Παυλόπουλος: Στα όρια της φαιδρότητας το “μνημόνιο κατανόησης” Τουρκίας – Λιβύης

Παυλόπουλος: Στα όρια της φαιδρότητας το “μνημόνιο κατανόησης” Τουρκίας – Λιβύης
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος με τον πρόεδρο της επιτροπής Συνταγματικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Αντόνιο Ταγιάνι Eurokinissi

"Το μνημόνιο κατανόησης Τουρκίας - Λιβύης πρέπει να καταγγελθεί από την ΕΕ" τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κατά την συνάντησή του με τον Ταγιάνι.

Το «Μνημόνιο Κατανόησης» μεταξύ της Τουρκίας και της Λιβύης, του οποίου η θεσμική σαθρότητα αγγίζει τα όρια της φαιδρότητας, πρέπει να καταγγελθεί, εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ως παντελώς ανυπόστατο, υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος κατά τη συνάντησή του, με τον πρόεδρο της Επιτροπής Συνταγματικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού κοινοβουλίου, Αντόνιο Ταγιάνι, στο Προεδρικό Μέγαρο.

Παράλληλα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε ότι «η κυβέρνηση της Λιβύης πρέπει να προειδοποιηθεί, αμέσως, για τις βαρύτατες επιπτώσεις εις βάρος της, όσο ακολουθεί την ανεύθυνη πολιτική του πειθήνιου υπηρέτη της τουρκικής αυθαιρεσίας και προκλητικότητας», και κάλεσε την Ευρωπαϊκή Ένωση να αντιδράσει άμεσα επιβάλλοντας κυρώσεις στην Τουρκία για προσβολή των αρχών του ανθρωπισμού στο πεδίο του προσφυγικού και μεταναστευτικού ζητήματος, υπερασπιζόμενη το Διεθνές και το Ευρωπαϊκό Δίκαιο.

Υπενθύμισε, επίσης, ότι η δράση της Τουρκίας, ως προς την οριοθέτηση της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης -που είναι Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη όχι μόνο της Ελλάδας και της Κύπρου αλλά και της ίδιας της Ευρωπαϊκής Ένωσης- αποτελεί επιδεικτική περιφρόνηση του Δικαίου της Θάλασσας κατά την Συνθήκη του Montego Bay του 1982.

Απευθυνόμενος στον κ. Ταγιάνι, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τον ευχαρίστησε θερμά για την στήριξη, που παρείχε στην Ελλάδα, σε κρίσιμες στιγμές, και επισήμανε ότι με την στάση του αυτή στήριξε όχι μόνο την πορεία της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και την ίδια την Ευρωζώνη.

«Διότι όπως η Ελλάδα δεν μπορεί να διανοηθεί την πορεία της προς το μέλλον έξω από την μεγάλη ευρωπαϊκή οικογένεια, εξίσου και η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θα μπορούσε να πορευθεί προς την ολοκλήρωση του ευρωπαϊκού οικοδομήματος δίχως την Ελλάδα» τόνισε ο κ. Παυλόπουλος.

Επιπλέον, τον συνεχάρη για την αφοσίωσή του, στην εκπλήρωση του Ευρωπαϊκού Οράματος, το οποίο -όπως σημείωσε- συνίσταται στην οικοδόμηση μιας Ευρωπαϊκής Ένωσης που θα φέρει σε πέρας μιάν αποστολή, η οποία υπερβαίνει τους λαούς της και αποκτά πλανητικές διαστάσεις, καθώς αφορά την επικράτηση -σε παγκόσμια κλίμακα- των αρχών και αξιών της Ευρωπαϊκής Δημοκρατίας και του Ευρωπαϊκού Πολιτισμού, ιδίως των αρχών και αξιών του Ανθρωπισμού, της Αλληλεγγύης, της Δημοκρατίας, της Δικαιοσύνης, κατ’ εξοχήν δε της Κοινωνικής Δικαιοσύνης.

Υπέρ των θέσεων Ελλάδας και Κύπρου ο Ταγιάνι

Με τις θέσεις Ελλάδας και Κύπρου υπέρ της τήρησης των δημοκρατικών αρχών και αξιών από την πλευρά της Τουρκίας, τάχθηκε ο πρόεδρος της Επιτροπής Συνταγματικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Αντόνιο Ταγιάνι, κατά την συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο στο Προεδρικό Μέγαρο, στην οποία συνοδευόταν από την Α’ αντιπρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μαρέιντ Μακγκίνες, τον αντιπρόεδρο της Κ.Ο. του Ε.Λ.Κ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Ευάγγελο Μεϊμαράκη και τον αντιπρόεδρο του ΕΛΚ και της Επιτροπής Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το «Μέλλον της Ευρώπης» Πάουλο Ράνγκελ.

Όπως επισήμανε ο κ. Ταγιάνι: «Πρέπει να εξασφαλίσουμε ότι η Τουρκία θα σέβεται τους κανόνες του Δικαίου» και πρόσθεσε ότι «πρέπει κυρίως να μιλήσουμε στον Ερντογάν». Μάλιστα, υπογράμμισε, ότι «εάν δεν γίνει αυτό, τότε υπάρχει μεγάλος κίνδυνος ν’ ανοίξουν οι πόρτες για τους μετανάστες και αυτό σημαίνει πρόβλημα για την Ελλάδα και για τα Βαλκάνια».

Παράλληλα, ανέφερε, ότι χρειάζεται μια ενιαία στρατηγική και τόνισε ότι «αν η Ευρώπη είναι δυνατή, θα μπορέσει να πείσει την Τουρκία να σεβαστεί τους κανόνες και επίσης τα ανθρώπινα δικαιώματα». Σημείωσε, επίσης, ότι «πρέπει να τηρούνται οι υπογραφές και οι συμφωνίες» και υπογράμμισε την ανάγκη στην επόμενη Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης να οδηγηθούμε σε μια Ευρώπη περισσότερο πολιτική που θα έχει περισσότερη εξωτερική πολιτική και να περιοριστεί η γραφειοκρατία της.

«Γιατί δεν μπορούμε να επηρεάσουμε τον κόσμο ως ξεχωριστές χώρες, Ελλάδα, Πορτογαλία, Ιρλανδία, Ιταλία, αλλά πρέπει όλοι μαζί να προχωρήσουμε. Ελπίζω ότι έτσι θα προχωρήσουμε στο μέλλον» υποστήριξε ο κ. Νταγιάνι.

Ταυτόχρονα, επανέλαβε την ανάγκη συνεργασίας όλων των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναφορικά με το Μεταναστευτικό, καθώς και την χάραξη μιας πολιτικής της Ένωσης απέναντι στη Μέση Ανατολή και την Αφρική. «Εκεί είναι οι δύο προβληματικές περιοχές του κόσμου. Αν δεν υπάρξει κάτι τέτοιο δεν μπορούν να λυθούν τα προβλήματα. Η Αφρική έχει δεκάδες εκατομμύρια ανθρώπων που θέλουν να μεταναστεύσουν. Όπως είπα και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο που έγινε ένα ψήφισμα για τις επενδύσεις στην Αφρική, πρέπει να γίνουν επενδύσεις στην Αφρική ούτως ώστε ν’ αλλάξει η κατάσταση εκεί σε όλους τους τομείς, ν’ αντιμετωπισθεί η φτώχεια, ν’ αντιμετωπισθεί η κλιματική αλλαγή, ν’ αντιμετωπισθούν οι ασθένειες και ο λοιμός, αλλιώς δεν θα υπάρξει λύση» σημείωσε ο κ. Ταγιάνι, ενώ για τη Μέση Ανατολή, υποστήριξε, ότι εκεί πρέπει να λυθεί το πρόβλημα του Ισραήλ με την Παλαιστίνη.

Από την πλευρά της η Α’ αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μ. Μακγκίνες, αφού ευχαρίστησε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για την θερμή υποδοχή, υπογράμμισε την ανάγκη η Ευρωπαϊκή Ένωση να μείνει ενωμένη, παρόλο το Βrexit που επέρχεται, και πρόσθεσε ότι πρέπει «να κάνουμε κάτι για να αντιμετωπίσουμε τους φόβους των λαών της Ευρώπης, οι οποίοι -ενδεχομένως- είναι αβάσιμοι, αλλά είναι υπαρκτοί», ενώ καταλήγοντας μετέφερε στον κ. Παυλόπουλο τους χαιρετισμούς του Ιρλανδού ομολόγου του κ. Χίγκινς.

Ο αντιπρόεδρος του ΕΛΚ και της Επιτροπής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το «Μέλλον της Ευρώπης» Πάουλο Ράνγκελ, επικαλέστηκε τη Διακήρυξη που υπεγράφη στην Αθήνα κατά τη Συνάντηση των μη εκτελεστικών Προέδρων της ΕΕ και τόνισε «την ευθύνη να κρατήσουμε ενωμένη την Ευρωπαϊκή Ένωση σ’ αυτούς τους δύσκολους καιρούς», ενώ παράλληλα σημείωσε ότι «έχουμε πλήρη συναίσθηση των δυσκολιών που αντιμετώπισε η Ελλάδα».

Αναφορικά με το θέμα της Τουρκίας, τόνισε ότι είναι πιο επείγον απ’ ό,τι έχουν αντιληφθεί στις Βρυξέλλες και εκτίμησε ότι δεν του έχει δοθεί η απαραίτητη προσοχή εκεί. «Όπως είπε και ο κ. Ταγιάνι υπάρχει το θέμα του Ερντογάν, ο οποίος μετακινείται προς πιο αυταρχικές θέσεις. Και βεβαίως απειλεί με το θέμα του μεταναστευτικού και τώρα προχώρησε με αυτή την κίνηση με την Λιβύη, η οποία πραγματικά είναι εξαιρετικά ανησυχητική» τόνισε ο κ. Ράνγκελ.

Αναφέρθηκε, επίσης, στην κρισιμότητα της Διάσκεψης Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Λονδίνο, τονίζοντας, ότι θα πρέπει να τεθεί το θέμα, καθώς απειλεί την ισορροπία δυνάμεων, όπως επίσης και την ειρήνη, διότι η Τουρκία παίζει ρόλο στη μεσοπρόθεσμη ειρήνη.

«Επίσης βλέπουμε και το διμερές πρόβλημα ΕΕ-Τουρκίας, όπου πρέπει κάτι να κάνουμε από κοινού» σημείωσε και κατέληξε επισημαίνοντας ότι «το να δράσουμε από κοινού είναι πολύ σημαντικό, είδαμε πώς αντιμετώπισε η Ιρλανδία το θέμα του Brexit, που θα το είχε αντιμετωπίσει τελείως διαφορετικά αν οι συνθήκες ήταν άλλες».

Τέλος, ο αντιπρόεδρος της ΚΟ του ΕΛΚ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Βαγγέλης Μεϊμαράκης, ευχαρίστησε θερμά τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για την συνάντηση και υπογράμμισε την ανάγκη ανάδειξης των θεμάτων που απασχολούν τις χώρες μας σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα