ΠΑΣΟΚ: Η απόφαση για Κακλαμάνη και η “Επιχείρηση Μπαμπούλας”
Διαβάζεται σε 4'Σήμερα συνεδριάσει η Κοινοβουλευτική Ομάδα προκειμένου να αποφασίσει την στάση της στην εκλογή του νέου Προέδρου της Βουλής.
- 21 Ιανουαρίου 2025 06:34
Με αντικείμενο την στάση που θα τηρήσει στην αυριανή ψηφοφορία για την ανάδειξη του νέου Προέδρου της Βουλής και την υποψηφιότητα του Νικήτα Καλαμάνη συνεδριάζει σήμερα στις 15.00 η Κ.Ο του ΠΑΣΟΚ. Με αντίστοιχο όμως, ίσως και μεγαλύτερο ενδιαφέρον από αυτή – καθεαυτή την απόφαση αναμένεται ο τρόπος που το κόμμα του Νίκου Ανδρουλάκη θα διαχειριστεί την συστηματική επίθεση που δέχεται από την Νέα Δημοκρατία. Με προφανή στόχο να εμφανιστεί ως επιλογή ρίσκου για την διακυβέρνηση της χώρας.
Πιθανότατα μάλιστα υπό αυτό το πρίσμα το ΠΑΣΟΚ θα καθορίσει την στάση του και στην αυριανή ψηφοφορία. Ιδίως από την στιγμή που εξαρχής το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει ξεκαθαρίσει την θέση του για θεσμικά ζητήματα όπως αυτό του Προέδρου της Βουλής ή πολύ περισσότερο του Προέδρου της Δημοκρατίας, τονίζοντας την ανάγκη να κυριαρχήσει πνεύμα συναίνεσης. Ως εκ τούτου τυχόν απόφαση υπέρ της στήριξης του Νικήτα Κακλαμάνη δεν θα θεωρηθεί έκπληξη. Αντιθέτως μοιάζει να αποτελεί συνέχεια της έως σήμερα λογικής του.
Περί “Μπαμπούλα”
Αυτά ενώ στο ΠΑΣΟΚ φαίνεται να εκτιμούν ότι βρίσκεται στην κορύφωσή της η … «Επιχείρηση Μπαμπούλας». Με αυτό άλλωστε τον χαρακτηρισμό περιέγραψε ο Νίκος Ανδρουλάκης στην τελευταία τηλεοπτική του συνέντευξη. Επισημαίνοντας πως εγείροντας ερωτήματα για πιθανές μετεκλογικές συνεργασίες του ΠΑΣΟΚ επιχειρεί να το παρουσιάσει ως «Μπαμπούλα» μιλώντας ακόμη για πολιτικές συμπράξεις με πολιτικούς σχηματισμούς που αντιτίθενται στην ευρωπαϊκή προοπτική της Ελλάδας.
Ανέφερε πως αυτή η τακτική με τέτοιου είδους επιχειρήματα «άνοιξε εντέχνως από τη ΝΔ λόγω της επιλογής Τασούλα, επειδή είναι μία αντιθεσμική επιλογή, που γυρνάει την πλάτη του στο Κέντρο, και προσπαθεί να φτιάξει ένα νέο μπαμπούλα ότι ψηφίζεις Ανδρουλάκη και σου βγαίνει Βαρουφάκης. Ποιος Έλληνας μπορεί να πιστέψει ότι μπορεί να συμβεί αυτό το πράγμα;». Ξεκαθαρίζοντας παράλληλα πως «εάν ο λαός με τιμήσει και έχω εντολή να κάνω κυβέρνηση, ανθρώπους δραχμιστές ή οπαδούς του Λεπέν και της ευρωπαϊκής ακροδεξιάς και του νεοναζισμού δεν θα έχω στην δική μου κυβέρνηση». Προκαλώντας μάλιστα τον Κυριάκο Μητσοτάκη να αποκλείσει για την Νέα Δημοκρατία το δεύτερο σκέλος.
Στο θέμα αυτό άλλωστε εστίασε σε άρθρο της στο News 24/7 η Μιλένα Αποστολάκη. Τονίζοντας μεταξύ άλλων για το θέμα των συνεργασιών πως «αλλού θα έπρεπε να απευθύνεται η ερώτηση αυτή και όχι στο ΠΑΣΟΚ. Στη ΝΔ συγκεκριμένα και στον κ. Μητσοτάκη. Μήπως ο κ. Μητσοτάκης προσπαθεί να προετοιμάσει το έδαφος μιας σύγκλισης με τις δυνάμεις της Άκρας Δεξιάς, που ενισχύονται και πιέζουν τη ΝΔ από τα δεξιά της; Με τις δυνάμεις που φιλοδοξούν να εκφράσουν τον εγχώριο τραμπισμό;» Μάλιστα έγινε πιο συγκεκριμένη αναρωτώμενη: «Μήπως είναι θέμα χρόνου να ακούσουμε στην αρχή από Υπουργούς του και στη συνέχεια από τον Πρωθυπουργό ότι η Ελληνική Λύση, η Νίκη ή η κυρία Λατινοπούλου είναι δυνάμεις που εκφράζουν τις γνήσιες αγωνίες της ελληνικής κοινωνίας;».
Ο εκπρόσωπος τύπου του ΠΑΣΟΚ, Κώστας Τσουκαλάς, τόνισε σε δηλώσεις του πως «δεν υπάρχουν θέματα συνεργασιών ή συμμαχιών. Εμείς πορευόμαστε αυτόνομα απέναντι σε μία κοινωνικά μεροληπτική κυβέρνηση». Επισήμανε ότι «όποιος πολίτης θέλει να απομακρυνθεί η Νέα Δημοκρατία από τη διακυβέρνηση του τόπου, γιατί πιστεύει ότι με την πολιτική της ζημιώνει την κοινωνία και η χώρα χάνει ευκαιρίες, έχει μια ρεαλιστική επιλογή για να αλλάξει η κατάσταση. Αυτός ο κόσμος πρέπει να ψηφίσει ΠΑΣΟΚ».
Συμφέροντα
Επίσης από την πλευρά της Χαριλάου Τρικούπη επισημαίνεται πως εκτός από την πολιτική τακτική φαίνεται να υπάρχει και ένας ακόμη λόγος που επιστρατεύεται από το Μέγαρο Μαξίμου η τακτική του «μπαμπούλα»: Οι προτάσεις του ΠΑΣΟΚ που προσκρούουν σε επιδιώξεις συγκεκριμένων συμφερόντων. Ιδίως όταν από την αξιωματική αντιπολίτευση προτείνονται μέτρα με σαφή ευρωπαϊκό χαρακτήρα αφού ήδη εφαρμόζονται στις χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ενδεικτικά γίνεται λόγος για την πρόταση κατάργησης της Golden Visa, την έκτακτη φορολόγηση των Τραπεζών ή την αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης για την δημόσια υγεία.