Παππάς στο Συνέδριο του Economist: Διαψεύστηκαν όσοι περίμεναν ότι δεν θα τα καταφέρναμε

Παππάς στο Συνέδριο του Economist: Διαψεύστηκαν όσοι περίμεναν ότι δεν θα τα καταφέρναμε

Τι δήλωσε στο συνέδριο του Economist ο υπουργός Επικρατείας, Νίκος Παππάς, για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, τη "φωτιά του Brexit" και τη συζήτηση για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους

Για σταθεροποίηση της οικονομίας, πτώση της ανεργίας και άνοιγμα της συζήτησης για την αναδιάρθρωση του χρέους έκανε λόγο ο υπουργός Επικρατείας, Νίκος Παππάς, μιλώντας στο συνέδριο του Economist.

Ο υπουργός Επικρατείας ανέφερε, ότι η ελληνική οικονομία πάει καλύτερα απ’ ό,τι περίμεναν πάρα πολλοί, εκτιμώντας ότι θα μπορούσε να είναι ακόμη καλύτερα, αν οι διαφωνίες ανάμεσα στις θεσμούς δεν καθυστερούσαν την ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

Όπως είπε ακόμη, άνοιξε η συζήτηση για την αναδιάρθρωση του χρέους, η οποία, κατά την εκτίμησή του, αν κλείσει σύντομα μπορεί να πείσει τους επενδυτές, ότι η Ελλάδα είναι σε μια νέα φάση.

Συνεχίζοντας την ομιλία του δήλωσε ότι είμαστε σε μία περίοδο όπου η Ελλάδα ξεπροβάλλει ως λύση για την Ευρώπη και όχι ως πρόβλημα. “Η συμφωνία με τους εταίρους μας έχει οριστικοποιηθεί, υλοποιείται, και η ελληνική οικονομία πάει καλύτερα από ότι θα περίμεναν πολλοί”, υπογράμμισε σημειώνοντας ότι τα πράγματα θα μπορούσαν να είναι ακόμη καλύτερα “εάν διαφωνίες μεταξύ των θεσμών δεν είχαν καθυστερήσει την ολοκλήρωση της αξιολόγησης”.

“Εμείς δεν θα μιλήσουμε για success story”, συνέχισε ο υπουργός, “ενώ είχαν υπογραφεί συμφωνίες ανέφικτων πλεονασμάτων. Λέμε όμως ότι μαζί με την αυταπόδεικτη πολιτική σταθερότητα σταθεροποιείται και η οικονομία”. Ο Νίκος Παππάς τόνισε ότι η οικονομία έχει όλες τις δυνατότητες να περάσει σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, καθώς ο στόχος για το πλεόνασμα έχει υπερκαλυφθεί κατά 1% του ΑΕΠ, η ανεργία κινείται διαρκώς πτωτικά ενώ μέσα στο 2016 δημιουργήθηκαν 200.000 θέσεις εργασίας και ο τουρισμός πάει για νέο ρεκόρ αφίξεων. Μίλησε επίσης για τα μεγάλα έργα που ξεκίνησαν εκ νέου μετά από 5 χρόνια και για την απορροφητικότητα ευρωπαϊκών κονδυλίων, καθώς η Ελλάδα είναι η πρώτη στη λίστα των χωρών της ΕΕ στην απορρόφηση και είναι η πρώτη στην προετοιμασία για το ΕΣΠΑ της επόμενης περιόδου. “Ψηφίστηκαν μεταρρυθμίσεις που κάνουν το φορολογικό και ασφαλιστικό σύστημα πιο δίκαιο και διαφανές με προστασία των χαμηλών εισοδημάτων”, υπογράμμισε ο υπουργός Επικρατείας ενώ στιγμάτισε το γεγονός ότι η αξιωματική αντιπολίτευση δεν στήριξε τη μεταρρύθμιση του δημόσιου τομέα.

Ο υπουργός υπογράμμισε ακόμη την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης για την προώθηση μεταρρυθμίσεων, όπως το ασφαλιστικό, το άνοιγμα της τηλεοπτικής αγοράς.

“Προχωράμε σε δίκαιη ανάπτυξη, μια ανάπτυξη που οι καρποί της δεν θα είναι προνόμιο μιας μειοψηφίας του ελληνικού λαού. Αφελείς ήταν όσοι και πέρυσι έπαιζαν με τη φωτιά με την αποχώρηση της Ελλάδας από το κοινό νόμισμα. Οι ίδιοι τώρα παρακαλούν να μην αποχωρήσει μια χώρα που δεν είναι καν στην Ευρωζώνη”, πρόσθεσε.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα