Πέθανε ο τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος
Την τελευταία του πνοή σε ηλικία 82 ετών άφησε ο Κωνσταντίνος Γλύξμπουργκ, ο οποίος εσχάτως αντιμετώπιζε προβλήματα υγείας.
- 10 Ιανουαρίου 2023 22:54
Πέθανε το βράδυ της Τρίτης (10/1) ο τέως βασιλιάς της Ελλάδας Κωνσταντίνος Γλύξμπουργκ σε ηλικία 82 ετών, με τις τελευταίες πληροφορίες να αποδίδουν τον θάνατό του σε πολυοργανική ανεπάρκεια. Νοσηλευόταν από την περασμένη Πέμπτη στη ΜΕΘ του νοσοκομείου «Υγεία», ύστερα από εγκεφαλικό επεισόδιο που υπέστη.
Οι θεράποντες ιατροί δεν ήταν ιδιαίτερα αισιόδοξοι, καθώς τα τελευταία χρόνια η υγεία του ήταν ιδιαίτερα επιβαρυμένη, γι’ αυτό και οι εισαγωγές στα νοσοκομεία ήταν συχνές.
Σχετικά με την ταφή του, το ζήτημα θα συζητηθεί σε διοικητική σύσκεψη που θα διεξαχθεί το πρωί της Τετάρτης (11/01).
Γεννήθηκε στις 2 Ιουνίου του 1940 στο σπίτι της οικογένειας στο Παλαιό Ψυχικό. Ως γιος του βασιλιά Παύλου, ανέλαβε αρχικά την αντιβασιλεία τον Φεβρούαριο του 1964 και λίγο αργότερα, τον Μάρτιο έγινε επισήμως βασιλιάς στα 24 χρόνια του μετά το θάνατο του Παύλου.
Τον Σεπτέμβριο της ίδιας χρονιάς, παντρεύτηκε την πριγκίπισσα της Δανίας, Άννα-Μαρία, τριτότοκη κόρη τού βασιλιά της Δανίας Φρειδερίκου Θ’. Απέκτησαν πέντε παιδιά, την Αλεξία, τον Παύλο, τον Νικόλαο, την Θεοδώρα και τον Φίλιππο.
Ο θάνατος του τέως βασιλιά της Ελλάδας περιλαμβάνει και αθλητικές προεκτάσεις, αφού κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Ρώμης το 1960 στην ιστοπλοΐα και συγκεκριμένα στα σκάφη τύπου Dragon, όντας ο πρώτος εκπρόσωπος της χώρας μας που ανεβαίνει στο βάθρο από το 1912 και τον Κώστα Τσικλητήρα.
Η σχέση του με τον αθλητισμό στην Ελλάδα είχε αρχίσει από την ηλικία των 15 ετών, όταν διορίστηκε πρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής. Το 1960 υπήρξε ο επικεφαλής της ελληνικής αποστολής στους Ολυμπιακούς Αγώνες που διεξήχθησαν στην Ιταλία και στις 8 Σεπτεμβρίου έγραψε ιστορία.
Ο τότε νεαρός διάδοχος Κωνσταντίνος είχε σχηματίσει το πλήρωμα του σκάφους “Νηρεύς” μαζί με τους Οδυσσέα Εσκιτζόγλου και Γιώργο Ζαΐμη. Όπως γράφει το SPORT24, η προετοιμασία τους γινόταν στο Φάληρο, με τη θάλασσα στην περιοχή να έχει μεγάλες ομοιότητες με τη θάλασσα στη Νάπολη, όπου θα διεξαγόταν το ολυμπιακό τουρνουά ιστιοπλοΐας.
Η κόντρα του με τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου το καλοκαίρι του 1965 οδήγησε σε μείζονα πολιτική κρίση και σε διαδοχικές κυβερνήσεις που έμειναν στην ιστορία ως κυβερνήσεις της αποστασίας.
Παρέμεινε στη θέση του το πρώτο διάστημα της Χούντας των Συνταγματαρχών και μετά το αποτυχημένο αντικίνημα τον Δεκέμβριο του 1967 διέφυγε στο εξωτερικό μαζί με την οικογένειά του.
Με το δημοψήφισμα της 8ης Δεκεμβρίου του 1974 η βασιλεία καταργήθηκε αφού επικράτησε το σύστημα της προεδρευομένης δημοκρατίας, οπότε ο Κωνσταντίνος έμεινε οριστικά χωρίς θρόνο.
Μήνυμά του για το δημοψήφισμα του 1974
Εν συνεχεία ιδιώτευσε διαμένοντας κυρίως στο εξωτερικό και τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα όπου και απεβίωσε.
Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις