Παύλος Πολάκης: Οριστικό τέλος από τον ΣΥΡΙΖΑ – Καθαιρέθηκε από Τομεάρχης Διαφάνειας
Ο Γιάννης Ραγκούσης θα αντικαταστήσει ως νέος τομεάρχης διαφάνειας τον Παύλο Πολάκη μετά από απόφαση του Αλέξη Τσίπρα. Συνεδριάζει την Τρίτη το εκτελεστικό γραφείο.
- 26 Φεβρουαρίου 2023 21:11
Οι τίτλοι τέλους στη σχέση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ με τον Παύλο Πολάκη θα πέσουν την Τρίτη, καθώς ο πρόεδρος του κόμματος Αλέξης Τσίπρας, αφενός έστειλε ένα σαφές μήνυμα ότι δεν εκβιάζεται, αφετέρου κατέστησε σαφές ότι η μάχη για τη διαφάνεια είναι συλλογική υπόθεση και όχι προσωπική σταυροφορία.
Ηδη ανακοινώθηκε η αντικατάστασή του ως Τομεάρχη Διαφάνειας από τον Γιάννη Ραγκούση ενώ την Τρίτη θα συνεδριάσει για την περίπτωσή του το Εκτελεστικό Γραφείο.
Αναλυτικά
Με απόφαση του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ -Προοδευτική Συμμαχία τη θέση του Παύλου Πολάκη ως Τομεάρχη Διαφάνειας αναλαμβάνει ο Γιάννης Ραγκούσης. Κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος αναλαμβάνει ο Δημήτρης Τζανακόπουλος.
Την ερχόμενη Τρίτη 28/2 θα συνεδριάσει το Εκτελεστικό γραφείο του κόμματος σε διευρυμένη σύνθεση, όπου ο Πρόεδρος θα ζητήσει τη παραπομπή του Παύλου Πολάκη στην Επιτροπή Δεοντολογίας αναφορικά με τη στάση της συστηματικής παραβίασης από πλευράς του των κανόνων συλλογικότητας και δημοκρατικής λειτουργίας του κόμματος.
Ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία πάντοτε λειτουργούσε συλλογικά και έτσι διαμόρφωνε και διαμορφώνει την πολιτική του. Η πολιτική σύγκρουση με το καθεστώς Μητσοτάκη και με όσους το εκπροσωπούν δεν γίνεται με όρους προσωπικής σταυροφορίας αλλά με σχέδιο, θεσμική σοβαρότητα και αποφασιστικότητα. Δεν είναι ατομική υπόθεση αλλά συλλογικό καθήκον και στρατηγική.
Ο ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία θέλει και μπορεί με ενότητα, σοβαρότητα και ψυχραιμία να διασφαλίσει το πρόσωπο και την καθαρότητα της πολιτικής του.
Νερό στο μύλο του κ. Μητσοτάκη και της κυβέρνησής του ουδείς δικαιούται να ρίχνει και μάλιστα λίγες ημέρες πριν και την επίσημη έναρξη της προεκλογικής περιόδου.
Ποια είναι τα μέλη της Επιτροπής Δεοντολογίας: Βαρτζελή Ρεγγίνα, Βεντούρας Ερρίκος, Γιαννακίδου Χαρίκλεια, Θεοδωρακοπούλου Αναστασία, Κακουλάκης Γεώργιος, Καλογήρου Μιχαήλ, Καπράνας Ζήσης, Κοτσακάς Αντώνης, Κουντούρη Κυριακή, Μπαλαούρας Γεράσιμος, Πορτάλιου Αμαλία, Σακελλίων Σταμάτης, Σπουρδαλάκης Μιχαήλ, Σταματάκη Ελένη, Χρήστου – Διαούρτα Λίνα.
Τι προηγήθηκε την Κυριακή
Σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο Παύλος Πολάκης ανέφερε χαρακτηριστικά πως «αν δεν καθαρίσουμε από αυτούς ΔΕΝ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΑΛΛΙΩΣ ΤΗΝ ΑΛΛΗ ΦΟΡΑ» προτείνοντας «εθελουσία στους δικαστές άνω των 60, δεύτερη σχολή δικαστών με παραγωγή 500 δικαστών το χρόνο για τα πρώτα 4 χρόνια» την «κατάργηση ΑΑΔΕ από ανεξάρτητη αρχή, ΑΠΟΛΥΣΗ ΤΟΥ ΠΙΤΣΙΛΗ» όπως και «δημόσιο έλεγχο σε τουλάχιστον μία από τις 4 συστημικές Τράπεζες, με κατάργηση του ΤΧΣ και πέρασμα των μετοχών του στο Υπουργείο Οικονομικών».
Δηλαδή προτάσεις που δεν βρίσκονται στο κυβερνητικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ και ουδέποτε έχουν υποστηριχθεί από την ηγεσία του κόμματος και εκφέρονται από τον υποψήφιο βουλευτή στην καρδιά της προεκλογικής περιόδου.
Αυτά μόλις λίγες μέρες μετά την διαφωνία του με την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ για την διαμόρφωση του ψηφοδελτίου των Χανίων και την απειλή της απόσυρσής του.
Μετά από αυτή την πρωτοβουλία του Παύλου Πολάκη ο ΣΥΡΙΖΑ διαμήνυσε πως «έχει πρόγραμμα και πολιτική που έχουν εγκριθεί από το συνέδριό του. Έχει επίσης αρχές λειτουργίας που χαρακτηρίζονται από δημοκρατία, συλλογικότητα και προβλέπουν την υπεράσπιση και όχι την υπονόμευση της πολιτικής του από τα μέλη του και πολύ περισσότερο τα στελέχη της ηγεσίας».
Σε ανάρτησή του στο Facebook, ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Υγείας τονίζει ότι “δεν θα ανοίξει διάλογο με ‘πηγές'”, ενώ εμφανίζεται σταθερός στις απόψεις του, λέγοντας ότι στις διαδικασίες του κόμματος “θα διευκρινιστεί ποιος έχει δίκιο”.
Ολόκληρη η ανάρτηση του Παύλου Πολάκη:
“Θα τα πούμε ΟΛΑ στην πολιτική γραμματεια και στην Κεντρική Επιτροπή .
Με «πηγές» δεν θα ανοίξω διάλογο ….
Προφανώς υπάρχουν και διαδικασίες και όργανα στα οποία και συμμετείχα και εκλέχθηκα και μάλιστα με υψηλότατα ποσοστά.
Εκει θα μιλήσουμε και θα διευκρινίσουμε ποιος έχει δίκιο”.
Εισαγγελική παρέμβαση
Από την πλευρά του ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αντώνη Ελευθεριανος διέταξε την διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης για αναρτήσεις σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ανάμεσα στις οποίες και του βουλευτή Παύλου Πολάκη, για ανώτατους δικαστικούς που μετείχαν στη σύνθεση του Ειδικού Δικαστηρίου που καταδίκασε τον πρώην υπουργό Νίκο Παππά.
Στις υπό διερεύνηση αναρτήσεις πέραν των ανώτατων δικαστικών, υπάρχουν αναφορές και σε δικαστικούς που μετέχουν στη σύνθεση του άλλου Ειδικού Δικαστηρίου,όπου δικάζεται ο πρώην υπουργός Δημήτρης Παπαγγελόπουλος.
Το παρασκήνιο μίας δύσκολης απόφασης
Η απόφαση που έλαβε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας προφανώς δεν ήταν εύκολη. Ιδίως από την στιγμή που η διαφοροποίηση του μέχρι πρότινος υποψηφίου (και πρώτου σε σταυρούς στις εκλογές του 2019) στα Χανιά, εκδηλώθηκε λίγο πριν τη προκήρυξη των εθνικών εκλογών. Δηλαδή σε μια περίοδο όπου η ενότητα του ΣΥΡΙΖΑ ήταν αυτονόητο προαπαιτούμενο προκειμένου να ανταπεξέλθει στις ανάγκες της προεκλογικής περιόδου.
Μάλιστα οι εξελίξεις αυτές φωτίζουν με διαφορετικό τρόπο την ανάρτηση που είχε κάνει πριν επτά ημέρες ο Αλέξης Τσίπρας επισημαίνοντας πως «μια χειμερινή βουτιά βοηθάει πάντα να παίρνεις καθαρές αποφάσεις». Μια επισήμανση που έγινε ην ίδια ημέρα που ο Παύλος Πολάκης είχε για πρώτη φορά τοποθετηθεί δημόσια «απέναντι» στις επιλογές της ηγεσίας του κόμματος, απαιτώντας την ένταξη του Μ. Χαιρετάκη στο ψηφοδέλτιο των Χανίων και απειλώντας με αποχώρηση.
Η πορεία ρήξης
Αξίζει να θυμίσουμε ότι ο Αλέξης Τσίπρας, έχει πολλές φορές τα τελευταία χρόνια απαντήσει στην κριτική που ασκούνταν στο ύφος με το οποίο ασκούσε κριτική ο Παύλος Πολάκης. Παρόλα αυτά είχε στηρίξει τον «αψύ Κρητικό», ενώ κατά την διανομή αρμοδιοτήτων στους τομείς εργασίας του ΣΥΡΙΖΑ του είχε αναθέσει τα ζητήματα διαφάνειας, με τον Παύλο Πολάκη να αναδεικνύει αρκετά ζητήματα διασπάθισης του δημόσιου χρήματος. Δηλαδή σε οργανωτικό επίπεδο είχε δώσει στον πρώην αναπληρωτή υπουργό Υγείας έναν σαφή και διακριτό ρόλο, απολύτως συμβατό με τα πολιτικά και επικοινωνιακά χαρακτηριστικά του. Στον οποίο μάλιστα – κατά την εκτίμηση της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ- αποδείχθηκε αποτελεσματικός.
Με αυτό ως βάση ο Παύλος Πολάκης, κινήθηκε στην κατεύθυνση της ανάδειξης ενός ιδιαίτερου ρόλου στον ΣΥΡΙΖΑ. Στοιχείο που ενίσχυσε την ήδη σημαντική απήχησή του σε ένα τμήμα της εκλογικής βάσης της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Όμως τις τελευταίες (και προεκλογικές) εβδομάδες, φάνηκαν σαφή σημάδια σχετικά με το ότι ο βουλευτής Χανίων μετέτρεψε αυτή την εικόνα σε μία ολοκληρωμένη όσο και διαφορετική πλατφόρμα.
Τόσο σε επίπεδο ύφους όσο και σε επίπεδο πολιτικών προτάσεων. Δηλαδή διαμόρφωσε τους όρους άσκησης προσωπικής πολιτικής και αναγορεύοντας τον εαυτό του σε δημόσιο κριτή των θέσεων του ΣΥΡΙΖΑ. Ακριβώς αυτό φαίνεται ότι ήταν το «όριο» το οποίο ξεπεράστηκε.
Έτσι πριν από 7 ημέρες ο Παύλος Πολάκης δέχθηκε μία σαφή «κίτρινη κάρτα» με τη ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ να επισημαίνει τον συλλογικό χαρακτήρα των αποφάσεων του κόμματος, από τα όργανά τα οποία εκλέχθηκαν στο τελευταίο του συνέδριο όπως και τις θεσμοθετημένες εσωτερικές του διαδικασίες. Παρόλα αυτά ο πρώην υπουργός προχώρησε σήμερα σε νέα ανάρτηση που «απέπνεε» ένα έντονα ρεβανσιστικό χαρακτήρα σε επίπεδο ύφους, ζητώντας διώξεις συγκεκριμένων προσώπων (δημοσιογράφους, δικαστικούς, επικεφαλής ανεξάρτητων αρχών).
Σε προγραμματικό επίπεδο κατέθεσε προτάσεις που δεν περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, όπως π.χ τη κρατικοποίηση ενός χρηματοπιστωτικού ιδρύματος. Ενδεχόμενο που ο Αλέξης Τσίπρας έχει αποκλείσει εδώ και αρκετό καιρό. Αυτά μόλις μια ημέρα μετά από την συνέντευξη του Αλέξη Τσίπρα στην εφημερίδα «Πρώτο Θέμα» στην οποία επισήμαινε πως «εγώ δεν έχω αισθήματα ρεβανσισμού». Επίσης λίγες ημέρες μετά την συνάντηση του οικονομικού επιτελείου του ΣΥΡΙΖΑ με το διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας Γιάννη Στουρνάρα, όπου ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε τις θέσεις του για το χρηματοπιστωτικό σύστημα αλλά και την διαχείριση του ιδιωτικού χρέους.
Πληροφορίες θέλουν αμφότερες τις δύο αυτές πρωτοβουλίες του Αλέξη Τσίπρα να ενόχλησαν σφόδρα τον Παύλο Πολάκη, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι δεν έγινε αποδεκτή η απαίτηση του για την ένταξη του Μ.Χαιρετάκη στο ψηφοδέλτιο των Χανίων, η οποία θεωρείται ότι θα ενίσχυε αποφασιστικά την εκλογική επίδοση του πρώην υπουργού.
Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις