Παππάς: Τηλεοπτική πίεση προς τους δικαστές

Παππάς: Τηλεοπτική πίεση προς τους δικαστές
Προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για τη διαφθορά και τη διαπλοκή στη Βουλή, την Δευτέρα 10 Οκτωβρίου 2016. (EUROKINISSI/ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ) Eurokinissi

"Μας λένε ότι ο διαγωνισμός έχει καταρρεύσει επειδή κάποιος πήγε τουαλέτα", σχολίασε χαρακτηριστικά ο υπουργός Επικρατείας, καλώντας τη ΝΔ να σταματήσει να αναπαράγει τα επιχειρήματα των καναλαρχών και να συμφωνήσει στη συγκρότηση ΕΣΡ. Επίθεση σε Βαρδινογιάννη- Κοντομηνά

Για πίεση προς την κυβέρνηση και τους δικαστές από τους καναλάρχες, με τη Νέα Δημοκρατία σε ρόλο συνηγόρου, έκανε λόγο ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς κατά τη συζήτηση για τη διαπλοκή.

Κατηγόρησε τη ΝΔ ότι αναπαράγει την κριτική των άμεσα θιγόμενων από το διαγωνισμό για τις άδειες επιχειρηματιών και υποστήριξε ότι “η ιστορία της διαπλοκής πάει πίσω στο 1993, όταν ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης έλεγε ‘με ρίχνει ο Αλαφούζος διότι θέλει να πάρει άδεια με το στανιό’ και ο Αλαφούζος δημοσίευσε τις επιταγές που του είχε δώσει”.

Σημείωσε ότι έκτοτε το καθεστώς που δημιουργήθηκε μονιμοποιήθηκε κατά παράβαση του Συντάγματος και αναρωτήθηκε γιατί καθυστέρησε η ρύθμιση του τοπίου τόσα χρόνια.

“Διαγωνισμό προέβλεπαν και άλλοι νόμοι, μέχρι και ο νόμος Βενιζέλου, ο οποιος προχθές στην εξεταστική έλεγε ότι εάν έμενε κι άλλο στο υπουργείο θα γινόταν διαγωνισμός, αλλά πήγαμε 20 χρόνια πίσω επειδή έγινε αυτή η μετακίνηση”, σχολίασε, εκτιμώντας ότι στην πραγματικότητα η ρύθμιση του τοπίου πήγε 20 χρόνια διότι το πολιτικό σύστημα είχε επιλέξει συμμαχία ετεροβαρή υπέρ των συμφερόντων.

Ο κ.Παππάς έκανε λόγο για χυδαία πολεμική από τους καναλάρχες επειδή χάνουν προνόμια.

Σε όσους υποστηρίζουν ότι είναι αντισυνταγματικός ο νόμος 4339, απάντησε πως δε θα κάνει πρόβλεψη, αλλά υπενθύμισε ότι το ΣτΕ από το 2010 είχε χαρακτηρίσει αντισυνταγματική τη μη αδειοδότηση και πως όσες φορές απεφάνθη το ΣτΕ για το νόμο 4339, είπε ότι η ταχεία ολοκλήρωση του διαγωνισμού επιβάλλεται για λόγους δημοσίου συμφέροντος.

Αναρωτήθηκε όμως εάν δεν συνιστά πίεση προς τους δικαστές, η αναφορά Μητσοτάκη νωρίτερα περί αντισυνταγματικότητας του νόμου και έκανε λόγο για τηλεοπτική πίεση προς τους δικαστές, την οποία οι βουλευτές της ΝΔ κάνουν ότι δεν βλέπουν.

Ως προς τις επιθέσεις που δέχεται από τη ΝΔ για τον αριθμό των αδειών, ο κ.Παππάς υπενθύμισε ότι και οι προηγούμενοι νόμοι έδιναν αυτή την αρμοδιότητα σε επίπεδο υπουργικής απόφασης και υποστήριξε ότι η επιχειρηματολογία της ΝΔ για τον αριθμό των αδειών και την αρμοδιότητα του ΕΣΡ πάσχει από μία θεμελιώδη αντίφαση.

“Λέει η ΝΔ ότι η κυβέρνηση δεν έχει αρμοδιότητα για το θέμα και λέει πως όταν έρθει η ΝΔ θα δώσει άπειρες άδειες. Δεν κατάλαβα, όταν έρθει η ΝΔ δε θα αποφασίζει το ΕΣΡ για τον αριθμό των αδειών; Ταζει ότι θα κάνει κάτι για το οποίο δεν έχει αρμοδιότητα, αν ισχύουν αυτά που λέει. Αλλά δεν ισχύουν αυτά που λέει. Απλώς βρίσκει κάθε δικαιολογία για να πολεμήσει το διαγωνισμό”, είπε. 

Έθεσε εξάλλου το ερώτημα προς την αξιωματική αντιπολίτευση: “Θα καταργήσετε το νόμο για να γυρίσουμε σε ποιο στάτους; Οι άδειες θα δοθούν σε ποιους και με ποια κριτήρια; ‘Οποιος προλάβει; Αυτοί που ήταν πριν;”

Υποστήριξε ότι στόχος της ΝΔ είναι να μην ακουμπήσει κανείς το ιδιότυπο καθεστώς “αεροπειρατείας” που υπήρχε στη χώρα, με τον τηλεοπτικό αέρα να έχει υποκλαπεί από ένα κλειστό κλαμπ καναλαρχών, που έγινε και μοναδικός ψηφιακός πάροχος με ένα διαγωνισμό ο οποιός είχε ένα συμμετέχοντα και ρήτρα πως εάν ήταν μόνο ένας ο συμμετέχων, δε θα κηρύσσετο άγονος ο διαγωνισμός, αλλά θα οριζόταν νικητής στην τιμή εκκίνησης των 18 εκ ευρώ για όλο το φάσμα για 15 χρόνια και με την πρώτη δόση το Μάρτιο του 2017.

“Λέτε ότι κάναμε το διαγωνισμό για να βάλουμε τους δικούς μας. Εννοείτε τον Αλαφούζο, το Μαρινάκη, το Σαββίδη, τον Κυριακού;” αναρωτήθηκε και απέρριψε την κατηγορία ότι ο διαγωνισμός έγινε για να πάρει κανάλι ο Βλαδίμηρος Καλογρίτσας.

“Διαβάζουμε ότι ο διαγωνισμός έχει καταρρεύσει επειδή κάποιος πήγε στην τουαλέτα και βρίσκονται στελέχη της ΝΔ που αξιοποιούν ακόμη και αυτές τις δικολαβικές απολήξεις που χρησιμοποιούν οι δικηγόροι των καναλαρχών σε απόγνωση” ,  συνέχισε.

Ο υπουργός Επικρατείας επιτέθηκε και σε Βαρδινογιάννη- Κοντομηνά. Είπε ότι στο διαγωνισμό συμμετείχαν δύο εταιρείες συμφερόντων Βαρδινογιάννη που κατέθεσαν ανώτατη προσφορά 18 εκ ευρώ και άρα δεν δικαιούται να είναι υπερθεματιστής, προσθέτοντας: “Νομίζουν ότι ο κόσμος δεν καταλαβαίνει όταν βλέπει ένα τηλεοπτιικό δελτίο ότι βλέπει αποτύπωση των συμφερόντων του ιδιοκτήτη του και τίποτε για την ενημέρωση του;”

Σχολίασε επίσης ότι η ομάδα εκπρόσωπων του Κοντομηνά δεν πέρασε σε καμία φάση στο τελικό στάδιο. “Ποιος του φταίει και μας βρίζει από την επομένη και με θεατρινισμούς για τη σύνταξη του;”, αναρωτήθηκε. Αναφέρθηκε μάλιστα εμμέσως στην εμφάνιση Κοντομηνα στην πρωινή εκπομπή της Ελένης Μενεγάκη.

Ο κ.Παππάς υποστήριξε ότι είναι ντροπή και θρασυδειλία να αναπαράγει η αξιωματική αντιπολίτευση τα επιχειρήματα των καναλαρχών και να κάνει μηνύσεις στους ανθρωπους , που διεξήγαγαν το διαγωνισμό, διερωτώμενος “τι μήνυμα στέλνει στους δημόσιους λειτουργούς, ότι ένα κόμμα θα τους σύρει στα δικαστήρια εάν κάνουν τη δουλειά τους;”

Απευθυνόμενος τέλος στους βουλευτές της ΝΔ, είπε ότι δεν είναι καλό ούτε για τη δική τους παράταξη να υπάρχουν συμφέροντα που να αισθάνονται ότι μπορούν να τους πογηδετούν και τους κάλεσε: “Ελάτε να φτιάξουμε ένα ΕΣΡ, συνειδητοποιήστε την πραγματικότητα και μη λέτε θα ακυρώσουμε το νόμο και θα δώσουμε τα λεφτά πίσω. Θα πείτε σε 15.000 νήπια να βγουν από τους βρεφονηπιακούς και σε 4000 άτομα στο χώρο της υγείας ότι θα απολυθούν;”

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα