Παυλόπουλος: ‘Κίνδυνος διάλυσης της ΕΕ’
Τον κώδωνα του κινδύνου για την επερχόμενη στασιμότητα στην ΕΕ η οποία θα οδηγήσει σε διάλυση της Ευρώπης, αρχής γενομένης από τον σκληρό της πυρήνα, αναφέρθηκε στο μήνυμά του στο οικονομικό φόρουμ των Δελφών, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας
- 02 Μαρτίου 2017 18:32
Την μετατροπή του Ευρωπαϊκου Μηχανισμού Σταθερότητας σε Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο, πρότεινε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος, κατά την εναρκτήρια ομιλία του στο Οικονομικού «Forum των Δελφών, το απόγευμα της Πέμπτης.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε εκτενώς στους κινδύνους διάλυσης της ΕΕ και της ΟΝΕ, σε περίπτωση που η διαδικασία της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης δεν επιτευχθεί. Οπως σημείωσε, αυτό θα συμβεί διότι «η επιβίωση και η εν γένει προοπτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ευρωζώνης εξαρτώνται όχι μόνον από την οικονομική και τη νομισματική πρόοδο, αλλά πρωτίστως από την αντοχή των θεσμών του Ευρωπαϊκού Οικοδομήματος οι οποίοι, από την φύση τους, είναι οι
μόνοι που μπορούν να εγγυηθούν πέρα από την σταθερότητα και την ίδια την ευρωπαϊκή ενοποίηση, τόσον ως στόχο όσο και ως διαδικασία».
Ο κ. Παυλόπουλος τόνισε κατά την ομιλία του, ότι κάθε είδους κενά αναφορικά με τον σεβασμό των θεμελιωδών συνιστωσών του Ευρωπαϊκού Κράτους Δικαίου, πλήττουν ευθέως την πορεία προς την ευρωπαϊκή ενοποίηση.
Ανεφέρθηκε δε σε τρία παραδείγματα ατελειών του Ευρωπαϊκού Κράτους Δικαίου, τα οποία «πρέπει να λειτουργήσουν ως “σήμα κινδύνου” για το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του σκληρού πυρήνα της, της Ευρωζώνης.
Ειδικότερα, ο κ. Παυλόπουλος επισήμανε:
– Την μη επαρκή αξιοποίηση των διατάξεων του ευρωπαϊκού δικαίου ως προς την δημιουργία του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, έτσι ώστε ο Μηχανισμός αυτός να μετατραπεί σε Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο, πράγμα το οποίο είναι απολύτως σύμφωνο με την αποστολή του.
– Την μη επαρκή εφαρμογή των περί Αλληλεγγύης κανόνων του ευρωπαϊκού δικαίου, ιδίως δε η μη επιβολή των προβλεπόμενων από το ευρωπαϊκό δίκαιο κυρώσεων σε κράτη-μέλη τα οποία παραβιάζουν ευθέως την ως άνω αρχή, στο πλαίσιο όσων έχουν συμφωνηθεί για την από κοινού αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης σύμφωνα με τις αρχές και τις αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
-Την μη επαρκή κανονιστικώς πλαισίωση της οργάνωσης και λειτουργίας του Eurogroup, το οποίο –όπως η εντελώς πρόσφατη νομολογία του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης καταδεικνύει- ακριβώς λόγω του κενού τούτου έφθασε να θεωρείται από το ΔΕΕ ως «άτυπο όργανο». Γεγονός εμφανώς υποτιμητικό για την τεράστια σημασία που έχει το Eurogroup και οι αποφάσεις του σε όλα τα οικονομικά –και όχι μόνο νομισματικά- θέματα της Ευρωζώνης.