Το παρασκήνιο της αποχώρησης Οικονόμου μετά τη νέα πρόκληση του “σουλτάνου”
Συμφωνία Τουρκίας- Λιβύης: Ο Ερντογάν τράβηξε πάλι χθες το σκοινί, κάτι πάντως που ανέμενε η ελληνική πλευρά. Το “ραντεβού” με Μητσοτάκη στο ΝΑΤΟ και οι κινήσεις της Αθήνας με Γαλλία και ΗΠΑ
- 01 Δεκεμβρίου 2019 08:11
Η Τουρκία επιμένει στην εφαρμογή της συμφωνίας με τη Λιβύη, ενώ η Αθήνα ετοιμάζει τη γραμμή άμυνας μέσω των εταίρων, συμμάχων και συμμαχιών.
Τελευταίο επεισόδιο στο τουρκικό σίριαλ των προκλήσεων ήταν η χθεσινή παρέμβαση του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε εκδήλωση χθες το μεσημέρι στα Υψαλα της Ανατολικής Θράκης για τον αγωγό φυσικού αερίου TANAP, με αποτέλεσμα να αποχωρήσει από το πάνελ σε ένδειξη διαμαρτυρίας ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Δημήτρης Οικονόμου.
Υπενθυμίζεται ότι ο “σουλτάνος” μίλησε για δίκαιο διαμοιρασμό του φυσικού αερίου της ανατολικής Μεσογείου και άφησε μάλιστα αιχμές κατά της Ελλάδας για “απειλητική γλώσσα και πολιτικούς εκβιασμούς”. Δήλωσε ότι η συμφωνία με τη Λιβύη θα εφαρμοστεί καθώς “ Η χώρα μας δεν θα επιτρέψει την παραβίαση ούτε του δικού της δικαίου, ούτε και των συμφερόντων των Τουρκοκυπρίων” αλλά και ότι “ τα δύο γεωτρύπανά μας τελευταίας τεχνολογίας, Φατίχ και Γιαβούζ, συνεχίζουν τις εργασίες τους” υπό την προστασία μάλιστα του τουρκικού ναυτικού και δε θα αποχωρήσουν.
Απάντηση στον Ερντογάν έδωσε από το βήμα του συνεδρίου της Νέας Δημοκρατίας ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης.
Ο κ.Χατζηδάκης χαρακτήρισε αυτονόητη την αποχώρηση του κ.Οικονόμου από την εκδήλωση και δήλωσε ότι: “Η Ελλάδα είναι βεβαίως διατεθειμένη να έχει μία ειρηνική συμβίωση με την Τουρκία, δεν είναι όμως διατεθειμένη να παραιτηθεί των κυριαρχικών της δικαιωμάτων”.
Σύμφωνα με πληροφορίες πάντως η ελληνική πλευρά δεν αιφνιδιάστηκε από την κίνηση αυτή του Ερντογάν. Και είναι λογικό, καθώς δεν θα μπορούσε κανείς παρά να περιμένει ότι ο Τούρκος Πρόεδρος θα αναφερόταν στο ζήτημα της συμφωνίας με τη Λιβύη και προφανώς δε θα έριχνε τους τόνους. Για το λόγο αυτό -και με αφορμή το συνέδριο της ΝΔ- ενώ στην εκδήλωση για τον TANAP είχαν προσκληθεί αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων, δεν πήγε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αλλά ούτε ο κ.Χατζηδάκης και την ελληνική κυβερνηση εκπροσώπησε ο υφυπουργός με οδηγίες να μην ανεχθεί οποιαδήποτε πρόκληση, ούτε και να απαντήσει, αλλά να αποχωρήσει.
Στη συνέχεια το υπουργείο Εξωτερικών απάντησε και επίσημα στον κ.Ερντογάν, καταδικάζοντας τις δηλώσεις του και τονίζοντας πως: “Ο κατεξοχήν παραβάτης του διεθνούς δικαίου στην περιοχή επιμένει να μην αντιλαμβάνεται ότι η παρανομία δεν παράγει δίκαιο.’
Το ΥΠΕΞ κατήγγειλε τη συνεχιζόμενη παραβατικότητα της Τουρκίας, άλλοτε με τη μορφή απειλών άλλοτε με έμπρακτες παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου, η οποία όπως επισήμανε υπονομεύει τη σταθερότητα και καταδεικνύει την απόλυτη περιφρόνηση προς τις αρχές καλής γειτονίας.
“Είναι λυπηρό που ο Τούρκος Πρόεδρος επέλεξε να μετατρέψει ένα έργο ειρηνικής συνεργασίας σε παράσταση πολεμικής ρητορικής και περιφρόνησης της διεθνούς νομιμότητας” σχολίασε το ΥΠΕΞ, χαρακτηρίζοντας την αποχώρηση Οικονόμου, από την εκδήλωση “φυσική συνέπεια και έμπρακτη καταδίκη των δηλώσεων αυτών”. Η ανακοίνωση του ΥΠΕΞ κατέληξε με την ευχή “η τουρκική ηγεσία να αντιληφθεί ότι ο σεβασμός της διεθνούς νομιμότητας δεν είναι η διακριτική της ευχέρεια αλλά συνιστά απόλυτη υποχρέωσή της.”
Το ερώτημα είναι βέβαια πως θα συμμορφωθεί η Άγκυρα, η οποία αγνοεί ακόμη και τις ΗΠΑ εσχάτως. Η σύνοδος του ΝΑΤΟ την ερχόμενη εβδομάδα (στις 3 και 4 Δεκεμβρίου) θα αποτελέσει το πρώτο διεθνές πεδίο όπου η Αθήνα ποντάροντας στη στήριξη κυρίως της Γαλλίας (υπενθυμίζεται ότι την Παρασκευή ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε μακρά τηλεφωνική επικοινωία με τον Πρόεδρο της Γαλλίας Εμμανουέλ Μακρόν από τον οποίο ζήτησε στήριξη τόσο στη σύνοδο του ΝΑΤΟ στο Λονδίνο όσο και στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις 12 και 13 Δεκεμβρίου).
Σημειωτέον ότι η Γαλλία στηρίζει στη Λιβύη το στρατηγό Χαλιφά Χαφτάρ του Εθνικού Λιβυκού Στρατού, έναντι της αναγνωρισμένης από την ΕΕ κυβέρνησης υπό τον πρωθυπουργό Φαγιέζ Αλ Σαράτζ, ο οποίος και υπέγραψε τη συμφωνία με την Τουρκία. Επομένως ο Μακρόν εκ των πραγμάτων είναι ο φυσικός πιο ισχυρός και με άμεσο ενδιαφέρον σύμμαχος.
Επίσης ο πρωθυπουργός θα παρακαθίσει μαζί με τους ηγέτες της Εσθονίας, της Λεττονίας, της Πολωνίας, της Ρουμανίας, της Λιθουανίας, της Βουλγαρίας και του Ηνωμένου Βασιλείου σε γεύμα με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος σημειωτέον ότι δεν θα δει τον Ερντογάν στο Λονδίνο. Αντίθετα σύμφωνα με πληροφορίες ο κ.Μητσοτάκης θα έχει μία σύντομη συνάντηση με τον Τούρκο Πρόεδρο στο περιθώριο της Συνόδου. Ενώ προγραμματίζεται επίσημη επίσκεψη του στις ΗΠΑ και συνάντηση με τον Τραμπ, πιθανότατα στις 7 Ιανουαρίου.
Υπενθυμίζεται ότι ο πρωθυπουργός προειδοποίησε άλλωστε την Άγκυρα προχθες απο το συνέδριο της ΝΔ πως: “Όσοι βιάζονται να αμφισβητούν, με τρόπο θεσμικά σαθρό, τα κυριαρχικά μας δικαιώματα να γνωρίζουν ότι θα βρουν απέναντί τους όχι μόνο την Ελλάδα, αλλά και τους Ευρωπαίους συμμάχους μας.”
Η κυβέρνηση ποντάρει ιδιαιτέρως στους εταίρους μέλη του ΕΛΚ. Στο συνέδριο της ΝΔ ο γγ του ΕΛΚ Αντόνιο Λοπέζ Ιστουρίζ δήλωσε χθες ότι: “Θεωρούμε ακόμα ως αυθαίρετες, παράνομες και μη αποδεκτές τις πρόσφατες ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, συμπεριλαμβανομένου του παράνομου Μνημονίου Συνεργασίας με την Λιβύη αλλά και την ρηματική διακοίνωση της Τουρκίας στον ΟΗΕ με συντεταγμένες μονομερώς ορισμένες που παραβιάζουν τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας στις θαλάσσιες αυτές ζώνες.” Ενώ ο πρώην πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Αντόνιο Ταγιάνι συνομιλώντας με δημοσιογράφους δήλωσε ότι οι Ευρωπαίοι θα πρέπει να σταματήσουν την επιθετική στάση της Τουρκίας.