Πατούλης για Ολοκαύτωμα: “Πρέπει να διδάξουμε στους νέους τις πληγές του ρατσισμού και της μισαλλοδοξίας”
Ο Περιφερειάρχης Αττικής βρέθηκε σε εκδήλωση με τίτλο "Ημέρα για την ημέρα μνήμης των Ελλήνων Εβραίων μαρτύρων και Ηρώων του Ολοκαυτώματος", στο Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.
- 28 Ιανουαρίου 2020 03:20
Την ανάγκη διατήρησης της ιστορικής μνήμης προκειμένου να μην επαναληφθούν αποτροπιαστικές ενέργειες για το ανθρώπινο είδος, όπως το Ολοκαύτωμα υπογράμμισε ο Περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης σε εκδήλωση με τίτλο “Ημέρα για την ημέρα μνήμης των Ελλήνων Εβραίων μαρτύρων και Ηρώων του Ολοκαυτώματος”, που διοργανώθηκε από την Περιφέρεια Αττικής και την Ισραηλιτική Κοινότητα Αθηνών στο Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Λίγο αργότερα κατέθεσε στεφάνι στο Μνημείο του Ολοκαυτώματος Ελλήνων Εβραίων στην Αθήνα μαζί με τον πρόεδρο της Ισραηλιτικής Κοινότητας Αλβέρτο Ταραμπουλούς.
Κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης ήταν ο αντιπρόεδρος της ελληνικής κυβέρνησης και πρώην πρωθυπουργός Π. Πικραμμένος, ενώ χαιρετισμούς απεύθυναν ο αντιπρόεδρος του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου της Ελλάδας Μ. Αλχανάτης, ο σύμβουλος της πρεσβείας του Ισραήλ στην Ελλάδα S. Hasson και ο πρόεδρος της Ισραηλιτικής Κοινότητας Αθηνών.
Ο κ. Πατούλης τόνισε ότι το ολοκαύτωμα είναι τραγική στιγμή της ιστορίας και πως η 27η Ιανουαρίου, η Διεθνής Ημέρα Μνήμης των Θυμάτων του Ολοκαυτώματος, αποτελεί ευκαιρία να αναλογιστούμε την θυσία των χιλιάδων Ελλήνων Εβραίων, που άφησαν την τελευταία τους πνοή στους θαλάμους αερίων της ναζιστικής Γερμανίας και στα κρεματόρια και στους φούρνους του Άουσβιτς, του Νταχάου και άλλων στρατοπέδων συγκέντρωσης.
Αναφέρθηκε σε μαύρες σελίδες της παγκόσμιας ιστορίας, που προκάλεσαν το φυλετικό μίσος, οι φανατισμοί και οι διαχωρισμοί, καταρρακώνοντας κάθε έννοια σεβασμού, αξιοπρέπειας και ανθρωπισμού γενικότερα.
«Από τους 11 εκατομμύρια νεκρούς που άφησε πίσω του το ολοκαύτωμα, περίπου 6 εκατομμύρια ήταν Εβραίοι, μεταξύ των οποίων περίπου 65 χιλιάδες Έλληνες Εβραίοι, συμπατριώτες μας», υπενθύμισε ο περιφερειάρχης.
Εξήρε το αίσθημα αλληλεγγύης που επέδειξαν χριστιανοί Έλληνες για τη διάσωση Ελλήνων Εβραίων: «τους έκρυψαν και τους περιέθαλψαν με κίνδυνο ακόμη και της ζωής τους. Πρέπει να προβάλλουμε τέτοιες περιπτώσεις δίκαιων (των εθνών), να εμπνευστούμε από αυτές. Το Ολοκαύτωμα είναι ένα ιστορικό γεγονός που δεν μπορεί να συγκριθεί με κανένα άλλο» υπογράμμισε και έκλεισε την ομιλία του τονίζοντας χαρακτηριστικά: «Σήμερα, 75 χρόνια μετά από αυτές τις τραγικές πτυχές της ιστορίας, οφείλουμε να διδάξουμε στις νέες γενιές τις πληγές που άφησαν πίσω τους η μισαλλοδοξία και ο ρατσισμός, ώστε η ανθρωπότητα να μην ζήσει πότε ξανά τέτοια γεγονότα».