Πέρασε από τις Επιτροπές το πολυνομοσχέδιο. Ψηφίζεται την Κυριακή στην Ολομέλεια

Πέρασε από τις Επιτροπές το πολυνομοσχέδιο. Ψηφίζεται την Κυριακή στην Ολομέλεια
Κοινή συνεδρίαση των Επιτροπών Οικονομικών Υποθέσεων και Παραγωγής και Εμπορίου για την επεξεργασία και εξέταση του σχεδίου νόμου των υπουργείων Οικονομικών και Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας "Μέτρα στήριξης και ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας στο πλαίσιο εφαρμογής του Ν. 4046/2012". (EUROKINISSI/ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ) Eurokinissi

Προς συμβιβασμό για το γάλα η κυβέρνηση με τους διαφωνούντες βουλευτές. Τι προβλέπει η διάταξη για το παστεριωμένο γάλα και την ευθύνη του παραγωγού

Σε συμφωνία φαίνεται πως καταλήγει η κυβέρνηση με τους διαφωνούντες βουλευτές, στο παρά πέντε της ψήφισης του κρίσιμου πολυνομοσχεδίου μετά τη συμφωνία με την Τρόικα.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, οι βουλευτές που ζητούσαν αλλαγές, συμφωνούν με τη διάταξη που προβλέπει πλαφόν 7 ημερών για το παστεριωμένο γάλα.

Η διαδικασία παστερίωσης θα γίνεται βάσει των κοινοτικών κανονισμών και τη διάρκεια θα την καθορίζουν οι γαλακτοβιομηχανίες, μετά από ελέγχους της αρμόδιας επιτροπής.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΣΚΑΪ, η συμφωνία επιτεύχθηκε στη Βουλή μετά τη συνάντηση του υπουργού Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Αθανάσιο Τσαυτάρη και τους βουλευτές κ. Πρωτόπαπα, Κουκουλόπουλο και Ρήγα από το ΠΑΣΟΚ, και Τσουμάνη και Μπούρα από τη ΝΔ.

“Πέρασε” από τις Επιτροπές το πολυνομοσχέδιο

Το Σάββατο το βράδυ οι αρμόδιες Επιτροπές Οικονομικών Υποθέσεων και Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής ενέκριναν το πολυνομοσχέδιο.

Η συζήτηση ολοκληρώθηκε με τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ να υπερψηφίζουν, ενώ ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ, ΧΑ, ΔΗΜΑΡ και ΚΚΕ (που αποχώρησε από την συνεδρίαση, αλλά δήλωσε ότι την Κυριακή θα συμμετάσχει κανονικά στην ψηφοφορία στην Ολομέλεια, ζητώντας μάλιστα να είναι ονομαστική) καταψήφισαν.

Η συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής αρχίζει στις 11 το πρωί και αναμένεται να διαρκέσει 10 ώρες, οπότε θα ολοκληρωθεί με την ψηφοφορία του πολυνομοσχεδίου.

Χατζηδάκης: Μιλάμε με έργο

“Υπάρχει μια προσωπική κριτική και για τον κο Σκορδά και για μένα. Αλλά εδώ δεν υπάρχουν πολιτικοί χαρακτηρισμοί αλλά προσωπικοί – και με βαριές επιθέσεις και από πολλές πλευρές. Στην Ελλάδα όμως είμαστε λίγοι και γνωριζόμαστε, και ξέρουμε ποιοί είναι οι καθαροί και ποιοί όχι” ανέφερε στην ομιλία του για το πολυνομοσχέδιο, ο υπουργός Ανάπτυξης, Κωστής Χατζηδάκης.

“Τέτοιες προσωπικές επιθέσεις δεν μας αγγίζουν” συνέχισε ο κος Χατζηδάκης. “Σε λίγες μέρες και λίγους μήνες, αυτές τις επιθέσεις κανείς δεν θα τις θυμάται. Ο καταναλωτής θα θυμάται τη θετική επίπτωση στην καθημερινότητά του: Εμείς μιλάμε με έργο και κάποιοι απ’ έξω με χαρακτηρισμούς και ύβρεις. Και αυτό είναι που μας ξεχωρίζει. Το ίδιο συνέβαινε άλλωστε και πέρσι σ’ αυτήν την αίθουσα, όταν με τον κο Σκορδά φέρναμε το νομοσχέδιο για τις Κυριακές: Τότε θα ερχόταν “ο Αρμαγεδών, η καταστροφή” – και τώρα, έχουμε φτάσει στο σημείο, οι δήμαρχοι οι ίδιοι και κάποιοι εμπορικοί σύλλογοι, να έρχονται και να ζητάνε να ανοίγουν τα καταστήματα 52 Κυριακές το χρόνο”.

“Γιατί είναι καταστροφικό να απελευθερωθούν προς τα κάτω οι τιμές των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων καταργουμένου του εγγυημένου κέρδους των φαρμακείων;” αναρωτήθηκε ο υπουργός Ανάπτυξης. “Γιατί είναι καταστροφική η ρύθμιση, να διατηρείται η ενιαία τιμή βιβλίου μόνο για τα λογοτεχνικά βιβλία; Γιατί είναι κακό να επιτραπούν εκπτώσεις στα καταστήματα στοκ και outlet; Πού είναι το αρνητικό; Γιατί είναι κακό να καταργούνται μια σειρά από περιττές διοικητικές διαδικασίες στα απορρυπαντικά, περιορίζοντας έτσι τον ανταγωνισμό, εις βάρος του καταναλωτή; Γιατί είναι κακό να αγοράζουμε το ψωμί με το ζύγι και όχι με το μάτι; Γιατί είναι αρνητικό να καταργούμε μια σειρά υποχρεώσεις στην αγορά τσιμέντου και να έχουμε το προνόμιο της ακρίβειας; Γιατί να μην καταργούμε περιττούς περιορισμούς στην ίδρυση ξενοδοχειακών μονάδων, (αποστάσεις από αεροδρόμια και χιονοδρομικά κέντρα κλπ.) όταν θέλουμε να επενδύσουμε στον τουρισμό; Είναι καταστροφικό να επιχειρούμε να μην έχουμε το τρίτο ακριβότερο γάλα στην Ευρώπη, μετά την Κύπρο και την Ιταλία, όταν έχουμε αυτή την καταστροφική κρίση; ” αναρωτήθηκε ο κος Χατζηδάκης.

Ο υπουργός Ανάπτυξης, τόνισε μεταξύ άλλων πως η εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ “δεν υπήρξε ευαγγέλιο για την κυβέρνηση”: “Έχουμε αποφασίσει να υιοθετήσουμε το 82% των συστάσεων του Οργανισμού και ένα 8% μετά από διαπραγμάτευση με την τρόικα, τροποποιημένο όπως συμφωνήθηκε. Στο 8% ανήκουν το γάλα και τα φάρμακα”.

Τέλος, ο κος Χατζηδάκης παραλλήλισε τις αντιδράσεις στο πολυνομοσχέδιο με τις αντιδράσεις που είχαν σημειωθεί για την πώληση της “Ολυμπιακής”: “400 εκ. ευρώ το χρόνο μας κόστιζε, ενώ σήμερα το πρόγραμμα στους εργαζομένους έχει ήδη αποπληρωθεί και είμαστε στο κέρδος (…) Ξέρουμε πως η πολιτική όπως και η ζωή, δεν είναι αγώνας ταχύτητας, αλλά αγώνας αντοχής. Επενδύουμε στο δρόμο της κοινής λογικής και γι’ αυτό είμαστε υπερήφανοι” κατέληξε.

Αντίδραση Σηφουνάκη με αφορμή την “Ολυμπιακή”

Η αναφορά του κου Χατζηδάκη στην “Ολυμπιακή”, προκάλεσε την οργισμένη αντίδραση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, Ν. Σηφουνάκη: “Το 2008 είπα πως δεν μπορεί να είμαστε η μόνη χώρα χωρίς συμμετοχή σε εθνικό αερομεταφορέα. Ο κος Χατζηδάκης μας έλεγε πως η ιδιωτικοποιημένη “Ολυμπιακή” θα είναι πρωταθλητής των αιθέρων – και μέσα σε έξι μήνες έγινε ΚΤΕΛ, για να φτάσουμε στο ιδιωτικό μονοπώλιο. Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση της Επιτροπής Ανταγωνισμού της Ε.Ε., στους πρώτους έξι μήνες που πήρε την Ολυμπιακή ο κος Βγενόπουλος την φαλίρισε. Αντί για το ιδιωτικό μονοπώλιο το σημερινό, καλύτερο ήταν το κρατικό” υποστήριξε ο κος Σηφουνάκης.

“Οι τιμές των ναύλων έχουν υπερτριπλασιαστεί σε βάρος των ταξιδιωτών, και όλα αυτά τα θεωρείτε εσείς θετικά” κατηγόρησε αργότερα τον υπουργό Ανάπτυξης και ο Στ. Σαμοΐλης (ΣΥΡΙΖΑ). “Πώς θεωρείτε πως θα αναπτυχθεί η οικονομία του τουρισμού χωρίς εθνικό αερομεταφορέα; Όλες οι ευρωπαϊκές χώρες έχουν εθνική συμμετοχή, ενώ εσείς επιλέξατε μία πολιτική αποικίας” συμπλήρωσε.

“Αν είχαμε κρατήσει την πολιτική των αντιπάλων μας, θα είχαμε ξοδέψει 1,2 δισ. ευρώ για να συντηρούμε την Ολυμπιακή ανοικτή” απάντησε ο Κ. Χατζηδάκης. “Όπως προείπα όμως, το πρόγραμμα έχει αποπληρωθεί και είμαστε σήμερα στο κέρδος”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα