ΠΑΣΟΚ: Η στρατηγική Ανδρουλάκη – Δούκα με ορίζοντα την Κυριακή

Διαβάζεται σε 3'
ΠΑΣΟΚ: Η στρατηγική Ανδρουλάκη – Δούκα με ορίζοντα την Κυριακή
INTIME

Οι νικητές της εκλογικής μάχης στο ΠΑΣΟΚ, οι ρυθμιστές και η διαδικασία ανεύρεσης κοινών τόπων μπροστά στην κάλπη της επόμενης Κυριακής.

Πλήρης αλλαγή τοπίου από σήμερα στο ΠΑΣΟΚ, αφού το σύνολο του στελεχιακού δυναμικού του και φυσικά τα πολιτικά επιτελεία καλούνται να προσαρμοστούν στην πραγματικότητα του επαναληπτικού γύρου για την εκλογή ηγεσίας. Ορίζοντας προφανώς η επόμενη Κυριακή 13 Οκτωβρίου και η δεύτερη κάλπη, όπου θα διεκδικήσουν την ψήφο μελών και φίλων ο Νίκος Ανδρουλάκης και ο Χάρης Δούκας.

Από τις δηλώσεις που έγιναν χθες βράδυ, μετά την ολοκλήρωση της εκλογικής διαδικασίας έχει ήδη διαφανεί το βασικό στίγμα των δύο υποψηφίων προέδρων.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης εστίασε στο προφίλ ενός εγγυητή της ενότητας του ΠΑΣΟΚ, σημειώνοντας πως «την επόμενη Κυριακή, το ΠΑΣΟΚ θα βγει ακόμη πιο ενωμένο, ακόμη πιο ισχυρό, ακόμη πιο περήφανο».

Δείγμα του ότι ο νυν πρόεδρος του κόμματος σκοπεύει να αξιοποιήσει την επικράτησή του με 8 μονάδες στον πρώτο γύρο των εκλογών στην κατεύθυνση της δημιουργίας ενός «ρεύματος νίκης» για τις επόμενες ημέρες.

Επίσης καθίσταται σαφές ότι ο Νίκος Ανδρουλάκης απευθύνεται στο εκλογικό σώμα με όρους «συνέχειας» μία ανοδικής – όπως ανέφερε καθ’ όλη την εκλογική περίοδο – πορεία του ΠΑΣΟΚ.

Διαφορετική η τακτική του Χάρη Δούκα, που στις χθεσινές του δηλώσεις συνάθροισε τα ποσοστά του ίδιου και των υπόλοιπων υποψηφίων πλην Ανδρουλάκη, προκειμένου να επισημάνει ότι το 70% του εκλογικού σώματος επιθυμεί αλλαγή ηγεσίας.

Αποσαφηνίζοντας ότι εκεί θα βασίσει την επιχειρηματολογία του το επόμενο διάστημα. Μάλιστα κινήθηκε ήδη επιθετικά ζητώντας να υπάρξει νέα τηλεμαχία ανάμεσα στον ίδιο και τον Νίκο Ανδρουλάκη.

Το μεγάλο ερωτηματικό όμως αποτελεί η στάση που θα τηρήσουν οι Παύλος Γερουλάνος και Άννα Διαμαντοπουλου. Δύο υποψήφιοι που συγκέντρωσαν ένα ποσοστό κοντά στο 40% στον πρώτο γύρο των εκλογών. Αναδεικνύοντας έτσι τον ρυθμιστικό ρόλο που θα παίξουν στις εξελίξεις.

Από τις χθεσινές δηλώσεις τους δεν προκύπτει κάποια «προτίμηση» στους δύο υποψηφίους που επικράτησαν. Μάλιστα ο Παύλος Γερουλάνος φρόντισε να κρατήσει αποστάσεις τονίζοντας ότι οι ψηφοφόροι δεν καθοδηγούνται.

Παρόλα αυτά είναι όμως βέβαιο πως έχει ήδη εκκινήσει στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ ένα άτυπος κύκλος επαφών για την ανεύρεση «κοινών τόπων» και πολιτικής πλατφόρμας ανάμεσα στους δύο μονομάχους της προεδρίας και τους υπόλοιπους υποψήφιους.

Το αν αυτή η διαδικασία θα τελεσφορήσει αναμένεται να ξεκαθαρίσει σύντομα. Ακόμη και το επόμενο 24ωρο, εφόσον φυσικά υπάρξουν δημόσιες τοποθετήσεις είτε από τον Παύλο Γερουλάνο, είτε από την Άννα Διαμαντοπούλου. Τον δικό του ειδικό ρόλο θα παίξει και ο Μιχάλης Κατρίνης που παρά το μικρό συγκριτικά ποσοστό του, ήταν πρώτος στην περιφέρεια της Δυτικής Ελλάδας.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα