ΠΑΣΟΚ: Από τις αβρότητες στο “σκληρό ρόκ”
Διαβάζεται σε 4'Οξύνονται οι τόνοι της αντιπαράθεσης στο τελευταίο 10ήμερο πριν την κάλπη της 6ης Οκτωβρίου. Η ένταση μεταξύ Ανδρουλάκη – Δούκα και οι “σφήνες” Γερουλανου, Διαμαντοπούλου και Κατρίνη
- 27 Σεπτεμβρίου 2024 06:08
Το να διατηρηθεί η (εντυπωσιακά) ήσυχη προεκλογική εικόνα του ΠΑΣΟΚ ακόμη και το τελευταίο 10ήμερο πριν την εσωκομματική κάλπη της 6ης Οκτωβρίου ήταν… πολύ καλό για να είναι αληθινό!
Μια ανάρτηση του Χάρη Δούκα στάθηκε αρκετή για να «ανάψουν τα αίματα» αρχικά μεταξύ του δημάρχου Αθήνας και του Νίκου Ανδρουλάκη και στην συνέχεια η «φωτιά» να επεκταθεί και στους υπόλοιπους που υποψηφίους που εμφανίστηκαν έτοιμοι να «μπουν» σε μία αντιπαράθεση υψηλότερων τόνων.
Η κόντρα Δούκα – Ανδρουλάκη
Η αρχή έγινε με τον Χάρη Δούκα να επιτίθεται στον Νίκο Ανδρουλάκη «χρεώνοντάς» του αναρτήσεις που έγιναν από πρόσωπα τα οποία συσχέτισε με τον κύκλο πολιτικής επιρροής του. Εκτιμώντας ότι από την πλευρά του προέδρου του ΠΑΣΟΚ γίνεται προσπάθεια «δολοφονίας χαρακτήρα».
Όπως υποστήριξε «εδώ και πάρα πολύ καιρό στενοί συνεργάτες του Νίκου Ανδρουλάκη μου επιτίθενται με τη ρητορική της δεξιάς και της ακροδεξιάς.Καταλαβαίνω ότι ενόχλησα, ειδικά μετά το debate, γιατί απάντησα σε όλες τις επιθέσεις που δέχθηκα και κατέθεσα συγκεκριμένες προγραμματικές προτάσεις.
Η επίθεσή τους έκτοτε μετατράπηκε σε μία ακραία εργολαβία δολοφονίας χαρακτήρα. Έφτασαν στο σημείο να αναπαράγουν αυτούσια τη λάσπη που τροφοδοτεί το Μαξίμου σε βάρος μου. Το δηλητήριο πρέπει να σταματήσει, εδώ και τώρα, γιατί υπονομεύει την αναγκαία ενότητα του ΠΑΣΟΚ.Ο Νίκος Ανδρουλάκης οφείλει να πάρει θέση, αλλιώς θα είναι συνυπεύθυνος».
Η πλευρά του Νίκου Ανδρουλάκη απέρριψε τις κατηγορίες δηλώνοντας ότι «κανένας στενός συνεργάτης του κ. Ανδρουλάκη δεν έχει καταφερθεί με ανάρμοστο τρόπο εναντίον κανενός υποψηφίου». Απέδωσε μάλιστα την ανακοίνωση αυτή σε προσπάθεια της πλευράς Δούκα να ωφεληθεί πολιτικά από μια «τεχνητή πόλωση».
Μάλιστα στον Δήμαρχο Αθηναίων φαίνεται να απευθύνεται και μία αναφορά του Νίκου Ανδρουλάκη σε ομιλία του στην Ρόδο. Επισήμανε πως «τα όρια της υποτίμησης της νοημοσύνης είναι συγκεκριμένα. Τα ξεπέρασε και ο Τσίπρας και ο Μητσοτάκης. Δεν χρειάζεται να μπούμε σε κανέναν συναγωνισμό».
Στην ίδια ομιλία πάντως ο Νίκος Ανδρουλάκης άφησε και πολιτικές αιχμές για τον Παύλο Γερουλάνο που είναι βουλευτής Α’ Αθήνας επισημαίνοντας την διαφορά ποσοστών του ΠΑΣΟΚ στην επαρχία και τα αστικά κέντρα. Όπως ανέφερε «δεν μπορούμε να πάμε στο 18% με 8% στην Αθήνα» αναρωτώμενος «πώς ξαφνικά λένε κάποιοι ότι ανεβαίνουμε αργά και πως έχουν σχέδιο για να ανέβουμε γρηγορότερα, αλλά δεν το έκαναν πράξη στην περιφέρειά τους; Δεν αποκαλύφθηκε ούτε στο debate. Είναι κρυφό;»
Οι παρεμβάσεις Γερουλάνου-Διαμαντοπούλου-Κατρίνη
Αυτά ενώ ο Παύλος Γερουλάνος είχε φροντίσει νωρίτερα να «μπει σφήνα» στην αντιπαράθεση Ανδρουλάκη – Δούκα εγκαλώντας αμφότερους ότι δεν υπερασπίζονται την ενότητα του χώρου.
Όπως ανέφερε «το ΠΑΣΟΚ βγήκε ενισχυμένο από το debate επειδή αποδείξαμε ότι μπορούμε να συνομιλούμε, παρά τις διαφωνίες μας, με συντεταγμένο και πολιτισμένο τρόπο.Ουδείς δικαιούται να υπονομεύσει αυτό που καταφέραμε. Τεχνητές εντάσεις που δεν αφορούν κανέναν ουδόλως βοηθούν.Απαιτείται σοβαρότητα και αίσθημα ενότητας από όλους. Στην πράξη. Όχι στα λόγια».
Ανάλογη στόχευση φαίνεται πως είχε και η Άννα Διαμαντοπούλου αν και προσπάθησε να το πετύχει με …λιγότερες λέξεις. «Σύντροφοι, προσοχή μην κολλήσουμε ΣΥΡΙΖΑ!» ανέφερε σε σχόλιό της στα social media.
Ο Μιχάλης Κατρίνης δεν θέλησε να εμπλακεί στην προαναφερόμενη κόντρα. Δίχως όμως αυτό να σημαίνει ότι ήταν λιγότερο αιχμηρός στις δηλώσεις του. Ανέφερε πως «αν το ΠΑΣΟΚ σιωπά και δεν αντιδρά μπροστά στην οικονομία των καρτέλ που λεηλατεί τη χώρα και το εισόδημα των πολιτών, πώς μπορεί να κερδίσει την εμπιστοσύνη των Ελλήνων πολιτών; Αν αποδεχθούμε αυτές τις λογικές, τότε δεν είμαστε ΠΑΣΟΚ. Τότε δεν θα διαφέρουμε σε τίποτα από τη Νέα Δημοκρατία. Προδίδουμε την ιστορία μας».
Τι θα συμβεί;
Ερώτημα αποτελεί το αν όλα τα παραπάνω αποτελούν μία «παρένθεση» στην προεκλογική περίοδο ή αν το τελευταίο 10ήμερο της εσωκομματικής αυτής διαδικασίας θα «πάει» με πολύ μεγαλύτερα «ντεσιμπέλ».
Υπέρ της δεύτερης εκδοχής πάντως συνηγορεί το ότι υπάρχει σημαντική ασάφεια σχετικά με τα ποσοστά και τα «πλασσαρίσματα» των υποψηφίων. Τα ευρήματα των δημοσκοπήσεων παρουσιάζουν αντιφάσεις, ενώ δεν είναι καθόλου ξεκάθαρη η εικόνα του εκλογικού σώματος. Τόσο ως προς το μέγεθος όσο και ως προς την ποιότητά του.
Υπέρ της πρώτης η έως τώρα κοινή πεποίθηση όλων των υποψηφίων πως η εικόνα μιας πολιτισμένης εσωκομματικής διαδικασίας ευνοεί συνολικά τον χώρο του ΠΑΣΟΚ, τόσο δημοσκοπικά όσο και ουσιαστικά.
Αυτά ενώ είναι σαφές πως η όξυνση των εντάσεων και οι χαρακτηρισμοί αποτελούν μέρος του «εδάφους» που θα διαμορφωθεί για πολιτικές συμμαχίες μεταξύ πρώτου και δεύτερου γύρου.