Παρέμβαση Μητσοτάκη για το προσφυγικό – μεταναστευτικό
Για το νομοσχέδιο για το άσυλο θα μιλήσει σήμερα στη Βουλή ο πρωθυπουργός, υπό τον οποίο θα συνεδριάσει το πρωί το υπουργικό με την ψήφο των αποδήμων μεταξύ άλλων στην ατζέντα
- 31 Οκτωβρίου 2019 07:02
Στο σχέδιο της για την διαχείριση του προσφυγικού– μεταναστευτικού προχωρά η κυβέρνηση, με την ψήφιση σήμερα του νομοσχεδίου για το άσυλο να αποτελεί ένα βήμα πάνω στο οποίο ποντάρει σε σημαντικό βαθμό για αποτελέσματα. Και αυτό καθώς το σκεπτικό είναι πως με την επιτάχυνση της διαδικασίας και το γρήγορο διαχωρισμό προσφύγων και μεταναστών θα αποσυμφορηθούν τα νησιά και θα αποτραπούν νέες ροές.
Το προσφυγικό- μεταναστευτικό αναδεικνύεται άλλωστε σε ένα από τα μεγάλα “αγκάθια” της κυβέρνησης της ΝΔ, η οποία είχε απευθυνθεί προεκλογικά σε ένα κοινό το οποίο αξιολογεί υψηλά και αρνητικά το ζήτημα και τώρα καλείται να διαχειριστεί τη συνεχιζόμενη αύξηση των ροών και την Τουρκία η οποία το χρησιμοποιεί ως μοχλό πίεσης.
Είναι ενδεικτικό ότι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα μιλήσει σύμφωνα με πληροφορίες σήμερα το απόγευμα στη Βουλή για το νομοσχέδιο για το άσυλο, θέλοντας να αναδείξει τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης.
Μάλιστα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας χθες προανήγγειλε ότι ανακοινώσεις την επόμενη εβδομάδα όσον αφορά στο προσφυγικό- μεταναστευτικό όσον αφορά στην κατασκευή νέου κέντρου ταυτοποίησης, αφού η Σάμος βρίσκεται πλέον στα όρια της, καθώς και τη μετεγκατάσταση οικογενειών με προσφυγικό προφίλ, πάντα όπως είπε σε συνεννόηση με τις τοπικές αρχές και τις τοπικές κοινωνίες. Η κυβέρνηση ως γνωστόν βρίσκεται κατά τόπους αντιμέτωπη με αντιδράσεις ορισμένων κατοίκων, με αποτέλεσμα θλιβερές εικόνες όπως αυτή στα Βρασνά. Ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος έχει αναλάβει το πρακτικό μασάζ σε δημάρχους και περιφερειάρχες και ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιώργος Κουμουτσάκος χειρίζεται τους βουλευτές που συχνά λόγω της πίεσης ομάδων ψηφοφόρων τους έχουν παράλογες απαιτήσεις. Σε κάθε περίπτωση όμως η κυβέρνηση είναι να προχωρήσει στο σχέδιο μετεγκατάστασης για την αποσυμφόρηση των νησιών, λαμβάνοντας υπόψη σε ποιες περιφέρειες έχουν ήδη εγκατασταθεί πρόσφυγες και διαμηνύοντας στις υπόλοιπες ότι θα πρέπει ο καθένας να αναλάβει το μερίδιο ευθύνης που αναλογεί.
Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση καλείται να δειξει στην Ευρώπη ότι χειρίζεται το ζήτημα με ανθρωπισμό. Η επίτροπος του Συμβουλίου της Ευρώπης για θέματα Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, Dunja Mijatovic, πραγματοποίησε επίσκεψη στην Ελλάδα, στο πλαίσιο της οποίας συναντήθηκε χθες με τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών, Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη.
Η κMijatovic, η οποία τις προηγούμενες ημέρες μετέβη σε κέντρα υποδοχής στη Λέσβο, τη Σάμο και την Κορινθία, ενημερώθηκε για τον τρόπο αντιμετώπισης εκ μέρους της κυβέρνησης της υφιστάμενης κατάστασης στα εν λόγω κέντρα, λαμβανομένης υπ’ όψη της ραγδαίας αύξησης των προσφυγικών/ μεταναστευτικών ροών, αλλά και με γνώμονα τη στήριξη των τοπικών κοινωνιών, οι οποίες υφίστανται σημαντικό μέρος της πίεσης που δημιουργούν οι μαζικές μεταναστευτικές ροές, όπως ανέφεραν από το υπουργείο Εξωτερικών.
Ο κ. Βαρβιτσιώτης υπογράμμισε την πρόθεση της κυβέρνησης για αποτελεσματικότερη κατανομή των κονδυλίων που λαμβάνει η χώρα από την Ευρωπαϊκή Ένωση για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού ζητήματος, προς όφελος των τοπικών αρχών των περιοχών που πλήττονται περισσότερο. Εν συνεχεία, επεσήμανε ότι, από πλευράς κυβέρνησης, επιδιώκεται ο διαχωρισμός μεταξύ προσφύγων και οικονομικών μεταναστών, προκειμένου να βελτιωθούν οι διαδικασίες στα κέντρα υποδοχής, ενώ αναφέρθηκε και στη ραγδαία αύξηση μεταναστευτικών ροών που ακολούθησε την επιβολή κυρώσεων από την Ευρωπαϊκή Ένωση προς τη Τουρκία.
Συνεδριάζει το υπουργικό- Τα επόμενα βήματα με την ψήφο αποδήμων
Ο πρωθυπουργός θα προεδρεύσει εν τω μεταξύ σήμερα το πρωί στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου για τον προγραμματισμό του νομοθετικού έργου. Στην ατζέντα του Συμβουλίου βρίσκεται η κατάρτιση -στο πλαίσιο της κατ’ αρχήν συμφωνίας των κομμάτων- του νομοσχεδίου που θα δίνει στους εκτός της Επικράτειας Έλληνες εκλογείς τη δυνατότητα να ψηφίζουν από τον τόπο της μόνιμης διαμονής τους. Μετά την έγκριση του νομοσχεδίου από το υπουργικο, ο κ.Θεοδωρικάκος θα ξεκινήσει νέο κύκλο διαλόγου με τα κόμματα. Η αναθεώρηση του άρθρου 54 του Συντάγματος συζητήθηκε χθες στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής και η πρόταση της ΝΔ ήταν ευρύτατη, ώστε να ανταποκρίνεται στα αιτήματα και του ΜεΡΑ25 με στόχο τελικά το νομοσχέδιο να ψηφιστεί και από το Γιάνη Βαρουφάκη. Ειδικότερα εκτός του ότι προβλέπεται η διασφάλιση των όρων που είχε θέσει το ΚΚΕ για το χρόνο διαμονής στο εξωτερικό και την ύπαρξη ελληνικού ΑΦΜ, η πρόταση της ΝΔ λέει ότι δυνητικά μπορεί να προβλεφθούν και περιφέρειες εξωτερικού όπως ζητούσε το ΜεΡΑ25, το οποίο ήταν και το μόνο κόμμα που “έκανε νερά” κατά την τελευταία συνεδρίαση της διακομματικής.
Στο υπουργικό θα συζητηθούν επίσης το νομοσχέδιο για ΔΕΗ – ΔΕΠΑ – Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, οι σχεδιαζόμενες παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση της βίας στα γήπεδα, με το σχετικό νομοσχέδιο του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, το νομοσχέδιο του Υπουργείου Εξωτερικών για την προετοιμασία της χώρας ενόψει του Brexit, η επιλογή Προέδρου του Ελεγκτικού Συνεδρίου και Αντιπροέδρων του Αρείου Πάγου, ενώ θα γίνει παρουσίαση του προγράμματος ΜΑΖΙ για την υποστήριξη και παρακολούθηση του κυβερνητικού έργου.