ΠΑΣΟΚ: Γενέθλια με νέο σήμα και νέα διακήρυξη

ΠΑΣΟΚ: Γενέθλια με νέο σήμα και νέα διακήρυξη
Eurokinissi

Αλλάζει σήμα το ΠΑΣΟΚ, 38 χρόνια μετά την ίδρυσή του. Ποια πρωτοκλασάτα στελέχη δεν ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα Βενιζέλου

Με ηχηρές απουσίες γιόρτασε το ΠΑΣΟΚ τα 38 του χρόνια, καθώς πρωτοκλασάτα στελέχη επέλεξαν να μην παρευρεθούν στη σεμνή τελετή, που πραγματοποιήθηκε στο αίθριο του Μουσείου Μπενάκη στην οδό Πειραιώς.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, αναφερόμενος στα νέα μέτρα, σημείωσε ότι θέλει να μπορεί να διαβεβαιώσει τον ελληνικό λαό ότι “αυτό το πακέτο δημοσιονομικών μέτρων συνοδεύεται από δυο αντίρροπα πακέτα αναπτυξιακών και κοινωνικών μέτρων που μπορούν να ανασχέσoυν την ύφεση και να οδηγήσουν την ελληνική οικονομία σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης έστω από το 2014”.

Ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι το ΠΑΣΟΚ ζητά και προτείνει ως διαπραγματευτικό πλαίσιο “ένα πακέτο εσωτερικών πρωτοβουλιών που δεν πρέπει να καθυστερήσουν ούτε λεπτό, αλλά και ένα πακέτο άμεσων κινήσεων που πρέπει να κάνουν οι εταίροι μας – στο πλαίσιο της υφιστάμενης δανειακής σύμβασης, χωρίς την περιβόητη πρόσθετη χρηματοδότηση – προκειμένου να αλλάξουν τα επίπεδα ρευστότητας και κυρίως οι επικοινωνιακές εντυπώσεις που αδικούν και υπονομεύουν την ελληνική προσπάθεια”.

Τόνισε ωστόσο ότι πριν διασφαλιστούν αυτά τα ελάχιστα και θεμελιώδη, “ούτε στην Βουλή μπορούμε να παρουσιάσουμε μια πλήρη γραμμή, ούτε τον ελληνικό λαό να διαβεβαιώσουμε ότι αυτό είναι  πράγματι το τελευταίο πακέτο επώδυνων μέτρων και ότι η επάνοδος σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης έρχεται σε ορατό χρόνο”.

Το νέο σήμα

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος στην ομιλία του παρουσίασε τους επτά άξονες της στρατηγικής του ΠΑΣΟΚ, καθώς και το νέο σήμα το κόμματος.

Πρόκειται για έναν πράσινο ήλιο με επτά ακτίνες (και όχι εννιά), που αντιστοιχούν στις λέξεις: Πατρίδα, Δημοκρατία, Ελευθερίες, Δικαιοσύνη, Ανάπτυξη, Ευρώπη, Αειφορία.

“Η εναρκτήρια συνδιάσκεψη της 6ης Ιουλίου τάχθηκε με ενθουσιασμό υπέρ της διατήρησης του ονόματος και του εμβλήματος του ΠΑΣΟΚ. Οφείλουμε όμως να δώσουμε ξανά επίκαιρο και ουσιαστικό περιεχόμενο στα σύμβολά μας.

Παρουσιάσαμε σήμερα το ανακαινισμένο έμβλημα της παράταξης, με την ελπίδα ο ήλιος να ανατείλει ξανά Επιλέξαμε επτά αδρές και στέρεες ακτίνες που θέλουμε να λειτουργήσουν ως βάσεις για την ανασύσταση της παράταξης. Αν διάλεγα επτά λέξεις θα έλεγα: Πατρίδα, Δημοκρατία, Ελευθερίες, Δικαιοσύνη, Ανάπτυξη, Ευρώπη, Αειφορία. Αν διάλεγα μία και μόνο λέξη θα έλεγα: Ευθύνη. Ευθύνη για το παρελθόν και το παρόν, αλλά πρωτίστως για το μέλλον” είπε χαρακτηριστικά ο Ευάγγελος Βενιζέλος.

Άνοιγμα σε όμορους χώρους

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έκανε εκτενείς αναφορές στο παρελθόν του κόμματος, παρουσιάζοντας όμως και τους στόχους του για το μέλλον.

“Η ίδρυση του ΠΑΣΟΚ, με την παρουσίαση της Διακήρυξης της 3ης Σεπτέμβρη, 38 χρόνια πριν, ήταν μια καταλυτική στιγμή στην πολιτική ιστορία της πατρίδας μας. Η Διακήρυξη της 3ης Σεπτέμβρη ήταν η ιστορική, τελετουργική πράξη που συμβόλιζε τη ριζοσπαστική μεταπολίτευση, σε αντίθεση με τη συμβατική και συμβιβαστική μεταπολίτευση. Την τομή όχι μόνο σε σχέση με την δικτατορία, αλλά και με το προδικτατορικό πολιτικό σύστημα και την αντίληψή του για το ποια είναι και πώς εκφράζεται πολιτικά η ελληνική κοινωνία” είπε χαρακτηριστικά ο κ. Βενιζέλος.

Κλείνοντας την ομιλία του, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, απηύθυνε πρόσκληση συνεργασίας με άλλους πολιτικούς χώρους, όπως η ΔΗΜΑΡ και πρόσθεσε ότι πρέπει να συγκροτηθεί μέτωπο κατά της δημαγωγίας, του λαϊκισμού και της ηττοπάθειας.

Παρούσα η ιστορική ηγεσία του κόμματος

Παρά το ότι προσκλήθηκαν όλοι, πολλά στελέχη όπως η Α. Διαμαντοπούλου, ο Α. Λοβέρδος, ο Μ. Χρυσοχοΐδης και ο Γ. Ραγκούσης δεν έδωσαν το “παρών.

Αντίθετα, στην εκδήλωση συμμετείχε τελικά ο ο τέως πρόεδρος του κόμματος και πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου (με 10΄καθυστέρηση), ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, ο Θεόδωρος Πάγκαλος, η Βάσω Παπανδρέου, ο Παρασκευάς Αυγερινός καθώς και ο Κώστας Λαλιώτης.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα