Περιμένοντας τον ανασχηματισμό γενικών γραμματέων
Διαβάζεται σε 3'Το “λίφτινγκ” στο κράτος που είχε προαναγγείλει ο Κ. Μητσοτάκης ακόμη αναμένεται, με συνέπεια φαινόμενα ακινησίας, ενώ οι βουλευτές της ΝΔ προσδοκούν να φύγουν γενικοί γραμματείς που προέρχονται από το σημιτικό ΠΑΣΟΚ.
- 29 Ιουλίου 2024 07:01
Κατά τη “ζωηρή” συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας μετά τις ευρωεκλογές, ουκ ολίγοι βουλευτές είχαν εκφράσει παράπονα στον Κυριάκο Μητσοτάκη όχι μόνο για τη συμπεριφορά υπουργών, αλλά και γενικών γραμματέων. Και ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του κυβερνώντος κόμματος είχε υποσχεθεί ανασχηματισμό και στο κράτος.
Έκτοτε όμως έχει περάσει ένας μήνας και οι προαναγγελθείσες αυτές αλλαγές δεν έχουν προχωρήσει ακόμη. Το αποτέλεσμα είναι, όπως παραπονιούνται γαλάζιοι βουλευτές, ότι πολλοί γενικοί γραμματείς έχουν “κατεβάσει μολύβια”, όπως γίνεται άλλωστε πάντα όταν η ατμόσφαιρα μυρίζει ανασχηματισμό είτε στην κυβέρνηση είτε στο κράτος.
Φαίνεται πάντως ότι οι σχετικές ανακοινώσεις αναμένονται άμεσα. Στόχος είναι, σε όποια υπουργεία τελικά υπάρξουν αλλαγές, οι νέοι γενικοί γραμματείς να έχουν τον Αύγουστο ως χρόνο προσαρμογής. Μένει να φανεί πάντως εάν τελικά ο ανασχηματισμός στο κράτος θα είναι σαρωτικός, αγγίζοντας ακόμη και το 50% των 59 γενικών γραμματέων υπουργείων και τεσσάρων γενικών γραμματέων προεδρίας της κυβέρνησης. Καθώς και ποια κριτήρια τελικά θα βαρύνουν περισσότεροι στις τελικές αποφάσεις.
Στο στόχαστρο των βουλευτών και στελεχών της ΝΔ βρίσκονται κυρίως οι γενικοί γραμματείς που προέρχονται από το (σημιτικό) ΠΑΣΟΚ. Και αυτό καθώς οι γαλάζιοι βουλευτές γκρινιάζουν ότι συνήθως αυτοί είναι και οι γενικοί γραμματείς που τους αγνοούν. Αλλά και γιατί προφανώς γαλάζια στελέχη προσδοκούσαν να είχαν λάβει οι ίδιοι θέσεις στον κρατικό μηχανισμό. Γενικότερα άλλωστε υπάρχει στο εσωτερικό της ΝΔ γκρίνια περί “πασοκοποίησης” της κυβέρνησης.
Σεναριολογία και ονοματολογία
Ενώ το Μαξίμου καλείται να λάβει υπόψη και τις περιπτώσεις όπου η συνεργασία μεταξύ υπουργού και γενικού γραμματέα είναι κακή ή τα υπουργεία όπου έχει γίνει αλλαγή ηγεσίας στον ανασχηματισμό και ο νέος υπουργός θα επιθυμούσε “δικό του” γενικό γραμματέα. Για παράδειγμα, στο υπουργείο Υγείας ο Αδωνις Γεωργιάδης φέρεται να επιθυμεί ως γενικό γραμματέα τον συνεργάτη του, διοικητή του ΕΦΚΑ, Γιώργο Παπαδημητρίου.
Χωρίς να είναι βέβαιο ότι θα επέλθει “σφαγή των πασοκογενών”, αναμένεται ότι θα ενταχθούν στον κρατικό μηχανισμό περισσότερα στελέχη προερχόμενα από τη ΝΔ, φυσικά από το μητσοτακικό κυρίως στρατόπεδο. Όπως ο πρώην εκπρόσωπος τύπου της ΝΔ Τάσος Γαϊτάνης, που φέρεται πιθανόν να αναλάβει γενικός γραμματέας στο Ανάπτυξης, στη θέση του Χρήστου Κυριαζή, αν και ο κ.Γαιτάνης μπορεί να βρεθεί ξανά στη Βουλή ανάλογα με το τι θα γίνει με τις έδρες των Σπαρτιατών.
Αλλά και πρώην βουλευτές όπως ο Γιάννης Μελάς, που ακούγεται για τη θέση του γενικού γραμματέα στο υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, ο Χριστόφορος Μπουτσικάκης και ο Σάββας Χιονίδης. Καθώς και στελέχη από την τοπική αυτοδιοίκηση όπως ο πρώην δήμαρχος Καλλιθέας και αντιπρόεδρος της ΚΕΔΕ, Δημήτρης Καρνάβος στο υπουργείο Εσωτερικών στη θέση του παραιτηθέντα (με αφορμή την υπόθεση της αποστολής μαζικών e mail σε αποδήμους ψηφοφόρους από την πρώην ευρωβουλευτή Αννα Μισέλ Ασημακοπούλου) Μιχάλη Σταυριανουδάκη. Αλλά και ο πρώην περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας- Θράκης Χρήστος Μέτιος, ο οποίος έχασε τις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2023 από τον αντάρτη Χριστόδουλο Τοψίδη, παρά τη στήριξη του Μαξίμου.
Οι αναμενόμενες αποχωρήσεις
Από το υπουργείο Οικογένειας και Κοινωνικής Συνοχής φέρεται να αποχωρούν οι πασοκογενείς Ζέφη Δημαδάμα και Μαρία Στέφου. Και από το υπουργείο Εργασίας η επίσης προερχόμενη από το ΠΑΣΟΚ, Άννα Στρατινάκη. Ενώ από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη φέρεται να μετακινείται η γενική γραμματέας Αντεγκληματικής Πολιτικής, Δήμητρα Λυγούρα, καθώς μπορεί να έχει γαλάζια πολιτική καταγωγή αλλά υπήρχαν και πολλά παράπονα βουλευτών.