ΠΑΣΟΚ: “Ταράζει” την κυβέρνηση με την τροπολογία για τα ασφάλιστρα
Διαβάζεται σε 5'Μπερδέματα, υπόγειες διαφωνίες και αντιφάσεις μεταξύ “πρώην” και “νυν” υπουργών ενώ το κόμμα του Νίκου Ανδρουλάκη ζητά περιοριστικά μέτρα απέναντι στις υπέρογκες αυξήσεις που πλήττουν 1,2 εκατομμύρια ασφαλισμένους.
- 15 Ιανουαρίου 2025 06:40
Μπερδέματα, αντιφάσεις ακόμη και «υποβόσκουσες» διαφωνίες υπουργών φαίνεται πως δημιουργεί στην κυβέρνηση η πρωτοβουλία του ΠΑΣΟΚ να καταθέσει τροπολογία για τον δραστικό περιορισμό των αυξήσεων στα ιδιωτικά ασφάλιστρα. Ένα ζήτημα που απασχολεί πάνω από 1.000.000 πολίτες μια και καταγράφονται αυξήσεις της τάξης του 15%!
Το στοιχείο αυτό καταγράφθηκε (και) χθες στην Βουλή όπου ο Άδωνις Γεωργιάδης υπερασπίστηκε την νομοθεσία που θεσμοθέτησε ως υπουργός Ανάπτυξης το 2020 και οδήγησε σε αυξήσεις, παρά το γεγονός πως ο διάδοχός του και νυν υπουργός Τάκης Θεοδωρικάκος έχει δηλώσει ότι θα αλλάξει.
Η συζήτηση θυμίζουμε γίνεται υπό την πίεση των καταγγελιών της αντιπολίτευσης και ιδίως της τροπολογίας του ΠΑΣΟΚ προτείνει την κατάργηση του καθεστώτος που θεσμοθέτησε ο Άδωνις Γεωργιάδης. Αυτό προβλέπει πως ως κριτήριο για τις αυξήσεις των ασφαλίστρων θα είναι ο δείκτης του Ιδρύματος Οικονομικών & Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ). Αντίθετα τοο ΠΑΣΟΚ έχει προτείνει -μεταξύ άλλων- η αύξηση των ασφαλίστρων να βασίζεται εφεξής «στον Υπο-δείκτη Υγείας του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή του προηγούμενου έτους», ενώ άμεσα να περιοριστούν οι αυξήσεις των ασφαλίστρων στο 2,70%.
Για τον δείκτη
Αυτά ενώ η το υπουργείο Ανάπτυξης ετοιμάζεται να νομοθετήσει ώστε τον δείκτη ασφαλίστρων να διαμορφώνει η ΕΛΣΤΑΤ αντί για τον ΙΟΒΕ. Επιδιώκοντας προφανώς να δώσει μια απάντηση στην νομοθετική πρωτοβουλία του ΠΑΣΟΚ αλλά και να ανταποκριθεί στην έντονη δυσαρέσκεια των πολιτών.
Χθες στην Βουλή και σε νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας πάντως ο Άδωνις Γεωργιάδης φρόντισε να υπερασπιστεί την επιλογή που έκανε η κυβέρνηση το 2020. Δίνοντας και δείγματα δυσαρέσκειας για την τροπή που έχουν πάρει τα πράγματα. Αναφερόμενος στο ΙΟΒΕ ανέφερε πως «είναι ένας απολύτως αξιόπιστος οργανισμός. Είναι το ίδιο αξιόπιστος με την ΕΛΣΤΑΤ». Προσθέτοντας πως «δεν μας φταίει κανένας ΙΟΒΕ για το τι μετράει ένας δείκτης. Τότε πήραμε μία πολιτική απόφαση να δώσουμε στον ΙΟΒΕ να μετρήσει ένα συγκεκριμένο πράγμα: το κόστος των ισοβίων ασφαλίστρων». Πρόσθεσε πως «τότε είχαμε ζητήσει από την ΕΛΣΤΑΤ να κάνει αυτήν τη δουλειά και τότε η ΕΛΣΤΑΤ είχε αρνηθεί».
Ερωτώμενος όμως από τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΠΑΣΟΚ, Δημήτρη Μάντζο αν … «τώρα θέλει η ΕΛΣΤΑΤ;» και «γιατί δεν ήθελε τότε;» ο υπουργός Υγείας είπε πως «δεν ξέρω τι θέλει. Εγώ δεν έχω δει αυτήν τη διαπραγμάτευση» δηλώνοντας άγνοια συνολικά για την στάση της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής. Όμως δεν έκρυψε την δυσφορία του λέγοντας πως «οποιος αξιόπιστος και να μετρήσει, τον ίδιο αριθμό θα βγάλει» προσθέτοντας πως «δεν θέλω τώρα να υπεισέλθω στο τι θεωρώ εγώ σωστό, γιατί δεν έχει καμία σημασία».
Αντιπαράθεση Ν.Δ – ΠΑΣΟΚ
Παράλληλα όμως ο υπουργός Υγείας, έδωσε σαφή δείγματα πως πρόκειται να αντιμετωπίσει την νομοθετική πρόταση του ΠΑΣΟΚ με την ίδια «συνταγή» που έχει χρησιμοποιήσει για τις προτάσεις του σχετικά με τις τράπεζικές χρεώσεις ή με την υπαγωγή των υγειονομικών στα βαρέα και ανθυγιεινά. Έτσι ο Άδωνις Γεωργιάδης εγκάλεσε εκ νέου το ΠΑΣΟΚ για ανεύθυνη πολιτική και λαϊκισμό. Λέγοντας ότι «τα θέματα αυτά θέλουν μεγάλη προσοχή και δεν χωρούν πολύ μεγάλο λαϊκισμό, γιατί ο λαϊκισμός εδώ, κοστίζει και εσείς στο ΠΑΣΟΚ κατά το παρελθόν ξέρατε τι θα πει να πληρώνεις τις συνέπειες του λαϊκισμού».
Νωρίτερα πάντως ο Δημήτρης Μάντζος ανακοινώνοντας την κατάθεση της τροπολογίας του ΠΑΣΟΚ επισήμανε πως «πρέπει να λογοδοτήσει η Κυβέρνηση. Πρέπει να λογοδοτήσει, όχι γιατί το λέει το ΠΑΣΟΚ, αυτό είναι το ελάχιστο. Διότι αυτή είναι μια υπόθεση που αφορά σε ένα εκατομμύριο και πλέον συμπολίτες μας που είδαν αυξήσεις πάνω από 14% μόνο για το 2024 και σχεδόν 50% τα τελευταία χρόνια». Επισήμανε μάλιστα πως «ετσι κάνουμε αντιπολίτευση. Έτσι έχουμε επιλέξει να πορευόμαστε, με τον δύσκολο, ανηφορικό δρόμο της ευθύνης, της δίκαιης, αυστηρής, μαχητικής, αξιόπιστης, αλλά αποδοτικής αντιπολίτευσης. Θα φέρνουμε στο φως τις αδικίες που εσείς προκαλείτε, η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, με τις επιλογές σας. Θα καταδεικνύουμε το κόστος αυτών των επιλογών για την κοινωνία. Θα καταδεικνύουμε την ανοχή σας στα ολιγοπώλια και στις ασύδοτες πρακτικές μιας ανέλεγκτης και ανεξέλεγκτης αγοράς και θα προτείνουμε έναν άλλο δρόμο, αυτόν της κοινωνικής δικαιοσύνης».
Είχε θυμίσει επίσης πως «στη χώρα που είναι ήδη δεύτερη στις ιδιωτικές δαπάνες υγείας σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση, στη χώρα που παίζει ντέρμπι κορυφής με τη Βουλγαρία κάθε μέρα για το ποια έχει τη χαμηλότερη αγοραστική δύναμη των πολιτών της, στην Ελλάδα, τα ασφάλιστρα υγείας και νοσηλείας, τα μακροχρόνια ή και ισόβια συμβόλαια ασφάλισης, εμφανίζουν δραματικές αυξήσεις τα τελευταία χρόνια. Ένας φαύλος κύκλος ολιγοπωλίων καταπνίγει τον πολίτη και μάλιστα πού; Στο θεμελιώδες ατομικό και κοινωνικό δικαίωμα, στο κοινωνικό αγαθό της υγείας»
Επισήμανε παράλληλα πως «ο Υπουργός Υγείας κ. Γεωργιάδης ήταν εκείνος ο οποίος στις 19 Οκτωβρίου του 2020 στη Βουλή διαφήμιζε τον δείκτη ως αποδοτικό μέτρο που θα περιόριζε δήθεν τις ασφαλιστικές εταιρείες. Και σήμερα η Κυβέρνησή του, η Κυβέρνησή σας επαναξιολογεί, λέει ότι πρέπει να επαναξιολογήσει ακριβώς αυτό το τόσο σωστό μέτρο. Τις πταίει τελικά; Ποιος είχε δίκιο; Ο τότε Υπουργός Αναπτύξεως, ο οποίος διαφήμιζε τον ενιαίο δείκτη υγείας ως επιτυχημένο ή ο σημερινός Υπουργός Ανάπτυξης που μας λέει ότι αυτό απέτυχε και πρέπει να επαναξιολογηθεί;»