Πέτρος Ιωαννίδης: Το στοίχημα της ΝΔ, ο θυμός του ΣΥΡΙΖΑ και η στενωπός του ΠΑΣΟΚ
Ο πολιτικός αναλυτής της aboutpeople, Πέτρος Ιωαννίδης, μιλάει στο NEWS 24/7 για την τρέχουσα πολιτική συγκυρία, τις στρατηγικές των κομμάτων και την στάση των πολιτών εν όψει εκλογών.
- 17 Οκτωβρίου 2022 13:35
Τα θέματα που θα απασχολήσουν την ατζέντα μέχρι τις εκλογές, τη στρατηγική των κομμάτων και τις αντιδράσεις των πολιτών απέναντι στους χειρισμούς κυβέρνησης και αντιπολίτευσης σχολιάζει ο πολιτικός αναλυτής της aboutpeople, Πέτρος Ιωαννίδης, μιλώντας στο NEWS 24/7.
Όπως εξηγεί, ελληνοτουρκικά και ψηφιοποίηση αποτελούν τα δυνατά χαρτιά της Νέας Δημοκρατίας, η οποία δεν φαίνεται να χάνει, προς το παρόν, από την διαχείριση της ενεργειακής κρίσης, όμως η στάση της τον προσεχή χειμώνα αναμένεται να “διαμορφώσει σε μεγάλο βαθμό την αξιολόγησή της”. Από την άλλη, το σκάνδαλο των υποκλοπών, μπορεί να πλήττει το προφίλ του πρωθυπουργού, χωρίς όμως να έχει σημαντικό δημοσκοπικό αντίκτυπο.
Ο κ. Ιωαννίδης μιλά επίσης για τις κινήσεις ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, το ενδεχόμενο μεταξύ τους συνεργασίας αλλά και το πώς προσέρχονται στην κάλπη οι νεότεροι ψηφοφόροι.
Ολόκληρη η συνέντευξη του Πέτρου Ιωαννίδη
Πώς αξιολογείτε τις μέχρι τώρα στρατηγικές των κομμάτων; Πώς θα πάνε στις εκλογές;
Η Νέα Δημοκρατία επενδύει στα ελληνοτουρκικά, στην ψηφιοποίηση του κράτους και ότι σε μια σειρά από ζητήματα κρίνεται πιο αποτελεσματική από τον ΣΥΡΙΖΑ. Εκτιμώ ότι θα ρίξει το βάρος στο επιχείρημα της σταθερότητας το επόμενο διάστημα. Και βέβαια όσο πλησιάζουμε προς τις εκλογές οφείλει να κοιτάει όλο και περισσότερο προς το κέντρο.
Ο ΣΥΡΙΖΑ ασκεί μια “θυμωμένη” αντιπολίτευση. Νομίζω ότι κουβαλάει και εξωτερικεύει πολύ μεγαλύτερο θυμό από ό,τι νιώθει η κρίσιμη μάζα των εκλογέων, μάζα η οποία κρίνει και τις εκλογές. Χρειάζεται νέα πρόσωπα, ρεαλιστικές προτάσεις που δεν θα θυμίζουν τις αντίστοιχες της περιόδου 12-15 και ένα καθαρό θετικό αφήγημα με τον λόγο για τον οποίο ζητάει την ψήφο των πολιτών.
To ΠΑΣΟΚ έχει ένα θετικό και ένα αρνητικό. Το θετικό είναι ότι στέκεται ανάμεσα στα δύο άλλα κόμματα και μπορεί να γίνει υποδοχέας των απογοητευμένων ψηφοφόρων και των δύο, αφού ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ δεν επικοινωνούν μεταξύ τους. Αρνητικό όμως, ότι το κοινό του ΠΑΣΟΚ είναι εν πολλοίς τριχοτομημένο. Χονδρικά, στην παρούσα φάση 1/3 κοιτάζει δεξιά, 1/3 αριστερά και 1/3 προτιμά καθαρά αυτόνομη πορεία. Άρα, ο Νίκος Ανδρουλάκης έχει μεγάλη δυσκολία στο να καταστρώσει μια στρατηγική η οποία να εκφράζει το μεγαλύτερο μέρος των ψηφοφόρων του. Σε αυτό που πρέπει να ποντάρει το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ είναι το φρέσκο, το ψύχραιμο και το διαφορετικό από τα άλλα δύο κόμματα που κυβερνούν την τελευταία δεκαετία και τσακώνονται μεταξύ τους. Μια τέτοια στρατηγική όμως, προυποθέτει άμεσες κινήσεις και επιμονή.
Η διαχείριση των ελληνοτουρκικών από την κυβέρνηση, περιλαμβανομένου του μεταναστευτικού, λειτουργεί προς όφελος της; Έχουν επηρεαστεί οι ψηφοφόροι του κέντρου από τις καταγγελίες για pushbacks;
Δεν νομίζω ότι είναι πολλοί εκείνοι οι ψηφοφόροι που γνωρίζουν τι είναι τα pusbacks. Δημοσκοπικά, από τα γεγονότα του Έβρου μέχρι σήμερα, η κυβέρνηση αξιολογείται στα ελληνοτουρκικά και στην εξωτερική πολιτική με θετικό βαθμό.
Ο δύσκολος χειμώνας που μεσολαβεί μέχρι τις εκλογές, πόσο φαίνεται να επηρεάζει το αποτέλεσμα; Οι κυβερνητικοί χειρισμοί στον τομέα της ενεργειακής κρίσης και της ακρίβειας φαίνεται να ικανοποιούν τους πολίτες μέχρι στιγμής;
Η διαχείριση της ακρίβειας είναι ένας κάβος, -ο πιο μεγάλος ίσως αν τα πράγματα εξελιχθούν γραμμικά- που έχει να περάσει η κυβέρνηση μέχρι τις εκλογές. Άρα το μέγεθος της αύξησης των τιμών, το μέγεθος της οικονομικής στήριξης από την κυβέρνηση, αλλά και το τι θα συμβαίνει ταυτόχρονα στις άλλες χώρες τις Ευρώπης, θα διαμορφώσει σε μεγάλο βαθμό την αξιολόγηση της σε αυτό το ζήτημα. Είναι ένα ζήτημα που καίει τις τσέπες των συμπολιτών μας, ένα ζήτημα που θα απασχολεί τους ψηφοφόρους σε βάθος χρόνου. Σε σχέση με το δεύτερο σκέλος της ερώτησης σας: Οι πολίτες δεν είναι ποτέ αρκετά ικανοποιημένοι από τους οικονομικούς χειρισμούς της εκάστοτε κυβέρνησης, πάντα ζητάνε περισσότερα και ορθά κατά τη γνώμη μου. Αυτό που πιστώνουν όμως στην κυβέρνηση της ΝΔ προς το παρόν, είναι ότι προσπαθεί κάπως να βοηθήσει στις δυσκολίες. Και μάλιστα αυτή η βοήθεια έρχεται σε συνέχεια εκείνης της πανδημίας, κάτι που δίνει πόντους στο κυβερνών κόμμα αυτή τη στιγμή.
Το σκάνδαλο των υποκλοπών έχει προκαλέσει οξείες αντιδράσεις τόσο στο εσωτερικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Επηρεάζει αντίστοιχα το εκλογικό σώμα;
Οι πολίτες το κρίνουν ως πολύ σημαντικό. Επειδή όμως δεν έχει απτές συνέπειες στις ζωές τους, αξιολογούν ως σημαντικότερα άλλα ζητήματα της επικαιρότητας. Κύριε Πετράκη όχι, οι υποκλοπές δεν επηρεάζουν στο βαθμό που θα περίμενε κανείς το εκλογικό σώμα δημοσκοπικά. Αποτελούν όμως μια βαθιά ρωγμή στο προφίλ της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού κυρίως στο «κεντρώο» ακροατήριο.
H στάση της κυβέρνησης στο ζήτημα αυτό φαίνεται να φέρνει πιο κοντά ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ. Το ενδεχόμενο μίας τέτοιας κυβερνητικής συνεργασίας, με πιθανή συμμετοχή και άλλων κομμάτων του χώρου, βρίσκει έρεισμα στους πολίτες;
Θα έλεγα ότι περισσότερο μεγαλώνει την απόσταση μεταξύ ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, παρά ότι φέρνει πιο κοντά τα δύο κόμματα της Αντιπολίτευσης. Δυσκολεύει πολύ δηλαδή το σενάριο μετεκλογικής συνεργασίας μεταξύ ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Από την άλλη το να επιτευχθεί μια συνεργασία όλων των αντιδεξιών δυνάμεων της χώρας με στόχο την δημιουργία κυβέρνησης (ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, ΜΕΡΑ25, ΚΚΕ δηλαδή), προσωπικά μου μοιάζει αυτή τη στιγμή σενάριο επιστημονικής φαντασίας. Βέβαια θα πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί με το μέλλον, γιατί πολλά σενάρια που έμοιαζαν απίθανα έγιναν πράξη στο πρόσφατο μας παρελθόν.
Θεωρείτε πιθανό το ενδεχόμενο εκλογών πριν την άνοιξη;
Από τον Ιανουάριο και μετά, κατά τη γνώμη μου, όλες οι ημερομηνίες είναι ανοικτές.
Θεωρείτε ότι υπάρχει κρυφή ψήφος; Δηλαδή ψηφοφόροι που δεν μπορεί να τους βρει καμία έρευνα και θα επηρεάσουν το αποτέλεσμα.
Κρυφή ψήφος δεν γνωρίζω αν υπάρχει, αυτό όμως που σίγουρα υπάρχει είναι “χαλαρή” ψήφος. Δηλαδή οι ψηφοφόροι δεν πηγαίνουν με ενθουσιασμό στις κάλπες για να στηρίξουν την όποια επιλογή τους. Περισσότερο θα έλεγα ότι αποδοκιμάζουν, παρά ψηφίζουν θετικά. Μην ξεχνάμε ότι πλέον δεν υπάρχει η παλιά σύνδεση, η ταύτιση αν θέλετε με συγκεκριμένα κόμματα. Οι παλαιότεροι ψήφιζαν ένα κόμμα σε όλη τους τη ζωή. Οι νεότερες γενιές δεν είναι έτσι. Άρα αυτή η χαλαρότητα μας λέει ότι κανείς δεν είναι δεδομένος, ότι οι όποιες προβλέψεις για το τι θα συμβεί σε 6 ή 8 μήνες είναι αρκετά παρακινδυνευμένες.
Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις