Παρουσιάστηκε η ΚΟ της Δημοκρατικής Αριστεράς
Διαβάστε τι δήλωσε ο Φώτης Κουβέλης κατά την παρουσίαση της ΚΟ της ΔΗΜΑΡ. Ποια είναι τα οφέλη που αποκτά βάσει του Κανονισμού της Βουλής
- 26 Μαρτίου 2012 13:58
Διαβιβάστηκε στον Πρόεδρο της Βουλής Φίλιππο Πετσάλνικο η επιστολή με την οποία ανακοινώθηκε η συγκρότηση Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Δημοκρατικής Αριστεράς, από δέκα βουλευτές.
Την Κοινοβουλευτική Ομάδα της Δημοκρατικής Αριστεράς παρουσίασε τη Δευτέρα, από τα γραφεία του κόμματος, ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ και επικεφαλής της ΚΟ, Φώτης Κουβέλης.
Οι άλλοι εννέα βουλευτές της ΔΗΜΑΡ είναι: Γιάννης Αμοιρίδης (Πιερίας), Οδυσσέας Βουδούρης (Μεσσηνίας), Ηλίας Θεοδωρίδης (Πέλλας), Θανάσης Λεβέντης (Αττικής), Γιάννης Μιχελογιαννάκης (Ηρακλείου), Βασίλης Οικονόμου (Αττικής), Γιώργος Παπαμανώλης (Κυκλάδων), Νίκος Τσούκαλης (Αχαϊας) και Γρηγόρης Ψαριανός (Β’ Αθηνών).
Κουβέλης: “Χρειάζεται μία κυβερνώσα Αριστερά”
Παρουσιάζοντας την Κ.Ο. της ΔΗΜΑΡ, ο κ. Κουβέλης τόνισε, ότι η ανάγκη να μετακινηθεί η πολιτική προς προοδευτική κατεύθυνση και η αναγκαιότητα μιας κυβερνώσας αριστεράς που βασίζεται σε κοινό πολιτικό τόπο οδήγησαν στη συνεργασία της Δημοκρατικής Αριστεράς με τους ανεξάρτητους βουλευτές που προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ.
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Κουβέλης υπερασπίστηκε την πολιτική συμμαχιών του κόμματος, τόσο απέναντι σε εσωκομματικές αμφισβητήσεις, όσο και έναντι της κριτικής που υφίσταται για τη συνεργασία με δυνάμεις που προέρχονται από το ΠαΣοΚ.
Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ εξέφρασε την πεποίθησή του ότι η συγκεκριμένη συνεργασία θα πάει πιο μακριά από τις εκλογές, υπογραμμίζοντας ότι η συγκρότηση της Κ.Ο. αναφέρεται στον κοινό πολιτικό τόπο, στην κοινή πολιτική δράση, στην αναγκαιότητα του δημοκρατικού σοσιαλισμού προς όφελος της κοινωνίας, ενώ ανακοίνωσε ότι εντός των ημερών θα δοθεί στη δημοσιότητα το πρόγραμμα του κόμματος.
Τα οφέλη της δημιουργίας ΚΟ
Ο προεκλογικός τηλεοπτικός χρόνος και το debate των πολιτικών αρχηγών είναι προεχόντως το μεγάλο διακύβευμα της ανακοίνωσης της νεοϊδρυόμενης Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Δημοκρατικής Αριστεράς.
Το διάστημα που απομένει μέχρι τη διάλυση της Βουλής είναι άλλωστε, όπως όλα συνηγορούν, εξαιρετικά μικρό για τα όποια οφέλη προσδοκούν να αποκομίσουν τα κόμματα μέσα από την κοινοβουλευτική τους παρουσία στις ολιγάριθμες συνεδριάσεις που θα ακολουθήσουν.
Έτσι και αλλιώς όμως ο Κανονισμός της Βουλής δίνει στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της Δημοκρατικής Αριστεράς τα “προνόμια” που της επιτρέπουν να έχει συγκροτημένη παρουσία και χρόνο παρεμβάσεων κατά τη συζήτηση των νομοσχεδίων που θα πρέπει να έχουν ψηφιστεί μέχρι το κλείσιμο της Βουλής.
Ο Κανονισμός της Βουλής (άρθρο 15) ορίζει ότι ο ελάχιστος απαιτούμενος αριθμός για τη συγκρότηση μιας Κοινοβουλευτικής Ομάδας είναι ο μαγικός αριθμός των δέκα βουλευτών. Σύμφωνα με το άρθρο 16 «ο αρχηγός του Κόμματος θεωρείται και Πρόεδρος της Κ.Ο. του Κόμματος του, αν είναι βουλευτής».
Προβλέπεται επίσης ότι οι βουλευτές που επιθυμούν να ιδρύσουν Κοινοβουλευτική Ομάδα, πρέπει να υποβάλλουν στον Πρόεδρο της Βουλής σχετική δήλωση, η οποία θα περιέχει τον τίτλο του κόμματος, τα ονόματα των μελών της Κοινοβουλευτικής Ομάδας.
Οι πρόεδροι των ΚΟ μπορούν να ορίσουν, με ενυπόγραφη δήλωσή τους προς τον Πρόεδρο της Βουλής, έως δύο αναπληρωτές – εκπροσώπους της ΚΟ, οι οποίοι τους αναπληρώνουν σε περίπτωση κωλύματος ή απουσίας (άρθρο 17).
Το σημαντικότερο όφελος που συνεπάγεται η ίδρυση μιας νέας Κοινοβουλευτικής Ομάδας είναι ως προς τον καταμερισμό του χρόνου τόσο στο νομοθετικό έργο όσο και στον κοινοβουλευτικό έλεγχο. Ο πρόεδρος της Βουλής θα πρέπει να ανακατανείμει το χρόνο των ομιλητών με τρόπο ώστε να καλύπτει και τη συμμετοχή των νέων Κοινοβουλευτικών Ομάδων και βεβαίως και των Προέδρων τους.
Σύμφωνα με το άρθρο 18, στις ΚΟ παραχωρείται ιδιαίτερη αίθουσα στο βουλευτήριο, με χωρητικότητα ανάλογη με τον αριθμό των μελών της. Στους προέδρους των ΚΟ, παραχωρείται ιδιαίτερο γραφείο.
Σε περίπτωση που δεν επαρκούν οι αίθουσες, η παραχώρηση ιδιαίτερου γραφείου στους προέδρους των Κ.Ο. γίνεται σύμφωνα με τη σειρά της δύναμης τους. Οι διοικητικές γραμματείες των ΚΟ στελεχώνονται με μετακλητούς υπαλλήλους που διορίζονται με απόφαση του Προέδρου της Βουλής, μετά από πρόταση του Προέδρου κάθε Κοινοβουλευτικής Ομάδας, αλλά η ΚΟ της Δημοκρατικής Αριστεράς δεν θα κάνει χρήση της δυνατότητας για μετακλητούς υπαλλήλους.
Σύμφωνα με το άρθρο 19, η νεοϊδρυόμενη Κοινοβουλευτική Ομάδα έπεται, σε σειρά, της ισοδύναμης παλαιότερης, στην περίπτωση ισοδυναμίας Κοινοβουλευτικών Ομάδων. Στην περίπτωση της Δημοκρατικής Αριστεράς ο αριθμός των βουλευτών της είναι μεγαλύτερος από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που έχουν 9 βουλευτές και άρα θα προηγείται στη σειρά των ομιλητών, εκτός και αν ο ΣΥΡΙΖΑ ανακοινώσει ότι εντάσσει στην Κοινοβουλευτική του Ομάδα και έναν ακόμη βουλευτή που πιθανολογείται ότι θα είναι η βουλευτής Σοφία Σακοράφα.
Προβλέπεται επίσης, ότι σε περίπτωση συγκρότησης νέας Κοινοβουλευτικής Ομάδας, ο Πρόεδρος της Βουλής καλεί τους Προέδρους των Κοινοβουλευτικών Ομάδων για να προσδιοριστούν οι θέσεις των μελών τους στην αίθουσα συνεδριάσεων.