Πέτρος Κόκκαλης: O “πράσινος” καταλύτης της Κεντροαριστεράς

Διαβάζεται σε 4'
Πέτρος Κόκκαλης: O “πράσινος” καταλύτης της Κεντροαριστεράς
O επικεφαλής του Kosmos, Πέτρος Κόκκαλης Sooc

Ο Γραμματέας του “Κόσμου” και υποψήφιος ευρωβουλευτής Πέτρος Κόκκαλης γράφει στο NEWS 24/7 για τις προσεχείς Ευρωεκλογές, τονίζοντας την ανάγκη αλλαγής του πολιτικού συσχετισμού στη χώρα.

Ένα από τα ερωτήματα που μου τίθενται συχνά στις προεκλογικές περιοδείες είναι «αν ο Κόσμος είναι ένα κόμμα μόνο για το περιβάλλον». Σε αυτή την ερώτηση, δίνω μια απάντηση που έχει τρία σκέλη.

Το πρώτο σκέλος της απάντησής μου είναι ότι το περιβάλλον δεν είναι απλώς ένα πρόβλημα ανάμεσα σε όλα τα άλλα. Η κλιματική κρίση απειλεί τη ζωή έτσι όπως την έχουμε γνωρίσει.

Όχι κάποια στιγμή στο μέλλον, αλλά εδώ και τώρα. Προσέξτε. Γενικά η ζωή στον πλανήτη θα συνεχιστεί, ό,τι και αν συμβεί. Αλλά η υπερθέρμανση μπορεί να καταστρέψει τον ανθρώπινο πολιτισμό, αφού θα καταστήσει αβίωτη την υφιστάμενη καθημερινότητά μας. Παλεύοντας λοιπόν για τη Φύση, στην ουσία παλεύουμε για τον Άνθρωπο και τον Πολιτισμό. Αν δεν αντιμετωπίσουμε την κλιματική κρίση επιταχύνοντας την Πράσινη Μετάβαση, πολύ απλά δεν δεν θα υπάρχει το πολιτισμικό πλαίσιο να αντιμετωπίσουμε οποιοδήποτε άλλο πρόβλημα.

Εθνική Πράσινη Συμφωνία

Εν όψει των ευρωεκλογών, ο Κόσμος παρουσίασε την Εθνική Πράσινη Συμφωνία. Δεν πρόκειται απλώς για ένα προεκλογικό πρόγραμμα, αλλά για ένα ολοκληρωμένο, σαφές και λεπτομερές σχέδιο για την Πράσινη Μετάβαση, με μείωση των ανισοτήτων, τόνωση της κοινωνικής προστασίας, δημιουργία «πράσινων» θέσεων ζωής και καλύτερη ποιότητα ζωής για όλους. Δεν μπορεί να υπάρξει Πράσινη Μετάβαση χωρίς ενίσχυση της κοινωνικής δικαιοσύνης. Το να παλεύεις για το περιβάλλον σημαίνει να παλεύεις για την κοινωνία.

Γι’ αυτό, η Εθνική Πράσινη Συμμαχία αποτελεί έναν συνολικό οδικό χάρτη για το πώς να βαδίσει η Ελλάδα στον 21ο αιώνα. Η χώρα μας έχει μείνει ουραγός στους ιστορικούς μετασχηματισμούς του παρελθόντος. Τώρα μπορεί να φανεί συνεπής στο ραντεβού της με την Ιστορία, μπαίνοντας στην πρωτοπορία της Πράσινης Μετάβασης.

Η Κεντροαριστερά

Αλλά υπάρχει και κάτι ακόμα. Εμείς δεν αρκούμαστε στην είσοδό μας στην Ευρωβουλή -την οποία πιστεύω ότι θα πετύχουμε. Η θέλησή μας δεν είναι απλώς να είμαστε μια φωνή που θα επισημαίνει τα προβλήματα και θα υποδεικνύει τις λύσεις τους -πράγμα καθόλου λίγο βέβαια. Εμείς θέλουμε να εφαρμόσουμε τις λύσεις που προτείνουμε. Γιατί αν η πολιτική δεν βελτιώνει τις ζωές των ανθρώπων εδώ και και τώρα, δεν ξέρω τι ακριβώς νόημα έχει.

Για να εφαρμοστούν λοιπόν οι πράσινες λύσεις πρέπει να αλλάξει ο πολιτικός συσχετισμός στη χώρα. Πρέπει να ηττηθεί ο Μητσοτάκης και η Νέα Δημοκρατία. Απαραίτητη προϋπόθεση για την αλλαγή του συσχετισμού είναι η σύμπραξη και η ανασύνθεση της Κεντροαριστεράς. Είναι σαφές πια ότι οι αλαζονικές μοναχικές πορείες και ο κατακερματισμός του χώρου δεν οδηγούν πουθενά. Είναι εξίσου σαφές ότι οι ηγεσίες των προοδευτικών κομμάτων δεν έχουν είτε τη βούληση είτε την ικανότητα να ξεπεράσουν τις αδράνειες των κομματικών μηχανισμών.

Από την άλλη, ο Κόσμος μπορεί να γίνει ο καταλύτης των εξελίξεων στην Κεντροαριστερά την επόμενη μέρα. Είμαστε μια νέα δύναμη στο πολιτικό σκηνικό η οποία δεν κουβαλάει στην πλάτη της τις «αμαρτίες» του παρελθόντος. Συνομιλούμε με όλες τις προοδευτικές δυνάμεις κι είμαστε εκφραστές της «πράσινης» πολιτικής κουλτούρας που έχει ως πυλώνες το διάλογο και τη σύνθεση.

Το κυριότερο όμως είναι ότι έχουμε εμπειρία στην πράξη των συνθέσεων. Στη θητεία μου στο Ευρωκοινοβούλιο τα τελευταία πέντε χρόνια, συνέβαλα πολλές φορές στη συγκρότηση ενωτικών πρωτοβουλιών μεταξύ Πρασίνων, Αριστεράς, Σοσιαλιστών και Φιλελεύθερων. Οι πρωτοβουλίες αυτές κατέληξαν σε μερικά από τα σημαντικότερα ευρωπαϊκά νομοθετήματα, όπως ο Νόμος για την Αποκατάσταση της Φύσης. Δεν ήταν ούτε απλό ούτε εύκολο. Αλλά όταν συνέβη, έκανε τη διαφορά. Εμείς λοιπόν ξέρουμε πώς χτίζονται οι γέφυρες για να ξεπεραστούν τα εμπόδια. Ξέρουμε να κάνουμε τη διαφορά.

Στις 9 Ιουνίου ψηφίζουμε για την κλιματική δικαιοσύνη, για να αλλάξουν τα πράγματα στην Ελλάδα και την Ευρώπη

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα