Παρέμβαση Καραμανλή: Δεν αξιοποιήθηκε όπως έπρεπε το Βουκουρέστι
Με γραπτή δήλωση ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής τοποθετήθηκε εν όψει της ψηφοφορίας για τη συμφωνία των Πρεσπών. Έκανε λόγο για αδικαιολόγητη βιασύνη της κυβέρνησης και την κατηγόρησε ότι δε δημιούργησε συνθήκες εθνικής συνεννόησης
- 24 Ιανουαρίου 2019 12:12
Παρέμβαση για το Σκοπιανό έκανε εν όψει της ψηφοφορίας για τη συμφωνία των Πρεσπών με γραπτή δήλωση ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής.
Ο πρώην πρωθυπουργός ειδικότερα δήλωσε:
“Όπως έχω ήδη επισημάνει, η κα Μπακογιάννη έχει περιγράψει με ακρίβεια την πολιτική της τότε Κυβέρνησης, που οδήγησε στην απόφαση της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι. Απόφαση που προσέφερε ένα ιδιαίτερα αποτελεσματικό διαπραγματευτικό πλεονέκτημα στη Χώρα μας, το οποίο δυστυχώς δεν αξιοποιήθηκε όπως έπρεπε.
Η κριτική της Νέας Δημοκρατίας για την προκείμενη συμφωνία είναι ισχυρή και πλήρως τεκμηριωμένη. Ιδίως μάλιστα όταν η όλη διαπραγμάτευση έγινε υπό όρους αδικαιολόγητης βιασύνης και όταν, προφανώς, άλλοι είναι εκείνοι που επείγονται για την διευθέτηση του θέματος. Οπωσδήποτε όμως όχι η Ελλάδα.
Τέλος, όφειλε η Κυβέρνηση να σεβαστεί την ευαισθησία και να αφουγκραστεί τις εύλογες ανησυχίες της μεγάλης πλειοψηφίας των πολιτών, αλλά και να διαμορφώσει με δική της πρωτοβουλία συνθήκες στοιχειώδους εθνικής συνεννόησης. Δεν είναι επιτρεπτό εθνικά θέματα τέτοιας σημασίας να οδηγούν σε οξύτητα που ευνοεί διχαστικό κλίμα.”
Υπενθυμίζεται ότι ο κ.Καραμανλής είχε τοποθετηθεί μέσω του γραφείου του πριν την υπογραφή της συμφωνίας των Πρεσπών, επικαλούμενος και παλι τότε την κ.Μπακογιάννη, η οποία ήταν η υπουργός Εξωτερικών της κυβέρνησης του κατα την περίφημη σύνοδο του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι.
Η κ.Μπακογιαννη ειχε δηλώσει μεταξύ άλλων τον περασμένο Ιούνιο ότι το 2008 η κυβέρνηση Καραμανλή έδωσε μία έντιμη μάχη ουσίας, τονίζοντας όμως ότι επιθυμούσε μία λύση βιώσιμη στο Σκοπιανό και αποκάλυψε ότι δέχθηκε και η ίδια και η κυβέρνηση συνολικά ισχυρές πιέσεις και πλήρωσε το κόστος.
“Ηταν πολύ δύσκολες οι συζητήσεις στο Βουκουρέστι. Και προσωπικα στοχοποιήθηκα και επιθέσεις δέχθηκα στη διεθνή κοινότητα και ό,τι μπορούσε να γίνει για να αποσταθεροποιηθεί η κυβέρνηση Καραμανλή είχε γίνει. Αντέξαμε όμως, κρατήσαμε ψηλά το κεφάλι”, είπε χαρακτηριστικά. Η κ.Μπακογιαννη είχε επίσης αναφερθεί στη διαπραγματευση για σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό (σε πληρη αντιθεση με τον Αδωνι Γεωργιάδη που τάσσεται κατα της χρήσης του όρου Μακεδονία) και είχε εστιάσει την κριτική της στο θέμα της γλωσσας και της ιθαγένειας, ενώ λίγες ημέρες πριν και ενω η διαπραγματευση συνεχιζόταν ο κ.Καραμανλής είχε δια κύκλων τονίσει ότι δεν υπάρχει μακεδονικό έθνος.
Με την παρέμβαση αυτη ο κ.Καραμανλης αδειάζει όσους (κυρίως από το ΣΥΡΙΖΑ) εμφανιζουν τη συμφωνία των Πρεσπών ως εφαρμογή ουσιαστικά του Βουκουρεστίου επικαλούμενοι τη δική του πολιτική κληρονομιά, την οποια προφανώς ο πρώην πρωθυπουργός θελει να διαφυλάξει. Ενώ χαρακτηρίζει δικαιολογημένη την αντίδραση της ΝΔ στη συμφωνια των Πρεσπών, στηριζοντας έτσι σαφώς τη γραμμή Μητσοτάκη, χωρίς παντως να μπαίνει σε περισσότερες λεπτομερειες επί της συμφωνίας.
Αφήνει επίσης αιχμές κατά του εξωτερικού (αμερικανικού και γερμανικού) παράγοντα που επιθυμεί λύση και ένταξη στο ΝΑΤΟ και επιρρίπτει στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ την ευθύνη γιατί δεν διασφάλισε την εθνική συνεννόηση. Αποφεύγει όμως να χρησιμοποιήσει υψηλούς τόνους και χρησιμοποιεί μία ρητορική προσεκτική και σαφώς πιο νηφάλια από τους περισσότερους “μακεδονομάχους”, χωρίς κορώνες για το όνομα ή συναισθηματικές αναφορές. Ενδιαφέρον δε έχει η αναφορά του σε διχαστικό κλίμα, που ερμηνεύθηκε και ως κριτική στο ΣΥΡΙΖΑ αλλά και ως αποστασιοποίηση από τους σαμαρικούς.