Παράδοση-Παραλαβή: Η συγκίνηση Στουρνάρα και οι “Θερμοπύλες”

Παράδοση-Παραλαβή: Η συγκίνηση Στουρνάρα και οι “Θερμοπύλες”
ΑΘΗΝΑ-ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΠΑΡΑΛΑΒΗ-ΠΑΡΑΔΟΣΗ// ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΤΟΥΡΝΑΡΑΣ- ΓΚΙΚΑΣ ΧΑΡΔΟΥΒΑΛΗΣ.(EUROKINISSI-ΓΕΩΡΓΙΑ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΥ) Eurokinissi

Τι έγινε στις τελετές παράδοσης-παραλαβής των υπουργείων. Συγκινημένος παρέδωσε τα κλειδιά του Οικονομικών, ο Γ. Στουρνάρας. Τι δήλωσαν Βορίδης και Γεωργιάδης στο Υγείας. Αιχμές από τον Κ. Χατζηδάκη (Pics)

Συναισθηματικά φορτισμένη ήταν η τελετή παράδοσης-παραλαβής στο υπουργείο Οικονομικών, με τον απερχόμενο υπουργό Γιάννη Στουρνάρα να εμφανίζεται συγκινημένος, τονίζοντας ότι ο Γκίκας Χαρδούβελης θα “φυλάξει τις Θερμοπύλες”.

“Είμαι σίγουρος ότι ο κ. Χαρδούβελης, ο οποίος είναι αναγνωρισμένος για την προσφορά του, θα φυλάξει τις Θερμοπύλες, δηλαδή τα επιτεύγματα που είχαμε μέχρι τώρα” δήλωσε ο κ. Στουρνάρας, προσθέτοντας ότι οι αγορές αντιδρούν θετικά στη σύνθεση της νέας κυβέρνησης. Μίλησε, επίσης, για μέτρα που ελήφθησαν με σημαντικό πολιτικό κόστος, προσθέτοντας, πάντως, ότι εάν η χώρα είχε πάρει έγκαιρα τα μέτρα, «η επιβίωσή μας δεν θα εξαρτιόταν από μια δόση». Ο κ. Στουρνάρας αναφέρθηκε σε δύο προκλήσεις που υπάρχουν, τη βιωσιμότητα του χρέους, που θα γίνει στο πλαίσιο της επόμενης έκθεσης της τρόικας, και στην ολική επαναφορά της οικονομίας σε βιώσιμη τροχιά.

Σε μια προσωπική «εξομολόγηση», ο κ. Στουρνάρας είπε ότι «φεύγω ιδιαίτερα συγκινημένος. Νομίζω ότι αφήνω το σπίτι μου”. Ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό, λέγοντας ότι στο «πρόσωπό του βρήκα έναν ειλικρινή και πιστό φίλο, παρά το “στόλισμα” κάποιες φορές». Μνημόνευσε ιδιαίτερα τους κ. Άδωνι Γεωργιάδη, Κωστή Χατζηδάκη και Γιάννη Βρούτση για τη συνεργασία που είχαν. Μάλιστα, πρόσθεσε για τον κ. Γεωργιάδη, ότι «ο πρωθυπουργός μού εκμυστηρεύτηκε ότι θα ήθελε να τον δει κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο».

ΑΘΗΝΑ-ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΠΑΡΑΛΑΒΗ-ΠΑΡΑΔΟΣΗ// ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΤΟΥΡΝΑΡΑΣ- ΓΚΙΚΑΣ ΧΑΡΔΟΥΒΑΛΗΣ.(EUROKINISSI-ΓΕΩΡΓΙΑ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΥ) Eurokinissi

Από την πλευρά του, ο νέος υπουργός Οικονομικών επισήμανε ότι «η οικονομία σταθεροποιείται πια. Δεν είμαστε εκεί που ήμασταν πριν από δύο χρόνια. Οδεύουμε σε έναν ενάρετο κύκλο και τους επόμενους μήνες θα δούμε την ανάπτυξη να έρχεται επιτέλους». Πρόσθεσε δε, ότι «το εισόδημα του πολίτη πρέπει να αρχίσει να βελτιώνεται. Φέτος για πρώτη φορά».

Σχετικά με την προσωπική του φιλοσοφία, ο νέος υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι «είμαστε όλοι στην ίδια βάρκα. Η Αριστερά να καταλάβει ότι για αυτά που λέει πρέπει να υπάρχει προϋπολογισμός και η Δεξιά να ξεφύγει από τον ατομικισμό, να κοιτάξει το σύνολο και την οικογένεια». Όσον αφορά στις επικείμενες διαπραγματεύσεις με τους εκπροσώπους των δανειστών, ο κ. Χαρδούβελης επισήμανε ότι «πρέπει να κάνουμε και αυτά που θέλουμε εμείς και όχι μόνον αυτό που θέλει η τρόικα».

Ο κ. Χαρδούβελης είπε ότι η Ελλάδα δεν πρέπει να είναι μόνον χώρα κατανάλωσης, αλλά και παραγωγής με εξαγώγιμα προϊόντα και ζήτησε από τις τράπεζες- παρά το ότι τα προβληματικά δάνεια είναι πάρα πολλά- να συμβάλουν στην αναδιάρθρωση του ιδιωτικού τομέα της οικονομίας. Την αναδιάρθρωση του δημόσιου τομέα, την έχει αναλάβει το υπουργείο, πρόσθεσε.

Γεωργιάδης: “Αναλαμβάνω την ευθύνη για τα λάθη και τις υπερβολές”. Βορίδης: “Θα συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις”

Φανερά συγκινημένος και ο απερχόμενος υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης παρέδωσε στο νέο υπουργό Μάκη Βορίδη κατά την τελετή παράδοσης – παραλαβής στο υπουργείο. Μάλιστα όταν κατά την ομιλία του έκανε αναφορά στο όνομα του νέου υπουργού Υγείας ζήτησε από τους παρόντες να τον χειροκροτήσουν. Ο Μ. Βορίδης από την πλευρά του, αναφερόμενος στον Ά. Γεωργιάδη, τον αποκάλεσε συναγωνιστή και στενό φίλο τονίζοντας ότι η υγεία στην Ελλάδα τα προσεχή χρόνια θα φέρει το αποτύπωμά του.

Ο Ά. Γεωργιάδης, είπε ότι είναι περήφανος για το έργο που έγινε στο υπουργείο, καθώς όπως τόνισε αιτήματα δεκαετιών έγιναν πράξη μέσα σε λίγους μήνες. Όπως ανέφερε οι μεταρρυθμίσεις που έχουν τόσο λοιδορηθεί, έγιναν πράγματι για το καλό των πολιτών κάτι που αρχίζει να γίνεται φανερό. Έγιναν λάθη και υπερβολές σημείωσε, για τα οποία αναλαμβάνει προσωπικά την ευθύνη, όπως είπε, ενώ δήλωσε περήφανος που ο φίλος του Μ. Βορίδης καλείται να συνεχίσει το έργο του.

Παρότι ο νέος υπουργός Υγείας δεν έχει ακόμη ενημερωθεί σε βάθος, είπε ότι οι κορυφαίες μεταρρυθμίσεις που έχουν δρομολογηθεί στον τομέα της υγείας, θα συνεχιστούν. Μάλιστα, αναφερόμενος στους άξονες της πολιτικής που θα ακολουθήσει, τόνισε ότι θα δει τον πολίτη ως φορολογούμενο, τα χρήματα του οποίου θα πρέπει να σεβαστεί, αλλά και ως ασθενή με την ευαισθησία που απαιτείται.

Ο νέος υπουργός Υγείας Μάκης Βορίδης στην παράδοση - παραλαβή του υπουργείου την Τρίτη 10 Ιουνίου 2014. (EUROKINISSI/ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ) Eurokinissi

Χατζηδάκης: “Ορισμένες αλλαγές ενόχλησαν αλλά ήταν προς όφελος της πατρίδας”. Δένδιας: “Σ’ αυτό το υπουργείο το μεγάλο στοίχημα της χώρας”

Σε αυτό το υπουργείο βρίσκεται το μεγάλο στοίχημα της χώρας, η ανάπτυξη, επεσήμανε ο νέος υπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Νίκος Δένδιας παραλαμβάνοντας το χαρτοφυλάκιο από τον Κωστή Χατζηδάκη.

«Οι μεγάλες προσπάθειες που έγιναν τα τελευταία δύο χρόνια πρέπει να συνεχιστούν και να ενισχυθούν», πρόσθεσε ο νέος υπουργός και τόνισε ότι «μοναδική μου φιλοδοξία είναι να υπηρετήσω αυτήν τη μεγάλη προσπάθεια».

Στο έργο που παρήχθη τα τελευταία δύο χρόνια αναφέρθηκε ο τέως υπουργός Κωστής Χατζηδάκης. «Κάναμε αυτό που μας επέβαλε η συνείδησή μας, το πατριωτικό μας καθήκον και αυτό που μας επέτρεπε η ισορροπία των Κοινοβουλευτικών δυνάμεων», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Χατζηδάκης υπογράμμισε μεταξύ άλλων ότι η Ελλάδα κατατάσσεται πλέον τρίτη μεταξύ των «28» ως προς την απορρόφηση των Κοινοτικών κονδυλίων (και πρώτη στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης), ενώ στάθηκε ακόμη:

– Στην επανεκκίνηση των αυτοκινητόδρομων, έργα που όπως είπε ήταν λιπόθυμα.

– Στην ίδρυση του Ελληνικού Επενδυτικού Ταμείου παρά τις αντιρρήσεις που εξέφραζε αρχικά η τρόικα.

– Στη λύση που δόθηκε για τους πλειστηριασμούς.

– Στις διαρθρωτικές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις που περιλαμβάνουν το νέο καθεστώς λειτουργίας της αγοράς (διπλάσιες εκπτωτικές περίοδοι, Κυριακές), το νέο πλαίσιο για τις επαγγελματικές μισθώσεις, την απλούστευση των διαδικασιών για την ίδρυση επιχειρήσεων και την εξαγωγική δραστηριότητα όπως επίσης και τις αλλαγές που περιλαμβάνονται στην εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ με στόχο την άρση εμποδίων εισόδου στην αγορά.

«Ορισμένες από τις αλλαγές αυτές ενόχλησαν ορισμένες επαγγελματικές ομάδες. Ήταν όμως προς όφελος της πατρίδας και έπρεπε να τις κάνουμε», κατέληξε ο κ. Χατζηδάκης.

ΑΘΗΝΑ-ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΠΑΡΑΛΑΒΗ-ΠΑΡΑΔΟΣΗ// ΝΙΚΟΣ ΔΕΝΔΙΑΣ-ΚΩΣΤΗΣ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ.(EUROKINISSI-ΓΕΩΡΓΙΑ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΥ) Eurokinissi

Αίτηση ασύλου, το δώρο στον Δένδια. Κικίλιας: “Θα επισκεφτώ όλα τα αστυνομικά τμήματα”

Μέσα σε έντονο κλίμα συγκίνησης, από την πλευρά του Νίκου Δένδια, έγινε η τελετή παράδοσης παραλαβής χαρτοφυλακίου στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη.

Ο απερχόμενος υπουργός κ. Δένδιας, καλωσόρισε στο υπουργείο τον Βασίλη Κικίλια, παρουσία των γενικών γραμματέων, των ηγεσιών της ΕΛ.ΑΣ και του Πυροσβεστικού Σώματος και πλήθους στελεχών των δύο Σωμάτων, καθώς και των γονέων και της αδελφής του νέου υπουργού. Ο κ. Δένδιας δεν κατάφερε να κρύψει την συγκίνηση του, όταν εξέφρασε τις ευχαριστίες στο προσωπικό και τους αποχαιρέτησε.

Ο απερχόμενος υπουργός έκανε έναν σύντομο απολογισμό της θητείας του, λέγοντας ότι μέχρι το 2012 που ανέλαβε τα καθήκοντα του, η Αστυνομία είχε πολλά προβλήματα και κάποιες υπηρεσίες «ήταν ανύπαρκτες», ενώ τώρα παραδίδει σαφώς βελτιωμένη την κατάσταση.

Ο κ. Δένδιας εστίασε κυρίως στην μείωση της εγκληματικότητας, όπως προκύπτει από τα στοιχεία, στην τρομοκρατία, που όπως είπε συνελήφθησαν 28 άτομα, ενώ προανήγγειλε εξελίξεις, υπογραμμίζοντας ότι «αναμένονται σύντομα απτά αποτελέσματα», καθώς και στο μεταναστευτικό.

Χαρακτηριστικά για το τελευταίο είπε ότι «είμαστε πρωταθλητές στην αποχώρηση μη νόμιμων μεταναστών», και υπογράμμισε πως «έχει μειωθεί εντυπωσιακά η εισροή μεταναστών, έχουμε μια υπηρεσία ασύλου από τις καλύτερες στην Ευρώπη, έχει αλλάξει όψη η Αθήνα και για κάθε έναν παράνομο μετανάστη που μπαίνει στην χώρα φεύγουν τρεις».

Επίσης ο κ. Δένδιας έκανε αναφορά και στο νόμο για την αναδιάρθρωση στα Σώματα Ασφάλειας, που, όπως είπε, αλλάζουν όψη μετά από 30 χρόνια και ευχήθηκε στον νέο υπουργό να συνεχίσει με επιτυχία όλα όσα έχουν δρομολογηθεί.

Καταλήγοντας έδωσε έμφαση στο θέμα της Χρυσής Αυγής, τονίζοντας ότι από το 2010 έλεγε ότι δεν μπορούν να υπάρχουν «τάγματα εφόδου» στην Ελλάδα και το έπραξε. «Δεν μπορούμε να απαγορεύσουμε την ιδεολογία κανενός – υπογράμμισε ο κ. Δένδιας- αλλά έχουμε υποχρέωση να προστατεύουμε την δημοκρατία».

Παράδοση - παραλαβή στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη την Τρίτη 10 Ιουνίου 2014. (EUROKINISSI/ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΤΩΜΕΡΗΣ) Eurokinissi

 

Ο κ. Κικίλιας, στην ομιλία του τόνισε ότι θα δώσει έμφαση στην προστασία των πολιτών, της επιχειρηματικότητας και της περιουσίας στην Αθήνα και ανέφερε ότι η διαδοχή του κ. Δένδια βάζει ψηλά τον πήχη για τον ίδιο. Δεσμεύτηκε επίσης ότι θα επισκεφθεί όλα τα αστυνομικά τμήματα της χώρας και ότι θα έχει πάντα στενή συνεργασία με τα στελέχη της Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής.

Η τελετή έκλεισε με την προσφορά αναμνηστικών δώρων στον κ. Δένδια. Το πιο χαρακτηριστικό, πάντως, ήταν ένα… δελτίο αιτήσεως ασύλου, με τα στοιχεία του, που του πρόσφερε η διευθύντρια της υπηρεσίας ασύλου, Μαρία Σταυροπούλου, προκαλώντας γέλιο στον υπουργό και στους παρισταμένους, κάποιοι από τους οποίους σχολίασαν χαριτολογώντας: «Κι αν απορριφθεί το αίτημα;…».

Μιχελάκης: Δεν προχώρησαν όλα όπως θα θέλαμε”. Ντινόπουλος: “Η πόρτα είναι πάντα ανοιχτή, ασχέτως πολιτικής παράταξης”

«Δεν προχώρησαν όλα όπως θα θέλαμε. Είναι γνωστά και τα γεγονότα και τα αίτιά τους» σημείωσε ο απελθών υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Μιχελάκης κατά την τελετή παράδοσης-παραλαβής της ηγεσίας του υπουργείου στον Αργύρη Ντινόπουλο.

Στη συνέχεια, ο κ. Μιχελάκης αναφέρθηκε στο έργο που έφερε εις πέρας κατά τη διάρκεια της βραχύχρονης παραμονής του (ένα χρόνο). Μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στη ρύθμιση των οφειλών ιδιωτών και επιχειρήσεων προς τους δήμους, στην εξασφάλιση κονδυλίων για τους βρεφικούς και παιδικούς σταθμούς και για τη θέρμανση σχολικών μονάδων, στην επίλυση του προβλήματος για τη μεταφορά μαθητών.

Επίσης, αναφέρθηκε στη σύσταση Γενικής Γραμματείας Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων, στην προώθηση της Εθνικής Στρατηγικής για τους Έλληνες Ρομά και στην ψήφιση του «Κώδικα Μετανάστευσης». Τόνισε ότι επί υπουργίας του προωθήθηκε ο μηχανισμός της εθελοντικής κινητικότητας χωρίς απολύσεις στην αυτοδιοίκηση.

Σε ό,τι αφορά τα νομοσχέδια που είναι έτοιμα προς κατάθεση στη Βουλή, αναφέρθηκε στο νομοσχέδιο για τη ψήφο ομογενών, στο νομοσχέδιο για το πολιτικό χρήμα, στο νομοσχέδιο για τη λειτουργία των ΜΚΟ και στο νομοσχέδιο για την απλοποίηση της διαδικασίας έκδοσης και τήρησης ληξιαρχικών πράξεων.

Rena Dourou, MP of SYRIZA Party, gave an interview in the Hellenic Parliament, Greece ©Panagiotis Moschandreou Rena Dourou, MP of SYRIZA Party, gave an interview in the Hellenic Parliament, Greece ©Panagiotis Moschandreou

 

Στη συνέχεια ο νέος υπουργός Εσωτερικών Αργύρης Ντινόπουλος επισήμανε την μακρά, επαγγελματική σχέση και φιλία που τον συνδέει τον κ. Μιχελάκη ως δημοσιογράφοι. Όπως είπε, η σχέση αυτή «σφυρηλατήθηκε στον ιδιωτικό τομέα, όπου είναι γνωστό πόσο αμείλικτος είναι ο ανταγωνισμός και δεν συγχωρεί λάθη».

«Θα σπρώξουμε το κάρο από τη λάσπη για να βγάλουμε από το αδιέξοδο την πατρίδα για μια καλύτερη κοινωνία» είπε και πρόσθεσε ότι γνωρίζει την αγωνία των αυτοδιοικητικών και πως τα προβλήματα είναι πιο οξυμένα. Έστειλε το μήνυμα ότι η πόρτα και τα τηλέφωνα είναι πάντα διαθέσιμα, ασχέτως πολιτικής παράταξης και πρόσθεσε ότι «με τη βοήθεια του προσωπικού του υπουργείου και τη βοήθεια του Θεού θα τα καταφέρουμε».

Η διοίκηση είναι ενιαία και πρέπει να είναι συνεχής, επισήμαναν οι κ.κ. Αρβανιτόπουλος και Λοβέρδος κατά την τελετή παράδοσης-παραλαβής στο υπουργείο Παιδείας.

Αρβανιτόπουλος-Λοβέρδος: “Η διοίκηση είναι ενιαία και πρέπει να είναι συνεχής”

Η αλλαγή της σκυτάλης έγινε σε εγκάρδιο αλλά και συγκινησιακά φορτισμένο κλίμα, με τον απερχόμενο υπουργό Παιδείας να καλωσορίζει τη νέα ηγεσία του υπουργείου και να ευχαριστεί τους υφυπουργούς του, κ.κ. Γκιουλέκα και Κεδίκογλου, τους εκπαιδευτικούς και τους υπαλλήλους για τη συμβολή τους στο έργο που επιτέλεσε.

Ο κ. Αρβανιτόπουλος προχώρησε σε ένα σύντομο απολογισμό της διετούς θητείας του, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στην εφαρμογή του «ανεφάρμοστου», όπως είπε, νόμου για τα ΑΕΙ, την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών, τον εξορθολογισμό του ακαδημαϊκού χάρτη με το σχέδιο «Αθηνά», την εισαγωγή εξετάσεων στα πρότυπα σχολεία, την τράπεζα θεμάτων που, όπως σημείωσε, «είχε κακοποιηθεί από την αριστερή προπαγάνδα» και τον θεσμό της μαθητείας.

Αναφέρθηκε, επίσης, στα τρία νομοσχέδια του υπουργείου, η ψήφιση των οποίων εκκρεμεί στη Βουλή, μεταξύ των οποίων είναι και ο νέος νόμος για την ειδική αγωγή, επισημαίνοντας σε αυτό το σημείο ότι η νέα ηγεσία «πρέπει να συνεχίσει στα ίδια βήματα». Η Παιδεία, πρόσθεσε ο κ. Αρβανιτόπουλος, είναι ο πλέον ευαίσθητος τομέας ευθύνης. «Συγκρουστήκαμε εκεί που έπρεπε, όχι άσκοπα, και προχωρήσαμε πολλά πράγματα» τόνισε ολοκληρώνοντας την ομιλία του.

ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΚΑΙ ΠΑΡΑΛΑΒΗ ΣΤΟ ΥΠ. ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟ ΑΡΒΑΝΙΤΟΠΟΥΛΟ ΣΤΟΝ(ΝΕΟ) ΑΝΔΡΕΑ ΛΟΒΕΡΔΟ--ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ//EUROKINISSI Eurokinissi

 

Λαμβάνοντας τον λόγο και μιλώντας και εκ μέρους και των νέων υφυπουργών, κ.κ. Δερμεντζόπουλου και Κουκοδήμου, ο κ. Λοβέρδος τόνισε απευθυνόμενος στον απερχόμενο υπουργό: «Θέλω να μάθω με κάθε λεπτομέρεια αυτά που έχετε κάνει και πάνω απ’ όλα τις εκκρεμότητες, γιατί όπως είπες η διοίκηση πρέπει να είναι συνεχής».

«Οι περιστάσεις δεν επιτρέπουν ερασιτεχνισμούς και πειραματισμούς» επισήμανε ο κ. Λοβέρδος, διαβεβαιώνοντας ότι δεν πρόκειται να υπάρξουν αιφνιδιασμοί. «Θέλω να καθησυχάσω κάθε μαθητή, κάθε γονιό ότι δεν θα τους αναστατώσουμε σε κανένα θέμα. Ο,τι γίνει θα γίνει έπειτα από διάλογο» κατέληξε.

Τσαυτάρης: “Μεγάλη εμπειρία η θητεία στο υπουργείο”. Καρασμάνης: “Μπορούμε και πρέπει να στηριχτούμε στον πρωτογενή τομέα”

Σε ιδιαίτερα καλό κλίμα έγινε η τελετή παράδοσης-παραλαβής στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, με τον απερχόμενο υπουργό Αθανάσιο Τσαυτάρη εμφανώς συγκινημένο, να καλωσορίζει τη νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου ευχόμενος καλή επιτυχία στο έργο τους.

Χαρακτήρισε ως μια μεγάλη εμπειρία στη ζωή του την θητεία του στο Αγροτικής Ανάπτυξης, τονίζοντας ότι το πιο σημαντικό έργο που έγινε όλο αυτό το διάστημα ήταν η ανάδειξη του πρωτογενούς τομέα ως πυλώνα ανάπτυξης της οικονομίας. Ο κ. Τσαυτάρης ευχαρίστησε για τη συνεργασία τους, τους γενικούς γραμματείς, τα στελέχη, τους εργαζόμενους του υπουργείου, τους επικεφαλής των εποπτευομένων οργανισμών και φυσικά τον απερχόμενο αναπληρωτή υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Θ. Λεονταρίδη, ο οποίος μετακινείται στο υπουργείο Εσωτερικών.

Ως έναν από τους ισχυρότερους πυλώνες για την ανάπτυξη και τη συνοχή, χαρακτήρισε τον πρωτογενή τομέα ο νέος υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιώργος Καρασμάνης, τονίζοντας ότι «μπορούμε και πρέπει να στηριχθούμε στον πρωτογενή τομέα και να αγκαλιάσουμε τον κόσμο της υπαίθρου». Στόχος είναι, πρόσθεσε, να επικεντρωθούν οι προσπάθειες όχι μόνο στην ενίσχυση της παραγωγικής διαδικασίας αλλά και στη διασύνδεσή της με την αγορά, αναδεικνύοντας τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα. «Οι πόρτες θα είναι ανοιχτές σε όλους όσοι θέλουν να συμβάλουν στην προσπάθεια ανάπτυξης του πρωτογενούς τομέα», υπογράμμισε. Ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό που τον τίμησε με την επιλογή του και ευχήθηκε στον κ. Τσαυτάρη καλή και γόνιμη συνέχεια στον πανεπιστημιακό χώρο.

ΑΘΗΝΑ-ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΠΑΡΑΛΑΒΗ-ΠΑΡΑΔΟΣΗ// ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΡΑΣΜΑΝΗΣ-ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΤΣΑΥΤΑΡΗΣ.(EUROKINISSI-ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΖΩΝΤΑΝΟΣ) Eurokinissi

Παναγιωτόπουλος: “Ο πολιτισμός χρειάζεται περισσότερο προσωπικό”. Τασούλας: “Με συγκρατημένο χαμόγελο αναλαμβάνουμε τις ευθύνες μας”

Σε θετικό κλίμα πραγματοποιήθηκε η τελετή παράδοσης – παραλαβής του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού από τον πρώην υπουργό Πάνο Παναγιωτόπουλο προς τη νέα πολιτική ηγεσία του, τον υπουργό Κωνσταντίνο Τασούλα και την υφυπουργό Άντζελα Γκερέκου. Κάνοντας έναν απολογισμό στο έργο που συντελέστηκε τον τελευταίο χρόνο, ο κ. Παναγιωτόπουλος επεσήμανε τα κυριότερα σημεία μιας μεγάλης προσπάθειας, η οποία ξεκίνησε πριν ένα χρόνο και την οποία καλούνται να συνεχίσουν οι δύο πολιτικοί, για τους οποίους, όπως είπε, τρέφει μεγάλη εκτίμηση και σεβασμό.

«Πριν από ένα χρόνο παραλάβαμε μια άσχημη κατάσταση, η οποία οφειλόταν στο λάθος που έγινε να υπαχθεί το υπουργείο Πολιτισμού σ’ ένα άλλο υπουργείο, στο υπουργείο Παιδείας. Ευτυχώς ο πρωθυπουργός το αντιλήφθηκε και το διόρθωσε εγκαίρως», δήλωσε μεταξύ άλλων ο κ. Παναγιωτόπουλος, τονίζοντας ότι η τότε παραλαβή έγινε με το χειρότερο ταμείο των τελευταίων δεκαετιών και επισημαίνοντας ότι το υπουργείο χρειάζεται περισσότερο προσωπικό. «Ο πολιτισμός χρειάζεται περισσότερο προσωπικό, εκπαιδευμένο, σύγχρονο, με στοχευμένη αποστολή και ασφαλώς χρειάζεται και περισσότερα κονδύλια. Είμαι βέβαιος ότι μόλις προχωρήσει η οικονομική ανάκαμψη της χώρας, η κυβέρνηση θα διαθέσει τα απαραίτητα κονδύλια για να ενισχυθεί οικονομικά ο πολιτισμός, ο οποίος αυτόν τον χρόνο πέρασε τις δυσκολότερες στιγμές του από πλευράς δαπανών», επισήμανε, πληροφορώντας ότι έχουν ζητηθεί άτομα και σε πρώτη φάση να ικανοποιηθεί ο αριθμός των 500 ατόμων.

Για τον κατάλογο των 33 αρχαιολογικών χώρων και μουσείων που αναβαθμίστηκαν πρόσφατα με διευρυμένο ωράριο, εμπλουτισμό πωλητηρίων, πωλητέων ειδών κλπ. δήλωσε ότι είναι η αρχή, με προοπτική να ενταχθούν η Ήπειρος, το Βόρειο Αιγαίο, η Κεντρική Μακεδονία, η Θράκη κοκ. Τέλος, ενημέρωσε ότι έχουν ολοκληρωθεί και είναι έτοιμα για εγκαίνια το Μουσείο Ηρακλείου (στις 18 Ιουνίου, πιθανότατα από τον πρωθυπουργό -αν το επιτρέψει το πρόγραμμά του), τα Μουσεία Πύργου και Τεγέας, το Μέγαρο Χορού Καλαμάτας, το Λαογραφικό Μουσείο Λάρισας και το Βυζαντινό Μουσείο Διδυμοτείχου, ενώ στην τελική ευθεία βρίσκεται το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης στο Φιξ, «ένα ξεχωριστό γεγονός για όλη την Ευρώπη», όπως επεσήμανε.

ΑΘΗΝΑ-ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΠΑΡΑΛΑΒΗ-ΠΑΡΑΔΟΣΗ// ΤΑΣΟΥΛΑΣ - ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ.(EUROKINISSI-ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ) Eurokinissi

 

«Τα πάντα είναι μια συνέχεια, τίποτα δεν σταματάει και τίποτα στην πραγματικότητα δεν ξεκινάει εντελώς. Όλα συνεχίζονται, και σ’ αυτή την ενδιαφέρουσα και προκλητική σκυταλοδρομία προφανώς το ΥΠΠΟ έχει την πιο γοητευτική διάσταση», δήλωσε από την πλευρά του ο κ. Τασούλας, παίρνοντας τη σκυτάλη από τον απερχόμενο υπουργό. Ταυτόχρονα έκανε μνεία στον «πιο διάσημο έφηβο της Ελλάδας», όπως χαρακτήρισε τον Παίδα του Κριτίου, το αριστουργηματικό άγαλμα της πρώιμης κλασικής εποχής που κοσμεί το Μουσείο της Ακρόπολης και το οποίο, όπως είπε, συμβολίζει κάτι συναρπαστικό, που έχει να κάνει με την εποχή μας.

«Το συγκρατημένο χαμόγελο του παιδός του Κριτίου διαδέχεται το αρχαϊκό έκδηλο χαμόγελο της προηγούμενης περιόδου της τέχνης, γιατί ο έφηβος αυτός αντιλαμβάνεται στην περίοδο της ακμής της αθηναϊκής δημοκρατίας τις ευθύνες που η δημοκρατία του αναθέτει. Έτσι και σήμερα με ένα συγκρατημένο χαμόγελο οφείλουμε να αναλαμβάνουμε τις ευθύνες μας και στον τομέα του πολιτισμού και στον τομέα της ανόρθωσης της χώρας», δήλωσε ο νέος υπουργός.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα