Πέρασε η τροπολογία Παππά για αύξηση των μελών του ΕΣΡ. Επέμεινε στο ‘όχι’ η ΝΔ

Πέρασε η τροπολογία Παππά για αύξηση των μελών του ΕΣΡ. Επέμεινε στο ‘όχι’ η ΝΔ
ΒΟΥΛΗ-ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΟ ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΡΑΔΙΟΤΗΛΕΟΡΑΣΗΣ (ΕΣΡ).(EUROKINISSI-ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ) Eurokinissi

Αλλαγή στάσης από το ΠΑΣΟΚ που ψήφισε «ναι» ενώ χθες είχε στηλιτεύσει την τροπολογία. Αντίστροφα, η Ένωση Κεντρώων μετέβαλε στάση από 'ναι' σε 'όχι'

«Όχι» στην τροπολογία για την αύξηση των μελών του ΕΣΡ από 7 σε 9 είπε στη Βουλή η ΝΔ παρά το βήμα προσέγγισης που έκανε λίγο νωρίτερα ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς συνεχίζοντας να ασκεί πιέσεις στην κυβέρνηση για μείωση των αρμοδιοτήτων του υπουργείου Επικρατείας. Αίσθηση, προκάλεσε πάντως το ΠΑΣΟΚ και η Ένωση Κεντρώων που μετέβαλαν πλήρως τις θέσεις τους από «όχι» σε «ναι» και αντίστροφα.

Η τροπολογία για την αύξηση του αριθμού του μελών του ΕΣΡ εγκρίθηκε με ευρεία πλειοψηφία καθώς την υπερψήφισαν 165 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ του ΠΑΣΟΚ και των Ανεξάρτητων Ελλήνων. «Όχι» ψήφισαν 86 βουλευτές (ΝΔ, Ποτάμι, Ένωση Κεντρώων) και παρών «δήλωσαν» 19 (ΚΚΕ και Χρυσή Αυγή). Η ψηφοφορία διεξήχθη υπό τα νέα δεδομένα που δημιούργησε η προαναγγελία του υπουργού Επικρατείας Νίκου Παππά ότι η κυβέρνηση δέχεται να μεταφέρει στη Βουλή την απόφαση για τον αριθμό των τηλεοπτικών αδειών σε περίπτωση που συναινέσει και η ΝΔ για τη συγκρότηση του ΕΣΡ. Πάντως, η ΝΔ ξεκαθάρισε μέσω διαρροών ότι δεν πρόκειται να στηρίξει την κυβερνητική προσπάθεια για συναινετική συγκρότηση του ΕΣΡ εάν δεν ενισχυθεί αποφασιστικά ο ρόλος της ανεξάρτητης αρχής. «Εμμένουμε στην αλλαγή του νόμου και κατά συνέπεια στην αύξηση των αρμοδιοτήτων του ΕΣΡ» ανέφεραν κύκλοι της Συγγρού.

Αντίθετα με την αξιωματική αντιπολίτευσν, το ΠΑΣΟΚ μετέβαλε άρδην τη στάση του σε σχέση με χθες καθώς υπερψήφισε την τροπολογία δίνοντας έτσι ένα σήμα ότι αξιολογεί θετικά την κίνηση του υπουργού Επικρατείας Νίκου Παππά. Κύκλοι του ΠΑΣΟΚ επιχείρησαν, πάντως, να διασκεδάσουν τις εντυπώσεις από την αλλαγή στάσης υποστηρίζοντας ότι χθες δεν είχαν ξεκαθαρίσει τη στάση τους. Ακριβώς αντίστροφη με του ΠΑΣΟΚ ήταν η στάση της Ένωσης Κεντρώων η οποία καταψήφισε την τροπολογία αν και χθες είχε δηλώσει ότι σκόπευε να την υπερψηφίσει.

Πλέον όλο το ενδιαφέρον στρέφεται στη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής η οποία συνεδριάζει αυτή την ώρα για τη συγκρότηση του ΕΣΡ όπου απαιτείται πλειοψηφία 4/5. Υπενθυμίζεται ότι για να συγκροτηθεί το νέο 9μελές ΔΣ του ΕΣΡ είναι απαραίτητη και η συναίνεση των τεσσάρων εκπροσώπων της ΝΔ στη διάσκεψη των προέδρων. Ο υπουργός Επικρατείας έχει διαμηνύσει, πάντως, ότι αν η ΝΔ μπλοκάρει τη συγκρότηση του ΕΣΡ τότε η κυβέρνηση θα αναγκαστεί να καταθέσει νομοθετική ρύθμιση για να εφαρμοστεί ο νόμος για την χορήγηση των τηλεοπτικών αδειών.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα