ΠΑΣΟΚ: Όλα θα κριθούν στις συνεδριάσεις των οργάνων

Διαβάζεται σε 4'
ΠΑΣΟΚ: Όλα θα κριθούν στις συνεδριάσεις των οργάνων
EUROKINISSI

Ως πισωγύρισμα σε μια ανοδική πορεία αντιλαμβάνεται η Χαριλάου Τρικούπη το ενδεχόμενο εσωκομματικών εκλογών. Ποιοι θέτουν θέμα ηγεσίας.

Πισωγύρισμα η συνέχεια μίας ανοδικής πορείας (έστω και με διακυμάνσεις); Με αυτό το δίλημμα απαντά ουσιαστικά η Χαριλάου Τρικούπη, στις φωνές που θέτουν θέμα ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ μετά το εκλογικό αποτέλεσμα της Κυριακής που αύξησε τα ποσοστά του κόμματος, σε μία αναμέτρηση που η αποχή έσπασε ρεκόρ.

Η ανακοίνωση

Η ανακοίνωση της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ κινήθηκε ακριβώς σε αυτή την κατεύθυνση επισημαίνοντας πως «το ΠΑΣΟΚ έχει ανάγκη από κινήσεις εξωστρέφειας, κάτι που δεν υπηρετούν επισπεύδουσες και συντονισμένες δημόσιες παρεμβάσεις από εκείνους, που δήθεν ομνύουν στις θεσμικές λειτουργίες των οργάνων». Προσθέτοντας πως «δεν θα επιτρέψουμε να βυθιστεί η παράταξη στην εσωστρέφεια και ό,τι χτίστηκε με κόπους και θυσίες τα τελευταία χρόνια, να χαθεί σε λίγες μέρες». Ξεκαθαρίζοντας πως «το χρονοδιάγραμμα των διαδικασιών θα ακολουθηθεί κατά γράμμα σύμφωνα με το καταστατικό».

Αυτό πρακτικά σημαίνει πως την ερχόμενη Τετάρτη αναμένεται να συνεδριάσει το Πολιτικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ και προς το τέλος του μήνα η Κεντρική Πολιτική Επιτροπή του κόμματος. Στην τελευταία αυτή συνεδρίαση θα κριθούν οι εξελίξεις, αφού τυχόν προσφυγή σε εσωκομματικές εκλογές ανάδειξης πρόεδρου θα πρέπει να επικυρωθεί από το συγκεκριμένο όργανο, εφόσον φυσικά κατατεθεί μια τέτοια πρόταση. Η μόνη διαφορετική εκδοχή των πραγμάτων είναι ο ίδιος ο Νίκος Ανδρουλάκης να θελήσει νέα προσφυγή σε εσωκομματικές κάλπες, κάτι που δεν διαφαίνεται στον ορίζοντα.

Στην Χαριλάου Τρικούπη εκτιμούν ότι κάτι τέτοιο θα αναιρούσε την έως τώρα ανοδική πορεία του ΠΑΣΟΚ, που εξαρχής έχει θέσει έναν προγραμματισμό με ορόσημο της εθνικές εκλογές του 2027. Επίσης θα έβαζε τους ψηφοφόρους του κόμματος σε μία διαδικασία νέας εσωστρέφειας μετά από μια περίοδο 4 απανωτών εκλογικών αναμετρήσεων και στο υφιστάμενο κλίμα «αποστασιοποίησης» από την πολιτική.

Οι φωνές

Αυτά ενώ τα πρόσωπα που έως στιγμής θέτουν θέμα εκλογών δεν φαίνεται να συνιστούν ένα ενιαίο «πολιτικό κέντρο». Ιδίως αν αναλογιστεί κανείς πως ευθέως θέμα εσωκομματικών εκλογών έχουν μέχρι στιγμής θέσει ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, ο Παύλος Γερουλάνος και ο Νίκος Παπανδρέου. Πρόσωπα που έως σήμερα εκφράζουν διαφορετικές οπτικές στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ.

Την αρχή – όπως αναφέραμε- έκανε ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος. Ο αντιπρόεδρος της Βουλής με επιστολή του ζητά «μέσα στην επόμενη εβδομάδα, να συγκληθούν τα όργανα του ΠΑΣΟΚ, και να αποφασίσουν το συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα: Οι καταστατικά προβλεπόμενες για το 2025 εκλογικές διαδικασίες για την ηγεσία της παράταξης, να επισπευστούν, ώστε μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους, να έχουν ολοκληρωθεί τόσο αυτές, όσο και το μετέπειτα Συνέδριο για την ανάδειξη των πολιτικών μας και την εκλογή των συλλογικών μας οργάνων».

Υπέρ της πρότασης του Οδ.Κωνσταντινόπουλου τάχθηκε ο βουλευτής Α’ Αθήνας Παύλος Γερουλάνος. Έχοντας μάλιστα αφήσει αιχμές για στοπχοποίηση των βουλευτών του νομου της Αττικής για το εκλογικό αποτέλεσμα. Επισήμανε πως «η επιστολή του κ. Κωνσταντινόπουλου όπως και κάθε συντεταγμένη πρόταση η οποία θα οδηγεί στην ενδυνάμωση του κόμματος είναι καλοδεχούμενη» προσθέτοντας πως «έχουμε δημοκρατικές διαδικασίες στο κόμμα και μέσα από αυτές θα βγούμε πιο ενωμένοι». Παράλληλα υποστήριξε αναφερόμενος στους βουλευτές της Αττικής πως «λιώσαμε παπούτσια στις ευρωεκλογές». Αναφερόντας πως «σε όλες τις Εκλογικές Περιφέρειες του Λεκανοπεδίου που έχουμε βουλευτή, και στης Μιλένας (Αποστολάκη), και στου Παύλου (Χρηστίδη), και στου Μανώλη (Χριστοδουλάκη), και στης Νάντιας (Γιαννακοπούλου), το ΠΑΣΟΚ αύξησε περισσότερο τα ποσοστά του σε σχέση με τον πανελλαδικό μέσο όρο. Στο σύνολό του, το Λεκανοπέδιο συνέβαλε ουσιαστικά στη συνολική αύξηση τού ποσοστού του ΠΑΣΟΚ»

Πάντως σε δική της ανάρτηση η Μιλένα Αποστολάκη φαίνεται να τηρεί τις αποστάσεις της από τον Παύλο Γερουλάνο. Αναφερόντας με πως «η περιορισμένη άνοδος του ποσοστού του ΠΑΣΟΚ, σε συνδυασμό με την απώλεια του διακηρυγμένου στόχου της δεύτερης θέσης, μας προβληματίζει όλους» δίχως όμως να θέτει ευθέως θέμα ηγεσίας. Αναφέρει ότι «απαιτείται τώρα, η νηφάλια αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος. Αυτή η αποτίμηση, θα πρέπει να μας καθοδηγήσει για τις επόμενες αναγκαίες πρωτοβουλίες και κινήσεις».

Αναμενόμενη ήταν στο ΠΑΣΟΚ η ανακοίνωση του Νίκου Παπανδρέου στην κατεύθυνση της αμφισβήτησης του Νίκου Ανδρουλάκη. Αναφέροντας πως «οι ευθύνες στην πολιτική είναι αντικειμενικές. Την ευθύνη έχει η ηγεσία de facto και είναι αυτή η οποία απορρίφθηκε από το πολιτικό σώμα», και υπογραμμίζει ότι «σε αυτή την κρίσιμη στιγμή για το κόμμα μας, το λόγο πρέπει να έχουν άμεσα οι φίλοι και τα μέλη, η αληθινή βάση του ΠΑΣΟΚ».

Με ενδιαφέρον αναμένεται πάντως στην όλη διαδικασία και η θέση που θα πάρει, Χάρης Δούκας. Σύμφωνα με πληροφορίες ο δήμαρχος Αθηναίων πρόκειται την ερχόμενη Κυριακή να παραχωρήσει συνέντευξη σε κυριακάτικη εφημερίδα, όπου θα εκθέσει την άποψή του για το εκλογικό αποτέλεσμα.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα