Πιερρακάκης: Τέλη 2020 η δημοπράτηση του φάσματος 5G. Επιδότηση χρηστών για υπεργρήγορο Ίντερνετ
Διαλειτουργικότητα και απλούστευση διαδικασιών ώστε να γίνει απλούστερη η ζωή των πολιτών, ήταν το στίγμα της ομιλίας του υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης. “Δεν μπορείς απλά και μόνο να ψηφιοποιείς τη γραφειοκρατία” τόνισε. Τι είπε για 5G, αδειοδότηση κεραιών, γρήγορο Ίντερνετ και ψηφιακό Μητρώο του Δημοσίου.
- 21 Ιουλίου 2019 13:17
Στη διαλειτουργικότητα και την απλούστευση διαδικασιών ώστε να γίνει απλούστερη και η ζωή των πολιτών αναφέρθηκε στην ομιλία του στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης Μητσοτάκη ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης, ο οποίος μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στα δίκτυα 5G, στην αδειοδότηση κεραιών, το γρήγορο Ιντερνετ και το ψηφιακό Μητρώο του Δημοσίου.
Ο κ. Πιερρακάκης εξήγησε ότι η πολιτική απλούστευσης των διαδικασιών του Δημοσίου μεταφέρεται στο νέο υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, με οριζόντια και ισχυρή αρμοδιότητα επί όλων των διαδικασιών του Δημοσίου. Σημείωσε χαρακτηριστικά ότι “δεν μπορείς απλά και μόνο να ψηφιοποιείς τη γραφειοκρατία”.
Ανακοίνωσε ότι το νέο υπουργείο αναλαμβάνει την πρωτοβουλία ανάπτυξης ενός Εθνικού Πλαισίου Απλούστευσης Διαδικασιών και Μείωσης της Γραφειοκρατίας, το οποίο – ανάμεσα σε άλλα – θα περιλαμβάνει:
*Τη δημιουργία ενός μητρώου διοικητικών διαδικασιών του Δημοσίου το οποίο θα είναι προσβάσιμο από τους πολίτες, ώστε να μπορούν να ξέρουν ποιες διαδικασίες ισχύουν και για ποια υπόθεση τους. “Στο πλαίσιο αυτό θα συνεργαστούμε με όλα τα υπουργεία για να καταγράψουμε τις διαδικασίες τους” σημείωσε.
*Την έναρξη ενός οριζόντιου προγράμματος μέτρησης και μείωσης διοικητικών βαρών της νομοθεσίας προς επιχειρήσεις και πολίτες παρόμοιο με εκείνο που είχε τρέξει το 2014 ο τότε Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και σημερινός Πρωθυπουργός με τον ΟΟΣΑ.
*Την ενδυνάμωση των ΚΕΠ, που είναι από τους πιο επιτυχημένους θεσμούς του ελληνικού κράτους, με μια εκ νέου αξιολόγηση των υπηρεσιών που παρέχουν, εκσυγχρονισμό του πλαισίου λειτουργίας και αναβάθμιση των υποδομών τους στα πρότυπα των καλύτερων δομών εξυπηρέτησης του ιδιωτικού τομέα.
Μια από τις πρώτες ενέργειές του νέου υπουργείου θα είναι η αποτύπωση όλων των γραφειοκρατικών βημάτων που απαιτούνται στα λεγόμενα γεγονότα ζωής των πολιτών και των επιχειρήσεων, με στόχο να χρειάζεται, για παράδειγμα, μόνο μια ενέργεια από τους γονείς ενός παιδιού όταν αυτό γεννιέται και όχι πολλαπλές, καθώς σήμερα η γέννηση ενός παιδιού σημαίνει ότι οι γονείς θα σταθούν σε πολλές ουρές. Ειδικά αυτόν τον στόχο θεωρούμε ότι θα τον έχουμε πετύχει μέσα σε λίγους μήνες, δήλωσε ο κ. Πιερρακάκης και ανακοίνωσε ότι στο πλαίσιο αυτό το υπουργείο προβαίνει στο μετασχηματισμό της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων σε Κέντρο Δεδομένων συνολικά της Δημόσιας Διοίκησης για την αδιάλειπτη παροχή ψηφιακών υπηρεσιών. Για το σκοπό αυτό, είπε, θα πραγματοποιηθεί επέκταση της G-Cloud υποδομής της ΓΓΠΣ ώστε να μεταφερθεί εκεί μεσοπρόθεσμα το σύνολο των δεδομένων και μητρώων του δημοσίου.
Συνολικότερα, ο σχεδιασμός του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης τεκμηριώνεται στη Βίβλο Ψηφιακού Μετασχηματισμού.
Ο κ. Πιερρακάκης αναφέρθηκε σε βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες παρεμβάσεις στο δημόσιο.
*Οι βραχυπρόθεσμες παρεμβάσεις θα αφορούν βελτιώσεις σε υπάρχοντα πληροφοριακά συστήματα του Δημοσίου που υλοποιούνται σε 3-12 μήνες, από ομάδες στελεχών του δημόσιου τομέα, των εταιρειών που τα υποστηρίζουν και ομάδες εξειδικευμένων στελεχών.
*Βασική αρχή του σχεδιασμού αποτελεί επίσης η παροχή κάθε ψηφιακής υπηρεσίας από ένα κεντρικό σημείο. Για το σκοπό αυτό δημιουργείται μία κεντρική Διαδικτυακή Πύλη, το gov.gr, κατά το παράδειγμα του Ηνωμένου Βασιλείου ένα κεντρικό σημείο εισόδου και ψηφιακής εξυπηρέτησης, όπου θα είναι συγκεντρωμένες όλες οι ψηφιακές λύσεις και όλα όσα πρέπει να γνωρίζουν όλοι οι πολίτες και λοιποί συναλλασσόμενοι με το Δημόσιο. “Θα σηκωθεί γρήγορα και θα αυξάνουμε τα δεδομένα τα οποία θα περιέχει σταδιακά σε βάθος 4ετίας”, σημείωσε.
*Οι μεσοπρόθεσμες παρεμβάσεις αφορούν μια σειρά από μεγάλα έργα που θα υποστηρίζουν τα κεντρικά πληροφοριακά συστήματα σε σημαντικούς τομείς πολιτικής και τα οποία βρίσκονται σε εκκρεμότητα εδώ και αρκετά χρόνια. Συστήματα όπως αυτό της διαχείρισης του ανθρωπίνου δυναμικού – HRMS, του ενδοεπιχειρησιακού σχεδιασμού του δημοσίου τομέα – ERP, και της διαχείρισης των σχέσεων του δημοσίου με τους πολίτες – CRM, θα σχεδιασθούν και θα προκηρυχτούν άμεσα, ανακοίνωσε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Στόχος της κυβέρνησης είναι να προβεί στις σχετικές αναγγελίες σύντομα, ώστε να είναι σε θέση να έχει προκηρύξει τα πρώτα σχετικά έργα μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους, δήλωσε ο κ. Πιερρακάκης.
Τι είπε για 5G και γρήγορο Ίντερνετ
Σε ότι αφορά τα δίκτυα και τις τηλεπικοινωνίες, επανέλαβε τη δέσμευση ότι το σύστημα 112 θα είναι διαθέσιμο στο τέλος του τρέχοντος έτους. “Η βασική υποδομή του συστήματος είναι ήδη λειτουργική και αυτό που τώρα προσπαθούμε να κατοχυρώσουμε είναι ότι σε συνεργασία με τους κατασκευαστές τηλεφώνων η υπηρεσία θα είναι διαθέσιμη σε όλους τους πολίτες και για όσο το δυνατόν περισσότερες συσκευές. Έχουμε επίσης ήδη δεσμευτεί πως μέσα σε λίγες εβδομάδες, σε συνεργασία με τους παρόχους, η Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας θα έχει στη διάθεσή της μια “ενδιάμεση λύση”. Αυτή θα αφορά τη δυνατότητα αποστολής SMS σε επιλεγμένες περιοχές, σε περίπτωση που υπάρξει η σχετική αναγκαιότητα”, ανέφερε.
Χαρακτήρισε κορυφαίας σημαντικότητας για τις επενδύσεις σε ασύρματα δίκτυα, ειδικά όσον αφορά τα επερχόμενα δίκτυα 5G το νομοσχέδιο αδειοδότησης των κεραιών και τόνισε: “Ένα χρονίζον θέμα τριών δεκαετιών θα κλείσει τάχιστα ακόμα πιο βελτιωμένο”.
Σχετικά με τα δίκτυα 5G, τα επόμενα βήματα περιλαμβάνουν την συγκρότηση ενός εθνικού πλάνου, οριοθετώντας το σχετικό οικοσύστημα, προσφέροντας σε όλους τους συμμετέχοντες πλήρη εικόνα και προβλεψιμότητα, όπως ανέφερε, ενώ στο τέλος του 2020 αναμένεται η δημοπράτηση του σχετικού φάσματος από την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων – αλλά με έναν καινοτόμο τρόπο που θα ενθαρρύνει τις παραγωγικές επενδύσεις σε δίκτυα νέας γενιάς.
Σχετικά με τα ενσύρματα δίκτυα υπερυψηλών ταχυτήτων, στόχος του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης είναι το λεγόμενο υπεργρήγορο internet να φτάσει και στο τελευταίο νοικοκυριό, με απλές διαδικασίες επιδότησης των τελικών χρηστών.
Ο κ. Πιερρακάκης έκανε λόγο για ανάγκη να υπάρξει βιώσιμη παρέμβαση στα ΕΛΤΑ.
Χαρακτήρισε τέλος την πολιτική για το διάστημα εξόχως σημαντική, καθώς αφορά την εθνική ασφάλεια της χώρας,την αναπτυξιακή της πολιτική, όπως στα προγράμματα της έξυπνης γεωργίας, αφορά την πολιτική προστασία της χώρας, αφορά την ενίσχυση της εγχώριας βιομηχανίας υψηλής τεχνολογίας. “Δεν πρέπει να είναι πεδίο για υπερβολές, ή για αμετροέπεια. Είναι δεδομένο ότι αποτελεί ένα χώρο στον οποίο οφείλουμε να επενδύσουμε αλλά με σχέδιο, πρακτική προσέγγιση, διεθνείς συμμαχίες και σίγουρα χωρίς επιφανειακές προσεγγίσεις” σχολίασε όμως με νόημα ενώ κλείνοντας αναφέρθηκε στον Ελευθέριο Βενιζέλο, τον Κωνσταντίνο Καραμανλη και το Χαρίλαο Τρικούπη.