Πέντε εναντίον Γιώργου για το debate του ΚΙΝΑΛ
«Eλέφαντας στο δωμάτιο» το τι θα γίνει με τις εκλογές σε περίπτωση εκρηκτικής αύξησης των κρουσμάτων του Covid 19.
- 11 Νοεμβρίου 2021 06:44
O Γιώργος Παπανδρέου φαίνεται πως κατάφερε για άλλη μία φορά να ξεχωρίσει. Αυτή την φορά όχι για το «σήριαλ» του αν θα θέσει η όχι υποψηφιότητα για τη προεδρία του ΚΙΝ.ΑΛ αλλά επειδή συσπειρώνει εναντίον του και τους 5 συν-υποψηφίους για την υπόθεση του μεταξύ τους debate. Η άρνηση του πρώην πρωθυπουργού να συναινέσει στη πρόταση με την οποία συμφωνούν όλοι οι υπόλοιποι για την διεξαγωγή 2+1 τηλεμαχιών, στα πρότυπα αυτών που έγιναν στις εκλογές του ΚΙΝ.ΑΛ το 2017 φαίνεται ότι οδηγεί τα πράγματα σε αδιέξοδο. Ιδίως από την στιγμή που η ΕΡΤ δεν μπορεί να φιλοξενήσει την ανταλλαγή απόψεων των υποψηφίων δίχως να παραβρεθούν όλοι.
Αναβολή
Η αναβολή της χθεσινής συνεδρίασης της Επιτροπής Δεοντολογίας του ΚΙΝ.ΑΛ (ΕΔΕΚΑΠ) που για δεύτερη φορά κλήθηκε να συνεδριάσει ώστε να βρεθεί κοινή πρόταση, φαίνεται πως οξύνει τα πνεύματα. Επίσης κάνει ορατό το ενδεχόμενο να μην υπάρξει τελικά συμφωνία και έτσι να μην πραγματοποιηθεί η τηλεοπτική αντιπαράθεση απόψεων ανάμεσα στους υποψήφιους. Η συνθήκη αυτή έρχεται να προστεθεί στο ήδη τεταμένο κλίμα αντιπαράθεσης, αφού όσο πλησιάζουμε προς την πρώτη Κυριακή των εκλογών (5 Δεκεμβρίου) οι «μπηχτές» στις δημόσιες τοποθετήσεις των υποψηφίων έναντι των αντιπάλων τους, πληθαίνουν.
Οι απόψεις των υποψηφίων
Στο πολιτικό επίπεδο τώρα, ο Γιώργος Παπανδρέου, απορρίπτει την προοπτική ενός debate, που όπως επισήμανε σε επιστολή του προς την ΕΔΕΚΑΠ θα έχει «μορφή που να παραπέμπει σε ριάλιτι σόου». Ο πρώην πρωθυπουργός φέρεται να εκτιμά πως μια τηλεμαχία γρήγορων ερωτήσεων – απαντήσεων όπου ο κάθε υποψήφιος θα έχει χρόνο μόλις ενός λεπτού ή δύο προκειμένου να αναπτύξει την θέση του δεν ευνοεί τον πολιτικό διάλογο. Αντιθέτως πιστεύει ότι η συζήτηση θα περιοριστεί «σε εσωτερικές διαμάχες και μικροπολιτικές συζήτησεις». Στον αντίποδα προκρίνει να υπάρξουν «τρεις θεματικές, διαδικτυακές-τηλεοπτικές συζητήσεις, όπου οι υποψήφιοι να μπορούν να συμμετάσχουν από όποιο σημείο της χώρας βρίσκονται και να έχουν επαρκή χρόνο ανάλυσης των θέσεών τους». Επισημαίνει μάλιστα πως η νέες τεχνολογίες μπορούν να συμβάλλουν σε αυτό.
Στον αντίποδα, οι περισσότεροι εκ των συνυποψήφιων του επιθυμούν να υπάρξει debate μεταξύ τους, προκρίνοντας την λύση των δύο τηλεοπτικών συζητήσεων πριν την πρώτη Κυριακή και έναν ακόμη ανάμεσα στους δύο υποψήφίους που θα προκύψουν για την δεύτερη Κυριακή (12 Δεκέμβρη). Ο Νίκος Ανδρουλάκης άλλωστε έχει συμμετάσχει σε ανάλογη τηλεμαχία στο παρελθόν και μέσω του εκπροσώπου του, εστιάζει την προσοχή του στις θεματικές ενότητες που θα συζητηθούν. Εκτιμά μάλιστα ότι η πρόταση που έχει καταθέσει ο Γιώργος Παπανδρέου οδηγούν περισσότερο σε παράλληλους μονόλογους, τονίζοντας πως οι πολιτικές συζητήσεις που έγιναν το 2017 είχαν προκαλέσει το ενδιαφέρον των πολιτών.
Στην ίδια λογική κινούνται «πάνω-κάτω» και οι υπόλοιποι υποψήφιοι. Ο Παύλος Χρηστίδης έχει ζητήσει να υπάρξει ειδική ενότητα για ζητήματα δημοκρατίας. Ιδιαίτερη ευαισθησία για το ζήτημα των debatew δείχνει η πλευρά του Ανδρέα Λοβέρδου. Εκεί φαίνεται να εκτιμούν ότι οι κινήσεις του Γιώργου Παπανδρέου δεν σχετίζονται με την ποιότητα του πολιτικού διαλόγου που θα υπάρξει αλλά με το ότι ο πρώην πρωθυπουργός προτιμά να μην γίνει debate. Την εκτίμηση αυτή φαίνεται να έχουν και άλλοι υποψήφιοι. Επίσης η πλευρά Λοβέρδου επιθυμεί στην τηλεμαχία να συζητηθούν και εσωτερικά ζητήματα της παράταξης μια θέση που απορρίπτει η πλευρά Παπανδρέου υποστηρίζοντας ότι τέτοια θέματα συζητούνται στα συνέδρια.
Συνολικά το θέμα αναμένεται να επιλυθεί στο πλαίσιο της ΕΔΕΚΑΠ της οποίας η συνεδρίαση προσδιορίζεται κατά πάσα πιθανότητα για σήμερα. Αν και τίποτε δεν εγγυάται ότι θα υπάρξει αυτή την φορά αποτέλεσμα.
Καχυποψία
Αν αναζητήσει κανείς τα αίτια της δυστοκίας, αυτά σχετίζονται με τις πολιτικές εκτιμήσεις που γίνονται στα έξι «στρατόπεδα» των υποψηφίων . Σε καμία πλευρά δεν λείπει η καχυποψία, Αυτή αφορά την εμπλοκή στην εκλογική διαδικασία πολιτικών δυνάμεων εκτός του Κινήματος Αλλαγής, με την γνωστή συζήτηση περί υποψηφίων που σκοπεύουν να συμπορευθούν είτε με την Ν.Δ είτε με τον ΣΥΡΙΖΑ. Επίσης την εμπλοκή επιχειρηματικών συμφερόντων που πολλοί θεωρούν ότι διαμορφώνουν ευνοϊκό πεδίο στα Μέσα Ενημέρωσης για συγκεκριμένους υποψηφίους. Επίσης είναι γνωστό ότι οι δημοσκοπήσεις που είδαν το φώς της δημοσιότητας θεωρούνται χειραγωγούμενες από τους περισσότερους εκ των υποψηφίων.
Οι εκλογές και τα κρούσματα
Ένα ζήτημα που βρίσκεται στο πίσω μέρος του κεφαλιού όλων των υποψηφίων κι απασχολεί έντονα χωρίς να συζητείται δημοσίως, είναι το τι θα γίνει με τις εκλογές του Κινήματος Αλλαγής σε περίπτωση που έως τις 5 ή τις 12 Δεκεμβρίου καταγραφεί έκρηξη των κρουσμάτων. Το ενδεχόμενο να επιβεβαιωθούν οι ειδικοί που κάνουν λόγο για εκτίναξη των κρουσμάτων πάνω από τις 10.000 ημερησίως η ακόμη και 15.000 δεν θεωρείται απίθανο από τα περισσότερα επιτελεία των υποψηφίων. Όμως από καμία πλευρά δεν γίνεται λόγος για αναβολή της εκλογικής διαδικασίας. Παρόλα αυτά όπως σχολίαζε υποψήφιος πρόκειται για «τον ελέφαντα στο δωμάτιο»,
Την ίδια στιγμή όμως δεν υπάρχει κοινή εκτίμηση σε όλα τα επιτελεία για το αν συντρέχουν οι τεχνικές προϋποθέσεις ώστε να πραγματοποιηθεί η εκλογική διαδικασία μέσω διαδικτύου. Κάποιοι πιστεύουν ότι αυτό είναι τεχνικά ανέφικτο, κάποιοι άλλοι ότι μπορεί να γίνει Σε μία τέτοια περίπτωση πάντως – εκτιμούν πολλοί υποψήφιοι – η ηλεκτρονική ψηφοφορία δεν μπορεί παρά να αφορά τους 140.000 που είναι καταχωρημένοι στο μητρώο φίλων του κόμματος.
Σε κάθε περίπτωση υφίσταται ο φόβος ότι η εκτίναξη των κρουσμάτων θα οδηγήσει σε μείωση της συμμετοχής Ιδίως επειδή στις εκλογές θα μετείχαν και άνθρωποι της 3ης ηλικιας. Μάλιστα πηγές υποψηφίου τόνιζαν πως «αυτό θα ευνοήσει συγκεκριμένους υποψηφίους και θα ζημιώσει άλλους». Έτσι όλες οι πλευρές βρίσκονται σε ετοιμότητα να προτείνουν λύσεις σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, όπως για παράδειγμα την μεικτή ψηφοφορία δια ζώσης και εξ αποστάσεως.
Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις