Περιμένοντας τον Τραμπ στα ελληνοτουρκικά

Διαβάζεται σε 4'
Ντόναλντ Τραμπ - Κυριάκος Μητσοτάκης
Ντόναλντ Τραμπ - Κυριάκος Μητσοτάκης AP Photo/Alex Brandon

Στο ψυγείο έχει μπει ο ελληνοτουρκικός διάλογος και η συνάντηση Μητσοτάκη- Ερντογάν λόγω της στάσης της Τουρκίας, αλλά και μετά την αλλαγή σκυτάλης στις ΗΠΑ.

“Παγωμένα νερά” στα ελληνοτουρκικά, καθώς η Τουρκία εξακολουθεί και ναρκοθετεί το διάλογο, αλλά και γιατί Αθήνα και Άγκυρα αναμένουν τις πρώτες κινήσεις της νέας διακυβέρνησης του Ντόναλντ Τραμπ.

Η συνεδρίαση του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας- Τουρκίας στην Άγκυρα και άρα η επόμενη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με το Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχουν επομένως παραπεμφθεί στις καλένδες.

“Επισήμως” η αφορμή για την αναβολή της συνάντησης Μητσοτάκη- Ερντογάν είναι η εν εξελίξει διαδικασία της εκλογής Προέδρου Δημοκρατίας. Στην πραγματικότητα η τουρκική συμπεριφορά έχει φέρει την ελληνική κυβέρνηση σε δύσκολη θέση. Ενώ στο ψυγείο έχουν μπει επί της ουσίας και τα θέματα των θαλασσίων πάρκων και της ηλεκτρικής διασύνδεσης με την Κύπρο.

Οι τελευταίες προκλητικές δηλώσεις Ερντογάν για τα “σύνορα της καρδιάς του” που φτάνουν όπως είπε μέχρι τη Θεσσαλονίκη και τη “βόρεια Κύπρο” επιβεβαίωσαν ότι η Άγκυρα δεν εγκαταλείπει τις αναθεωρητικές και “ηγεμονικές” της βλέψεις.

ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ κάλεσαν την κυβέρνηση να μην έχει αυταπάτες για τα “ήρεμα νερά” και να μην αγνοεί τις νέο- οθωμανικές βλέψεις της Τουρκίας. Η κυβέρνηση έχει όμως επίσης να αντιμετωπίσει και τις αντιδράσεις στο εσωτερικό της ίδιας της Νέας Δημοκρατίας για τον ελληνοτουρκικό διάλογο.

Υπενθυμίζεται ότι την προηγούμενη Δευτέρα ο πρώην πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής “έσφαξε με το γάντι” τους θιασώτες ενός συμβιβασμού με την Τουρκία. Τόνισε ότι υποχωρήσεις σε ζωτικά συμφέροντα και μονομερή δικαιώματα της χώρας δεν συνιστούν πρωτοβουλίες και κινητικότητα. Υπογράμμισε δε, ότι με υποχωρήσεις σε τέτοια ζητήματα δεν εξαγοράζεται η ειρήνη.

Εν τω μεταξύ ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης επέμεινε (Εφημερίδα των Συντακτών) ότι “η αδράνεια και η ακινησία δεν μπορεί να είναι επιλογή, και οφείλουμε να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε με στόχο τη διατήρηση του κεκτημένου της αποφυγής εντάσεων στις σχέσεις μας με την Τουρκία”. Ξεκαθάρισε όμως ότι “όσο η Τουρκία διασυνδέει την οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ με άλλα θέματα, η συζήτηση για την οριοθέτηση δεν μπορεί να εκκινήσει”.

Ο Τραμπ ως “απρόβλεπτος παράγοντας” στα ελληνοτουρκικά

Ο ελληνοτουρκικός διάλογος όμως έχει μπει στο ψυγείο και όσο Αθήνα και Άγκυρα αναμένουν τα πρώτα δείγματα γραφής της νέας κυβέρνησης Τραμπ.

Διότι ναι μεν η εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ δεν είθισται να αλλάζει άρδην κάθε φορά που αλλάζει πρόεδρος. Αλλά πρώτον τα πρόσωπα επηρεάζουν τις κρίσιμες “αποχρώσεις” της εξωτερικής πολιτικής και ήδη στην Άγκυρα επιχαίρουν γιατί υπάρχει ξανά απευθείας διάλογος με το Λευκό Οίκο. Και δεύτερον ο Τραμπ είναι απρόβλεπτος παράγοντας γενικότερα στη διεθνή σκηνή. Οι απειλές του κατά Καναδά και Γροιλανδίας μάλιστα επηρεάζουν εμμέσως και την Ελλάδα, όπως επισήμανε ο κ. Καραμανλής, διότι αμφισβητείται για πρώτη φορά από κράτος της Δύσης το μεταπολεμικό απαραβίαστο των συνόρων.

Στη ΝΔ επιχαίρουν για την επιλογή του Μάρκο Ρούμπιο ως νέου υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ. Ο κ. Ρούμπιο πάντως είχε πρώτα τηλεφωνική επικοινωνία με τον Τούρκο ομόλογο του Χακάν Φιντάν την περασμένη Τετάρτη, γεγονός που δείχνει ότι η Τουρκία παραμένει προτεραιότητα της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής.

Στο επίκεντρο της τηλεφωνικής επικοινωνίας Ρούμπιο- Φιντάν βρέθηκε η Συρία, καθώς οι ΗΠΑ που στην πολύπαθη χώρα έχουν συνεργαστεί με τους Κούρδους ζητούν “μετάβαση χωρίς αποκλεισμούς” στην επόμενη ημέρα και διασφάλιση αποτροπής της τρομοκρατίας.

Και για την Τουρκία άλλωστε προτεραιότητα αυτή τη στιγμή είναι η Συρία και όχι το Αιγαίο, καθώς φιλοδοξεί να παίξει ηγετικό ρόλο στη Μέση Ανατολή. Βέβαια τα παιχνίδια της Τουρκίας στη Συρία αφορούν και την Ελλάδα, καθώς ο Ερντογάν επιδιώκει μία συμφωνία για την ΑΟΖ με το νέο συριακό καθεστώς σε βάρος της Κύπρου.

Το γεγονός όμως ότι η τουρκική πλευρά βιάστηκε να αποκαλύψει αυτές τις επιδιώξεις σημαίνει ότι δεν μπορεί εύκολα να φέρει τη χώρα μας προ τετελεσμένων όπως με το τουρκολιβυκό μνημόνιο.

Η ελληνική διπλωματία φαίνεται επίσης ότι ποντάρει στο γεγονός ότι για τις ΗΠΑ το Ισραήλ παραμένει βασικός σύμμαχος στη Μέση Ανατολή και προτεραιότητα για τους φανατικούς ευαγγελιστές υποστηρικτές του Τραμπ, τη στιγμή που η Τουρκία συγκρούεται εμμέσως με το Ισραήλ στη Συρία.

Η Αθήνα θέλει επομένως να τονίσει στην αμερικανική πλευρά το γεγονός ότι η Ελλάδα, σε αντίθεση με την Τουρκία, είναι σύμμαχος του Ισραήλ. Στο πλαίσιο αυτό ο υπουργός Άμυνας, Νίκος Δένδιας, κατά την επίσκεψή του στο Σικάγο, υπογράμμισε τη συνεργασία της Ελλάδας με το Ισραήλ, αλλά και την Αίγυπτο, καθώς και τη σημασία της βάσης στην Αλεξανδρούπολη.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα