Πέτρος Κόκκαλης: “Ανάγκη προσαρμογής της αγροτικής παραγωγής στην κλιματική κρίση”
Διαβάζεται σε 4'Την ανάγκη προσαρμογής της αγροτικής παραγωγής στην κλιματική κρίση υπογράμμισε ο Ευρωβουλευτής των Πρασίνων. “Εκθέτει τη χώρα μας το ψήφισμα για το Κράτος Δικαίου”.
- 29 Φεβρουαρίου 2024 13:33
Οι συνέπειες της κλιματικής κρίσης επηρεάζουν σταδιακά κάθε πτυχή της ανθρώπινης δραστηριότητας, όπως την αγροτική παραγωγή μιας χώρας. Ο Ευρωβουλευτής των «Πρασίνων» Greens/EFA και εκπρόσωπος της πολιτικής κίνησης ΚΟΣΜΟΣ, Πέτρος Κόκκαλης μιλώντας στον Αθήνα 9.84 και στους Μιχάλη Λεάνη και Σοφία Μπερετάνου, υπογράμμισε την ανάγκη προσαρμογής της αγροτικής παραγωγής στην κλιματική κρίση, σημειώνοντας παράλληλα ότι η περίφημη Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ) η οποία οδήγησε δεκάδες χιλιάδες αγρότες σε ολόκληρη την Ευρώπη να ανεβούν στα τρακτέρ τους και βγουν στους δρόμους, χρήζει αναθεώρησης.
Αφορμή, η πρόσφατη απόφαση των 27 υπουργών Γεωργίας της ΕΕ και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να προχωρήσουν σε αναθεώρηση της ΚΑΠ, κάτι που θα γίνει, όπως τόνισε ο Βέλγος υπουργός Γεωργίας Νταβίντ Κλαρινβάλ, με την παρούσα σύνθεση του Ευρωκοινοβουλίου. Ο κ. Κόκκαλης επισήμανε ότι ενόψει της επερχόμενης Συνόδου Κορυφής, τον Μάρτιο, όπου οι ηγέτες της ΕΕ θα ασχοληθούν εκτενώς με το αγροτικό ζήτημα αλλά κυρίως τις επικείμενες Ευρωεκλογές και ενώ όλα δείχνουν ότι ΕΕ οδηγείται σε υποχώρηση από τους κανόνες που είχε υιοθετήσει στον δρόμο προς την πράσινη μετάβαση, το ζήτημα της αναθεώρησης της ΚΑΠ θα αποτελέσει κομβικό σημείο.
Eιδικότερα, ανέφερε σχετικά με τη θέση των «Πρασίνων» απέναντι στην ΚΑΠ και την κοινή δήλωση των μελών του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος: «Οι «Πράσινοι» επιθυμούμε περισσότερο από όλους την αναθεώρηση της ΚΑΠ. Άλλωστε, είμαστε οι μόνοι οι οποίοι δεν την ψηφίσαμε. Δυστυχώς και ο προκάτοχος του κ. Αυγενάκη δεν φρόντισε να κάνει τον τεχνικό στρατηγικό διάλογο για ένα Εθνικό Ελληνικό Σχέδιο και οδήγησαν στους δρόμους τους αγρότες οι οποίοι διεκδικούν καλύτερες τιμές για τα προϊόντα τους, χαμηλότερες τιμές για τα φυτοφάρμακα, την ενέργεια, το πετρέλαιο, τους σπόρους, μεγαλύτερη προστασία και καλύτερες αποζημιώσεις από τις κλιματικές καταστροφές.
Χθες, υπήρξε μια κοινή δήλωση των μελών του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρη Αυγενάκη, με την οποία καλούν την ΕΕ να αναλάβει άμεσες και μεσοπρόθεσμες δράσεις για τη στήριξη των αγροτών και της αγροτικής παραγωγής, ώστε να διασφαλιστεί η επισιτιστική επάρκεια της Ευρώπης. Επομένως, είναι προφανές ότι αντιλαμβάνονται και εκείνοι ότι έχουμε μπροστά μας ένα σοβαρό πρόβλημα και πως πρέπει να προσαρμόσουμε την αγροτική παραγωγή στην κλιματική κρίση. Αυτό ζητάμε και εμείς, όχι μόνο με την αναμόρφωση της ΚΑΠ αλλά και μέσω της αναθεώρησης των συμφωνιών με τρίτες χώρες οι οποίες έχουν τη δυνατότητα να εξάγουν στην Ευρώπη προϊόντα κατώτερης ποιότητας που έχουν παραχθεί με μεγαλύτερη επιβάρυνση στο περιβάλλον από ότι τα δικά μας».
Για το ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το κράτος δικαίου και την ελευθερία του Τύπου στην Ελλάδα, είπε: «Εκθέτει τη χώρα μας για μια σειρά παραβιάσεων των κανόνων του κράτους δικαίου, σχεδόν σε όλο το εύρος, από τις παρακολουθήσεις μέχρι τα ανθρώπινα δικαιώματα και την καθυστέρηση της δικαιοσύνης έως και τα θέματα ελευθερίας του Τύπου. Είναι η πρώτη φορά που τα θέματα τήρησης κράτους δικαίου αποτελούν αιρεσιμότητα για τη χρηματοδότηση από την ΕΕ. Αν κάτι κρατά την Ευρώπη ενωμένη ελλείψει Συντάγματος είναι η προσήλωση στις ευρωπαϊκές αρχές του κράτους δικαίου.
Το πρόβλημα δεν είναι ότι η πλειοψηφία των ευρωβουλευτών αναγνωρίζει ότι στην Ελλάδα υπάρχουν προβλήματα αλλά ότι η ελληνική κυβέρνηση τα αφήνει να δημιουργηθούν. Δεν έκανε το Ευρωκοινοβούλιο τις παρακολουθήσεις, ούτε ήταν εκείνο που απέρριψε την εξέταση των υπουργών που πρότεινε ο ευρωπαίος εισαγγελέας για το δυστύχημα των Τεμπών.
Χθες, η Ευρωπαίας Συνηγόρου του Πολίτη, εξέδωσε ένα πόρισμα-καταπέλτη για την τραγωδία του πλοίου Adriana τον Ιούνιο του 2023, κοντά στην Πύλο, διαπιστώνοντας μεγάλες ευθύνες οι οποίες δεν ερευνώνται επαρκώς και οι οποίες αφορούν την χώρα μας. Στις Ευρωεκλογές του Ιουνίου πρέπει να δείξουμε ως χώρα τι είδους Ευρώπη θέλουμε να είμαστε γιατί πραγματικά μπορούμε να είμαστε πολύ πιο κοντά στο ευρωπαϊκό κεκτημένο».