Παράταση μνημονίου μόνο χωρίς νέα μέτρα και με προεδρική εκλογή αρχές Ιανουαρίου

Παράταση μνημονίου μόνο χωρίς νέα μέτρα και με προεδρική εκλογή αρχές Ιανουαρίου
Business Forum Greece - Turkey in Athens, Greece on December 5, 2014. / Forum - , 5 2014. Sooc

Το τελευταίο της χαρτί θα παίξει η κυβέρνηση στο Eurogroup της Δευτέρας, ενώ με ενδιαφέρον αναμένεται η αυριανή ομιλία Σαμαρά πριν την ψήφιση του προϋπολογισμού. Διαβάστε το ρεπορτάζ του NEWS247

Της Βίκυς Σαμαρά

Παράταση μνημονίου (τρίμηνη ή εξάμηνη) μόνο χωρίς νέα μέτρα, θα είναι η τελευταία γραμμή άμυνας της Αθήνας στο Eurogroup της Δευτέρας.

Η ελληνική πλευρά θα επιμείνει βεβαίως στην τεχνική επέκταση ολίγων εβδομάδων εν αναμονή συμφωνίας για την πιστοληπτική γραμμή στήριξης πριν την προεδρική εκλογή. Γνωρίζει όμως ότι οι εταίροι και δανειστές έχουν λίγο πολύ αποφασίσει παράταση αρκετών μηνών, μη επιθυμώντας να υπογράψουν μία συμφωνία με μία κυβέρνηση με “ημερομηνία λήξης”.

Και εφόσον αποδεχθεί -θέλοντας και μη- την απόφαση των πιστωτών για παράταση του τρέχοντος προγράμματος αρκετών μηνών, θα διεκδικήσει τη μετάθεση δυσάρεστων αποφάσεων ως απόρροια της αξιολόγησης για αργότερα και θα επισπεύσει την προεδρική εκλογή. Σε αυτή την περίπτωση η πιθανότερη ημερομηνία έναρξης της διαδικασίας φέρεται η 12η Ιανουαρίου, χωρίς όμως αυτό να έχει ακόμη “κλειδώσει”.

Μετά τη χθεσινή νέα σύσκεψη του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ευάγγελο Βενιζέλο στο Μαξίμου παρουσία του υπουργού Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη, η προσπάθεια επικεντρώθηκε όχι στη διαπραγμάτευση επί των ανοιχτών μετώπων της αξιολόγησης (είναι άλλωστε δεδομένο ότι η τρόικα δεν αποδέχεται τις προτάσεις της κυβέρνησης και εκείνη από την πλευρά της δεν μπορεί να λάβει όλα τα μέτρα που της ζητούνται χωρίς κανένα αντάλλαγμα). Αλλά στη χάραξη της προαναφερθείσας στρατηγικής εν όψει της συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης (όπου τον κ.Χαρδούβελη θα συνοδεύσει από πλευράς Μαξίμου ο σύμβουλος του πρωθυπουργού Σταύρος Παπασταύρου που είχε παραστεί και στο Euroworking Group), καθώς και στην προσπάθεια δημιουργίας κλίματος για τους 180.

Ενώ προχθές στο κυβερνητικό επιτελείο μετά τη διαρροή ντοκουμέντου της Ευρωζώνης για παράταση έξι μηνών στο Reuters υπήρχε η διάθεση να μη σταλεί καν απαντητικό e mail, τελικά αποφασίστηκε να δοθεί απάντηση στην τρόικα (με απλές διευκρινήσεις) χθες το βράδυ, ώστε να μη φανεί πως η Αθήνα παίρνει την ευθύνη του αδιεξόδου στις συζητήσεις για την αξιολόγηση.

Με ενδιαφέρον αναμένεται εν τω μεταξύ η ομιλία του κ.Σαμαρά αύριο το βράδυ πριν την ψήφιση του προϋπολογισμού, αλλά και η βέβαιη σύγκρουση κορυφής με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα. Ο πρωθυπουργός θα κατηγορήσει τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ για το ναυάγιο των συζητήσεων με τους εταίρους και δανειστές (εξάλλου το επιχείρημα σε περίπτωση παράτασης του μνημονίου και επίσπευσης της προεδρικής εκλογής θα είναι πως η κυβέρνηση διαπραγματεύθηκε όσο πιο σκληρά μπορούσε, όμως η πολιτική αβεβαιότητα για την οποία το Μαξίμου κατηγορεί την αξιωματική αντιπολίτευση δεν άφησε και πολλά περιθώρια) και θα επικεντρώσει στην ανάγκη εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας.

(Πηγή φωτογραφίας: Sooc.gr)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα