ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ: Διαφορετικές γραμμές, πολλά νεύρα
Διαβάζεται σε 5'
Πώς η δημοσκοπική στασιμότητα δημιουργεί συνθήκες αντιπαράθεσης ανάμεσα και… μέσα στα κόμματα της κεντροαριστεράς.
- 31 Μαρτίου 2025 06:07
Οι αντιθέσεις ανάμεσα στα κόμματα που συγκαταλέγονται στον χώρο της «κεντροαριστεράς» και συνακόλουθα οι διαφοροποιήσεις που υπάρχουν στο εσωτερικό τους «αναδεύθηκαν» την εβδομάδα που πέρασε. Οι εσωκομματικές εντάσεις που καταγράφθηκαν τόσο στο ΠΑΣΟΚ όσο και στον ΣΥΡΙΖΑ, φαίνεται πως (για την ώρα) θα «αποροφηθούν» μέσω της θεσμικής οργανωτικής λειτουργίας τους. Όμως συνολικά ο χώρος μάλλον θα συνεχίσει να πορεύεται υποβόσκουσες διαφοροποιήσεις σε όλα τα επίπεδα. Απότοκο της δημοσκοπικής στασιμότητας που – στην καλύτερη περίπτωση- παρουσιάζει, παρότι η κυβέρνηση συνεχίζει να «χάνει έδαφος».
Αντιπαράθεση για την συμπόρευση
Το θέμα μιας πιθανής συμπόρευσης των προοδευτικών δυνάμεων αποτελεί πλέον επίσημα ζήτημα διαφωνίας ανάμεσα στο ΠΑΣΟΚ και τον ΣΥΡΙΖΑ. Ταυτόχρονα όμως είναι πεδίο διαφωνίας και στο εσωτερικό των δύο κομμάτων. Με όλες τις πλευρές να διαφοροποιούνται σχετικά με το «αν» ή το «με ποιους όρους» αυτό μπορεί να γίνει.
Θυμίζουμε πως η «επισημοποίηση» καταγράφθηκε την προηγούμενη εβδομάδα. Συγκεκριμένα την Πέμπτη όταν ο Νίκος Ανδρουλάκης σχολίασε την αναφορά του Σωκράτη Φάμελλου για την ανάγκη «να υπάρχει ψηφοδέλτιο και φορέας που θα κερδίσει τον κ. Μητσοτάκη» στις επόμενες εκλογές με την εκτίμηση πως «ο άθροισμα των κομμάτων οδηγεί σε μείωση των ακροατηρίων τους, άρα, εν τέλει, βοηθά τη Ν.Δ.»
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δεν έθεσε θέμα προγραμματικής ασυμβατότητας ανάμεσα στους δύο χώρους. Ξεκαθάρισε όμως ότι η τακτική της Χαριλάου Τρικούπη θα βασιστεί στην αυτόνομη πορεία του ΠΑΣΟΚ ώστε «στις επόμενες εθνικές εκλογές ο ελληνικός λαός να έχει επιλογή κυβέρνησης και προγράμματος απέναντι στη Νέα Δημοκρατία». Επισημαίνοντας ότι με αυτή την υπόσχεση κέρδισε δύο εσωκομματικές αναμετρήσεις.
«Μετασεισμική ακολουθία»
Η εξέλιξη αυτή δημιούργησε «γόνιμο έδαφος» ώστε η στον ΣΥΡΙΖΑ, η πλευρά του Νίκου Παππά και του Παύλου Πολάκη η οποία διαφωνεί με την προοπτική προσέγγισης με το ΠΑΣΟΚ να «οξύνει» την αντιπαράθεση. Ο Νίκος Παππάς εξαπέλυσε προσωπική επίθεση στον Νίκο Ανδρουλάκη ερμηνεύοντας την στάση του με το αιχμηρό υπονοούμενο πως «ενδεχομένως, κάποιος να του άσκησε βέτο».
Η «ατάκα» προκάλεσε την αντίδραση της Χαριλάου Τρικούπη η οποία σε ανακοίνωσή της κάλεσε την Κουμουνδούρου να ξεκαθαρίσει αν καταδικάζει ή όχι «τις αδιανόητες δηλώσεις του κ.Παππα; Ή τις υιοθετεί;». Στην συνέχεια μάλιστα καταλόγισε στον Σωκράτη Φάμελλο πως «σπεύδει να σφιχταγκαλιάσει τον κύριο 13-0». Μνημονεύοντας την γνωστή απόφαση καταδίκης του Νίκου Παππά από το ειδικό δικαστήριο για το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος το 2023.
Στην συνέχεια η κόντρα Χαριλάου Τρικούπη – Κουμουνδούρου «μεταφέρθηκε» στο εσωτερικό των κομμάτων. Ενεργοποιώντας «πολιτικά ρήγματα» που διαφμορφώθηκαν στις προεκλογικές περιόδους όπου α βρέθηκαν τα δύο κόμματα πριν από μερικούς μήνες.
Στο ΠΑΣΟΚ
Στο ΠΑΣΟΚ αυτό εκφράστηκε με την διαφοροποίηση της Κατερίνας Μπατζελή. Χαρακτήρισε την ανακοίνωση του κόμματός της για τον ΣΥΡΙΖΑ «αιχμηρή, τοξική και λανθασμένη. Όπως τοξική είναι και η δήλωση του κ. Παππά για τον Νίκο Ανδρουλάκη, ότι δήθεν κάποιος τον τραβάει από το δεξί πέτο». Αυτό είχε ως αποτέλεσμα η Χαριλάου Τρικούπη να αποφασίσει τον πειθαρχικό της έλεγχο. Δίχως όμως να τίθεται θέμα διαγραφής της και με την Κατερίνα Μπατζελή να ξεκαθαρίζει ότι δεν διαφωνεί με την θέση για αυτόνομη πορεία του κόμματος.
Όμως η υπόθεση Μπατζελή προκάλεσε αλυσιδωτές αντιδράσεις: «Ερέθισε» την πλευρά του Χάρη Δούκα που κατηγόρησε την ηγεσία του κόμματος για «δυο μέτρα και δύο σταθμά» αφήνοντας αιχμές και κατά της Άννας Διαμαντοπούλου και του Παύλου Γερουλάνου. Προκάλεσε έτσι την αντίδραση του Παύλου Γερουλάνου που εγκάλεσε την πλευρά Δούκα για «υποβάθμιση της συζήτησης» και υιοθέτηση επιχειρημάτων της Ν.Δ. Στο τέλος παρενέβη και η Χαριλάου Τρικούπη προκειμένου να υπενθυμίσει πως το ΠΑΣΟΚ στοχεύει στην κυβερνητική αλλαγή και «καλό θα είναι όσοι έχουν μείνει ακόμα στην περίοδο των εσωκομματικών εκλογών να κάνουν κι εκείνοι καμιά δουλειά στην ίδια κατεύθυνση».
Στον ΣΥΡΙΖΑ
Ενώ αυτά συνέβησαν στο ΠΑΣΟΚ, στον ΣΥΡΙΖΑ τα πράγματα δεν φάνηκαν και πολύ καλύτερα. Κάτι που αντικατοπτρίστηκε στην συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του το Σαββατοκύριακο. Εκεί ήταν ο Παύλος Πολάκης που ανέλαβε να ασκήσει εφ όλης της ύλης κριτική στην ηγεσία του Σωκράτη Φάμελλου.
Αιχμηρός ήταν για το ζήτημα των συμμαχιών λέγοντας πως «χωρίς καμία απολύτως συζήτηση στα όργανα, χωρίς να έχει τεθεί το θέμα στην Κ.Ε., ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ μιλάει δημόσια για δημιουργία νέου φορέα, προαναγγέλλοντας μάλιστα ότι θα συμβάλει για να μην κατέβει ο ΣΥΡΙΖΑ αυτόνομα στις εκλογές. Και σας ρωτάω, με ποιο ΠΑΣΟΚ θα συμμαχήσουμε;».
Αυτά ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ θα προχωρήσει στα μέσα Ιουνίου στις συνεδριακές διαδικασίες του και στην εκλογή νέας Κεντρικής Επιτροπής. Γεγονός που προϊδεάζει για καταγραφή ανάλογων διαφωνιών.