Πέτρος Δούκας: Ποιος είναι ο νυν δήμαρχος Σπάρτης και πρώην ισχυρός Υφυπουργός
Η πολιτική πορεία του Πέτρου Δούκα από τη συμμετοχή του στην κυβέρνηση Μητσοτάκη το 1992 μέχρι το Δήμο της Σπάρτης το 2022. Οι θέσεις του και η εμπλοκή του σε σοβαρές υποθέσεις.
- 07 Φεβρουαρίου 2022 18:19
Το προφίλ του Πέτρου Δούκα ήρθε στην επικαιρότητα μετά την παραίτηση Λιβανού για τα γέλια πάνω στην καταστροφή της Ηλείας το 2007.
Ο νυν δήμαρχος Σπάρτης, μεγάλωσε σε αστικό περιβάλλον ως γιος πτεράρχου και πήρε καλή μόρφωση σε αμερικανικά πανεπιστήμια (οικονομικά, διεθνείς σχέσεις, χρηματοοικονομικά, διοίκηση επιχειρήσεων σε Columbia και New York University).
Η διαφορά ίσως με άλλους είναι ότι εργάστηκε αρκετά στον ιδιωτικό τομέα, στον τραπεζικό ιδιαίτερα, πριν ασχοληθεί με την πολιτική. Πάντως και αυτός βρέθηκε από σχετική μικρή ηλικία (40 ετών) σε κυβερνητική θέση, όταν το 1992 ανέλαβε Υφυπουργός Οικονομικών στην κυβέρνηση του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη.
Γνωστός στο ευρύτερο κοινό έγινε από το 2004 και μετά. Εκλέχθηκε στις εκλογές εκείνου του έτους ως βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας (Περιφέρεια Αττικής) και ανέλαβε και πάλι τη θέση του Υφυπουργού Οικονομικών, με Υπουργό τον Γιώργο Αλογοσκούφη.
Την εποχή των τεράστιων και δολοφονικών πυρκαγιών στην Ηλεία, το καλοκαίρι του 2007, βρισκόταν ακόμα στη θέση του. Οπως αφηγείται άλλωστε ο ίδιος στο επίμαχο video, που προκάλεσε την παραίτηση του Σπήλιου Λιβανού, πήγαινε ο ίδιος στους πυρόπληκτους με σακούλες (!) για να τους αποζημιώσει.
Ηταν τα γνωστα τριχίλιαρα, μέτρο στο οποίο είχε καταλήξει η τότε κυβέρνηση Καραμανλή για να εξευμενίσει την οργή του κόσμου για τους νεκρούς και τα χιλιάδες καμμένα στρέμματα.
Τη βουλευτική του θητεία την ανανέωσε το 2007 και η διετία από το 2007 έως το 2009 τον βρήκε στο Υπουργείο Εξωτερικών πια, ως Υφυπουργό. Δεν ήταν μία καλή διετία για τον ίδιο.
Ηδη το όνομα του Πέτρου Δούκα “έπαιζε” πολύ στην υπόθεση των δομημένων ομολόγων ενώ ο ίδιος ο Κώστας Καραμανλής τον θεώρησε πολιτικά υπεύθυνο για την υπόθεση της Μονής Βατοπεδίου με αποτέλεσμα να του κλείσει το δρόμο προς τα ψηφοδέλτια των εκλογών του 2009.
Για την υπόθεση των ομολόγων, η τότε εξεταστική επιτροπή της Βουλής με πόρισμα που εξέδωσε, του καταλόγισε ευθύνες, ενώ αργότερα, μαζί με τον πρώην υπουργό και πρώην στέλεχος της ΝΔ Σάββα Τσιτουρίδη, προτάθηκε να παραπεμφθούν σε προανακριτική επιτροπή για τη διερεύνηση τυχόν ποινικών ευθυνών.
Σε δήλωσή του εκείνη την εποχή ο κ. Δούκας χαρακτήρισε το Πόρισμα της Επιτροπής για τα Ομόλογα «ως μνημείο ελαφρότητας, ανοησίας, αυθαιρεσίας, εμπάθειας και ασχετοσύνης». Πρόσθεσε, δε, πως η Επιτροπή παραβίασε κατάφορα το Σύνταγμα. Εν τέλει τα αδικήματα παραγράφηκαν.
Σε παραγραφή αδικημάτων για τα πολιτικά πρόσωπα οδηγήθηκε και η υπόθεση της Μονής Βατοπεδίου, λόγω και του εσπευσμένου κλεισίματος της Βουλής τον Σεπτέμβριο του 2009. Επίσης, ο κ. Δούκας αθωώθηκε για την υπόθεση του πόθεν έσχες του για την οποία του είχε ασκηθεί ποινική δίωξη.
Μετά από μία δεκαετία φρόντισε να επανεμφανιστεί στα δημόσια πράγματα διεκδικώντας το Δήμο Σπάρτης στις δημοτικές εκλογές του 2019. Τελικά πέτυχε το στόχο του και από τότε είναι δήμαρχος της ιστορικής πόλης της Πελοποννήσου. Είναι πλέον 70 ετών.
Ο κ. Δούκας, τέλος, είναι παντρεμένος με την Ιλεάνα Εβερτ (κόρη του αείμνηστου πρώην προέδρου της ΝΔ, Μιλτιάδη Έβερτ) και έχουν μαζί τέσσερα παιδιά.
Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις