Πειράματα της κυβέρνησης με τα απογευματινά χειρουργεία

Διαβάζεται σε 4'
Χειρουργείο
Χειρουργείο ISTOCK

Στην πράξη θα κριθεί το σχέδιο για τα απογευματινά χειρουργεία υποστήριξε ο Μαρινάκης, σχολιάζοντας το “άδειασμα” της Παγώνη για τις ελλείψεις προσωπικού, ενώ ο Γεωργιάδης υπόσχεται προσλήψεις στο ΕΣΥ

Το σχέδιο της κυβέρνησης για τα απογευματινά χειρουργεία αποδεικνύεται πως όχι μόνο νομιμοποιεί το φακελάκι στα δημόσια νοσοκομεία, αλλά είναι και πρακτικά επικίνδυνο για τη λειτουργία του ΕΣΥ. Και αυτό καθώς όπως κατήγγειλε η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη, δεν υπάρχει το αναγκαίο προσωπικό ώστε να λειτουργήσουν απρόσκοπτα και τα πρωινά και απογευματινά χειρουργεία.

Η κυβέρνηση πάντως κωφεύει στις καταγγελίες αυτές, που προέρχονται μάλιστα από ένα πρόσωπο που όχι μόνο έχει εμπειρία στον τομέα της δημόσιας υγείας, αλλά είναι προσκείμενο στη Νέα Δημοκρατία. Και απαντά ότι το σχέδιο για τα απογευματινά χειρουργεία “θα κριθεί στην πράξη”, όπως είπε χαρακτηριστικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης.

Ειδικότερα, κληθείς από το NEWS 24/7 να σχολιάσει τις δηλώσεις της κ. Παγώνη, ο κ. Μαρινάκης καταρχήν υποστήριξε ότι τα απογευματινά χειρουργεία είναι μία πρωτοβουλία “οργανωμένη, προγραμματισμένη και θα ωφελήσει πρώτα από όλα τους ασθενείς, θα ενισχύσει τα δημόσια νοσοκομεία”.

Ο κ. Μαρινάκης υποστήριξε επίσης ότι θα υπάρχουν αυστηρές δικλείδες για τη λειτουργία των απογευματινών χειρουργείων και την προστασία των ασθενών. “Στην εφαρμογή θα αποδειχθεί ότι το σχέδιο είναι λειτουργικό. Έχουν ληφθεί τα μέτρα για να λειτουργήσουν και τα απογευματινά και τα πρωινά χειρουργεία” πρόσθεσε.

Υποστήριξε επίσης ότι κερδισμένοι θα είναι όλοι οι ασθενείς. Και αυτό, όπως είπε, επείγουσες περιπτώσεις θα χειρουργούνται τα απογεύματα χωρίς δική τους συμμετοχή. Ενώ – πάντα σύμφωνα με τον κ. Μαρινάκη – αυτοί που θα παραμένουν στη λίστα για τα πρωινά χειρουργεία, θα μπορούν να χειρουργηθούν πχ σε τέσσερις αντί για έξι μήνες, δεδομένοι ότι άλλοι ασθενείς θα έχουν βγει από τη λίστα και θα έχουν μετακινηθεί στα απογευματινά χειρουργεία.

“Θα υπάρχει ρητή πρόβλεψη ώστε να μη διαταράσσεται η λειτουργία των πρωινών χειρουργείων και να μη μειωθεί ο αριθμός τους, για να μην παρατηρηθεί δολίως να σπρώχνονται περιστατικά στα απογευματινά χειρουργεία”, υποστήριξε επίσης.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επικαλέστηκε μάλιστα ότι βγαίνουν άγονες θέσεις σε διαγωνισμούς για γιατρούς στο ΕΣΥ. Είπε ότι αυτό συμβαίνει γιατί δεν είναι θελκτικές οι αποδοχές για ένα νέο επιστήμονα. Και υποστήριξε ότι αυτός είναι ένας βασικός λόγος υποστελέχωσης των δημόσιων νοσοκομείων. Χαρακτήρισε επομένως τα απογευματινά χειρουργεία “έναν έμμεσο, αλλά αποτελεσματικό τρόπο αύξησης του εισοδήματος” των γιατρών των δημοσίων νοσοκομείων.

Γεωργιάδης: Θα κάνουμε προσλήψεις

Εν τω μεταξύ, ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, επιχείρησε να παρουσιάσει από την πλευρά μία “ροζ” εικόνα όσον αφορά στη δυνατότητα των δημοσίων νοσοκομείων να πραγματοποιήσουν και απογευματινά χειρουργεία, με δεδομένη τη χρόνια υποστελέχωση τους.

«Τα απογευματινά χειρουργεία ορίζονται σε επίπεδο κλινικής. Η κάθε κλινική δεν έχει έναν χειρουργό ούτε έναν αναισθησιολόγο, έχει μια ομάδα χειρουργών και μια ομάδα αναισθησιολόγων. Αυτές οι κλινικές που θα αποφασίσουν να κάνουν απογευματινά χειρουργεία, για να μοιράζονται τις αμοιβές, θα ορίζουν και τις ομάδες τους, δεν θα βάζουν τον ίδιο γιατρό συνέχεια. Δεν πρόκειται ποτέ να παραβιάσουμε τους όρους που ορίζει η Ευρωπαϊκή Ένωση για την ασφαλή λειτουργία ενός χειρουργείου, είναι προφανές αυτό. Αυτό θα ήταν παράνομο», δήλωσε μεταξύ άλλων στον Ant1.

«Θα έχουμε 6.500 προσλήψεις εντός του 2024. Υπάρχει άλλη χρονιά που έχουμε κάνει 6.500 προσλήψεις; Το πρόβλημα δεν είναι αν αρκούν, αλλά αν θα έρθουν. 25.000 να βγάλουμε, θα έρθουν; Οι περισσότεροι διαγωνισμοί καταλήγουν άγονοι», είπε επίσης ο κ. Γεωργιάδης.

Ο υπουργός Υγείας δήλωσε πάντως: “Το να δώσουμε διπλάσιο μισθό στο ΕΣΥ δεν υπάρχει δυνατότητα. Σήμερα το ΕΣΥ ξοδεύει 3 δις, αν πάμε στα 6 δις, σημαίνει ότι πρέπει να βάλουμε δύο ΕΝΦΙΑ ακόμα”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα