Πελοπόννησος: Μητροπολίτης είχε ‘ξαναμαλώσει’ άρχοντες χωρίς ν’ ανοίξει μύτη

Πελοπόννησος: Μητροπολίτης είχε ‘ξαναμαλώσει’ άρχοντες χωρίς ν’ ανοίξει μύτη

Οι Μητροπολίτες, τα "μαλώματα", η Ζωή Κωνσταντοπούλου και το "πρωτόκολλο των αρχών"

Την Ιερά Σύνοδο θ απασχολήσει στις 2 Μαρτίου το «επεισόδιο» μεταξύ της Προέδρου της Βουλής Ζωής Κωνσταντοπούλου και του Μητροπολίτου Μεγαλουπόλεως και Γόρτυνος Ιερεμία. Ο Ιεράρχης αντιδρώντας – να θυμίσουμε- στην καθυστερημένη προσέλευση των επισήμων στο μνημόσυνο των 212 εκτελεσθέντων στις Βίγλες την περασμένη Κυριακή, έκανε λόγο για «άρχοντες αλειτούργητους» φράση που κρίθηκε από τη Ζ.Κωνσταντοπούλου απαράδεκτη και οδήγησε στην αποχώρησή της.

Επιμέλεια: Χριστίνα Τσιορωτά

Το επεισόδιο έλαβε έκταση, φιλοξενήθηκε σε όλα τα ΜΜΕ και οδήγησε ακόμα και τον Αρχιεπίσκοπο σε παρέμβαση. Μετά από τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με την Πρόεδρο εισάγει το θέμα στην Ιερά Σύνοδο και εκεί θα δούμε εάν εγκαλείται από αυτήν ο Ιεράρχης για τα όσα ανέφερε τα οποία σημειωτέον δεν αναιρεί.

Στο πλευρό του Γόρτυνος έχει ήδη ταχθεί ο Καλαβρύτων με δημόσια επιστολή του και όλα δείχνουν πως ίσως το επεισόδιο αυτό να διχάσει την Ιεραρχία και να «ανοίξει» νωρίς ζήτημα μεταξύ Κράτους και Εκκλησίας.

Διαβάστε ακόμα: Ξεφυλλίζοντας τον Μάρτιο στη Φιλοπρόοδη Ένωση Ξάνθης

Βέβαια καμία τέτοια έκταση δεν είχε δοθεί όταν ένας άλλος Μητροπολίτης –και πάλι εξ Αρκαδίας- είχε «μαλώσει» τους αιρετούς για καθυστέρηση και περιφρόνηση προς την Εκκλησία.

Ο λόγος για τον Μητροπολίτη Μαντινείας και Κυνουρίας Αλέξανδρο ο οποίος προ 4 ετών, στις εκδηλώσεις της Β Εθνοσυνέλευσης στο Άστρος είχε απευθυνθεί στους άρχοντες που εισήλθαν στον ιερό ναό καθυστερημένα, τον προβληματισμό του για το γεγονός ότι «περιφρονούν» με την στάση αυτή το Θεό τον οποίον όμως «δοξάζουν» προσερχόμενοι εν πομπή και παρατάξει – ως είπε χαρακτηριστικά- στην επιμνημόσυνη δέηση στους χώρους των μνημείων.

Η διαφορά είναι πως τότε οι άρχοντες, μεταξύ αυτών και ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου- δεν είχαν αντιδράσει, είχαν σιωπήσει και χαμηλώσει το βλέμμα τους, ίσως – ίσως επειδή ο Ιεράρχης είχε δίκιο!

Διαβάστε ακόμα: Μέσα σε 10 μέρες η προκήρυξη για τις 32.000 θέσεις κοινωφελούς εργασίας

Τ ο όλον επεισόδιο λοιπόν της περασμένης Κυριακής έλαβε διαστάσεις ένεκα της αντίδρασης της Ζωής Κωνσταντοπούλου, παρ ότι μεγάλη πλειοψηφία πολιτών θεωρεί πως η στάση των αρχόντων σε τέτοιες περιπτώσεις δεν είναι και η καλύτερη. Όλοι γνωρίζουν πως σε εκδηλώσεις τιμής και μνήμης οι αρχές προσέρχονται αφού η λειτουργία έχει τελειώσει και παρίστανται μονάχα στις δεήσεις και στις καταθέσεις στεφάνων.

Τη δε Πρωτοχρονιά γίνεται προς τιμήν τους και 2η λειτουργία για την υποδοχή του πολιτικού έτους – ως αναγράφεται στις ανακοινώσεις των Μητροπόλεων- γεγονός που αλγεινή αίσθηση προκαλεί σε πολλούς.

Πηγή: Inagreece

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα