενορχηστρωτής του οποίου είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Είναι προφανές ότι κάποιος κάτι θέλει να κρύψει. Η πολιτική διάσταση του εγκλήματος είναι η εγκατάλειψη του σιδηροδρόμου. Ο σιδηρόδρομος είχε εγκαταλειφθεί. Το έγκλημα και οι ευθύνες δεν εξαντλούνται μόνο στον σταθμάρχη”. Έκλεισε λέγοντας “να αφήσουν την αλήθεια να λάμψει”.

Αναφέρθηκε στα οικονομικά λέγοντας: “Φοροδιαφυγή υπάρχει και είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε μέτρα πάταξης και αντιμετώπισης”. Για την δύσκολη θέση των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων είπε ότι προβλήματα μπορεί να έχουν και οι μεγάλες επιχειρήσεις και πρόσθεσε: “Όταν επιχειρείς μπορεί να έχεις και μηδενικά κέρδη και ζημίες. Η πορεία των οικονομικών επιτρέπει στην κυβέρνηση παρεμβάσεις. Η κυβέρνηση πρέπει να καταργήσει το χαράτσι στους ελεύθερους επαγγελματίες”.

Αναφέρθηκε στην αξιολόγηση της Moody’s λέγοντας: “Από την αξιολόγηση της Moody’s η κυβέρνηση δεν πήρε την αναβάθμιση που θα ήθελε”. Σημείωσε ακόμη ότι παρά τους ανοικτούς κρουνούς του χρήματος η κυβέρνηση δεν πέτυχε την ανάπτυξη που θα έπρεπε”.

Για τις μειώσεις φόρων που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός ανέφερε: “Υπάρχει χώρος και και άλλες ελαφρύνσεις αλλά δεν υπάρχουν στην ατζέντα του κ. Μητσοτάκη”.

Κλήθηκε να απαντήσει για την καταδίκη του με 13-0 από την Δικαιοσύνη και το ενδεχόμενο να το εκμεταλλευτεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην Βουλή. Είπε ο κ. Παππάς: “Το ποσοστό του ελληνικού λαού που έχει εμπιστοσύνη στην δικαιοσύνη είναι 15%. Προτείνω στον κ. Μητσοτάκη να μετονομάσει τον νόμο με τον οποίο με παρέπεμψε στην Δικαιοσύνη σε νόμο Μητσοτάκη Παππά. Ήταν ένα αποτέλεσμα που είχε στην βάση του ένα δούναι και λαβείν του κ. Μητσοτάκη με δικαστικούς”.

Παππάς: “Το καθοδικό σπιράλ της ΝΔ δεν σταμάτα”

Να περιμένει εκπλήξεις ο κ. Μητσοτάκης“, απάντησε κληθείς να σχολιάσει φράση του πρωθυπουργού ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι σε πολιτική αφασία. “Το καθοδικό σπιράλ της ΝΔ δεν έχει σταματήσει και ο ΣΥΡΙΖΑ πάρα πολύ σύντομα, με τις δημοκρατικές διαδικασίες του, θα οργανώσει την αντεπίθεσή του, με το πρόγραμμά του, την οργανωμένη του εξωστρέφεια, με το στελεχικό, προγραμματικό, ιδεολογικό του απόθεμα”, πρόσθεσε.

“Έχουμε περιγράψει με πολύ μεγάλη σαφήνεια ποια πρέπει να είναι τα βήματα για να προκύψει το ευκταίο αποτέλεσμα, και τα προαπαιτούμενα βήματα για να είναι οι συνεργασίες θεμελιωμένες σε ισχυρά θεμέλια είναι να έχει υπάρξει συνεργασία σε άλλα επίπεδα που προηγούνται, στο κοινωνικό επίπεδο, στο επίπεδο των ενδιάμεσων θεσμών, της κοινωνικής εκπροσώπησης, τα συνδικάτα, τα επιμελητήρια, την αυτοδιοίκηση και βεβαίως και στη Βουλή”, ανέφερε ο κ. Παππάς απαντώντας σε ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ για το ζήτημα των συνεργασιών και ειδικότερα για το τι μπορεί να κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ από την πλευρά του για να μειωθεί η απόσταση που υπάρχει με το ΠΑΣΟΚ. “Είπα ότι δεν μπορεί να σκεφτεί ότι δεν θα μπορούσαμε να πάρουμε μία κοινή πρωτοβουλία για να καταθέσουμε μία πρόταση για να καταργηθεί το χαράτσι προς τους ελεύθερους επαγγελματίες”, σημείωσε και σχολίασε πως οι σχέσεις των κομμάτων είναι ανταγωνιστικές αλλά ο ιστορικός ρόλος των κομμάτων πραγματώνεται ή ακυρώνεται αν αυτά ανταποκρίνονται στα μείζονα επίδικα που αφορούν την κοινωνία.

Όσον αφορά στο μεταναστευτικό, με αφορμή το γεγονός ότι η Γερμανία ξεκινά να εφαρμόζει συνοριακούς ελέγχους σε όλα τα χερσαία σύνορα για να μειώσει τους αριθμούς των αιτούντων άσυλο, ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε πως “όταν υπεγράφη το νέο σύμφωνο για τη μετανάστευση, η ΝΔ πανηγύριζε, θεώρησε ότι υπάρχει μια πολύ μεγάλη νίκη και η Γερμανία αυτήν τη στιγμή εφαρμόζει τα προβλεπόμενα, το νέο σύμφωνο μετανάστευσης που λέει ότι οι αιτούντες άσυλο θα πηγαίνουν στη χώρα πρώτης υποδοχής”. Θύμισε, δε, ότι επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ υπήρξε μία ευρωπαϊκή συμφωνία, “η οποία οδήγησε στη μετεγκατάσταση δεκάδων χιλιάδων προσφύγων από την Ελλάδα προς άλλες χώρες και αυτό είναι ένα μέτρο που πρέπει να έχει ο κόσμος στο μυαλό του όταν αξιολογεί τι δημόσια θέση παίρνουν τα κόμματα γύρω από αυτό το φλέγον ζήτημα”. “Εμείς θα εξαντλήσουμε και στην Ευρώπη κάθε πρωτοβουλία, θα εξηγήσουμε γιατί καταψηφίσαμε το συγκεκριμένο σύμφωνο, το οποίο έρχεται και εφαρμόζει τη λογική που λέει ο καθένας στην Ευρώπη να κοιτάει την αυλή του, που ειναι καταστροφική”, επεσήμανε ο κ. Παππάς.

“Έχουμε φτιάξει μία οικονομία που δουλεύει για τις τράπεζες”, ανέφερε, απαντώντας σε σχετική ερώτηση για τις ανησυχίες που εξέφρασαν κατά τη συνάντηση μαζί του οι εκπρόσωποι των παραγωγικών φορέων σημείωσε: “Οι παραγωγικοί φορείς μάς μετέφεραν την ανησυχία για το ενεργειακό κόστος και για τη συμπεριφορά του τραπεζικού συστήματος απέναντί τους. Είτε επρόκειτο για μισθωτούς του δημοσίου ή του ιδιωτικού τομέα ή για ελεύθερους επαγγελματίες και μικρομεσαίους επιχειρηματίες, αισθάνονται ότι είναι εκτός νυμφώνος, εκτός του λογαριασμού της κυβέρνησης. Οι μικρές επιχειρήσεις αποκλείονται μεθοδευμένα από τον τραπεζικό δανεισμό. Το 5% των επιχειρήσεων έχουν πρόσβαση και το ίδιο ποσοστό έχει πρόσβαση στο ΕΣΠΑ και στο Ταμείο Ανάκαμψης”.

 “Η Αριστερά θα μπορέσει να γίνει ξανά κυβερνώσα”

Η Αριστερά θα μπορέσει να γίνει ξανά “κυβερνώσα γιατί έχει το ιδεολογικό και πολιτικό απόθεμα”, τόνισε ο κ. Παππάς απαντώντας σε ερώτηση του NEWS 24/7, ενώ αναφέρθηκε και στον υπουργό Επικρατείας Μάκη Βορίδη: “Ο κ. Βορίδης κινείται σαν το ψάρι στο νερό μέσα στη ΝΔ και αυτό δείχνει και την ιδεολογική μετατόπιση του κόμματος. Το κεντρώο περιτύλιγμα που προσπαθεί να δείξει ο κ. Μητσοτάκης για τη ΝΔ δεν ισχύει”. Επίσης, κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι επιχειρεί έναν ιστορικό αναθεωρητισμό όσον αφορά το μετεμφυλιακό κράτος, ώστε να υπάρξει περιθώριο για προερχόμενους από την άκρα δεξιά. Επεσήμαε πως ο αναθεωρητισμός του πρωθυπουργού συνεχίζεται και στην πρόσφατη ιστορία μας.

Όσον αφορά τη Θεσσαλία υπογράμμισε: “Έχω επισκεφθεί αρκετές φορές το Δαμάσι, στο οποίο οι άνθρωποι είναι ακόμη σε κοντέινερ. Αλλού όπου θέλουν τρέχουν τα πράγματα, εδώ τι έχει πάει στραβά; Το ενδιαφέρον του ΣΥΡΙΖΑ είναι πρόδηλο και ο Στέφανος Κασσελάκης είχε επισκεφθεί τη Θεσσαλία”. Επιτέθηκε, δε, στην κυβέρνηση λέγοντας: “Η κυβέρνηση έχει κάνει μηδέν αντιπλημμυρικά έργα. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη υποτιμά τη σημασί

Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι το μεγάλο κόμμα της Αριστεράς

Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι το μεγάλο κόμμα της Αριστεράς στη Ελλάδα, είπε ο Νίκος Παππάς, απαντώντας σε ερώτηση για την δήλωση Αλαβάνου και πρόσθεσε ότι “ο κ. Αλαβάνος έχει αποχωρήσει εδώ και μία δεκαπενταετία”.

Απάντησε σε ερώτηση για τη Συμφωνία των Πρεσπών: “Η Συμφωνία των Πρεσπών ήταν κατάκτηση της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής, γέννημα της κυβερνητικής αλλαγής του 2015. Με την δική μας διακυβέρνηση λύσαμε ένα μείζον ζήτημα και καταστήσαμε την χώρα πρωταγωνίστρια στα Βαλκάνια και στην ευρύτερη περιοχή. Αυτή η πολιτική μπήκε στον πάγο λόγω του δόγματος της ακινησίας και του δεδομένου συμμάχου. Και όταν έχεις μία αναθεωρητική δύναμη στα ανατολικά σου σύνορα, αυτό αποβαίνει σε βάρος των εθνικών συμφερόντων. Αν ήταν ο Νίκος Κοτζιάς υπουργός θα είχαμε διπλωματική ανάστατωση αν γινόταν διάσκεψη για την Λιβύη δίχως την Ελλάδα. Χρειάζεται η χώρα να επιστρέψει στη ενεργηγική πολυδιάστατη πολιτική και όχι την πολιτική του δεδομένου συμμάχου”.

Για την τοποθέτηση του συνταγματολόγου Ξενοφώντα Κοντιάδη για την εξέλιξη στη Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ είπε: “Τα κόμματα είναι εθελοντικές ενώσεις πολιτών. Ο Ξενοφώντας Κοντιάδης δεν είναι μέλος του κόμματος μας, στις ευρωεκλογές συνεργάστηκε με άλλο κόμμα”. Επανέλαβε ότι το καταστατικό του ΣΥΡΙΖΑ δεν προβλέπει εξουσίες ανέλεγκτες και μη ανακλητές.

Το χρονοδιάγραμμα θα τηρηθεί

“Σαφώς όχι, οι αποφάσεις έχουν ληφθεί, το χρονοδιάγραμμα έχει βγει και θα τηρηθεί“, είπε ο Ν. Παππάς ερωτηθείς αν θα άφηνε ανοιχτό το ενδεχόμενο η εκλογή προέδρου στον ΣΥΡΙΖΑ να μη γίνει από τη βάση αλλά από το συνέδριο.

“Για τα ζητήματα των συνεργασιών θα σας παραπέμψω στην απόφαση της ΚΕ η οποία μιλάει ευθαρσώς για την ανάγκη να ηγηθεί ο ΣΥΡΙΖΑ μιας μεγάλης εκλογικής προοδευτικής συμμαχίας”, είπε ο κ. Παππάς σημειώνοντας ότι “δεν παρακαλάμε κανέναν”. “Εμείς θα κάνουμε τις διαδικασίες μας και λέμε ποια είναι η κοινωνική και πολιτική ανάγκη, αν άλλοι επιλέξουν να μην ανταποκριθούν είναι δικό τους ζήτημα”, τόνισε, ενώ πρόσθεσε απαντώντας σε σχετική ερώτηση ότι η πρόταση συνεργασίας δεν αφορά και το διαμοιρασμό κομματικών χρεών.

Στο ερώτημα αν έχει προϋπολογιστεί το ποσοστό που χρειάζεται για τον ταμειακό δανεισμό για τον οποίο είχε μιλήσει ο κ. Παππάς νωρίτερα, ανέφερε ότι “με τα ζητήματα αυτά ασχολείται η οικονομική μας επιτροπή και θα δούμε ποιο θα είναι το ποσό που θα χρειαστεί να προκύψει μέσω τραπεζικού δανεισμού για να προχωρήσουμε στις αναγκαίες ενέργειες”.

“Ξεκινήσαμε την επίσκεψη μας στη Θεσσαλονίκη από το Θεαγένειο ακριβώς για να αναδείξουμε τα ζητήματα της υγείας ως πρώτη προτεραιότητα και ήρθαμε μπροστά σας και προτείναμε πλέγμα μέτρων για την στέγη και το χρέος. Θεωρούμε ότι είναι δύο ζητήματα που είναι βαρίδια στα πόδια της ελληνικής οικονομίας και πως αν δεν τα λύσουμε δεν θα μπορέσουμε να προχωρήσουμε στις επόμενες φάσεις της ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας”, είπε ο Ν. Παππάς.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα