Πέτρος Ιωαννίδης: Το ΠΑΣΟΚ έχει το timing με το μέρος του

Διαβάζεται σε 5'
Τα γραφεία του ΠΑΣΟΚ στη Χαριλάου Τρικούπη
Τα γραφεία του ΠΑΣΟΚ στη Χαριλάου Τρικούπη Eurokinissi

Ο πολιτικός αναλυτής της aboutpeople Πέτρος Ιωαννίδης, γράφει στο NEWS 24/7 για την “πλαγιοανοδική” πορεία του ΠΑΣΟΚ και την ευκαιρία αυτή να μετατραπεί σε “εκτόξευση”

Το ΠΑΣΟΚ βρίσκεται σε πλαγιοανοδική πορεία εδώ και καιρό. Το μοτίβο αυτό επιβεβαιώθηκε και στις εκλογές της Κυριακής με τη συμμετοχή στη διαδικασία 303.223 μελών και φίλων του κόμματος. Ας δούμε εν συντομία τι σημαίνει το αποτέλεσμα της Κυριακής, πώς το ΠΑΣΟΚ πάει στη δεύτερη κάλπη και τι έπεται μετά τις εσωκομματικές εκλογές.

Η μάχη του πρώτου γύρου

1.Σημαντική η συμμετοχή, χωρίς όμως να γίνει η μεγάλη έκρηξη. Σε κάθε περίπτωση, η αύξηση σε σχέση με τις προηγούμενες εσωκομματικές εκλογές καταγράφεται στα θετικά, ειδικά σε μια περίοδο που η συμμετοχή σε εκλογικές διαδικασίες φθίνει.

2.Οι καμπάνιες των υποψηφίων ήταν αξιοπρεπείς, το debate ήταν πετυχημένο και όλα τα παραπάνω εμπεδώνουν την αίσθηση ότι το ΠΑΣΟΚ είναι ένα συντεταγμένο κόμμα που λειτουργεί. Βέβαια απουσίασαν από το λόγο τους οι πολιτικές αιχμές και οι σαφείς θέσεις για μια σειρά ζητημάτων.

3.Οι παλαιότεροι θυμούνται ότι στις εσωκομματικές εκλογές του ΠΑΣΟΚ, η πόλωση μεταξύ των υποστηρικτών των υποψηφίων ήταν στα ύψη. Κάτι τέτοιο δε συνέβη τώρα, η μεγάλη πλειοψηφία είχε τα αυτιά της ανοιχτά για να ακούσει τι θα πουν οι υποψήφιοι. Και αυτή η παράμετρος, δείχνει την ωριμότητα του εκλογικού σώματος της Κυριακής. Πόλωση -χαμηλής σχετικά έντασης- είχαμε μόνο μεταξύ των πολύ σκληρών υποστηρικτών των υποψηφίων κυρίως στο Twitter.

4.Τις μέρες πριν τις εκλογές υπήρχε το ερωτηματικό για τη σύσταση του εκλογικού σώματος και οι θεωρίες περί «απόβασης» στις κάλπες υποστηρικτών της ΝΔ ή του ΣΥΡΙΖΑ. Κάτι τέτοιο, μαζική απόβαση δηλαδή, δε συνέβη. Προφανώς ψήφισαν και πολίτες που είχαν επιλέξει σε προηγούμενες εκλογές άλλα κόμματα πλην ΠΑΣΟΚ, αλλά α) αυτό δεν ήταν μαζικό και συντεταγμένο και β) είναι αναμενόμενο γιατί το ΠΑΣΟΚ βρίσκεται στο κέντρο του πολιτικού άξονα, η δυνητική του ψήφος είναι υψηλή, μεγάλο ποσοστό πολιτών το έχουν επιλέξει στο παρελθόν και φυσικά αυτή την περίοδο είναι κόμμα σε -έστω πλαγιοανοδική- πορεία.

5.Η ψήφος στην Αττική ήταν διαφορετική από την ψήφο στην περιφέρεια. Στην εξίσωση θα πρέπει να λάβουμε υπόψη ότι το «σύστημα ΠΑΣΟΚ» είναι αποδεδειγμένα πιο ισχυρό εκτός αστικών κέντρων. Και εκεί η επιρροή των τοπικών βουλευτών και λοιπών στελεχών είναι σαφώς μεγαλύτερη από ότι στην Αττική, με ότι αυτό σήμαινε για το αποτέλεσμα που είδαμε την Κυριακή.

Και την ερχόμενη Κυριακή;

1.Ο Νίκος Ανδρουλάκης μπαίνει με προβάδισμα έναντι του αντιπάλου του αφού συγκέντρωσε 25.000 παραπάνω ψήφους στον πρώτο γύρο.

2.Το μήνυμα του Χάρη Δούκα «Αλλαγή ηγεσίας» είναι σε μια πρώτη ανάγνωση πολύ καθαρό. Όμως το ότι 7 στους 10 επέλεξαν κάποιον από τους αντιπάλους του Νίκου Ανδρουλάκη στον πρώτο γύρο, δε σημαίνει αυτόματα ότι θα «μεταφερθούν» την Κυριακή στον Δήμαρχο της Αθήνας. Ο ψηφοφόρος του Γερουλάνου, της Διαμαντοπούλου ή του Κατρίνη, ήθελε όντως αλλαγή ηγεσίας, αλλά με τον «δικό» του υποψήφιο. Τώρα, το δίλημμα είναι Ανδρουλάκης ή Δούκας.

3.Κανείς από τους δύο δεν γοήτευσε το κοινό της Αττικής αλλά και της Α Θεσσαλονίκης . Αυτό το κοινό είναι το κυρίως «ορφανό» αφού επέλεξε σε μεγαλύτερο βαθμό τους υποψηφίους που δεν πέρασαν στο δεύτερο γύρο. Και με δεδομένο ότι δεν είναι πολωμένο, οι μέρες μέχρι την κάλπη, το τι θα πουν οι υποψήφιοι, πως θα κινηθούν και βεβαίως το debate θα παίξουν ρόλο στην τελική επιλογή. Δε θα πρέπει να ξεχνάμε βέβαια, ότι στην προηγούμενη εσωκομματική μάχη του ΠΑΣΟΚ οι 270.000 του πρώτου γύρου έγιναν 200.000 στο δεύτερο.

4.Επειδή ακριβώς οι «αδιάθετες ψήφοι» είναι αστικής -γεωγραφικα- κυρίως προέλευσης, οι όποιες πιθανές δηλώσεις στήριξης των υποψηφίων που δεν πέρασαν στο δεύτερο γύρο, δεν θα επηρεάσουν σημαντικά το αποτέλεσμα.

Mετά την Κυριακή

Για πρώτη φορά «η μπάλα είναι στα πόδια» του ΠΑΣΟΚ. Με τον ΣΥΡΙΖΑ στη γνωστή κατάσταση, οι πρωτοβουλίες κινήσεων για το επόμενο διάστημα ανήκουν στον επόμενο πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ και το μέλλον του κόμματος δεν εξαρτάται πλέον από τις επιδόσεις του έτερου πόλου στο χώρο της κεντροαριστεράς. Το ΠΑΣΟΚ έχει το timing με το μέρος του αφού εκτός από το τι συμβαίνει στον ΣΥΡΙΖΑ, η ΝΔ όντας στη δεύτερη θητεία της καταγράφει πλέον απώλειες. Η τοποθέτηση του ΠΑΣΟΚ στο κέντρο του πολιτικού άξονα ευνοεί πιθανές εισροές και από τους δύο. Θα τα καταφέρει να μετατρέψει την πλαγιοανοδική πορεία σε εκτόξευση ποσοστών αυτή τη φορά; Ο πρόεδρος που θα εκλεγεί την Κυριακή έχει την ευκαιρία. Θα την αξιοποιήσει;

Σημ. Η δήλωση του Παύλου Γερουλάνου μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος το βράδυ της Κυριακής αποτελεί σημείο αναφοράς για το πως θα μπορούσε η πολιτική να κερδίσει ξανά την εμπιστοσύνη των πολιτών. Αξίζει να την έχουν υπόψη τους σε όλα τα κόμματα.

 O Πέτρος Ιωαννίδης είναι πολιτικός αναλυτής της aboutpeople

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα